Darbeci Baro olarak nitelendirilen istanbul Barosu yöneticilerinin yargılanmasına başlandı. İlk duruşma, salonun çok yoğun olması nedeniyle hemen hiç bir işlem yapılamadan kısa sürede tamamlandı. Dava 10 Ekim´e ertelendi.
![]() ![]() ![]() |
17.05.2013 11:26 İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile baro yöneticisi 10 avukat Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs iddiasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle haklarında açılan dava kapsamında hakim karşısına çıkıyor. Silivri 2´inci Asliye Ceza Mahkemesi´nde yargılanmalarına başlanacak olan baro başkanı ve yöneticilerine destek olmak için çok sayıda avukat Silivri Adliyesi önünde toplandı.
DURUŞMA KISA SÜRDÜ
Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi´nde Ümit Kocasakal´ın da aralarında bulunduğu İstanbul Barosu yönetim kurulu üyesi 9 avukat ile yönetimde bulunan bir avukatın ´adil yargılayanı etkilemeye teşebbüs´ ettikleri gerekçesile saat 09.30´da hakim karşısına çıktı. Mahkeme hakimi Zuhal İşgören´in mazeret izni nedeniyle katılmadığı duruşmaya Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi Mustafa Egemen katıldı.
Hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenen İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile yönetimde bulunan diğer avukatlar Turgay Demirci, Mehmet Kurakoğlu, Hüseyin Özbek, Hasan Kılıç, Başar Yaltı, İsmail Altay, Aydeniz Alisbah Tuskan, Ayşe Füsun Dikmenli ve Ufuk Özkap duruşmada hazır bulundu. Duruşmada ayrıca sanıkları temsilen avukatlar Turgut Kazan ile Necmi Şimşek de yer aldı.
Bu arada, başta Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar ile Ankara Baro Başkanı Metin Feyzioğlu´nun da aralarında bulunduğu birçok baro başkanı sanıklar için müdafi olmak istediklerini dile getirdi. Duruşma salonunda cübbesi ile gelen çok sayıda avukatın katibin bulunduğu yere kadar geldikleri görüldü.
HAKİM DURUŞMAYI BİTİRDİ
Sanıkları desteklemek için yurt dışından da birçok hukukçunun geldiğini belirten Hakim Egemen, sanıklar hakkındaki usuli işlem yapmanın mümkün olmadığını, fiziki koşulların da yetersiz kaldığını belirterek duruşmayı ertelediğini açıkladı.
DAVAYA 10 EKİM´DE DEVAM EDİLECEK
Ayrıca Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na yazı yazılarak Silivri Adliyesi´nden daha geniş ve daha rahat yargılama yapılabileceği, sanıklar ile avukatlarının savunmalarını özgür ve rahat bir şekilde sunabilecekleri Silivri Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunun hazırlattırılmasının istenmesine hükmedildi. Duruşma 10 Ekim´e ertelendi.
Kocasakal: Suç işlediğimizi düşünmüyoruz
Balyoz davasında sanık avukatlarının arasına girerek metin okuduğu için hakkında ´Adil yargılayanı etkilemeye teşebbüs´ suçundan dava açılan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Biz suç işlediğimizi düşünmüyoruz. Hukukun üstünlüğü için ne gerekiyorsa yaparız. dedi.
Balyoz davasında, 9 avukatla birlikte sanık avukatları bölümüne girerek metin okuyan ve bu nedenle ´Adil yargılayanı etkilemeye teşebbüs´ ettikleri gerekçesi ile haklarında dava açılan İstanbul Barosu Başkanı ve baro yöneticileri, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.
Adliye girişinde davaya destek vermek için gelenlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, 12 Eylül´den sonra ilk defa bir baro başkanı ve yönetim kurulu yargılanıyor. Hukuku, hukukun üstünlüğünü, mesleği, meslek onurunu korumak için ne gerekiyorsa yaparız. Bir suç işlediğimizi düşünmüyoruz. İfadelerini kullandı.
