Tam
EskidenYeniye
 

Bozdağ'ın Kaçırılma Planı davası

Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın da aralarında bulunduğu bazı idarecilerin alıkonulması planıyla ilgili 13 kişinin yargılandığı davaya başlandı. Davanın, darbe girişimi sırasında aynı okul olan Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 sanıklı diğer davayla birleştirilmesi için Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinden muvafakat istenmesi kararlaştırıldı.

Önceki haber title=Sonraki haber

16.09.2017 14:24 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın da aralarında bulunduğu bazı idarecilerin alıkonulması planıyla ilgili 13 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.

12.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

12 Eylül'de Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davaya sanıklar, sanık yakınları ve taraf avukatları katıldı. Kimlik tespitinin yapılması ile başlayan dava, iddianamenin özetinin okunması ile devam etti. Müşteki Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın avukatlığını oğlu Alperen Bozdağ yapıyor.

ALİ BOZGEYİK

Duruşmada Bekir Bozdağ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dönemin Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ile Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy'un kaçırılma planları aracında ele geçirilen sanık eski kurmay yarbay Ali Bozgeyik hakim karşısına çıktı.

Darbe girişimine ilişkin beyanların yer aldığı hazırlık aşamasındaki ifadeleri kabul etmediğini belirterek savunmasına başlayan Bozgeyik, hukuka aykırı toplanan deliler nedeniyle tutuklandığını iddia etti.

Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığından, Jandarma Genel Komutanlığına atandığını, buradan da yurt dışı görevine gittiğini anlatan Bozgeyik, 11 Temmuz 2016'da Türkiye'ye dönüş yaptığını söyledi.

Van Asayiş Kolordu Komutanlığına tayini çıkan bir arkadaşıyla buluşmak için 15 Temmuz günü Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki sosyal tesislere gittiğini ifade eden Bozgeyik, karargah girişinde davanın sanıklarından eski binbaşı Tarık Görener ile karşılaştığını kaydetti.

Görener'in kendisine dönemin Jandarma Okullar Komutanı Tuğgeneral Sadık Köroğlu'nun emriyle gece eğitimi yapılacağı bilgisini verdiğini belirten Bozgeyik, daha sonra Görener'in odasına giderek gece boyunca burada kaldığını öne sürdü.

İlerleyen saatlerde Görener'in Köroğlu'nun odasına gittiğini söyleyen Bozgeyik, 'Tarık, komutanla görüşüp odaya geldi. Sözde sıkıyönetim ilan edildiğini, bu emre uyulmayacağını, bu gelişmenin sadece üst düzey subaylarla bilgi amaçlı paylaşılacağını söyledi. Bunun üzerine ben de ara ara dışarı çıktığımda darbe girişimine ilişkin karargahta bir hareket olmadığını gördüm.' savunmasını yaptı.

Odasında bulunduğu sürece Görener'in birçok kez kendi telefonundan görüşmeler yaptığını söyleyen Bozgeyik, Mahkeme Üyesi Hakim Murat Yenikomşuoğlu'nun, 'Tarık Görener neden senin telefonunu kullanıyor?' sorusuna, 'Onun telefonu meşgulken ya da şarjı biterken benim telefonumu kullanıyordu.' cevabını verdi.

El yazısı notları hatırlayamadı

Tutuklandıktan 14 gün sonra Jandarma Okullar Komutanlığı otoparkındaki aracında yapılan aramalarda ele geçirilen el yazısı notlar ile kaçırılma planlarının kendisine ait olmadığını öne süren Bozgeyik, şöyle devam etti:

'30 Eylül tarihli bilirkişi raporu, el yazısının bana ait olduğunu söylüyor. Bu raporu kabul etmiyorum, kabul etmem mümkün değil. Tutuklu bulunduğum sırada Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesine getirildim. El yazımla öz geçmişim ve birtakım şeyler yazdırıldı. Bana kumpas kurulduğunu anladım. Aradan zaman geçti, öz geçmişim dışında neler yazdığımı hatırlamıyorum. 3 Ağustos tarihli bir başka bilirkişi raporunda ise kriptolu iletişim sağlayan bir program kullandığım iddia ediliyor. Böyle bir program kullanmadım, yazışma yapmadım, yazışma yaptığım iddia edilen kişileri de tanımıyorum.'

