Tam
EskidenYeniye
 

Malatya 67 sanıklı Darbe davası

Malatya'da 15 Temmuz darbe girişiminde önemli bir rol oynayan ve darbeye karıştıkları iddia edilen 7. Anajet üs komutanlığında görevli 19'u tutuklu 67 havacı askerin yargılanmasına başlandı.

Önceki haber title=Sonraki haber

08.04.2017 21:25 Malatya'da 15 Temmuz darbe girişiminde önemli bir rol oynayan ve darbeye karıştıkları iddia edilen 19'u tutuklu 67 havacı askerin yargılanmasına başlandı.

03.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

3 Nisan'da Yakınca spor salonunda başlanılan duruşmaya 7. Anajet üs komutanlığında görevli 19 tutuklu sanığın katılımı ile başlandı.

Malatya'daki 'Kalkışma davasının' ikinci duruşmasında savunma yapan dönemin 2'nci Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı tutuksuz sanık Tuğgeneral Ersin Yıldırım kendi ile ilgili FETÖ'cü iddialarını kabul etmedi.

Ersin Y, savunmasında, darbe girişimi öncesinde yıllık izinde ve Ankara'da bulunduğunu ancak, izinli olmasına rağmen tutuklu sanıklardan dönemin 2'nci Ordu Komutanlığı İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili tarafından Genelkurmay Başkanlığında gerçekleştirilen Terörle Mücadele Harekatı Yıllık Değerlendirme Toplantısına gönderildiğini söyledi. Toplantı bitiminden sonra hemen sonra Ankara'daki evine geçtiğini anlatan Ersin Y., darbe girişimi sırasında evinde perde ölçüsü aldırdığını bunun da hayatın olağan dışı bir durum olmadığını ifade etti. Ersin Y., darbe girişiminden Başbakanın televizyondan konuşmasını dinledikten sonra haberdar olduğunu anlatarak, savunmasına şöyle devam etti:

"Daha sonra emir subayını aradım ve neler olduğunu sordum. Ankara'da silah ve uçak sesleri nedeniyle eşim ve kızım çok telaşlandı. Eli kanlı terör örgütün beni de yakalayıp infaz etmemesi için güvenli olduğunu düşündüğüm kayınbiraderimin evine gittim. Daha sonra Malatya'ya dönmek için çaba harcadım. Malatya'ya kendi isteğimle geldim. Darbeci olan bir askerin kendi isteğiyle gelmesi olağan bir şey değildir. Darbeyi önceden planlamışlar, onaylamayacağım için bana izin verip, karargahtan uzaklaştırmışlardır. Darbeci ve FETÖ'cü olsam, iznimi kesip Malatya'daki karargaha gelip, darbeye destek verirdim. Darbeci FETÖ'cü olsam karargahta kalır, darbecilere destek verirdim."

Yıllarca ülkesine, devletine, milletine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet ettiğini belirten Ersin Y., "15 Temmuz'da ülkem ve milletim alçak, hain darbe kalkışması yaşadı. Görevimi kanunlar ve nizamlar ölçüsünde yaptım. Cebir ve şiddet kullanmadım, hiçbir faaliyetim ya da söylemim olmadı. Hain darbe girişimi teşebbüsü fiilim yoktur" ifadelerini kullandı.

Ersin Y., iddianamede yer alan ve sivil çantasının içerisinden bulunan 'B' seri numaralı 1 ABD dolarına ilişkin ise, "1 dolar ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Üzerimden 1 dolar çıkmamıştır. Odamda polislerce yapılan 2 ayrı aramada çıkmayan 1 dolar, askerlerin eşyalarımın teslimi sırasında omuz çantamda bulması çok manidardır. Çantamda 68 dolar daha vardı. Bundan bahsedilmemiş. Üzerimde 68 ABD doları da vardı ama bunlara iddianamede yer verilmemesi manidardır. Bu dolarlar da Pensilvanya'dan gönderilen manevi değeri olan, okunmuş, üflenmiş dolarlar değildir" savunmasını yaptı.

Ersin Y., Yurtta Sulh Konseyi tarafından yayınlanan 'Harekat Yıldırım' sözde mesaj formunda '2'nci Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Yarbaşkanı' olarak 'Görevine devam' diye görevlendirildiği iddiasına ise, "Bu liste bilgim dışında, birileri tarafından hem hazırlanma hem de yayınlanması bakımından mesnetsiz, kanunsuz bir kağıt parçasıdır. Sözde emirlere uymadım. Örgüt tarafından görevlendirildiğim yere gitmedim. Yok hükmünde bir kağıt parçasıdır" ifadesini kullandı.

04.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütüne mensup askerlerce kalkışılan darbe girişiminin Malatya ayağında yaşanan olaylarla ilgili görülen davada sanıkların savunmaları sürüyor. Davanın 2'inci duruşması 2'inci oturumunda darbe girişimi esnasında Malatya 7.Ana Jet Üs Komutanı Pilot Tuğgeneral Emin Ayık savunmasını yaptı. İddianamede darbe teşebbüsünü önceden bildiği ve aktif rol aldığı iddia edilen Ayık, savunmasına diğer sanıklar gibi 15 Temmuz darbe girişimini lanetleyerek başladı.