Destek vermek için gelenler de ´İstanbul Barosu yalnız değildir´, ´Türkiye seninle gurur duyuyor´ şeklinde sloganlar attı. Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi´nde görülen dava 10 Ekim tarihine ertelendi. (Cihan)
OLAYIN GEÇMİŞİ
İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri 6 Nisan 2012´de Silivri´de görülen Balyoz Davası´na giderek, sanık avukatları için ayrılan bölüme cübbeleri ile izinsiz girdiler. Duruşmanın başlamasının ardından Kocasakal, önceden hazırladığı bir metni ayakta okuyarak sanık avukatlarının savunma haklarının kısıtlandığını belirtip bu duruma gösterdikleri tepkiyi dile getirdi.
Kocasakal, mahkemenin adil yargılama hakkının ihlali, silahların eşitliğine aykırı davranışları ve avukatlık mesleğinin onurunu zedeleyen uygulamalardan vazgeçmesini istediklerini ifade etti.
Mahkeme Başkanı Ömer Diken de, Kocasakal ve baro yöneticilerine sanık avukatları bölümüne geçemeyeceklerini ancak talepte bulunmaları halinde kendilerine oturmaları için yer gösterebileceklerini söylemişti. Bunun üzerine Kocasakal ve arkadaşları, işlerinin bittiğini belirterek bulundukları yeri terk ettiler.
Balyoz davasını yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonunda İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Durakoğlu, Hüseyin Özbek, Ufuk Özkap, Turgay Demirci, Füsun Dikmenli, Aydeniz Tuskan, İsmail Altay ve Hasan Kılıç ile eski yönetim kurulu üyesi Başar Yaltığ hakkında ´yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs´ iddiasıyla 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Silivri Adliyesi´nde görülmesine başlanacak dava için Türkiye Barolar Birliği temsilcileri, Türkiye´deki 60 baro başkanı ile çok sayıda avukat Kocasakal´ın da aralarında yer aldığı 10 sanığa destek vermek için toplandı.
Uluslararası Avukatlar Birliği, Avrupa Barolar Konseyi, Uluslararası Barolar Birliği İnsan Hakları Enstitüsü, Fransa Barolar Ulusal Konseyi, Avrupa Savunma Avukatları Derneği ve Avrupa Demokrasi İçin Avukatlar Birliği´nin de arasında bulunduğu çok sayıda yabancı baro temsilcisi ve hukukçu duruşmaya gözlemci olarak katılması beklenen davada bini aşkın avukatın baro yönetimini savunmak için davaya katılacağı ifade edildi.
BARO YÖNETİMİNİN GERİ ÇEKİLMESİ İSTENMİŞTİ
Davanın açılmasının ardından Hukukun Üstünlüğü Platformu Başkanı avukat Rıza Saka, noterden ihtarname göndererek, hukuken sona ermiş bulunan yönetim kurulu üyeliklerinden çekilmelerini, yönetim kurulunu temsil eden herhangi bir karar almamalarını ve tasarrufta bulunmamalarını istemişti. Avukat Saka´nın gönderdiği ihtarnameye yazılı olarak cevap veren İstanbul Barosu Başkanlığı, tespitlerin ve iddiaların asılsız olduğunu, avukatların genel kurul sonucunda ortaya çıkan iradesine karşı bir ´darbe teşebbüsü´ olduğunu belirtmişti.
Daha sonra Olağanüstü Genel Kurula giden İstanbul Barosu yönetimi güven tazelemişti. (İHA)
(17 Mayıs 2013, 11:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Baro iddianamesi kabul edildi
Darbeci Baro´ya baskın davası
Baro mahkemeyi eleştirdi, çekti gitti
Darbeci Baro ifadeye direniyor
Kocasakal: Direneceğiz
Darbeci Baro kazanıyor
Darbeci Baro ifadeye çağrıldı
Sanıklar, avukatları ve İstanbul Barosu ortak yapımı ´Balyoz davasını kilitleme´ planı
815 yıl Baro için yatacaklar
Baro´yu endişelendiren tasarı
İstanbul Barosu ile ilgili manşetlerimiz
Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve diğer tüm iddianamelerde arama yap