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal, 'Emniyet tarafından telefonuna Line programının yüklendiğini mi söylemek istiyorsun?' sorusuna 'Bilmiyorum' diyen Bozgeyik, 'Kaçırılma planları da mı sana yazdırıldı?' sorusu karşısında 'Hatırlamıyorum' demekle yetindi.

Örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock kullandığına ilişkin iddianamede yer alan tespiti de kabul etmeyen Bozgeyik, söz konusu programı daha önce görmediğini ve kullanmadığını iddia etti.

ByLock kullandığı belirlenen telefonuna, gözaltına alındığı sırada yetkisiz kişilerce el konulduğunu öne süren Bozgeyik, telefonun şu an nerede olduğu konusunda bilgisinin olmadığını savundu.

Saat 00.30'da Görener'in sıkıyönetim emrinin geldiğini söylemesiyle darbe girişiminden haberdar olduğunu iddia eden Bozgeyik, o gece darbecilerin kullandığı uçakların sesini duymadığını, uçuşlara ilişkin kendisine bilgilendirme yapılmadığını öne sürdü.

Darbe girişiminden bir gün önce Görener ile birçok kez görüştüğü tespit edilen Bozgeyik, HTS kayıtlarını görmediği için bu konuda daha sonra savunma yapmak istediğini kaydetti.

FERHAT FIŞKIN

Bozgeyik'in ardından savunma yapan sanık eski teğmen Ferhat Fışkın da darbe girişimi sırasında evinde olduğunu, gelişmeleri televizyondan takip ettiğini belirterek, 'Meydana gelebilecek yeni darbe girişimini önlemek amacıyla 17 Temmuz 2016'da görev yaptım. Gözaltına alınana kadar normal mesaime devam ettim. 1 Ağustos 2016'da tutuklandım.' dedi.

Bozgeyik'in aracında ele geçirilen notlarda isminin yer alması nedeniyle suçlandığını belirten Fışkın, adının neden listeye yazıldığı konusunda bir fikrinin bulunmadığını, Bozgeyik'i ise tanımadığını iddia etti.

ByLock kullandığına ilişkin iddianamedeki tespiti kabul etmeyen Fışkın böyle bir programı kullanmadığını savundu.

Mahkeme Başkanı Köksal'ın 11 Ağustos 2014'te ByLock kullandığının tespit edildiğini söylemesi üzerine Fışkın, 'Yanlışlık olmuş olabilir, biri benden bağımsız kullanmış olabilir.' iddiasında bulundu.

ORHAN YIKILKAN

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, daha önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın danışmanı olan eski Kurmay Albay Orhan Yıkılkan hakim karşısına çıktı.

Darbe girişiminin hazırlık toplantılarına katıldığı ve kendisine o sırada Adalet Bakanı olan Bekir Bozdağ ile Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin kaçırılmalarına ilişkin görevlendirildiği belirtilen Yıkılkan, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı karargahında yaşanan olaylara ilişkin Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın da sanığı olduğunu belirtti.

Rütbesine rağmen uzun yıllar özel kalem müdürlüğü görevinde bulunduğunu, üst düzey komutanlarla yakından çalıştığını anlatan Yıkılkan, hakkından isnat edilen suçlamaların somut delilere dayanmadığını iddia etti.

Darbenin ilk saatlerinde sanık eski Tümgeneral Mehmet Dişli ile odasında görüştüğünü kabul eden Yıkılkan, görüşmeden sonra Dişli'nin Genelkurmay Başkanı Akar'ın makamına çıktığını ancak kendisine eşlik etmediğini söyledi.