"İsminin listede yer almasından haberim yok"

Savunmasının ilk bölümünde askerlik mesleği ile ilgili bilgiler vererek başlayan Ayık, yaşantısının hiçbir bölümünde FETÖ/PDY ile bir bağlantısının olmadığını ileri sürdü. Yurtta Sulh Konseyi tarafından yayınlanan sözde mesaj formunda yer alan isminin kendisinden habersiz yazıldığını öne süren Ayık, "Ben 2016 yılında Tuğgeneralliğimin 4'inci yılındaydım. Terfi potasında duruyorum. Kariyerim açısından da ismimin listede yer alması olumsuz sonuçlara neden olmuştur" dedi.

"Annemin rahatsızlığı nedeniyle gidemedim"

15 Temmuz'da düğüne katılmak üzere görevini vekaleten Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Tayfun Tuna'ya devretmesine rağmen Malatya'dan gitmediği iddiası ile ilgili ise sanık Emin Ayık, planlanan düğün törenine annesinin rahatsızlığı nedeniyle katılmadığını öne sürdü.

"Televizyondan darbe teşebbüsünü öğrendim"

15 Temmuz günü evde akşam otururken üsten telefonla arandığını ve terörle mücadele kapsamında havalanan uçakların bombalama yapmadan mühimmatları ile geri döndüğünün bilgisini aldığını öne süren Ayık, daha sonra görevi devrettiği Tayfun Tuna'yı arayarak üsse geleceğini söylediğini belirtti. Konuyla ilgili üs komutanlığına gidip oradan takip etmek istediği için saat 21: 30 sıralarında 7. Ana Jet Üssüne giriş yaptığını belirten Ayık, "Odama geçtim konunun netleşmesini beklerken televizyondan darbeye teşebbüsü olduğunu öğrendim. İllegal herhangi bir olayın yaşanmaması için üstteydim. Darbeyi önceden haber aldığım iddiası gerçek dışıdır. Hiçbir somut delil olmayan bu iddiayı reddediyorum. Eğer önceden haberim olsaydı garnizonda kalıp faaliyeti icra etmem gerekmez miydi. Bu iddia doğru değil" iddiasında bulundu.

"Pistlere araç yerleştirilmiştir"

Olay gecesi valilik ve kuvvet komutanları ile başlangıçtan beri temas sağlandığını ve İş birliği içerisinde ortak hareket edildiğini savunan Ayık, "Bu süreçte uçuş sistemlerinin kule tarafından kapatılması sağlanmış, pistlere araçlar yerleştirilmiştir" dedi. İddianamede yer verilen Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Kamalak'ın hakkındaki iddiaların gerçek dışı olduğunu ileri süren Ayık, söylemlerin iftira olduğunu savundu.

"Komutanlığın emrini yerine getirdim"

Darbe girişimi gecesi Kayseri'den havalanan 7 adet kargo uçağının 7. Ana jet Üssüne indirilmesi ile ilgili de hakkındaki iddialara değinen Ayık, "Saat 03.50 sıralarında kule beni arayarak Eskişehir'deki Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezinin Malatya'daki pistlerin durumunu sorduklarını söyledi. Aradan 10 dakika geçtikten sonra uçuş kulesi tekrar arayarak söz konusu 7 nakliye uçağının Malatya 7. Ana Jet Üssüne indirilmesini ancak tekrar kaldırılmayacağı emrinin verildiğini söyledi. Bende bu faaliyetleri zaman kaybı yaşanmaması adına daha sonra Valiye aktarmak istedim" şeklinde konuştu.

Ayık ayrıca, "İddianamede yer alan Devlet Hava Meydanları İşletme Müdürü Hakan Aydoğan ile karşılaştığım ve vali beyin adını kullanarak uçakların indirilmemesi talimatını verdiğim iddiası doğru değildir" dedi.

İndirilen 7 kargo uçağının indirildikten sonra yedek piste çekildiğini ve pistin kapatıldığını öne süren Ayık, "Bu işlemler tamamlandıktan sonra vali beyi aradım ve ayrıntılı bilgi verdim. Ben nakliye uçaklarının indirilmesi yönünde komutanlığın talimatları yerine getirdim" iddiasında bulundu.

"Uçakların biri 100 milyon doların üstünde değeri var"

İndirilen kargo uçaklarından bir tanesinin değerinin 100 milyon doların üzerinde olduğunu ve çok değerli uçaklar olduğunu kaydeden Ayık, "Uçakların her birinin maliyeti 100 milyon doların üzerindendir. Uçakların indirilmemesi, yakıtların olmaması nedeniyle ülkemiz için stratejik imkanlar kaybedilecekti. Emirleri uygun şekilde tam olarak icra ettim. Maddi değeri yüksek olan uçakları düşmekten kurtardım. Darbeye iştirak ettikleri iddia edilen personelleri emniyete teslim edilmesini sağladım. Uçakların inişlerine izin vermeseydim, Hava Kuvvetleri Komutanlığının emrine uymamış olacaktım. Olumsuz bir yanı yok, uçakları kurtarıp, personelleri emniyete teslim ettim" iddiasında bulundu.

