Tam
EskidenYeniye
 

Darbede Havalimanı İşgali davası

İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Atatürk Havalimanı'na işgal girişiminde bulunulması ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin, 95'i tutuklu 159 sanığın yargılanmasına, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Önceki haber title=Sonraki haber

19.05.2018 15:00 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Atatürk Havalimanı'na işgal girişiminde bulunulması ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin, 95'i tutuklu 159 sanığın yargılanmasına, sanık savunmalarıyla devam edildi.

14.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'deki Alibey Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, 95'i tutuklu 150 sanık ve avukatları katıldı.

Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları ile şehit yakınları ve müştekiler de salonda hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan Kubilay Naycı, olay tarihinde sözleşmeli er olarak Hava Harp Okulu'nda servis şoförlüğü yaptığını anlattı.

15 Temmuz'da 23.30 sıralarında içtimaya çağırıldığını söyleyen sanık Naycı, aldığı emir üzerine askerleri VİP bölgesine götürdüğünü ve şoför olduğu için eline hiç silah almadığını belirterek, "İçtimada tek duyduğum, havalimanında terör saldırısı olabileceğidir. Limanda aprona gelindi. Başçavuş Aslan Özkan, bize yolu kapatma emri verdi. Araçla yolu kapattık. Beklerken ne olup bittiğini anlamak için oradaki polislerin yanına gittim. O sırada silah sesleri duydum. Halk geldi, bize tepki gösteriyordu. Sonra kışlaya döneceğimiz söylendi. Hiçbir olaya karışmadan kışlaya döndüm." sözleriyle kendini savundu.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Özer, terör eylemi olabileceği bahanesiyle havalimanına götürüldüklerini ve olay tarihinde Hava Harp Okulu'nda sözleşmeli er olarak görev yaptığını ifade etti. Okulda yapılan içtimadan sonra havalimanına gittiklerini kaydeden sanık Özer, bir süre sonra 2 arkadaşıyla beraber koğuşuna döndüğünü ve sabaha kadar orada saklandığını belirtti. Mahkeme başkanı Abdullah Özer'in sorusu üzerine, sanık Mehmet Özer, pikabın arkasından halka ateş eden ve önceden tanımadığı kişinin tutuklu sanıklardan Muhammed Ömer Saldamlı olduğunu vurgulayarak, sanığı teşhis etti.

Olay tarihinde Hava Harp Okulu'nda sözleşmeli er olarak görev yapan tutuklu sanık Mustafa Abdullahoğlu, savunmasında şunları anlattı:

"Yusuf Özdemir, içtima alanında bizleri toplayıp lojman bölgesine silahlı saldırı olacağını ve bu sebeple oraya gideceğimizi, bizim sadece iştirak edip bir faaliyete katılmayacağımızı söyledi. Araca bin emri verilince bindik. Araçta albay Barbaros Akça'nın telefonu çaldı. 'Tankçı topçu' diye kayıtlı birine, 'Biz pasaport şubeye gidiyoruz, siz de oraya gelin' dedi. Dış hatlara gittik. Barbaros Akça ve başçavuş Aslan Özkan araçtan inip koşarak sağ tarafa gittiler. Bir araç durdurulmuştu. Bombalı araç ihtimaline karşı aracın emniyetini almam istendi. Beklerken araçtan 2 sivil indi. 'Siz burada ne yapıyorsunuz, iki otobüs geliyor, sizi linç edecekler' dedi. Sanırım 5 dakika geçmeden otobüsler geldi, içinden inenler üzerimize doğru bağırarak koşmaya başladı. Arkamızdan silah sesleri duydum. Karanlıktı, silahlı teröristler olabilir diye havaya bir el ateş ettim. Peşimizden koşmaya başladılar. Sonrasında bize darbe girişimi olduğunu söylediler. Bunun üzerine ben ve yanımdaki arkadaşlarım, silahlarımızın şarjörlerini çıkarıp yeleğimizin cebine koyduk. Birliğimize döndük. Barbaros Akça, burada ifade verdiğinde, harbiyeli öğrencileri kurtarmak için birliğe döndükten sonra yeniden çıktığını söyledi. Bizi niye kurtarmadı? Biz kendimiz döndük birliğe, linç edilebilirdik."

