Agos Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Hrant Dink´in 2007 yılında öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma sil baştan ele alınıyor. Savcılık geçtiğimiz günlerde cinayet ile ilgili aralarında polis ve jandarma görevlilerinin de bulunduğu 10 kişinin ´bilgi sahibi´ sıfatıyla ifadesini aldı. Dava sanığı bazı isimlerin de önümüzdeki günlerde ifadesi alınacak. Diğer taraftan halen Yargıtay´da temyiz incelemesi yapılan Dink davası hakkında karar 15 Mayıs´ta açıklanacak.
![]() ![]() ![]() |
26.04.2013 17:30 Hrant Dink cinayeti 2007 Ocak ayında işlendi. Cinayetin ardından 20 sanık yargılandı. Yaklaşık 5 yıl süren davada 20 sanıktan bazıları çeşitli oranlarda cezalara çarptırılırken, bazıları da beraat etti. Ancak yargılananlara rağmen Dink cinayeti soruşturması 2007 yılından beri devam etti.
SORUŞTURMA SAVCISI 2007 YILINA DÖNDÜ
Son olarak soruşturma dosyası Ergenekon savcısı da olan Muammer Akkaş´a verildi. Terörle Mücadele soruşturmalarında görevli savcı Akkaş, cinayeti baştan ele aldı. Cinayetin işlendiği 2007´nin öncesine kadar incelemeler yapan savcılık, cinayet hakkında bilgisi olacağı düşünülen yeni isimlere ulaştı.
POLİS VE JANDARMA GÖREVLİLERİNİN İFADESİ ALINDI
Bu isimler özellikle, cinayeti azmettirdiği iddia edilen Yasin Hayal ile tetikçi Ogün Samast´ın yaşadığı Trabzon bölgesindendi. Savcılık geçtiğimiz günlerde cinayet ile ilgili aralarında polis ve jandarma görevlilerinin de bulunduğu 10 kişinin ifadesi alındı. ´Bilgi sahibi´ sıfatıyla ifade veren bu kişilere, ´Ogün Samast, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal´in´ bağlantıları ve Trabzon´dan İstanbul´a gelişleri hakkında sorular´ yöneltildiği öğrenildi.
ESKİ İSİMLERİN YENİDEN İFADESİ ALINACAK
Bu ifadelerin ardından savcılık yeni bir karar aldı. Yeni süreçte ortaya çıkan gizli ve açık tanık ifadeleri ışığında soruşturmadaki eksik noktaları tespit eden savcılık, eski sanıkların ifadesini almaya karar verdi. Savcılık, kasten adam öldürmek suçundan 21 yıl ceza alan Ogün Samast, ´Tasarlayarak adam öldürmeye azmettiricilikten´ ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Yasin Hayal, ´Silahlı terör örgütü yöneticisi olma, tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme´ suçundan beraatına karar verilen Erhan Tuncel, cinayete yardım ettikleri gerekçesiyle 12´şer yıl hapis cezası alan sanıklar Ersin yolcu ve Ahmet İskender´in de aralarında bulunduğu bazı eski sanıkların ifadesinin yeniden alınmasına karar verildi. Bu isimlerin önümüzdeki günlerde ´şüpheli´ sıfatıyla ifadesinin alınmasına başlanacak. (DHA)
DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Ocak 2012´de verdiği kararla, 19 sanığın yargılandığı davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal´in, Hrant Dink´i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet, yazar Orhan Pamuk´u tehdit etmek suçundan 3 ay ve ruhsatsız silah bulundurmak suçundan da 1 yıl hapisle cezalandırılmasını, silahlı terör örgütü yöneticisi olmak suçundan ise beraatını kararlaştırmıştı.
Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel´in de toplam 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına, tutukluluğunda geçirdiği süre gözönüne alınarak tahliyesine karar veren heyet, sanıklardan Ersin Yolcu´yu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskender´i 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlu´nu 2 ay 15 gün hapisle cezalandırırken, bütün sanıkların silahlı terör örgütü üyeliği suçundan beraatine hükmetmişti.
TEMYİZ İNCELEMESİ DEVAM EDİYOR
Karardaki kritik ayrıntı, cinayetin ardında bir örgüt olmadığı tespitinin yapılması ve sanıklara örgüt suçundan ceza verilmemesi idi. Kamuoyunda büyük tepkiye yol açan bu kararla ilgili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Hakim Rüstem Eryılmaz´dan basına ilginç bir açıklama geldi: ´Bu cinayetin birkaç simitçinin işi gibi basite indirgenmesine karşıyız. Bizce de basit bir cinayet değil. Azmettiren birileri olması gerekir ama delillerle, bu kadar.. Davada örgüt suçlamasından beraat kararı verdik. Bu karar ´örgüt yoktur´ anlamına gelmez. Bu örgüt faaliyetleri çerçevesinde yeterli delil olmadığı anlamına gelir.´
Ardından Eryılmaz, HSYK kararnamesi ile 14. Ağır Ceza başkanlığından alınarak Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına getirildi. Dink davası kararı da Yargıtay´da temyiz incelemesine alındı. Kararın 15 Mayıs´ta çıkması bekleniyor. Yargıtay Başsavcılığı, hazırladığı tebliğnamesinde cinayetin örgütlü bir yapı tarafından işlendiğini belirtti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi´nin de bu yönde karar vermesi durumunda Dink davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yeniden görülecek. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(26 Nisan 2013, 17:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
HRANT DİNK CİNAYETİ VE DAVASIYLA İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Flaş!!! Başsavcı: Dink´te örgüt var
Flaş!!! Dink´in katiline 22 yıl
Flaş!!! Dink davası sonuçlandı
Tanık: Dink´i Özel Harp öldürdü
Özel Harp de Dink şemasında
MİT´ten bir Özel Harp belgesi daha
Arınç suikast belgesi MİT´den
Dink cinayetinde 18 karanlık nokta
Dink için Yargıtaya 18 delil sunuldu
Dink Hakimi: Örgüt yok diyemem
Savcı Dink´te temyize gidiyor
Sanık Tuncel de Ergenekon dedi
Savcı: Dink cinayeti Ergenekon işi
Dink dosyasındaki Ergenekon delilleri
Dink´te suç: Anayasa ihlali
Dink cinayetinde 30 kişiye soruşturma
Gül, Dink için DDK´yı görevlendirdi
Flaş!!! Ergenekon ve Dink sanıklarının irtibatı tespit edildi
Balyoz Darbe Planı´nın hedeflerinden biri de Dink çıktı
Santoro, Dink ve Zirve aynı örgütün işi
Tanık: Malatya ve Dink ´Kafes´ işi
Flaş!!! Dink davası tanığından yeni şok ifadeler
Avcı ve Şener´in Dink yalanları
Zirve: Şerefsizlere vur dedik, öldürdüler
Katili yakalamayı sevenler ile katille resim çektirmeyi sevenler
Samast, Dink´e öpülerek uğurlanmış
Samast´ın yakınındaki o er kim?
Dink sanıklarıyla irtibatlı jandarmalar
AİHM: Ergenekon, terör örgütü
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap