Tam
EskidenYeniye
 

ÖKK 68 sanıklı Darbe davası

Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirme teşebbüsüyle ilgili 68 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Önceki haber title=Sonraki haber

17.03.2018 17:06 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirme teşebbüsüyle ilgili 68 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

12.03.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar ve avukatları ile gazi İsmail Oğuz, Başbakanlık, TBMM ve müşteki avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Bayram Kantık, dava dosyasına gelen evrakları okudu.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Ahmet Kangal, olay tarihinde astsubay rütbesinde ÖKK' de öğretmen olarak görev yaptığını anlattı.

Darbe girişiminin yaşandığı gün kursiyerlerle eğitimini bitirdikten sonra rutin mesaisini tamamlayarak akşam birliğinden ayrıldığı ifade eden Kangal, ailesiyle dışarıdayken telefonundan Boğaz Köprüsü'nün kapatıldığı haberlerini okuduğunu ve patlama sesleri duyduğunu, bunun üzerine ailesini eve bırakıp gelen emir üzerine saat 03.00 civarı ÖKK yerleşkesinin olduğunu bölgeye gittiğini belirtti.

Kangal, darbecilerin ÖKK karargahını ele geçirdiğini bilgisi üzerine 6-7 kişilik bir grupla 05.30 civarında tel örgüden atlayarak içeri girdiğini, tel örgüde kamera olduğundan nizamiyede tarafından gelenlerin üzerilerine ateş açtıklarını ileri sürdü.

Tel örgülerden yerleşkeye girdikleri esnada İsmail Oğuz başçavuşun kafasından vurulduğunu duyduğunu beyan eden Kangal, sözleri şöyle sürdürdü:

'Fırat Çelik albayla nöbetçi amirliğin oradan giriş yaptık. Karargahta öncelikle emniyeti sağlamaya çalıştık. O bölgede Ümit Bak'ın ekibi vardı. Nizamiyede bulunan ve darbe girişimine katılan ekip, karargah binasına doğru geldi. 12. tabur personeli Diyarbakır'dan Semih Terzi ile gelen ekipten bir bölümü nizamiyeden gelenleri silahlarından arındırdılar. Müteakiben ben de üzerilerindeki silah, teçhizat ve telefonları aldım.'

- 'Arkadaşlar, neden böyle yapıyorsunuz?'

Duruşmada daha sonra olay tarihinde ÖKK Lojistik Şube Müdürü olan Albay Murat Yiğit'in beyanı alındı.

Yiğit, 15 Temmuz'da mesaiden sonra evine gittiğini, televizyondan saat 23.00 sıralarında anormal haberler gördüğünü, bunun üzerine harekat merkezini aradığını söyledi. Harekat merkezindeki personele 'Bize bir görev verilecek mi? Çağırılıyor muyuz?' diye sorduğunu aktaran Yiğit, telefona bakan personelin sorularını çekingen bir tavırla geçiştirmesi üzerine karargahta bir sıkıntı olduğunu anladığını dile getirdi.

Daha sonra devre arkadaşı albay Kemal Turan ile birliğin darbeciler tarafından ele geçirildiğini öğrendiklerini kaydeden Yiğit, 'Gölbaşı'nda oturan bir arkadaşım vardı. Kemal albayla oraya gittik. Ondan drone aldık. Ardından ÖKK yerleşkesine geçtik.' diye konuştu.

Nizamiyenin karşısında 'Arkadaşlar biz silah arkadaşıyız. Neden böyle yapıyorsunuz?' şeklinde megafondan nizamiyedekilere seslenildiğini aktaran Yiğit, 'Nizamiyedekiler, yaklaştığımız zaman ateş açıyorlardı.' dedi.