Tutuksuz sanıklardan, halen Hava Harp Okulu'nda er yemekhanesinde çalıştığını kaydeden sözleşmeli er Kemal Özkul ise "Havalimanına götürüldük. Komutanımız kurmay albay Yusuf Özdemir, pasaport kontrolü yapacağımızı söyledi. Havalimanı binasına girdiğimizde, polisler halkın tepkisiyle karşılaşacağımızı söylemelerine rağmen Yusuf albay bizi götürmeye devam ediyordu. Benim hayatta pasaportla işim olmadı. İçeride polisler bize 'Siz ersiniz, bunların emir verme yetkisi kalmadı. Silahınızı verin, sizi buradan sağ salim çıkaralım' dediler. Dediklerini yaptık. Bizi işçilerin giyinme odasına götürdüler. Üniformalarımızı çıkardık. Polislerin bize verdiği Türk bayraklı tişörtleri giydik. Sabaha kadar orada bekledik. Hiçbir şiddet eylemine katılmadım, 40 tane mermi verilmişti, 40'ını da teslim ettim." ifadelerini kullandı.

Duruşmaya, yarın sanık savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.

15.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'deki Alibey Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, 95'i tutuklu 142 sanık ve avukatları katıldı.

Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları ile şehit yakınları ve müştekiler de salonda hazır bulundu.

Duruşmada, Hava Harp Okulu Destek Grup Komutanı Albay Yusuf Özdemir'in şoförü sözleşmeli er tutuklu sanık Selim Demiray savunma yaptı.

Olay günü lojmanlar bölgesinden araçla aldığı Yusuf Özdemir'in okul dekanının yanına gitmek istemesi üzerine, Hava Harp Okulu Dekanlığı'na gittiklerini anlatan Demiray, "Burada yarım saat kadar kaldı. Oradan tekrar lojmana götürdüm. Sonrasında ise makamına götürdüm. Onu beklerken Muhafız Bölük Komutanı Hüseyin Özdemir geldi. Yusuf Albay'ın odasına girdi. Çıktıktan sonra Hüseyin Özdemir'i VİP'e bıraktım. Saat 20.30-21.00 arasında Yusuf Albay'ın kapısında bir araç gördüm. Merdivenlerin üzerinde de 3 kasa mühimmat vardı. Emir üzerine erler bu mühimmatları araca yükledi. Sonra da bu mühimmatları nöbetçi amirliğe bıraktık. Yusuf Albay'ı bir süre sonra önce Destek Bölüğü'ne, sonra da Muhafız Bölüğü'ne götürdüm. Yusuf Albay, Muhafız Bölük Komutanlığı önünde hazırlanmış olarak bekleyen askerlere bir konuşma yaptı. Erlere, bir istihbarat geldiğini, birliği koruyacağımızı söyledi." diye konuştu.

Konuşma yaptıktan sonra VİP bölgesine gitmek isteyen Yusuf Özdemir'i buraya götürdüğünü belirten sanık Demiray, "Uçakların olduğu yerde bir kargaşa vardı. Aracı oraya yanaştırmamı istedi. Orada Kurmay Albay Barbaros Akça vardı. Gidip ona yardım etmemi istedi. Mühimmatları taşıyarak ona yardım ettim. Tekrar Yusuf Albay'ı Muhafız Bölük Komutanlığı'na götürdüm. Kendisi araçtan indi, içeri girdi. Ben bir yere gidip su içtim. Geri geldiğimde Yusuf Albay uzaktan beni gördü ve yanına çağırdı. Birkaç tane silah vardı, onları araca koymamı istedi, yaptım. Kendisini tekrar VİP'e götürdüm. Yarım saat orada kaldık. Askerler ve rütbeliler geldi. Hüseyin Özdemir, turuncu alarm verildiğini söylüyordu. Askerlere silah verildi. Orada sivil biri vardı. Emir üzerine bu sivil kişiyi dekanlığa götürdüm. Burada kamuflaj giydi ve geri götürdüm. Geri döndüğümde silah sesi duydum. Barbaros Akça havaya ateş etti, askerlere 'İçeri girin' diye bağırdı. Bana da 'Araca bin' dedi. Yanıma 4 tane muhafız asker bindi. Yan araca binen Barbaros Akça'ya nereye gittiğimizi sordum. Kendilerini takip etmemi söyledi." ifadelerini kullandı.