Yıkılkan, Dişli ile görüştüğü sırada Akar'ın eski yaveri sanık eski Yarbay Levent Türkkan'ın da odaya geldiğini söyledi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki ifadesinin aksine Genelkurmay Karargahını Özel Kuvvetler Komutanlığı personeliyle basan sanık eski Albay Fırat Alakuş ile görüştüğünü kabul eden Yıkılkan, 'Alakuş'a neden burada olduklarını sorduğumda güvenlik maksadıyla geldiklerini söylemişti.' dedi.

Hulusi Akar'ın darbeciler tarafından alıkonulup Akıncı Üssü'ne götürüldükten sonra karargahta kalmayı sürdürdüğünü belirten Yıkılkan, 'Darbecilerin kendisini neden derdest etmediğine' ilişkin soruya, 'Alınmayan sadece ben değilim. Panik atak geçirip sağa sola saldıranlar dışında kimseyi almadılar.' cevabını verdi.

El yazısı notları kabul etmedi

Odasında yapılan aramada, 'empatikoçluk' antetli ele geçirilen belgenin, darbe toplantılarının yapıldığı villanın kiralandığı Empati Danışmanlık adlı firmaya ait ajandadan alındığını bilirkişilerce belirlendiğinin hatırlatılması üzerine Yıkılkan, söz konusu belgeyi görmediğini, yazının ise el ürünü olmadığını iddia etti.

Söz konusu belgeyle birlikte bulunan yapışkan not kağıtları ve üzerindeki yazıların kendisine ait olduğunu kabul eden Yıkılkan, 'Antetli kağıt ve yazı içerikleri bana ait değil. Yapışkan not kağıtları ise bir şekilde çantamdan alınıp üzerine konulmuştur. Yapışkan not kağıtlarındaki yazı bana aittir ama o bu kağıtlar nasıl oraya konulmuş, bilmiyorum.' iddiasında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dönemin Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ile Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy'un zorla derdest edilerek kaçırılmasına ilişkin ifadelerin yer aldığı kağıtların adli tıp tarafından incelenmesini isteyen Yıkılkan, yazıların kendisine ait olmadığının ortaya çıkacağını iddia etti.

Çapraz sorgu sırasında müşteki avukatları, söz konusu yazıların Yıkılkan'a ait olduğunun bilirkişilerce tespit edildiğini, sanığın bu gerçeği inkar ettiğini hatırlattı.

Bunun üzerine Yıkılkan, incelemenin antetli kağıdın fotokopisi üzerinden yapıldığını belirterek, kağıdın orijinali üzerinden ikinci bir inceleme yapılmasını talep ettiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal'ın darbeyi kimin yaptığı sorusuna, 'Sadece FETÖ ile mümkün değil. İçerisinde görevde olan komutanlar da vardı.' cevabını veren Yıkılkan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hakkında ne düşündüğüne ilişkin soruya da 'Ben ne düşüneyim, siz söyleyin. İstiyorsunuz ki Orhan Yıkılkan sizin karşınızda 'Fetullah Gülen teröristtir' desin' ifadesini kullandı.

Bunun üzerine Başkan Köksal, 'Kim olursa olsun, karşımıza gelirse o soruyu sorarız.' karışlığını verdi.

COŞKUN KAZANKAYA

Yıkılkan'ın ardından, olay tarihinde yüzbaşı olan, iddianamede 'Bozdağ, Lekesiz ve Dinç'i zorla derdest etme ve kaçırma alt planına dahil olduğu' ve ele geçirilen bir not kağıdının iki yüzünde de isminin yer aldığı belirlenen tutuklu sanık Coşkun Kazankaya'nın savunmasına geçildi.

Kazankaya, Keskin Cezaevinden telekonferans yöntemiyle yaptığı savunmasında, 'Vatanına milletine bağlı, Atatürkçü düşünce sistemini benimsemiş bir subay olduğunu' iddia ederek, 'Ne olduğunu bile anlamadığımız, hiçbir bilgi ve dahlim olmadığı darbe girişimiyle hain ilan edildim. Kaçırma iddiasını sonradan hayretle öğrendim. İddialar soyuttur' diye konuştu.

