Tam
EskidenYeniye
 

Temizöz davası örtbasla bitti!

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili olarak haklarında dava açılan, aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu 8 sanığın tamamı beraat etti. Beraat gerekçesi olarak yeterli ve inandırıcı delil olmaması gösterildi. Oysa çok sayıda tanık ve delil ortaya çıkmıştı. Hatta sanıklardan bazıları 'Terörle mücadele ettik' diyerek suçlamaları açıkça olmasa da zımnen kabul etmişlerdi. Sanıkları suçlayıcı ifadeler veren gizli tanıklar ise paralel yapı tartışmalarının başlaması sonrasındaki son duruşmalarda ağız değiştirdi ve ifadelerini reddetti. Sanıklar paralel yapıyı suçlamaya başladı.

Önceki haber title=Sonraki haber

06.11.2015 19:20 Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili davada yargılanan sanıklar beraat etti. Aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanığın yargılanmalarına dün Eskişehir’de devam edildi.

Kamuoyunda ’Cizre JİTEM davası’ olarak bilinen ve güvenlik nedeniyle Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 5 Kasım'daki (dünkü) duruşmasında sabah saatlerinde başlanıldı. Duruşma nedeniyle Eskişehir Adalet Sarayı çevresinde polisler geniş güvenlik önlemi aldı. Duruşmaya tamamı tutuksuz olan sanıklardan emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ ile Burhanettin Kıyak, Fırat Altın, Hıdır Altuğ ve Adem Yakin ile avukatlar katıldı. Sanıklardan Kukel Atağ ve Temel Atağ ise duruşmaya katılmadı.

Faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin yakınlarından bazıları duruşmada Kürtçe tercüman aracılığıyla konuşarak sanıkların cezalandırılmasını istedi.

SAVCI BERAATLARINI İSTEMİŞTİ

Geçen 18 Haziran’daki duruşmada Eskişehir’de gezi parkı protestoları sırasında yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesi olayını soruşturmasında da bulunan, Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi savcısı Hakan Ali Erkan mütalaasında ’olaylarla ilgili kesin, inandırıcı ve vicdani kanaate uygun delil bulunmadığını’ belirterek 8 sanığın ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesini istemişti.

’Cizre JİTEM Davası’nın Eskişehir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün yapılan 48’inci duruşmasında mağdur yakınları, tutuksuz sanıklar ile her iki tarafın avukatları söz alarak konuştu. Mağdurların avukatlarından Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, davanın çok önemli olduğunu söyledi. Faili meçhul cinayetlerinin hepsinin devlet eliyle işlendiğini öne süren Özmen şöyle devam etti:

"Cinayetlerin hepsi devlet eliyle olmuştur. Siyasi cinayetlerdir. Kürt meselesine gitmek lazım. Bunlar Kürt’tür, Cumhuriyet boyunca reddedilmişlerdir. Çok büyük insanlık suçları işlenmiştir. Bunlar tabi ki devlet eliyle yapılmıştır. 12 Eylül darbesi ve sonrası tavan yapmıştır. Ölenler ailelerinin, çocuklarının veya eşlerin yanlarından alınarak öldürülüp yol kenarlarına atılmışlardır. Tırnak çekme, elektrik verme gibi işkenceler uygulanmıştır. Çoğunun cesedine ulaşılamamıştır, gömülmüşlerdir. Bunlar sistematik faali meçhul cinayetlerdir. Bugüne kadar hiçbir mahkemede bunlara ceza verilmedi. Bu davalar yok edilmeye çalışıldı."

’KORKMAYIN, VİCDANINIZA GÖRE KARAR VERİN’

Davanın güvenlik nedeniyle Eskişehir’e alınmasını da eleştiren avukat Ahmet Özmen mahkeme heyetinden korkmadan vicdanlarına göre karar vermesini istedi. Özmen, "Sanıkların cezalandırılmasını istiyoruz. Mahkemenizden beraat kararının çıkmayacağını umuyoruz. Bizler hep mazlumun yanında olduk. Vereceğiniz karar nedeniyle yarın siz de yargılanırsanız sizin de yanınızda oluruz, sizi de savunuruz. Korkmayın vicdanınıza göre karar verin" dedi.