"Başçavuş Aslan Özkan, 2 polisin silahını aldırdı"

Sanık Demiray, dışarıyı dolaşmadan, Hava Harp Okulu'ndan havalimanına bağlanan yeri kullanarak içeri girdiklerini anlatarak, şunları söyledi:

"Aracı park ettim. Barbaros Akça askerlere 'Bomba var, etrafın güvenliğini alın' diye emir verdi. Başçavuş Aslan Özkan yanıma geldi. Birkaç tane askeri Barbaros Akça'ya götürmemi söyledi. Araca bindik, 200 metre kadar ilerledik. Barbaros Akça, orada toplanmış halkla konuşuyordu. Bombalı saldırı için geldiklerini anlatıyordu. Oradaki otobüs şoförlerinden birine ileride asker olup olmadığını sordu. Bu sırada iki asker, iki polisle birlikte karşıdan geldi. Aslan Özkan, polislerin silahını aldırdı, tutanak tutacağını, daha sonra geri vereceğini söyledi. Silahları alıp bana verdi, ben de araca koydum. Polislerle aracın başındaydık. Silahlarının karışacağını söylediler. Bir kağıda isimlerini ve silahlarının seri numarasını yazıp araca koydum. Polislere, 'Niye alındı sizin silahlar?' diye sordum. Bir yanlışlık olduğunu söylediler. Bir yanlışlık varsa amirini arayıp sormasını söyledim. Telefonunun polis aracında kaldığını söyleyince, bir asker arkadaş polise telefonunu getirmeye gitti. Bu sırada üzerinde Türk bayrağı olan bir sivil yanımıza geldi. Neden geldiğini sordum. Darbe olduğunu söyledi. Telefonundan haberleri gösterdi. Ben de terör saldırısı olabileceği için orada olduğumuzun söylendiğini aktardım. Silahımın şarjörünü söküp araca koydum. Çevremdeki arkadaşlara da öğrendiklerimi anlattım. O sivil, 'Biz diğerlerine de bilgi veririz, iki otobüs halk geliyor, sizi linç ederler, birliğinize dönün.' dedi. Ben ve yanımdaki askerler, yine havalimanı içindeki geçitten okula döndük."

"Davut Ala 'Devletten misiniz, darbecilerden misiniz?' diye sordu"

Demiray'ın ardından savunma yapan tutuklu sanık tank nişancısı Uzman Çavuş Nurullah Kuşatan da terör saldırısı olabileceğinden havalimanına güvenlik önlemi bahanesiyle götürüldüklerini ifade etti.

Tankın içindeyken dışarıyı görmediğini belirten Kuşatan, "Havalimanının biraz dışına tankı park ettik. Dışarıdan sesler geliyordu ama ne olduğunu görmedim. Eşim aradı, askeri hareketlilikten bahsetti. Tanktaki bir arkadaşı da ağabeyi arayıp bilgi vermiş. Telsizden Serbülent Eken'in 'TSK yönetime el koydu.' anonsundan sonra darbe olduğunu anladım. Tankın silahını söküp aracın içine aldım. Topkule Kışlası'na geri döndük. Sabaha karşı şafak sökmek üzereyken nizamiyede Albay Davut Ala ile Albay Sait Ertürk'ü (15 Temmuz'da darbeciler tarafından şehit edilen piyade kurmay albay) gördüm. Davut Ala ben ve yanımdaki 8-9 kişiye 'Devletten misiniz darbecilerden misiniz?' diye sordu. Devletten olduğumuzu söyledik. Ala, 'Tamam çocuklar, yardım gerekirse sizi çağıracağız. Bir kenara geçin.' dedi." diye konuştu.

Kuşatan, Ala ve Ertürk'ün daha sonra gittiğini aktararak, "Biz Atatürk büstünün orada bekledik. Sonra çatışma sesleri geldi. Silahım üzerimde değildi. Polislerden 'Vuruldu' diye bir bağrışma duydum. Yanımıza gelen polise ormanlık alandan ateş açılmasıyla beraber nizamiyeye doğru koşmaya başladık. Yere yattık." ifadelerini kullandı.

"Neden şehit Sait Ertürk ve Davut Ala'ya desteğe gitmediniz?"

Bir süre sonra polislerin kapıya geldiğini ve gelen polislere yardımcı olduklarını söyleyen sanık Kuşatan, sabah nizamiyeden çıktıklarını ve teslim olduklarını, darbe girişimine göre hareket edenlerle, "mağdur" olarak nitelendiriği kendilerinin ayrılmasını isteyerek, savunmasını tamamladı.

Müdahil avukatlarından birinin, "Sait Ertürk'ü önceden tanıyor muydunuz?" sorusunu, Kuşatan "Evet, daha önce bizim kışlada görev yapmıştı." diye yanıtladı. Kuşatan, "O gece orada, Sait Ertürk şehit düştü, Davut Ala ise 7 kurşunla yaralandı. Neden bir köşede beklemek yerine onlara desteğe gitmediniz?" sorusu üzerine de "Bize verilen tüfeği teslim etmiştim, beylik silahım da yanımda değildi." dedi.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

16.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'deki Alibey Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, 95'i tutuklu 140 sanık ve avukatları katıldı.

Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları ile şehit yakınları ve müştekiler de salonda hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan olay tarihinde ZMA sürücüsü uzman çavuş olan Mehmet Rasim Güzel, 15 Temmuz'da kışladakilerin öğleden sonra atışa götürüldüklerini, kendisinin elinin yaralı olması sebebiyle buna katılmadığını söyledi.

Akşam saatlerinde personelin içtima alanında toplandığını gördüğünü dile getiren Güzel, "İstanbul'da terör saldırısı olabileceği, polise desteğe gidilebileceği söyleniyordu. Bir süre sonra askerler aniden alarm diye koşmaya başladı. Bir araca bindirilerek Atatürk Havalimanı'na götürüldük. Limanın çıkışına aracı park ettik. Siviller bir şey konuşuyordu ama ne konuştuklarını anlamıyordum. Orada biraz bekledikten sonra piyade asteğmen 23.50 civarında yanımıza gelerek, darbe yapıldığını öğrendiğini söyledi. Şaşırdım, 'Biz mi yapıyoruz?' dedim. Asteğmenle birlikte birliği toplayıp geri döndük." ifadelerini kullandı.

Hava Harp Okulu'nda olay tarihinde elektrik bölümünde çalışan sözleşmeli er Rıdvan Çelik de savunmasında, astsubay Emrah Çelik tarafından 14 Temmuz saat 23.00'de içtimaya alındıklarını anlattı.

İçtimanın ardından otobüslere bindirilerek birliğin içindeki VIP alanına götürüldüklerini aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Yüzbaşı Hasan Yüksel telefonlarımızı kapattırdı. Bulunduğum yere 2 tane helikopter indi. Albay Yusuf Özdemir, havalimana gideceğimizi, polise yardım edeceğimizi söyledi. Limanla okulun bağlantı noktasından geçtik. Pasaport bölümüne gittik. Yusuf albay, yabancıların giriş çıkışının serbest olduğunu, Türklerin yurda girişinin serbest, yurt dışına çıkışının yasak olduğunu bildirdi. Bir müddet sonra bomba diye bağırıldığını duydum. Herkes yere yattı. Biz de mevzi aldık ve İç Hatlara doğru yürüdük. Vatandaşların birinin vurulduğunu duydum. Halkın yoğun tepkisiyle karşılaştık. Yusuf albay silahlarımızı vermemizi istemiyordu. Ben silahını veren ilk 3 kişiden biriyim. Tahliyemi istiyorum."

"Üst komutadan emir geldi, E-5 trafiğini kesin"

Tutuklu sanıklardan üsteğmen Mehmet Duman ise, olay günü, eğitim maksatlı alarm verildiğini, bunu askerlere duyuran kişinin kendisi olduğunu söyledi.

Askerleri topladıktan sonra, yabancı bir numaradan tanımadığı bir yarbayın aradığını dile getiren sanık Duman, "Yarbay bana hazır kıta verildiğini, yarbay Kadir Yıldız'ın emrine verildiğimi bildirdi. Kadir Yıldız ile durumu konuştum. Çobançeşme'ye gitmemi emretti. Askerlere bir şarjör mühimmat verdirip yola çıktım. Sonra Kadir Yıldız 'Üst komutadan emir geldi, E-5 trafiğini kesin' diye mesaj attı. Nizamiyeden çıkış yaptık. Telefonumundan haberlere baktım. Askerlerin köprüye çıktığını gördüm. Terör eylemi için tek görevlendirilenin kendim olmadığını anladım. Çobançeşme havalimanına yakın olduğu için, limanda olası bir terör eylemine karşı önlem alacağımızı düşündüm." şeklinde savunma yaptı.

İçinde bulunduğu aracın yolda hararet yaptığını beyan eden Duman, şöyle konuştu:

"Tamir ettirdim, yine bozuldu. Kadir Yıldız'ı arayıp bilgi verdim. Diğer araçlardan biriyle gitmemi söyledi. Başka bir araca bindim. Bozuk aracı askerlerden bazılarıyla orada bıraktım. Emniyet şeridinde kalmam emredildi. O sırada yanımızdan 2-3- polis aracı geçti. Trafiği kestiler. Aracı durdurulan şoförler polislerle konuşup geldiler. 'Darbe yapıyormuşsunuz, sizin yüzünüzden yolu kesmişler' dedi. Tekrar telefona baktım, hala bir şey yoktu. Polislerin yanına gittim konuşmaya. Darbeden haberimiz olmadığını, hiçbir olaya karışmayacağımızı belirttim. Saat 02.15'e kadar araçta mahsur kaldık. ByLock kullandığım iddialarını da reddediyorum."