Jandarma Okullar Komutanlığında öğretim görevlisi olduğunu bildiren Kazankaya, 15 Temmuz saat 16.00-16.30 sıralarında Albay Murat Koçyiğit'in, gece eğitimine katılma emri verdiğini söyledi. Olay günü akşam eşiyle bir arkadaşlarını ziyarete gitmeyi planladıklarını söyleyen Kazankaya, eğitim emri çıkınca bu ziyareti yapamadığını bildirdi.

Kazankaya, 'Eşime, çocukları da alarak gitmesini söyledim. Darbe yapan birinin, eşini ve çocuklarını bombalanan şehre göndermesini akıl almaz' dedi.

Koçyiğit'ten aldığı emir üzerine saat 20.30 sıralarında içtima alanına gidince bazı askerlerle 'terör saldırısı olduğu, eğitim amaçlı geldikleri' konuşmaları yaptıklarını anlatan Kazankaya, darbe girişimi sırasında cebir ve şiddet kullanmadığını söyledi.

Kazankaya, 'Kaçırılma yazılarında geçen 'Coşkun' ben miyim, biri midir, kod adı mıdır, bilmiyorum' ifadesini kullandı.

Mahkeme heyeti, Kazankaya'ya, 'ByLock' kullandığına yönelik yazı bulunduğunu söyledi. Koçyiğit ise 'ByLock' kullanmadığını, bu iddianın 'art niyet veya yanlışlık olduğunu' öne sürdü.

Kazankaya'ya, iddianameye göre, 'FETÖ'nün mahrem hizmetler olarak adlandırılan yapılanması bünyesinde 2011-2013 yıllarında Murat Özdere isimli şahıs adına kayıtlı operasyonel telefon hattıyla örgüt mensubu sivil şahıslarla irtibat kurduğu, örgütün hücresel haberleşme ağında yer aldığının belirlendiği' anımsatıldı.

Bahsi geçen telefon numarasını kullanmadığını ve Murat Özdere adlı kişiyle yüzleşmek istediğini söyleyen Kazankaya, tahliye talebinde bulundu.

TARIK GÖRENER

-'Sadık Köroğlu, nizamiyeleri takviye etmemi istedi'

Yine Bozdağ, Lekesiz ve Dinç'i zorla derdest etme ve kaçırma alt planına dahil olduğu ve not kağıdında ismi bulunduğu belirtilen eski binbaşı sanık Tarık Görener de savunmasına suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek başladı.

Olay günü emirlere itaat dışında bir şey yapmadığını ileri süren Görener, 'Ne hain teşebbüsün içinde oldum, ne teşebbüse destek verdim, ne ben ne mahiyetim vatandaşla karşı karşıya geldi ne de kanunsuz eylem yaptım. Kaçırma planına dahil olduğum suçlamasını kesinlikle reddediyorum. Bunu cezaevindeyken kolluk görevlileri gelince öğrendim. Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinde savunma yapan teğmenler, darbeye yönelik bir konuşma yapmadığımı ifade ettiler. 'Ateşe ateşle karşılık' emri vermediğimi kabul ettiler' diye konuştu.

Olay günü, o sırada tuğgeneral rütbesiyle Jandarma Okullar Komutanı olan ve Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinde de komutanlıktaki eylemlerle ilgili yargılanan Sadık Köroğlu'nun 'terör tehdidine yönelik' kendisini çağırdığını, gece eğitimini iptal etmesini istediğini ve kendi birliğini hazır kıta olarak görevlendirdiğini anlatan Görener, 'Nizamiyeleri takviye etmemi istedi. Ben de bunu yerine getirdim' dedi.

Mahkeme heyeti Görener'e, darbe girişimi günü Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına giderek darbe faaliyetinde kullanılmak üzere 8 bin mermi alarak Jandarma Okullarına getirmesine ilişkin savunmasını sordu.