Yiğit, darbe girişimi gecesi ÖKK'de yaşadıklarına ilişkin şu bilgileri verdi:

'Bizden önce giden arkadaşlar, 'Nizamiyeye yaklaştırmıyorlar' dediler. Ben de geri bölgede kalıp drone uçurmaya başladım. Görüntü alayım diye. Drone'a ateş açıldı. Zaten gece görüş kamerası olmadığı için çok net görüntü alamadım. Sabah saat 08.00 civarı karargahın kontrol altına alındığı bilgisi geldi. Daha sonra Özel Hava Alay Komutanlığının kontrolünü almam ve güvenliğini sağlamam emredildi. Ben de 37. Tabur'dan 25 kişilik bir ekiple emniyet kuvvetleri ile Hava Alayı'na gittim. 1,5 saat kaldık. Akabinde Genelkurmay Başkanlığı ve savcılarlardan oluşan bir heyetle Akıncı Üssü'ne gittik.'

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tanık olarak dinlenen astsubay Ahmet Karaaslan, olay günü okul komutanlığında nöbetçi astsubay olduğunu söyledi.

Karaaslan, karargahta olağanüstü bir hareketlilik görmesi üzerine nöbetçi amirliğine gittiğini, orada kendisine birlikte olmaması gereken kişilerin olduğunu, fakat olayı tam çözemediklerini söylediklerini ve bu durumu dönemin okul komutanı Ömer Faruk Bozdemir'e arz ettiğini ifade etti.

Bunun üzerine nöbetçi subay Volkan Bilal Bal yüzbaşı ile nizamiyeye gittiklerini söyleyen Karaaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Biz oradayken kapıya 3 araç geldi. Sanık Serkan Coşkun'un aracını gördüm. Neden kışlaya geldiklerini sordum. Cevap vermediler, araç ilerledi. Diğer aracı durdurdum. Yakup Akkuş ve Ramazan Kılıç vardı. Tüfekli ve teçhizatlıydılar. Onlara da sordum. Ramazan bana döndü ve 'Bu gece kendine mukayyet ol.' dedi. Karargah binasına gittiler. Önlerine geçtim durdurmak için beni iterek yollarına devam ettiler. Silahları yüksek tutuşla koridorda ilerlemeye başladılar. Merdivenlere kadar ilerlediklerini gördüm. Okul Komutanına bu durumu bildirdim. Okul Komutanı Ömer Faruk Bozdemir bana gelenlerin emir komuta zincirinin dışında hareket ettiklerini söyledi.'

Daha sonra karargah tarafından silah sesleri geldiğini aktaran Karaaslan, 'Anladık ki rahmetli Ömer Halisdemir'in şehit edilme hadisesi olmuş. Sabah saat 07.00 sıralarına kadar çatışma sürdü. Ekip, 'Teslim olalım.' diye bağırınca Zekai Paşa 'Teslim alın. Kesinlikle kötü davranmayın. Sorgulayıp. Adalete teslim edeceğiz.' diye emir verdi.' diye konuştu.

Tanık yüzbaşı İsa Karabulut da olay günü tabur komutanın emri üzerine ivedi olarak kışlaya gittiğini saat 23.30 civarı nizamiyede biraz bekletildikten sonra kimlik kontrolünün ardından ÖKK yerleşkesine girdiğini anlattı.

İçeride ne olduğunu sorduğunda karargah nöbetçi subayının kışlaya büyük bir saldırı olacağı ihbarı geldiğinden bahsedildiğini ve helikopterlerden ateş açıldığını söylediğini aktaran Karabulut, Harekat Merkezini aradığını, orada bulunan Mehmet Ali Çelik'in süratle nizamiyeye takviyeye gitmelerini söylediğini, daha sonra mühimmat almadan nizamiyeye gittiğini iddia etti.

Nizamiyede bulunduğu esnada telsizden Zekai Aksakallı'nın birliğe alınmayacağının, gerekirse zor kullanılacağının anons edildiğini dile getiren Karabulut, bunun üzerine bir darbe kalkışması olduğunu anladığını ve bulunduğu bölgeyi terk ettiğini söyledi.

'Helikopter çağırıp sizi vurduracağım'

Tanık Halil Elverişli de olay tarihinde yüzbaşı rütbesinde ÖKK'da görevli olduğunu söyledi. Evinde oturduğu sırada saat 22.30 gibi haberlerden bir kalkışma olduğunu anladığını ifade eden Elverişli, birliğin ele geçirildiği haberini aldığını daha sonra lojmanından Kemal Turhan, Murat Yiğit ve Atilla Yaşlı ile çıkarak ÖKK nizamiyesine gittiklerini anlattı.

Ömer Faruk Bozdemir'in emriyle gittikleri nizamiye bölgesinde Ümit Bak'ın yasa dışı olarak emir komutayı devraldığını öğrendiklerini ifade eden Elverişli, o saatten sonra darbecilere karşı mücadele verdiklerini söyledi.

Elverişli, ilerleyen saatlerde Diyarbakır'dan bir uçağın kalktığını ve Semih Terzi ile birlikte hareket ettiklerini duyduğunu, uçakta bulunanların kendisinin eski tabur personeli olduğunu öğrendiğini, bunun üzerine Diyarbakır'dan gelen ÖKK personeliyle irtibat kurduğunu belirtti.

Elverişli ÖKK yerleşkesinde yaşadıklarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

'İçeriden atış seslerini duydum. Diyarbakır'da bulunan Ahmet Kemal ile irtibata geçtim. Kimlerin Ankara'ya geldiğini sordum. Mihrali Atmaca ve yanındaki bazı arkadaşların isimlerini söyledi. İsmail Çınar, Mihrali Atmaca ve Ali Güreli'yi aradım. Ali'ye 'Niye geldiniz? Nedir durum?' diye sordum. O da şaşırmış durumdaydı. Daha sonra Mihrali'yi aldım telefona. Kaç kişi olduklarını sordum. Durumun karışık olduğunu söyledi. Mehmet Ali Çelik ve Ümit Bak karargahı ele geçirdiğini söyledim. Bu şahısları görünce derdest edin dedim. Mihrali'ye karargahın güvenliğini almasını söyledim. Mihrali'de komutanım takviyeye gelirseniz iyi olur.' dedi.'

Gece boyunca nizamiyedekileri ikna etmek için çok çaba sarf ettiğini belirten Elverişli, 'Nizamiyedekilere 'ateş etmeyin, konuşmaya geliyoruz.' diyerek yanlarına gitmeye çalıştım. 'Lütfen dinleyin kan dökülmesin. Kıdemliniz kim? Gelin sulha bağlayalım.' dedim ancak orta nizamiye bölgesinden ateş açıldı. İçeri girmek isteyen personele, oradaki askerlerden biri 'Geriye gidin, helikopter çağırıp sizi vurduracağım.' diye bağırıyordu.' diye konuştu.

Tanık İlker Erdem'in beyanlarından sonra duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.

13.03.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar ve avukatları ile gazi İsmail Oğuz, Başbakanlık, TBMM ve müşteki avukatları katıldı.

Tanık astsubay Muhammet İrtegün, olay günü nöbetçi olduğunu, akşam saatlerinde nöbetçi subayın hazırlanmasını istemesi üzerine mühimmat aldıklarını ve nizamiyeye gittiklerini anlattı.

İrtegün, orada icra astsubayı Fatih Uysal'ı silahlı ve teçhizatlı olarak gördüğünü, Volkan Vural Bal ile Halil Balaban'ın konuştuğunu ve Balaban'ın Vural Bal'a 'Sıkıyönetim var diyorsun, zırhlı aracı çıkarıyorsun. Durdururlarsa ne yapacağız?' diye sorduğunu aktardı.