Duruşmaya yarın sanık savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.

17.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'deki Alibey Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, 95'i tutuklu 145 sanık ve avukatları katıldı.

Başbakanlık, TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları ile şehit yakınları ve müştekiler de salonda hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanıklardan sözleşmeli uzman çavuş Mertcan Karacan, olay günü öğle saatlerinde atış talimi yaptıklarını, atıştan döndükten sonra ise kayıp olduğu iddia edilen bir silah nedeniyle silah sayımı yaptıklarını anlattı.

Silah sayımının ardından garajlar bölgesine gittiklerini kaydeden sanık Karacan, "Mesainin bitip bitmediğini öğrenmeye çalışırken yarbay Kadir Yıldız ile karşılaştık. Bize terör saldırısı olabileceğini, polise desteğe gidebileceğimizi, mesainin cumartesi akşam 17.00'de sona ereceğini bildirdi. Bir süre sonra da 3. Kolordu Komutanlığından terör eylemlerine karşı uyarı mesajı geldi telefonuma. Garajlar bölümüne geri döndüğümüzde ise Atatürk Havalimanına terör saldırısı olacağı, önlem almak için oraya gideceğimizi öğrendik. Saat 21.00'de üsteğmen Kaan Sevinç'in emriyle Topkule kışlasından çıktık. Limana yakın bir yerde durduk." diye konuştu.

Havalimanı girişinde önceden tanımadığı bir subay tarafından yönlendirildiğini söyleyen sanık Karacan, savunmasının devamında, şunları söyledi:

"Subay bize iki motosikletli polisi takip etmemizi emretti. Takip ederek içeri girdik. Aracı park ettik. Araç su akıtıyordu, onunla ilgilendik. Bir süre sonra bu polisler yanımıza geri gelip, birliğin geri döndüğünü, bizim dönüp dönmeyeceğimizi sordular. Araç komutanı asteğmen Seyrani Yıldırım, bölük komutanını aradı. Komutan ZMA ile geldi. Halk toplanmıştı, linç edilmeye başlandık. Askerlerden biri fenalaştı. Özel Harekat Polisi geldi. Yaya olarak oradan çıkamadık. Polislerle konuştuk, ZMA aracıyla birlikte karakola gittik."

Sanık Karacan, iddianemede zırhlı bir aracın sivil aracı ezip kaçtığının belirtildiğini, ancak bu zırhlı aracın kendisinin içinde bulunduğu araç olmadığını savundu.

"Darbe yaptığımızı söylüyorlardı"

Tutuklu sanıklardan uzman çavuş Mustafa Mucuk ise Atatürk Havalimanında terör saldırısı ihbarı üzerine saat 22.00'de kışladan çıkış yaptıklarını, yol kenarında bir tank gördüklerini, bunun üzerine bölük komutanı Hakan Aydemir tarafından, tankın güvenliğini almakla görevlendirildiğini iddia ederek, şöyle devam etti:

"Askerlerle tankın başında kaldık. Emniyetini aldık. Askerleri silah kullanmamaları, fevri hareketlerde bulunmamaları konusunda uyardım. Yol kavşağında vatandaşlar toplandı. Darbe yaptığımızı söylüyorlardı. Ne olduğunu anlamadım, sinir krizi geçirdim. 'Bu işte bir terslik var' diye söylenmeye başladım. Bölük komutanını arayıp durumu bildirdim. Kendi bulunduğu yerin de karışık olduğunu söyledi. Kimseden emir almadan kendiliğimden geri dönüş kararı aldım. Askerleri araca bindirdim. Halk bizi taşlamaya başladı. Bir asker bayıldı. Mahsur kalmıştık. Askerler fenalaştı, araçtan çıktılar. Aracın içinde tek başıma kaldım ama kullanmayı bilmiyordum. Hakan Aydemir'i tekrar arayıp durumum hakkında bilgi verdim. Polisler gelene kadar beklememi söyledi. Polisler gelince de teslim oldum."