"Nakliye uçaklarının inişlerini geciktirerek, F4 uçaklarını sıkıntı olmadan kaldırabilirdim"

İddianamede yer alan 4 adet F4 savaş uçağının kalkışına izin verdiği yönündeki suçlamayı da kabul etmediğini belirten Ayık, "Asla böyle bir emir vermedim. Bu uçakların kaldırılması maksadıyla vali beyin ismini kullanarak emir verdiğim iddiası da gerçek dışıdır. Böyle bir olay meydana gelse DHM Müdürü Hakan Aydoğan da ifadesinde bahsetmesi lazımdı. Uçakların kalkışına müsaade etmiş olsaydım eğer bunu gerçekleştirme imkanım vardı. Nakliye uçaklarının inişlerini geciktirerek, F4 uçaklarını sıkıntı olmadan kaldırabilirdim. Ben ana pistin en başından itibaren kapatılmasını sağlamazdım. F4 uçaklarının piste çıkışını gördüğüm zaman emir vererek geri dönmelerini istedim. Bu iddia gerçek dışıdır. Bu iddia reddediyorum" diye konuştu.

"Böyle bir görüşme olmadı"

Yine iddianamede yer alan Malatya Cezaevinden Düzce Cezaevine nakil sırasında Adem Huduti ve Avni Angun'a 'Olmadı işte komutanım başaramadık' dediği yönündeki iddiayı da kabul etmeyen Ayık, "Zaten bu durum bu iddiayı dile getiren 3 personelinde ifadeleri ile örtüşmemektedir. Böyle bir konuşma asla olmamıştır" iddiasında bulundu.

Soru-Cevap kısmı

Tutuklu sanık Emin Ayık savunmasının ardından soruları yanıtladı. Ayık, Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un 'Sözde mesaj formunda üs komutanlarından görevine hala devam yazmayan kişiler var mı?' sorusuna, 'Mesaj formunu hiç görmedim, inceleme imkanım olmadı' diye cevapladı. 'Kargo uçaklarının piste inişini ne zaman öğrendin' sorusuna 'Saat 04.00 de' diyen Ayık, 'Adem Huduti ile o gece pistin uçuşlara kapatılması yönünde talimat var mıydı?' sorusuna ise 'Sayın ordu komutanı iniş kalkış olmamasıyla alakalı bana tavsiye niteliğinde emirlerini aktardı' cevabını verdi.

"F4 uçaklarının hangardan çıkıp, ruleye başlaması hangardan çıkmaları emrini verdin mi?" sorusuna ise Ayık, "Emrim olmadı." yanıtını verdi. Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un 'Size F4'lerle ilgili bilgilendirme yapıldı mı?' sorusuna da cevap veren Ayık, 'Kule beni aradı ve 'efendim çıkan F4 var' dedi. Bulunduğum yerde telsizle alakalı bir sıkıntı vardı, konuşmaları tam duyamadım. kargo uçaklarının 5'incisinin indiği esnada F4'leri gördüm ve hem elimle işaret yaparak hem de telsizlerle 'uçaklar geriye dönsün' dedim' dedi.

15 Temmuz'da 2. Ordu Karargahında sadece Adem Huduti ile görüştüğünü kaydeden Ayık, Mahkeme Başkanı Koç'un 'Semih Terzi ile görüştün mü? Basına yansıdığı kadarıyla Terzi'nin darbe gecesi Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden kalkan nakliye uçağıyla Ankara'ya geçiyor. Malatya kule ile bu uçağın teması olduğu ifade ediliyor bu yönde bilgin var mı?' sorusuna ise 'Ben bunu harekat komutanından öğrendim. Böyle bir kimseyi ben tanımıyordum. Etimesgut havaalanı ile ilgili bir takım bilgiler sormuş. Hareket komutanı söyledi. Bilgi vermeyin diye söyledim." yanıtını verdi.

İddianamede yer alan suçlamalar

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcı Vekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan iddianamede sanık Emin Ayık için şu suçlamalar yer alıyor:

"Emin Ayık'ın Yurtta Sulh Konseyi tarafından yayınlanan 'Darbeye Teşebbüs Mesaj Formunda' Sıkıyönetim '7. Ana Jet Üs Komutanı' olarak görevine devam şeklinde görevlendirildiği, şüphelinin darbeye teşebbüs olayından önceden haberinin olduğu ve buna göre Hava Korgenerali Mehmet Şanver'in kızının İstanbul Fenerbahçe Orduevindeki düğününe gitmek üzere Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Tayfun Tuna'ya Üs Komutanlığının vekaletini bıraktığı halde, düğüne gitmeyerek, garnizonda kaldığı ve şüphelinin Malatya Valiliğinin darbe teşebbüsünün önlenmesi konusunda almış olduğu önlemler kapsamında, hava alanı pistlerini ve sistemlerinin kapatılması talimatını uygulamamak için direnç gösterdiği. Hava limanına 7 Adet kargo uçağının iniş yapmasına müsaade ettiği ve yine 7. Ana Jet Üssünden 4 Adet F4 uçağının kalkışına izin verdiği, ancak uçakların pistlerin iş makineleri ile kapalı olması nedeniyle kalkamayıp, geri döndükleri, bu şekilde şüphelinin darbe teşebbüsünde aktif rol aldığı"

Dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanı Emin Ayık'ın savunmasının ardından Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Tayfun Tuna savunma yaptı.