Volkan Vural Bal'ın ısrarla 'Spor Okuluna gideceksiniz' dediğini, bunun üzerine Spor Okuluna gittiklerini ifade eden İrtegün, içeri alınmadıklarını, o sırada helikopterin ateşiyle gözünden yaralandığını, uzman çavuş Osman Gül'ün de bacağının koptuğunu söyledi.

İrtegün, daha sonra birliğe döndüklerini, birliğin darbecilerden temizlenmesine yardımcı olduklarını beyan etti.

Tanık İrtegün'ün çapraz sorgusu sırasında söz alan sanık avukatı Ayten İzmirli, tanığa 'Siz ilk defa mı bu duruşmayı takip ediyorsunuz?' diye sordu. Tanık İrtegün, 'Evet' diye cevaplayınca, sanıklardan bazıları 'Hayır, ilk defa katılmıyor.' şeklinde itiraz etti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Bayram Kantık, sanıkları 'Burada söz verirsek konuşursunuz. Bağırmayın, söz verilmeden konuşamazsınız.' diye uyardı.

Bu sırada avukat İzmirli, 'Yani bu mahkemeyi ilk defa mı takip ediyorsunuz?' diye soru yöneltince, tanık İrtegün, 'Şehit Ömer Halisdemir'in eşinin katıldığı bir davanın duruşmasında kendisine refakat etmiştim.' cevabını verdi.

Daha sonra avukat İzmirli, sesini yükselterek mahkeme heyetine yönelik, 'Efendim, daha önce duruşmayı izleyici olarak dinlemiş bir kimse sonradan tanık olarak dinlenemez. Bunu savunmamızda kullanacağız.' ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Kantık, İzmirli'ye 'Bizi tehdit edercesine konuşamazsınız. Ne yapmak istediğinizi söylemeyiniz, doğrudan yapınız.' tepkisini gösterdi. Kantık, itirazlarını sürdüren sanık avukatına, 'Sorularınıza siz karar verirsiniz, sorulup sorulmayacağını da biz değerlendiririz.' uyarısını yaptı.

14.03.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar ve avukatları ile gazi İsmail Oğuz'un yanı sıra Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığının da arasında bulunduğu müşteki avukatları katıldı.

Duruşmanın sabahki bölümünde tanıkların dinlenmesine devam edildi.

ÖKK'deki görevine devam eden tanık Özcan Latifoğlu, olay günü kamera izleme odasında görevli olduğunu belirtti.

Nöbeti 15 Temmuz sabahı aldığını, öğle ve akşam yemeği dışında günü odada geçirdiğini ifade eden Latifoğlu, ancak olay tarihinde izinli olan eski üsteğmen Mustafa Koyuncu'yu karargah binasında gördüğünü kaydetti.

Latifoğlu, 'Ona, 'Komutanım, siz izinde değil miydiniz' diye sordum. 'İzindeydim, çağırdılar. Sonra görüşürüz' dedi, çıktı gitti. Bu, gündüz oldu' bilgisini verdi. Latifoğlu, gece saatlerinde televizyonda köprülerin tutulduğunu gördüklerini, saat 23.00 sıralarında ise nizamiye bölgesine 3-4 araç geldiğini, içinden çıkanların hücum yelekli ve silahlı olduğunu aktardı.

Bu gruptakilerin sürgülü nizamiye kapısını zorla açmaya çalıştıklarını söyleyen Latifoğlu, aynı sıralarda helikopterlerin de ateş ettiğini ancak kameradan izlemeleri sebebiyle ateşin nereye olduğunu bilemediğini kaydetti.

Kamera izleme odasındayken sanıklardan Turgay Usanmaz'ın kendilerine 'Kolay gelsin arkadaşlar' dediğini, bu sırada tabancasının üzerinde bulunduğunu dile getiren Latifoğlu, ancak ikinci karşılaşmalarında Usanmaz'da tabanca olmadığını bildirdi.