"Arı kovanına çomak sokar gibi bizi halkın içine attılar"

İddianameye göre darbe girişiminde Atatürk Havalimanında vatandaşların üzerine ateş ettiği ve bazı sanıklar ve müştekiler tarafından da teşhis edildiği belirtilen tutuklu sanık Muhammed Ömer Saldamlı da savunmasında Hava Harp Okulunda spor faaliyetlerinden sorumlu sözleşmeli er olarak görev yaptığını anlattı.

Saldamlı, "Havalimanında başçavuş Aslan Özkan emriyle havaya 4-5 el ateş ettim. Amacım halk arasında mahsur kalmış arkadaşlarımı kurtarmaktı. Ateş ederken yere yatanlar oldu. Bu nedenle halkın üzerine ateş ettiğimi iddia edenler olmuş. Herkesi belli bir yoldan geri döndürürken biz halkın içinde kaldık. Arı kovanına çomak sokar gibi bizi halkın içine attılar. Olaydan ertesi sabah ise silahımı teslim ettim." diye konuştu.

Binbaşı İsa Öztürk'ün kendisinin sicil amirlerinden biri olduğunu belirten sanık Saldamlı, şunları söyledi:

"Ben 15 Temmuz gecesi arkadaşımla dinleniyor, televizyon izliyordum. İsa binbaşı yanımıza geldi. "Sizin burada ne işiniz var? Siz burayı hak ediyor musunuz? Destek Bölük Komutanlığına gidin' diye bize tepki gösterdi. O gece de 'yanımdan ayrılma' diye defalarca emir verdi. Bunun üzerine destek bölüğüyle havalimanına gittim. Benim orada o anki psikolojiyle yaptığım şey arkadaşlarımı kurtarmaktı. Hedef gözeterek ateş etmedim. Havaya sıktım. Arkadaşlarımın bütün suçu üstüme yıkmalarını anlamıyorum. Hiçbirine bir kötülük yapmadım. Neden benim hakkımda böyle ifadeler verdiler bilmiyorum ama ben kışlada sivil gezerdim. Oraya ilk giden sözleşmeli erlerden biriydim. Silah taşımazdım. Destek grupla işim olmazdı."

Duruşmaya 21 Mayıs Pazartesi günü sanık savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan 708 sayfalık iddianamede, şehitler Mahir Ayabak ve Zekeriya Bitmez "maktul", 46 kişi "mağdur" ve 129 kişi "müşteki" sıfatıyla yer alırken, suçtan zarar görenler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 65. Hükümet ve TBMM bulunuyor.

Tüm sanıkların "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve "örgüte üye olma" suçundan da 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, bazı sanıklar hakkında "kasten öldürme", "öldürmeye teşebbüs etme", "kamu kurumu faaliyetini cebir veya tehdit kullanarak engellemek", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "hava ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma", "konut dokunulmazlığı ihlali", "silahla tehdit", "kasten yaralama", "mala zarar verme" suçlarından 15 yıl ila 1 kez ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor.

"Hava sahasının kontrol altına alınması istendi"

İddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbeci askerler tarafından İstanbul'da uluslararası uçuşlara açık bulunan Sabiha Gökçen ve Atatürk havalimanlarının işgal edilmek istendiği anımsatılarak, Avrupa yakasındaki Atatürk Havalimanı'nın işgal girişiminde 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı birlikler ve Hava Harp Okulu'na bağlı bir grup askerin görev aldığı belirtiliyor.

Darbe girişimini planlayan askerler tarafından uluslararası hava alanları uçuşlara kapatılarak, hem Türk vatandaşlarının yurt dışına çıkışlarını engellemek hem de ülke giriş çıkışlarını kontrol altına almak istendiği kaydedilen iddianamede, ayrıca uçuşların kontrol edildiği "Smart Kule" diye tabir edilen kontrol kulesinin de darbeci askerler tarafından zapt edilerek, hava sahasının kontrol altına alınmasının istendiği vurgulanıyor.

İddianamede, işgal eylemini gerçekleştirmeye çalışan sanıkların 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'ndan çıkış yaptıkları anlatılarak, söz konusu tugayda yapılan darbe girişiminin planlandığı toplantılara katılan sanık eski Yarbay Serbülent Eken ve sanık eski Albay Ömer Korkut'un, Atatürk Havalimanı'nın işgalinden sorumlu olarak görevlendirildikleri belirtiliyor.

Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-22 Aralık (2017) 'İstanbul 159 sanık Darbe/Atatürk Havaalanının İşgali' davası

(19 Mayıs 2018, 15:00)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=13010    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.502.997