Tayfun Tuna savunmasında, terörle mücadelede etkin görev aldıklarını ve görevli bulunduğu dönem sürecinde terör unsurlarına 700 uçakla 4 bin bomba atıldığını söyledi. 15 Temmuz günü saat 19.30 sıralarında üsse gelip komutanın odasında beklediği esnada PKK'nın Tunceli'de bir karakola saldırı düzenlendiği haberini televizyondan izlediklerini ancak kendilerine yönelik resmi bir görevlendirme olmaması nedeniyle eve döndüklerini söyleyen Tuna, daha sonra üs komutanı Emin Ayık ile yeniden üsse döndüklerini dile getirdi.

"Semih Terzi'nin uçağına bilgi verilmedi"

Tuna, savunmasının büyük bölümünü kendisi hakkında savcılığa verilen ifadelere ayırarak, bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Diyarbakır'dan izinsiz kalkan ve içerisinde Semih Terzi'nin bulunduğu kargo uçağının pilotunun Malatya'daki kule ile irtibata geçtiğini ve Etimesgut Havaalanı ile ilgili bilgi istediğini öne süren Tuna, "Kontrolsüz, izinsiz ve darbeci ekibin kontrolünde olduğunu düşündüğüm için bilgi verilmemesini söyledim" dedi.

"Uçakların bomba yüklü olmaması içimizi rahatlattı"

Tayfun Tuna savunmasını şöyle sürdürdü:

"03.40 civarında üs komutanımız (Emin Ayık) Birleşik Hava Hareket Merkezi'nin (BHHM) 4 F4 uçağının silahsız hazırlanmasını istediğini söyledi. Uçakların bomba yüklü olmaması içimizi rahatlattı, tersi olsa emri sorgulardık. BHHM daha sonra uçakları kaldırmayın dediği aktarıldı. Filo Komutanı ile görüştük, bu 4 uçaktan birinde bulunuyordu. BHHM'de darbeci ve darbeci olmayan iki grup olduğunu, benden izin almadan kalkış yapmamalarını istedim. BHHM'yi aradım, cevap vermediler. BHHM'den bizzat görüşme yapana kadar kalkış yapmamalarını istedim. BHHM'yi 6 kez aradım kimse telefonlarıma cevap vermedi. Filo Komutanıyla görüştüm. Kalış yapmayın emrinin en az riskli yol olduğunu ve park yerlerine dönmelerini söyledim."

Tutuklu sanık Tuna, darbenin hemen ertesi günü 16 Temmuz'da sabah 10.00'da Birleşik Hava Hareket Merkezi'nden (BHHM) Ankara'daki Akıncı Üssü meydanının bombalanacağı yönünde bir emir geldiğini ve tüm hazırlıkların yapıldığını belirterek, "Ancak BHHM ile Malatya Valiliği arasında koordine kurulamadığı için bu görev iptal edildi" iddiasında bulundu.

"Tüm uçakların bataryaları söküldü"

Darbe gecesi pistlerin kapatılması emrini de verdiğini ileri süren Tuna, 17 Temmuz günü ise Hava Kuvvetleri Komutanlığından gelen emir doğrultusunda tüm uçakların bataryalarının söküldüğünü ve uçamaz hale getirildiğini söyledi.

7. Ana Jet Üs Komutanlığındaki uçakların alçak uçuş yapamayacağını öne süren Tuna, kendileri hakkındaki dosyaların kabartıldığı iddiasında bulundu. Darbeci ilan edildiğini ifade eden Tuna, "Darbeci olsam üssümüzde 14 adet bomba yüklü uçak vardı, gelir gelmez daha darbe haberi yayılmadan bu uçakları hazırlayıp kaldırırdık" iddiasında bulundu.

Metin Çivilibal'ın savunması

7. Ana Jet Üssü 171. Filo Komutanlığında Binbaşı rütbesi ile görev yapan Metin Çivilibal savunmasında, evde bulunduğu esnada Hareket Komutanı Tayfun Tuna'nın kendisini aradığını ve 4 uçak pilotunu ayarlayarak üsse gelmesini istediğini ifade etti.

"4 uçağın kaldırılması emri BHHM'den geldi"

Emir üzerine üsse geldikten sonra filoda beklerken televizyondan darbe haberlerini şaşkınlıkla izlediklerini öne süren Çivilibal, bu sırada çok tedirgin olduklarını ifade etti. Gece yarısı 03.40 sıralarında BHHM'den gelen emirle 4 adet F4 savaş uçağının yüksüz olarak havalanması ve görevin havada verileceğinin kendilerine iletildiğini ifade eden Çivilibal, "Havalanacak uçaklarda bomba olmaması nedeniyle görevin terörle mücadele yada darbe karşıtı bir görev olacağını düşündük. Pist başı yapınca piste inen kargo uçaklarını gördük. Kuleden izin istedik. Kargo uçakları ile aradaki mesafeyi korumak için kuleye çıktık. O an ana piste gidip kalkma imkanımız vardı, henüz hiçbir araç piste yoktu" iddiasında bulundu.

"Komutanımızın emri ile geri döndük"

Bu sırada amiri olan komutanı Tayfun Tuna'yı cep telefonu ile aradığını ifade eden Çivilibal, "Durumu netleştirmesini istedim. Yanlış bir şey yapmamak için bana emir vermeye yetkisi olmayanların emrini dinlememeye karar verdim. Komutanımla sonuncu görüşmede bize geri dönmemizi istedi" dedi.