'Yeni komutan Semih Terzi'

Devam eden süreçte üzerinde M-16 bulunan, hücum yelekli bir başçavuş ile karşılaştığını belirten Latifoğlu, bu kişinin, 'Sizin bir şeyden haberiniz yok. Zekai Paşa görevden alındı. Yeni komutan Semih Terzi' dediğini ve güldüğünü, kendilerinin ise 'bir şeyden haberdar olmadıkları' karşılığını verdiklerini anlattı. Latifoğlu, 'Bu kişinin ismini bilmiyorum. Çakır gözlü biriydi. Etkisiz hale gelmiş diye biliyordum.' dedi.

Latifoğlu, gece Semih Terzi ve beraberindekileri getiren helikopterin inmesinden sonra silah sesleri geldiğini, beraber oldukları nöbetçi amir Ümit Koçak'ın, 'Yere yatın. Benim görevim sizi buradan sağ çıkarmak' dediğini, sonrasında dizlerinin üzerinde durarak ekranları takip etmeyi sürdürdüklerini ifade etti.

O sırada bir kişinin gözünden vurulduğunu duyduklarını bildiren Latifoğlu, 'Ateşi kesin. Bir başçavuşumuz vuruldu' denildiğini ve ekrandan bu kişinin sedye ile taşınışını gördüğünü aktardı.

Latifoğlu, soru üzerine sanıklardan eski albay Murat Aydın'ı işaret ederek, 'O şahsı hatırlıyorum. Geldi, yanımıza oturdu' dedi.

Söz alan Aydın, sabah 06.00'dan sonra odaya giderek, dört saat kadar burada bulunduğunu bildirdi.

Latifoğlu, sanıklardan Şenol Soylu'nun da Terzi'yi taşıyan helikopterin inmesi ve silahların patlamasının ardından, yanlarına gelerek, 'Ben nöbetçi değildim. Takviyeye geldim. Bilseydim gelmezdim' dediğini ifade etti.

Söz alan Soylu, 'Gelen ekip, Ümit Bak albayın odasına girdi. Orada Nedim Şahin başçavuş ile beraberdik. İçeri girmesiyle baraber ateş edildi. Bunu duyar duymaz geriye döndüm, bilgi vermek için koşarak nöbetçi amirliğe gittim.' diye konuştu.

Tanığın, izinli olmasına karşın birlikte gördüğünü söylediği sanık Usanmaz da, iznini Harekat Merkezinin emri üzerine kestiğini, neden çağrıldığını bilmediğini ifade ederek, 'Herhalde bir sıkıntı vardır, diye düşündüm.' dedi.

Olay tarihinde ÖKK'de uzman çavuş olan tanık Bekir Öz de güvenliği sağlamak üzere emirle Spor Okuluna takviyeye gittiklerini anlatarak, 'Kobra ve transit araçla 23.00 ile 23.30 arasında Spor Okuluna vardık. Normalde bizim timde olmayan ve ismini sonradan öğrendiğim Mustafa Koyuncu da bizimleydi. Koordine sağlandıktan sonra kobrayı içeri alacağımız sırada patlama oldu. Osman Gök bacağından yaralandı. İki ayağından vurulmuştu. O hastaneye götürüldü. Biz de sabah birliğe döndük.' diye konuştu.

Bir başka davada FETÖ üyeliğinden yargılanan eski başçavuş Abdülselam İbrahim Yılmaz da 'tanık' olarak verdiği ifadede, darbe girişiminin ardından alınan beyanında, Şenol Soylu, Ahmet Seçkin Vural ve Cengiz Atak'ın da aralarında bulunan bazı sanıkların darbe öncesi toplantı yaptıkları yönündeki beyanlarını kabul etmedi. Yılmaz, bu beyanların zorla alındığını iddia etti.

Şırnak'ta FETÖ üyeliği suçlamasından yargılanan eski astsubay Muhsin Kuru da bazı sanıklarla darbeye hazırlık toplantısı yaptıkları yönündeki beyanlarını kabul etmedi.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Genelkurmay Çatı davasında tutuklu olan eski albay Murat Korkmaz ile bulunduğu cezaevinden telekonferans sistemiyle bağlantı kurularak, 'tanık' olarak beyanı alındı.