BERAATLARINI İSTEDİ

Duruşmaya katılan 6 sanık da ifadelerinde suçsuz olduklarını söyleyerek beraatlarını istedi. Sanık, "Hıdır Altuğ: Ben Cizre’de hiç bulunmadım. Diğer sanıkları tanımıyorum. Olaylarla hiçbir alakam yoktur. Beratımı istiyorum" dedi.

JİTEM’İ BİLMEM JÖTEM’İ BİLİRİM

Adem Yakin de kendisinin JİTEM’de görev almadığını söyledi. Savunmasında görevini yaptığını, kimsenin ölümüne iştirak etmediğini belirten Yakin şöyle konuştu:

"Kendi uzman çavuşumuz, eşinin yanında çarşı ortasında öldürüldü. Ezan okuyan imamın öldürülmesine ne denir? Ona karışmayalım Avrupa Birliği kınar. Bu bizim olay da ispatlanmalı. İspatlanmayacak hiçbir suç bir ifade etmez. Bu dava insan hakları mahkemesine gidecek. Dünü unutmak bugüne ihanettir. Ben görevimi yaptım. Kimsenin ölümüne iştirakim olmadı. Jitem’de çalışmadım. Jitem’in ne olduğunu bilmem. Ben bir tek Jötem’i bilirim. O da Fransızca seni seviyorum demektir. Jitem’de çalıştığımı iddia ediyorlar bunu ispat etsinler. Jitem’de görev almadım. Savcının mütalaasına katılıyorum, beraatımı istiyorum."

Sanık Fırat Altın da savcının mütalaasına katıldığını belirterek, "Suçsuzum, beraatımı istiyorum. Mahkemenize 33 sayfalık ifademi verdim. Uzun zamandır Diyarbakır’da yaşıyorum. Avukatlarla ilgili aleyhlerinde tanıklık yaptığım için sürekli beni gündeme getirip çamur atmaya çalışıyorlar. Hiçbir Allah’ın kulu iddia edilen olayların hiçbirinde olduğumu ispatlayamaz. Çünkü ben bu olayların içinde yer almadım. Beraatımı istiyorum" dedi.

Burhanettin Kıyak da Cizre’de 1992 yılında göreve başladığını anlatarak, "O zamanlarda hava kararmaya başlayınca komşu komşuya gidemiyor esnaf kepenk kapatıyordu. Bu dönemde 1996 yılına kadar şerefimle görev yaptım. 22 yıl vatana görev yapıp sonrasında bunun sonucu vatan haini olmamalıyız. Üzerime atılan suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum" diye konuştu.

ESKİ BAŞKAN: DEVLETİME SADIĞIM

Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ da "Hukuka sonuna kadar güveniyorum. Ben o dönemde Ankara’daydım. Olaylarla ilgilim yoktur. Ben Kürdüm, o halka düşman değilim. Yakından uzaktan olaylarla ilgim yok. Devletime de sadığım. Beraatımı istiyorum" dedi.

’PARALEL YAPI VE BÖLÜCÜLER BU İŞTE ETKEN’

Emekli Albay Cemal Temizöz ise savunmasını yazılı olarak mahkeme heyetine gönderdiğini söyledi. Savcının mütalaasına katıldığını belirten Temizöz şöyle davam etti:

"Yıllarca terör örgütü ve örgütlerle mücadele ettik. Tehditler altında yaşadık. Türk Silahlı Kuvvetleri subayı olarak yıllarca görev yaptım. Adaleti sağlayanlar, hakkımızda suçlamalar yapmışlardır. Paralel yapı ve bölücüler bu işte etken olmuştur. 1993 yılında Cizre’ye geldim. Cehennem ateşinin içine düştüğümü o an anladım. Yüzbaşı rütbesiyle orada göreve başladım. Cizre halkını sevdiğim için yardım kampanyası yaptım. Girilmeyen 3 mahalleye yavaş yavaş halkın güvenini kazanarak girdim. Güvenlik nedeniyle kırsal kesimdeki okula gidemeyen öğretmenlere eğitim vermesini sağladım. Cizrespor’u yeniden canlandırdım. Ben nasıl Cizre’yi mahvetmiş olabilirim? O yıllarda bile sokağa çıkma yasağı yokken, bugün Cizre’de sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bana üstün cesaret ve feragat madalyası verildi. Ancak bu dava ile bu madalya idam ipi gibi boynuma geçmiştir. Terör örgütleriyle yaptığım mücadele nedeniyle hedef haline getirildim. Devleti kullananların da hedefi oldum."