Darbe girişimi gecesi kimin neye hizmet ettiğinin bilinmesinin güç olduğunu savunan Çivilibal, "Uçaklarımızın nakliye uçakları arasında kaldığı doğrudur ancak sıkışması söz konusu değildir. O sırada bize kalkış emri verilseydi ana piste gidip kalkış yapabilecektik. Kargo uçakları da pist başındaki araçta engel değildi" diye konuştu.

Mahkemenin gerekli izni vermesi durumunda bunu pist başında da uygulamalı olarak gösterebileceklerini kaydeden Çivilibal, "Uçakla geri dönmemiz emrini o gece bana komutanlarımız verdi. Başka hiç kimseden emir almadım. Bir asker olarak kanuna aykırı olmamak şartıyla emirleri yerine getirdim" ifadelerine yer verdi.

"Kalktıktan sonra darbe görevi verilseydi geri dönerdim"

Sanık Çivilibal, "Darbe gecesi F4 savaş uçağı ile kalkış yapmış olsaydım ve havada verilen emrin darbe teşebbüsüne destek olması yönünde bir emir olması halinde görevi icra etmeden üsse dönecektim. Havada verilen emir darbecileri önlemeye yönelik bir emir olsaydı eğer görevi icra eder üsse o şekilde geri dönerdim" iddiasında bulundu.

Bugüne kadar 55 sanığın savunması alınırken mahkeme, duruşmaya bir günlük ara verilmesi ve 6 Nisan Perşembe günü sabah 09.00'da yeniden başlaması kararı verdi.

06.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Malatya'da devam eden 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davada tutuklu sanıklardan dönemin 2. Ordu Komutanlığı Müşterek Plan Grubu Başkanlığı Plan Koordinasyon Şube Müdürü Binbaşı Tuncay Öztürk, savunmasında, FETÖ/PDY üyesi olduğu iddialarını reddetti.

7. Ana Jet Üssü 171. Filo Komutanlığı'nda görev yapan Binbaşı Öztürk, kendisine yönelik F-4 uçağına binip role yapmaya çalıştığı suçlamayı kabul etmedi . Binbaşı Öztürk, "Uçakların kalkmamasının nedeni pistteki araçlar nedeniyle pistin kapalı olması değildir. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi (BHHM) emriyle kalkmamıştır. 7. Ana Jet Üssü'nden kalkan hiçbir uçak olmamıştır. Emre aykırı bir durum yaşanmamıştır. BHHM'nin emrine aykırı davranılmamıştır" dedi. Binbaşı Tuncay Öztürk savunmasında şunları söyledi:

"Ana pistte F-4 kalkması için yeterli mesafe mevcuttur. Ancak buna rağmen bilinçsiz kişilerin iddialarının iddianamede yer alması hatalıdır. Uçakların kalkmaması pistin kapalı olması değil, pilotların emre uymasıdır. Ben o gece ne kalktım ne uçtum ne bomba attım."

Tutuklu sanıklardan Pilot Üsteğmen Mahmut Burak Kılıç ise 15 Temmuz'da görevimi yerine getirmeye çalışırken bugün çok ağır suçlamalarla yargılandığını söyledi. Nöbetçi olmasa bugün bu suçlamalarla karşı karşıya kalmayacağını iddia eden Üsteğmen Kılıç, FETÖ ile ilgili hayatının hiçbir safhasında ilişkisinin olmadığını savundu. Amirlerinin emirlerini yerine getirdiğini aktaran Üsteğmen Mahmut Burak Kılıç, savunmasına şöyle devam etti:

"Bylock'u kullanmadım, 1 dolarım olmadı. Örgütün dershanelerine gitmedim. BHHM'nin emrine aykırı bir hareketim olmamıştır. 04.00'te uyandırıldım sanıklardan Binbaşı Metin Çivilibal, mühimmatsız 4 uçağın hazırlanmasını, görevi bilmediğini ve terörle mücadele olabileceğini söyledi. Uçaklarımızın başına gittik. Olağandışı o an ve o ana kadar yaşanmadı. Personel amirlerinin aldıkları görevi yerine getirmiş ve uçakları hazırlamışlardır. O gece 4 uçaktan birindeydim, ikinci koltuktaydım. Pist başına gitme gibi bir durum katiyen söz konusu değildir. Komutanımızın talimatını bekledik. Filo komutanımızdan durumu netleştirmesini bekliyorduk. Emir kargaşası vardı."

Üsteğmen Kılıç, kargo uçaklarının arasına sıkıştıkları ve kalkamadıkları iddialarına ilişkin ise "Kasa uçaklarının arasına sıkışmış olsak geri dönemezdik. Piste girme teşebbüsümüz olmamıştır. Pist ve bağlantı yolları açıktı. Çünkü kasa uçakları inmeye devam ediyordu. Kalkış için yeterli mesafe ve alan vardı. Piste girmek için hiçbir uçağın girişimi olmamıştır. O gün nöbetçi olduğum için 9 aydır tutukluyum" dedi.

Üsteğmen Kılıç, Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un uçuş yasağını duyup duymadığı ile ilgili sorusuna, "Uçuş yasağını televizyonlardan duymadım, tutuklandıktan sonra öğrendim. Uçakta telsiz ile konuşabilmem için motoru açmam lazım. Ben ikinci koltukta olduğum için Kule ile bağlantım olamaz" yanıtını verdi.