Darbe girişimi gecesi sanıklardan Okan Türkmen ile birlikte ÖKK'den otobüsle silah götürüldüğü iddiasına ilişkin bildikleri sorulan Korkmaz, olay tarihinde ÖKK'da tabur komutanı olduğunu, izinden dönerek 11 Temmuz'da mesaiye başladığını belirtti.

Grup Komutanlığına vekalet ettiği için emirleri incelediğinde, Denetleme Şubesinin 15 Temmuz'a kadar denetlemeye hazır olunması emrini gördüğünü ifade eden Korkmaz, emre binaen depoları açtırdığını ve perşembe gününe kadar denetleme hazırlığı yaptığını kaydetti.

Korkmaz, ancak Genelkurmay Çatı davası sanıklarından olan ve darbe girişimi sırasında 33 ÖKK personelini Genelkurmay karargahına götüren eski albay Fırat Alakuş'un, kendisine pazartesi günü 'Hafta içi tatbikat olacak. Muhtemelen sen katılacaksın' dediğini söyledi.

Darbe girişimi günü saat 21.00 sıralarında beyaz bir minibüs geldiğini, 'tatbikat' için hazırladıkları 47-48 kişilik silah, mühimmat ve malzemeleri eski ÖKK personeli Samet Yıldız ile otobüse yüklediklerini aktaran Korkmaz, soru üzerine bunu kendilerinin yaptığını, sanıklardan Okan Türkmen'in karışmadığını bildirdi.

Korkmaz, ÖKK kışlasının uzak yerde olması üzerine Türkmen'in, Gölbaşı'na kadar geldiğini, ardından otobüsten indiğini, kendilerinin ise Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına devam ettiklerini kaydetti.

Alaya vardıklarında kapıdaki görevlinin 'Tatbikat için mi geldiniz?' dediğini, ardından hemen içeri alındığını ifade eden Korkmaz, getirdikleri malzemeleri personele zimmetle dağıtmaya başladığını söyledi.

Korkmaz, ancak Alakuş'un saat 23.15 civarında kendisini arayarak, 'Acil Genelkurmaya gelin. Zimmeti bırakın' dediğini, ardından Genelkurmay Başkanlığına doğru yola çıktıklarını anlattı.

Murat Korkmaz, kendisinin ve ekibinin kullanıldığını, kendilerine kumpas kurulduğunu savundu.

Müşteki gazi İsmail Oğuz, '24 yıllık Özel Kuvvetçiyim. Sizin anlattığınız şekilde hiç göreve gitmedim. 40'a yakın kurs gördüm. Hiç tek başınıza malzeme alıp, dağıttınız mı daha önce? Özel Kuvvetler zan altında bırakılıyor' dedi.

Korkmaz ise Oğuz'a, 'Yaralısın, anlıyorum ama doğru konuş' ifadesini kullandı.

Eski ÖKK personeli olan ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alaya davası sanıkları arasında bulunan tanık Samet Yıldız da cezaevinden telekonferansla alınan beyanında, Türkmen'in açıköğretim sınavı için Ankara'da bulunduğunu, kendisinin 'Akşam birlikten araç çıkacak. Bizimle gelebilirsin' dediğini, Türkmen'in bunu kabul ettiğini anlattı.

Türkmen'in Gölbaşı'nda otobüsten indiğini bildiren Yıldız, 'Malzemelerin hepsini ben hazırladım. Okan yüklemedi' dedi.

Akıncı davası sanıkları arasında bulunan tanık Cengiz Atak da cezaevinden telekonferans sistemiyle alınan ifadesinde, 'Murat' kod adlı kişinin kendisiyle birlikte bazı sanıklarla darbeye hazırlık toplantısı yaptığına ilişkin iddiaları reddetti.