Sanıkların avukatları da duruşmada söz alarak savcının mütalaasına katıldıklarını, müvekkillerinin beraatlarını istediler.

SANIKLARA BERAAT KARARI

Eskişehir 2’nci Ağır ceza Mahkemesi heyeti ’Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, ’Adam öldürmeye azmettirmek’, ’Adam öldürmek ve devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’la suçlanan tutuksuz sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ ile Burhanettin Kıyak, Fırat Altın, Hıdır Altuğ, Adem Yakin, Kukel Atağ ve Temel Atağ hakkında yeterli ve inandırıcı delil bulunmaması nedeniyle tüm suçlardan beraatlarına karar verdi.



MAĞDUR YAKINLARINDAN KARARA TEPKİ

Mağdur yakınları ile avukatları, adliye önünde gazetecilere yaptıkları açıklamada karara tepki gösterdi. Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen kararı temyize göndereceklerini söyleyerek şöyle konuştu:

"Maalesef Türkiye için Türkiye demokrasisi için, Türkiye'nin karanlık geçmişiyle yüzleşmesi için kara bir gün bugün. Faili meçhul cinayetler olarak adlandırdığımız 90'lı yıllarda kamu görevlileri tarafından işlenen cinayetlere ilişkin en kapsamlı dava olan kamuoyunda 'Temizöz ve arkadaşları' davası olarak geçen davada maalesef bugün mahkeme heyeti tüm sanıklara yargılanmış oldukları suçlardan beraat ettikleri yönünde bir karar verdi. Bununla da yetinmedi davanın sanıklarından Kamil Atağ'ın kardeşi olan Mehmet Nuri Binzet'in vermiş olduğu tanıklık beyanları için dosyanın kesinleşmesini beklemeden yalan tanıklıktan hakkında suç duyurusunda bulunmasına karar verdi. Ayrıca, faili meçhul cinayetler; hep söyledik yine söylüyoruz planlı, sistematik bir şekilde bir devlet politikası olarak işlenmiş ve uygulamaya konulmuştur. Eğer bu sistematik ve planlı olmamış olsaydı, bir devlet politikası olmamış olsaydı İstanbul'dan Van'a, Şemdinli'den Kocaeli'ye kadar Türkiye'nin neredeyse bütün illerini kapsayacak bir şekilde faili meçhul cinayetler yaşanması mümkün olmazdı. Biz Jitem gerçeğini biliyoruz, bugün duruşmada da Jitem gerçeğini ve varlığını ispat eden bir çok veri , bir çok beyanda bulunduk. Bugün yargılanan sanıkları adi bir suç örgütü olarak, çıkar amaçlı bir suç örgütü olarak nitelemek mümkün değil. Jitem yapılanmasının Cizre teşkilatıdır bunlar. Cizre birimidir. Devlet politikasının bir diğer ayağı ise bu ağır suçları, bu cinayetleri işlemiş olan Jitem mensuplarının cezasızlık zırhı ile korunuyor olmasıdır. 20 yılı aşkın süredir cezasızlık zırhı altında bu kamu görevlileri, bu diğer sanıklar korundular ve bugün de korunmaya devam ediyorlar. Yapılan yargılama maalesef formel, şekli bir yargılamadır. Gönülsüz bir yargılamadır. Amiyane bir tabirle 'Dostlar alışverişte görsün' yargılamasıydı. Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması noktasında gerekli adımlar atılmamıştır ve tekrar ediyoruz cezasızlık zırhı bir devlet politikası olarak ağır suçları işleyen, cinayet işleyen , gasp işleyen kamu görevlilerini korumaya devam etmektedir."