Duruşmaya katılan TBMM Başkanlığı avukatının, "Saat 01.00 ile saat 04.00 arasında istirahatli olduğunu söyledin, sosyal medyayı ve haberleri takip etmedin mi?" sorusuna Üsteğmen Kılıç, "Uykusuz olduğum için istirahata çekildim" dedi.

Tutuklu sanıklardan pilot Üsteğmen Eray Bakır, savunmasında 15 Temmuz günü eşine doğum günü sürprizi hazırladığını öne sürdü. Darbe girişimi sırasında eşinin arkadaşlarıyla birlikte sürpriz yaptıktan sonra akşam yemeğine gittiklerini ve bu sırada gelen telefon sonrası mesaiye çağırıldığını savunan Üsteğmen Bakır, görevi sorduğunda beklemesi gerektiğinin söylendiğini anlattı. Bu sırada televizyondan darbe girişimini öğrendiğini kaydeden Üsteğmen Bakır, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Uçuş için uçaklar hazırlandı ve motorlar çalıştırıldı. Kuleden BHHM'nin uçuşları yasakladığını iletti, bu emirden sonra içinde bulunduğum uçak bir santim dahi ilerlememiştir. Kargo uçakları iniyordu ve pistler açıktı. Rahatlıkla kalkış yapılabilirdi emrin teyidi sonrası geri dönüş yapıldı."

Uçakların pist başı yapmadığını ve pisttin büyük bir bölümünün gece ilerleyen saatlere kadar açık olduğunu savunan Üsteğmen Bakır, "BHHM'nin kesinlikle uçakların kaldırılmaması emri sonrası geri dönülmüştür. Eğer BHHM'nin uçakların kaldırılmaması emri aksine hareket edilseydi, uçaklar pistten rahatlıkla kalkabilirdi. Başbakan Binali Yıldırım, Akıncı Meydanı'nı 16 Temmuz günü darbe girişimini bastırma amaçlı görevi BHHM 171. Filoyu görevlendirmiştir. Kapanan pist, valilik tarafından açılmadığı için filomuz hazır olmasına rağmen bu görevi yerine getirememiştir" diye savunma yaptı.

Tutuklu sanıklardan pilot Üsteğmen Muhammed Yusuf Tür ise FETÖ/PDY ile ilişkim olmadığını, örgüt üyesi olmakla suçlanmasına rağmen örgütle uzaktan yakından ilişkisi olmadığını iddia etti. Üsteğmen Tür, 15 Temmuz'da saat 18.00'da BHHM'nin aradığını ve uçakların pist başı yapmasını istendiğini, daha sona görev iptal olunca geri döndüklerini anlattı. Üsteğmen Tür, şöyle dedi:

"Darbe girişiminin olsa dahi bu o gece terör saldırısı olmayacağı anlamına gelmez. Bu hayatın olağan akışına uygundur. Uçuş yasağı geldiğinden benim haberim olmadı. Uçuş yapmayın emri BHHM'den gelmiştir. BHHM, emrini yerde ve havada istediği şekilde değiştirmektedir. Saat 04.00'te uçuş emri üzerine uçaklar hazırlanmıştır. Bana tahsis edilen uçak hangarda değil, açık alandaydı. Havacılıkta ısrarla motor çalışma tabiri yoktur. Kulenin ikazına rağmen uçaklar çalıştırıldığı söyleniyorsa, motorlar çalışmadan telsizi açmak mümkün değildir. Kuleden, uçuşların BHHM tarafından yasaklandığını duydum, bizde park yerine gittik. 15 Temmuz'u, 16 Temmuz'a bağlayan gece emir kargaşası vardı. Konu suç teşkil etmediği sürece amirlerime itaat etmekten başka ne yapabilirim? Darbe girişiminden önceden haberim yoktur, televizyondan öğrendim. Uçak başı yapmak ve geri dönme emri aldım. Suç teşkil eden bir görev yapmadım. Mühimmat dolu 14 uçak varken, emir gereği mühimmatsız uçağa bindim."

Tutuklu sanıklardan pilot Üsteğmen Halil Karan ise 15 Temmuz saat 22.00-23.00'da halı saha maçlarını olduğunu, maçın iptal edildiğin Whatsapp'tan bildirildiğini anlatarak şunları söyledi:

"Binbaşı Metin Çivilibal, filoya gelmemi istedi. 10-15 dakika içerisinde filoya intikal ettik. Görev iptal olduğu iletilince aracımıza bindik nizamiyeden çıkmadan geri arandık, filoya döndük ve gazino da beklemeye başladık. Darbeyle alakam yoktur. Hayatımda ilk kez bu tür olayla karşılaştım. Darbe girişimini televizyondan öğrendim, terörle mücadele olduğunu düşündük. O gece bize veriler görevi icra ettik. Bize verilen görevler hep acildir. En küçük ihmal teröristleri kaçırmamıza neden olur. Her şey olağan şekilde geliştiği için hiçbir şeyden şüphem olmadı." Üsteğmen Karan, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Filo komutanımız, terörle mücadele olabileceğini ve BHHM tarafından bir görev verildiğini söyledi. Kule, 'BHHM'nin emri var, uçaklar kalkmayacak' şeklinde ikazı üzerine filo komutanımıza ulaştım ve uçakların kalkmayacağını söyledi. Kule bizi ikaz edince durdum. Ben burada kulenin emrini dinlemeyecek olsam pist başı yapardım. Daha önce nasıl göreve gittiysek, 15 Temmuz günü de o şekilde göreve gittik. Uçakların mühimmatsız olduğunu uçuşa giderken öğrendim. Gece televizyon izledik, köprünün kapatılması ile ilgili haberi izledik ama nerenin bombalandığını izlemedik."