15.03.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar ve avukatları ile gazi İsmail Oğuz'un yanı sıra Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığının da aralarında olduğu müşteki avukatları katıldı.

Duruşmada hazır bulunan tanıkların dinlenilmesinin ardından taraflara beyanları soruldu.

Tutuklu sanıklardan Yasin Delibaş, tahliyesini isteyerek, 'Tek yaptığım bu grupla ayda bir iki sefer dini sohbetlere katılmak. Bundan da pişmanım. Samimi ifadelerime rağmen 20 aydır tutukluyum. Bizimle ilgilenen cemaat abileri, öğretmenler hakkında bilgi verdim. Dosyadaki tek delil benim ifadem. Bir pisliğin içine çekilmeye çalışıldık. Elhamdülillah çekilmedik.' dedi.

Sanık Ümit Bak ise kendisinin hazırladığı belirtilen 'darbeye katılması planlananlar listesi'nin kriminal incelemeye gönderildiğini anlatarak, 'Bu iki sayfanın benim elimden çıktığı şeklinde, beni tatmin etmeyen bir sonuçla karşılaştım. Bu listeyi hazırlamadım, kimseyi arayıp, ‘Seni bu listeye yazıyorum’ demedim, kimse de ‘Ümit Bak, beni listeye yaz’ demedi. Bu listeyi kabul etmiyorum. Bu listenin orijinalini, eğer varsa, gözümle görmek istiyorum.' diye konuştu.

Sanık Bekir Kurt da 'Bu yapıya milli ve dini duygularla katılmamın, beni hain yapmaması lazım. Kara Kuvvetleri Komutanının koruması Burak Akın vuruluyor, gazi oluyor, daha sonra 'Ben bu yapıyla görüşüyorum' diye itirafçı oluyor. Bu yapıyla görüşen herkesi hain kabul etmek ne kadar doğru olur, vicdanınıza bırakıyorum.' ifadelerini kullandı.

Diğer tutuklu sanıklar ve avukatları da tahliye talebinde bulundu. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Manga, firari iki sanık hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesini, gelmeyen tanıkların zorla getirilmesini, bazı kişilerin tanık olarak beyanının alınmasını ve tutuklu sanıklardan Ahmet Seçkin Vural'ın tahliyesini talep etti.

Müşteki avukatları ise dosyadaki eksiklerin tamamlanmasını istedi.

- Ara kararlar

Mahkeme heyeti duruşmaya ara vererek müzakereye çekildi. Ardından Mahkeme Başkanı Bayram Kantık ara kararları açıkladı.

Buna göre, hakkında yakalama kararı bulunan firari iki sanığın yakalanmasının beklenmesine karar verildi.

Bazı kişilerin tanık olarak mahkemede dinlenilmesi, bazı tanıkların beyanının alınması için ise talimat yazılması kararlaştırılarak, Ümit Bak ile başka iki sanıkta bulunan isim listelerinin incelenmek üzere duruşmaya getirilmesine hükmedildi.

Tutuklu sanıklardan Ahmet Seçkin Vural, Süleyman Menteş, Yasin Delibaş, Halil Kuş ve Yalçın Damar tahliye edildi.

Davanın duruşması 8-10 Mayıs tarihlerine ertelendi. Ayrıca davanın, Sincan Cezaevi Yerleşkesi yanındaki duruşma salonunda görüleceği belirtildi.

Tahliyelerin ardından davada tutuklu sanık sayısı 32 oldu.

İddianamede sanıkların 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' ve 'nitelikli kasten öldürme' suçlarından dörder kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra 'terör örgütü üyesi olmak' ve 'nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından değişen sürelerle hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-16 Aralık (2016) 'Ankara 68 sanık (ilk 69) ÖKK Darbe Yapılanması' davası

(17 Mart 2018, 17:06)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=12611    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.523.291