'VİCDANLARDA MAHKUM OLDULAR'

Şırnak Barosu avukatlarından Veysel Vesek de beraat eden sanıkların mağdurların ve Türkiye kamuoyunun vicdanında mahkum olduklarını söyledi. Vesek şöyle devam etti:

"Bugün verilen karar bizce adil değil. 6 yıldan beri süren yargılamadaki tüm deliler yok sayılmıştır ve sanıklar aklanmıştır. Elbette temyize gideceğiz. Temyiz süresi önümüzde duruyor. Bir cezasızlık politikası olduğu sürece Türkiye'de hiç kimse 90'larda ve ya başka zaman işleyen suçlarda ceza alamaz. Bu dosya kumpas bir dosyası değildir. Burada dökülen kan var . İşlenmiş cinayetler var. Daha cenazesi bulunamayan 3 insandan bahsediliyor. Hala eşinin kemiklerini arayanlar var. 2009 yılında açılan bu dava aslında Kürtlerin, Türkiye Cumhuriyeti devletiyle barışması için büyük bir fırsattı. İnsanlar ilk defa 2009 yılında savcılar karşısında ifade verebildiler. Aslında başlangıçta tam bir yüzleşme davası olarak, bir geçmişle hesaplaşma davası olarak başladı. Ama maalesef bugün derin devlet ile yapılan ittifak bir anlamda bu cinayetlerin aklanmasına yol açmıştır. Ülkemizdeki hukuk maalesef bu aşamadadır. Mağdurların vicdanında bu sanıklar mahkum olmuştur. Bunların bir gün cezaevinde kalmalarıyla 100 yıl cezaevinde kalmaları arasında aslında bir fark yok bizim açımızdan. Bu sanıklar bunda yargıladılar ve aslında Türkiye kamuoyu vicdanında mahkum oldular. Bu dosya tarihe mal olan bir dosyadır."

CEZALANDIRMAYA YETECEK DELİL VARDI

İnsan Hakları Derneği başkanı Öztürk Türkdoğan: "Bu dosyada sanıkların cezalandırılmasına yetecek kadar delil var. Bire bir görgü tanıkları var. Bu kararın verilmesi cezasızlık politikasının yargı tarafından sürdürülmesi anlamına geliyor. Beyaz Toros şimdi aklanmış mı oldu? Beyaz Torosları kullanarak bu kadar insanı öldürenlerle ilgili beraat kararı çıkıyorsa, demek ki gelecekte de beyaz Toroslar kullanılabilir. Sanıklar mahkeme heyetiyle dalga geçmişler. Aynı sanıklar daha önce her şeyi itiraf etmişlerdi. Adalet ölmüş."

FAİLİ MEÇHUL VAR, CEZA YOK

Mazlumder Başkanı Ahmet Faruk Ünsal: "Bu kararla şoke olduk. İlk defa JİTEM, adıyla, sanıyla bir mahkeme dokümanına girecekti. Maalesef olmadı. Devletin cezasızlık uygulamasının devam ettiğini görüyoruz. O kadar faili meçhul var ve maalesef hiç kimse hiçbir şekilde ceza almadı. Bu işin tabii temyizleri olur, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar giden süreçleri mutlaka olur. Umarım Türkiye kendi milli süreçleri içerisinde çözsün. Bu hızlanan çatışma sürecinde bu karar kötü niyetle davranmayı düşünen devlet görevlilerini cesaretlendirici ve teşvik edici gibi bir riski var bu işin. Ailelerde de bir korku hâkim."

KARAR KONJONKTÜRE GÖRE ALINDI

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi: "Burada çok hukuki gerekçe aramamak gerekiyor. Çünkü dosyada deliller tamam. Verilen kararın konjonktüre göre alınmış olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de güçlü bir yargı sistemimiz yok. İşin kötü tarafı, bundan sonraki süreçte hukuk dışı çalışma yapmak isteyen güçlere cesaret vermiş oldular. Umarım Yargıtay bu yanlıştan döner. Yoksa bu karar Türkiye için sıkıntılı bir süreç başlatır. Bu kararla ailelerin kabuklanan acıları da yeniden kanamaya başladı."