Üsteğmen Karan, Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un sorusuna, "Kilo fazlalığı nedeniyle Eskişehir'de görev uçuşum kesildi, spor salonuna giderek gerekli standarda gelince tekrar uçuş görevim verildi. Malatya'da ise kan değerlerimle ilgili bir sıkıntı vardı, düzelmesine takiben tekrar uçuş görevi verildi" yanıtını verdi.

Davanın öğleden sonraki oturumunda 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda darbe gecesi görev yapan tutuklu sanık, pilot üsteğmen Seçkin Gülmüş savunma yaptı.

Malatya'da 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin görülen davanın öğleden sonraki oturumunda 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda darbe gecesi görev yapan tutuklu sanık, pilot üsteğmen Seçkin Gülmüş savunma yaptı. 15 Temmuz gecesi suç olabilecek hiçbir eylemde bulunmadığını savunan üsteğmen Gülmüş, tamamen emirler doğrultusunda hareket ettiğini ve bu doğrultuda göreve çağrıldığını ileri sürdü. Sadece verilen emir doğrultusunda F-4 savaş uçağını 100 metre hareket ettirdiği gerekçesiyle yargılandığını öne süren üsteğmen Gülmüş, "Birliğimden gelen telefon üzerine mesaiye gittim. Darbe girişiminden önceden haberim olsaydı, birliğimde olur hazırlık yapıyor olurdum" iddiasında bulundu.

Üsteğmen Gülmüş, filo komutanının telefonu ile geldiği birliğinde televizyon izlerken darbe girişimini öğrendiğini ileri sürdü. Daha sonra sabaha karşı 04.00 sıralarında Birleşik Hava Harekat Merkezi'nden (BHHM) gelen emrin kendilerine filo komutanı binbaşı Metin Çivilibal tarafından iletildiğini iddia eden üsteğmen Gülmüş, "Görevin terörle mücadele kapsamında olabileceğini düşündük. Tüm hazırlıkları tamamlayıp uçak başına gittiğimizde her şey normaldi. Uçuş ekibi uçağı hazırlamıştı, birlikte kontrol yaptık. Daha sonra BHHM'nin emri ile geri döndük ve uçağı park ettikten sonra filoya döndüm. BHHM'nin emrine rağmen, uçakla kalkmaya çalışmamız söz konusu doğru değildir" ifadelerine yer verdi.

Olay gecesi sadece sicil amiri olan filo komutanından emir aldığın öne süren üsteğmen Gülmüş, "Pistin kapalı olduğu iddiası doğru değildir. Pistin başı sadece kapalıydı, bu da iniş ve uçuşlara engel değildi. Uçakların mühimmatsız hiçbir yere zarar vermeyeceği sabit. Hazırda bekleyen 14 mühimmatlı uçak var. Buna rağmen neden bizden mühimmatsız uçaklara binilmesini istediler. Haftada en fazla 4 mühimmatsız uçak kalkıyor görev verildiğinde. Bizlerin eğitim seviyesi ve F-4 savaş uçaklarının kabiliyeti düşünüldüğünde, gece şartlarında alçak uçması mümkün değildir. Uçakların kalkış imkanı olmasına rağmen kalkılmamış ve geri dönülmüştür" dedi.

Filodaki uçakların Eskişehir'deki BHHM tarafından verilen emir ile hareket ettiğini öne süren üsteğmen Gülmüş, "Bizimle birlikte aynı saatte kalkan ve TBMM'yi, Özel Hareket Merkezi'nin bombalayan hainler, yazılı emirle mi kalktı?" diye sordu.

Darbe gecesi 7. Ana Jet Üssü 171. Filo Komutanlığı'nda görev yapan pilot üsteğmen Ülfet Kaçay da iddiaları kabul etmedi, FETÖ/PDY ile bir bağlantısının olmadığını ileri sürdü. Darbe günü akşam gelen telefonla filoya döndüğünü ifade eden üsteğmen Kaçay, gazinoda televizyon izlerken darbe girişiminin yaşandığını öğrendiklerini söyledi. Üsteğmen Kaçay, gecenin ilerleyen saatlerinde filo komutanı binbaşı Metin Çivilibal'ın kendilerine BHHM'nin emri ile 4 uçağın havalanması için hazırlanması emrini verdiğini savundu.

Uçak başı yaptıktan sonra ruleye kadar kimseyle bir konuşma olmadığını ileri süren üsteğmen Kaçay, "O gün suç teşkil edecek hiçbir eylem yapılmamıştır" iddiasında bulundu. Ruleye çıktıktan sonra BHHM'den görevin iptal edildiği ve geri dönülmesi emrinin verildiğini belirten üsteğmen Kaçay, "Eğer darbeci olsaydık, ana piste çok rahat giriş yapabilirdik ve kalkabilirdik. Ama en başından beri emirler doğrultusunda hareket ettik ve geri dönüş yaptık" diye konuştu.

Duruşmada daha sonra 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda Destek Grup Komutanı olarak görev yapan yarbay Mahmut Sağır savunma yaptı. Savcılık iddianamesinde darbe girişiminde aktif rol aldığı gerekçesiyle yargılanması istenen yarbay Sağır, "Darbeyi FETÖ'nün askerleri yapmıştır, şerefli Türk askerleri böyle bir girişimde asla bulunmaz" dedi.

Darbe gecesine ilişkin yaşananları anlatan yarbay Sağır, akşam darbe girişimini öğrendikten sonra yaklaşık 800 personelin bulunduğu 7. Ana Jet Üssü'nde herhangi bir kalkışma ve eylem olmaması adına üsse gitmeye karar verdiğini ileri sürdü. Tamamen kendi isteği ile üsse gittiğini söyleyen yarbay Sağır, karşılaştığı 7. Ana Jet Üs Komutanı Emin Ayık'a, 'Ben Başbakanı izledim, kalkışmadan bahsediyor, İnşallah bizim birliğimize sıçramaz' dediğini, bunun üzerine ise Ayık'ın, 'Biz BHHM'nin emirlerini yerine getiriyoruz" dediğini ileri sürdü.

15 Temmuz gecesi üssün güvenliğini sağlamak ve er ve erbaşları kontrol altına almak için mücadele ettiğini ileri süren yarbay Sağır, üs komutanı Emin Ayık'ın kendisine meydana C-130 uçağının inebileceğini ve bu nedenle önlem almasını istediğini söyledi. Gelecek uçakta tahminen 100 personelin bulunabileceğini düşündüğünü ileri süren yarbay Sağır, bunun üzerine sabah göreve başlayacak erbaşların da bir an önce göreve gelmesi talimatını verdiğini belirtti.

Daha sonra Güvenlik Tabur Komutanı'nın kendisini arayarak Birleşik Hava Herakatı Merkezi'nden 7 kargo uçağının Malatya'ya ineceği bilgisini verdiğini ifade eden yarbay Sağır, sonrasında arka arkaya inen uçaklarda bulunan personelin gözlem altına alındığını söyledi.

Eski Üs komutanı Emin Ayık'ın kendisine ana pistin neden kapatıldığını sorduğunu iddia eden yarbay Sağır, "Daha sonra karşılaştığım Devlet Hava Meydanları İşletmesi Müdürü'ne sorduğumda pistleri Vali Bey'in talimatı ile kapattıklarını söyledi. Hakan Bey bana, Vali Bey üs komutanına dikkat edin dediğini de iletti" şeklinde konuştu.

Kendisinin de bu durumu üs komutanı Emin Ayık'a ilettiğini ifade eden yarbay Sağır, "Eski üs komutanımıza vali beyin talimatını ilettim. O da 'Vali bey uçaklar inmeyecek diyor, BHMM inecek diyor' dedi" iddiasında bulundu.

Darbe girişiminden sonra bir süre görevden uzaklaştırıldığını da kaydeden yarbay Sağır, daha sonra yapılan tahkikat ile FETÖ/PDY ile bir bağlantısının bulunmadığını ve bu nedenle görevine iade edildiğini söyledi.

Bugünkü duruşmada ayrıca tutuksuz yargılanan 2 er de dinlendi. İzmir ve Ankara'dan SEGBİS ile mahkemeye bağlanan erlerden Faruk Çayır ile Mustafa Kalan da savunma yaptı. Her iki asker de o gece komutanlarından aldıkları emirler doğrultusunda hareket ettiklerini ve sonrasında kaçarak polise teslim olduklarını ifade etti.

Bugüne kadar dinlenen sanıkların sayısı 65'e çıkarken mahkeme başkanı Vedat Koç duruşmayı 10 Nisan 2016 tarihine erteledi.

DARBEYE KARŞI 2 AYRI DAVA MI AÇILDI?

15 Temmuz Darbe girişimine karşı Malatya'da iki ayrı büyük davanın açıldığı ileri sürülüyor. Birbirine yakın olan bu davaların duruşmalarına ait haberlerin de birbiri ile karışmış olabileceği ve bu iki davaya ait haberlerin birlikte değerlendirilmesi gerekliliği belirtiliyor.

Buna göre; İlk açılan ve halen devam eden davada, aralarında eski 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin de bulunduğu 26'sı tutuklu 76 karacı asker yargılanıyor. Daha önce başlamış olan ve süren bu davada karacı askerlerin kimlik tespiti ardından ifadeleri alınmıştı. Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz ve Başsavcıvekili Mehmet Badem tarafından hazırlanan, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede, dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti "bir numaralı şüpheli" olarak yer alıyor. İddianamede, sanıkların, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'yi görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "FETÖ üyesi olmak" suçundan da on beşer yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

67 sanıklı ikinci dava ise Malatya 7'nci Anajet Üs Komutanlığı'nda görevli, aralarında Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık'ın da aralarında bulunduğu 19'u tutuklu 67 havacı yargılanıyor. Havacı askerlerin ifadelerinin ikinci aşamada alınmasına karar verilmişti. Şüpheliler hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve bu suçun beraberinde başka suç işleme', 'Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma' iddialarıyla 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ile 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Paralel yapı-17 Aralık (2016) 'Malatya Kara Kuvvetleri Yapılanması/Darbeye destek 76 sanık' davası
Paralel yapı-17 Aralık (2016) 'Malatya Hava Kuvvetleri Yapılanması/Darbeye destek 67 sanık' davası

(08 Nisan 2017, 21:25)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=10070    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.446.681