Görener, mermileri alması emrini Kurmay Başkanı Murat Koçyiğit'in verdiğini anlatarak, 'Muhafız Alayında imza karşılığı bana mermiler verildi. Mermi alma emri komutanım tarafından verilmiş. Oraya girip çıktığım süre 15-20 dakika. Mermileri komutana arz ettim ama onların kullanılmasına yönelik emir vermedim' ifadelerini kullandı.

Heyetin sorusu üzerine Görener, konuşma, mesajlaşma ve internet paketinin avantajlı olması nedeniyle kayınpederinin şirketine ait cep telefonu hattını kullandığını bildirdi.

Görener, heyetin, 2014'te bu hat üzerinden 'ByLock'a girdiği yönünde rapor bulunduğuna işaret etmesi üzerine, 'Ben mi ByLock kullanmışım?' dedi.

Mahkeme Başkanı Köksal'ın soruları üzerine darbe girişiminden önce ev toplantılarına gitmediğini ve FETÖ ile alakalı kişilerle bağlantısı olmadığını savunan Görener, şunları ifade etti:

'15 Temmuz ve FETÖ ile ilgili ne düşünüyorsun?' sorusuna, 'Bir yılı aşkın zamandır mahkemeler çözmeye çalıştığı konuya benim burada söyleyeceğim yorum olur. Hain bir darbe girişimi olduğu kesindir. Cezaevinde okuduğumuz üç beş gazete üç beş kanal var. Mahkemeler dahi sonuca varmış değil. Benimki tamamen yorum olur. Ne yanında oldum, ne destekçisi oldum, ne içinde oldum.'

YUSUF YİĞİT

Sanık eski Yüzbaşı Yusuf Yiğit de savunmasına darbe girişiminden bulunanlardan şikayetçi olduğunu belirterek başladı.

Darbe girişiminden bir gün sonra haksız bir şekilde tutuklandığını iddia ederek, hazırlık aşamasındaki ifadelerini kabul etmeyen Yiğit, mahkeme huzurundaki savunmasının esas alınmasını istedi.

Yiğit, darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın da sanığı olduğunu belirtti.

Bu dava kapsamında uzun bir savunma yaptığını anlatan Yiğit, bu nedenle detaylı bir savunma yapmayacağını, sorulara ise cevap vermeyeceğini kaydetti.

Davanın sanığı Ali Bozgeyik'in arabasından ele geçirilen listede adının yer alması nedeniyle yargılandığını savunan Yiğit, iradesi dışında isminin geçtiği bir belgeden sorumlu tutulamayacağını iddia etti.

Yiğit, Bozgeyik ile daha önce aynı karargahta görev yaptığını, bunun dışında bir ilişkilerinin bulunmadığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Köksal'ın, örgütün kriptolu haberleşme programı 'ByLock' kullandığına ilişkin iddianamedeki tespiti hatırlatması üzerine sanık Yiğit, bu konuyla ilgili Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinde savunma yaptığını belirterek sorulara cevap vermedi.

ÖZKAN DOĞANAY

Duruşmada savunma yapan eski Albay Özkan Doğanay, hakkındaki suçlamaları reddetti.

FETÖ'nün şifreli haberleşme ağı 'ByLock'u kullanmadığını iddia eden Doğanay, dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dönemin Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ile Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy'un, eski Kurmay Yarbay Ali Bozgeyik'in aracında ele geçirilen kaçırılma planlarıyla bir ilgisinin olmadığını ileri sürdü.

Doğanay, Bozgeyik ile yaptığı telefon görüşmelerinin hatırlatılması üzerine, söz konusu görüşmelerin akşam yemeği planlaması için yapıldığını, yemeğin gelişmeler üzerine iptal edildiğini savundu.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen sanık Ramazan Atım, Bozgeyik'in cep telefonuna attığı 'Hedef şahıs izne ayrılmış' mesajını reddederek, Bozgeyik'i tanımadığını söyledi.

Hakkında verilen ifadelerde, 'Cumhurbaşkanı Almanya'ya kaçmış, hepsini alacağız.' şeklinde beyanlarda bulunduğunun belirtilmesi üzerine Atım, söz konusu ifadeleri kullanmadığını iddia etti. Ramazan Atım, hakkında beyanda bulunanların yalan söylediğini de öne sürdü.

Darbe girişiminde bulunmadığını söyleyen sanık Nurettin Özdoğan da Bozgeyik'in aracında ele geçirilen belgelerle bir ilgisinin olmadığını ifade etti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın da sanıkları arasında yer alan Muharrem Demirkale, Bozdağ'ın da aralarında bulunduğu bazı idarecilerin alıkonulmasına yönelik bir emir almadığını savundu. Demirkale, 'Böyle bir görev tevdi edilse ben bu görevi kabul etmezdim.' dedi.

CEMİL ÇETİN: İtiraflarını reddetti

Sanık Cemil Çetin, FETÖ yapılanması ile darbe girişimine ilişkin çeşitli itiraflarda bulunduğu emniyet ifadesini de kabul etmedi. Söz konusu ifadeleri baskı altında verdiğini iddia eden Çetin, tanımadığı kişilerin ifadesine ilave edildiğini savundu. Darbe toplantılarına katılmadığını söyleyen Çetin, suç teşkil edecek hiçbir faaliyette bulunmadığını öne sürdü.

Duruşmaya, yarın devam edilecek.

13.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dönemin Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ile Özel Harekat Daire Başkanı Turan Aksoy'un kaçırılma planına ilişkin Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına sanıklar ve taraf avukatları katıldı.

Cumhuriyet savcısı, bazı sanıklar hakkında Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan darbe girişimi davası olduğunu, her iki dava arasında fiili ve hukuki bağlantı bulunduğunu belirterek, dava dosyasının birleştirilmesi konusunda muvafakat istenmesini talep etti.

Daha sonra söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduğunu ileri sürdü.

Bozdağ, Gökçek ve Dinç'in avukatları ise birleştirme talebinin reddini istedi.

Sanık ve müşteki avukatlarının beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, davanın, darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 317 sanıklı davayla birleştirilmesi için Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesinden muvafakat istenmesini kararlaştırdı.

Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 25 Ekim'e erteledi.

İDDİANAME

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin, aralarında Başbakan Yardımcısı Bozdağ, dönemin Emniyet Genel Müdürü Lekesiz ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'in de bulunduğu bazı idarecilerin alıkonulma planına ilişkin dava açıldı. Orhan Yıkılkan, Ali Bozgeyik, Cemil Çetin, Ferhat Fışkın, İbrahim Mert, Abdullah Serdar Acar, Coşkun Kazankaya, Yusuf Yiğit, Tarık Görener, Ramazan Atım, Özkan Doğanay, Nurettin Özdoğan ve Muharrem Demir Kale sanıklar arasında yer alıyor.

Sanıkların, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'silahlı terör örgütü yöneticisi olma', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlamalarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 37'5'er yıl hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Jandarma Okullar Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin yapılan araştırmalarda, şüpheliler arasında bulunan eski Jandarma Kurmay Yarbay Ali Bozgeyik'in karargah binasının park alanındaki otomobilinde arama yapıldığı belirtildi. Yapılan aramalarda, küçük kağıtlar halinde hazırlanmış el yazısı notların ele geçirildiği bildirildi. Ele geçirilen notlarda, darbe girişimi sırasında Bozdağ, Gökçek, Lekesiz, Aslan, Dinç ve Aksoy'un kaçırılmasına ilişkin planların bulunduğunun belirlendiği kaydedildi.

Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-16 Haziran (2017) 'Ankara 13 sanık Darbe Yap./Beytepe Jand.Okul.Kom.' davası

(16 Eylül 2017, 14:24)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=11272    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.508.204