ÖNCEKİ SAVCI 5 MÜEBBET+100 YIL CEZA İSTEMİŞTİ!

Dava sürecinde savcı değişikliği yaşanmıştı. 3 Ocak 2014 tarihinde görülen duruşmada önceki duruşma savcısı Mehmet Şahinesas hakkındaki mütalaasını vermiş, 1 nolu sanık Kayseri Eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ve ek olarak 100 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını istemişti. Savcı, mütalaasında 1993 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde sanık emekli Albay Cemal Temizöz liderliğini bir suç örgütünün kurulduğunu, itirafçı ve korucuların da buna üye olduğunu açıklamıştı.

-1. ve 2. iddianamelerde istenen cezalar-

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ana davanın 104 sayfalık iddianamesinde, sanıkların TCK'nın 'adam öldürmek', 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 'adam öldürmeye azmettirmek' suçlarından cezalandırılmaları isteniyordu. Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Tamer Atağ'ın 2, Adem Yakin'in 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kukel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyordu.

Sanık Temizöz'ün 1993'te Cizre'de 'terörle mücadele ediliyor' görüntüsü altında 'korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun, süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı' ileri sürülen iddianamede, grubun sorgulanan bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyordu.

Albay Cemal Temizöz'ün yönetimindeki JİTEM infaz mangasında yer aldığı iddia edilen ve 15 yıl arandıktan sonra yakalanan Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak ile 3 itirafçı hakkında Diyarbakır'da yeni bir dava daha açılmıştı. Sanıklar hakkında 10 kez müebbet hapis talep edilen ikinci iddianamede, o dönem öldürülen kişilerin beyaz renkli 'Toros'la götürüldükleri vurgulanıyordu.

Bu ikinci iddianamede, 1992-1996 yılları arasında Cizre'de uzman çavuş olarak görev yapan sanık Kıyak'ın Ramazan Elçi, İbrahim Adak, Mehmet Gürri Özer, Abdurrahman Afşar, yabancı uyruklu bir şahıs, kimliği tespit edilemeyen kadın terörist, Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak, Ömer Candoruk ve Yahya Akman'ın öldürülmesine iştirak etmek suçlarından 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyordu.

Aralarında Temizöz'ün de yer aldığı ana davada tutuklu bulunan ve haklarında yeniden iddianame hazırlanan diğer sanıklar Adem Yakin, Fırat Altın (Abdülhakim Güven) ve Hıdır Altuğ'un da toplam 8 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyordu. Diğer bir deyişle, ana davayla birleştirilen ikinci davanın 4 sanığından 3'ü Temizöz davasında tutuklu olarak yargılanıyordu. İki davanın birleştirilmesiyle birlikte toplam sanık sayısı 7'ye yükselmişti..

GİZLİ TANIKLAR İFADELERİNİ ÇEKTİ, YENİ SAVCI BERAAT İSTEDİ

Önceki savcının ağırlaştırılmış müebbet talebinden 1,5 yıl sonra ise şok gelişme yaşandı. Yeni savcı mütalaasında tüm sanıkların beraatini istedi. Beraat'in gerekçesi ise "gizli tanıkların beyanlarından vazgeçmesi" oldu.

"DEVLET GERİ ADIM ATTI" İDDİASI

Davadaki bu gelişme müdahiller arasında şaşkınlıkla karşılandı. Müdahiller şu sözleri dile getirdi:

“Biz iddia makamının mütalaasını nasıl değiştirdiğini, verilmiş mütalaanın nasıl tam tersine bir mütalaa vermesini şaşkınlıkla karşılıyoruz. Bu bize şunu gösteriyor; 1990 yıllarda kamu görevlileri tarafından işlenen ağır suçların soruşturulmasında 2009-2010 yıllarında bir adım atılmış idi. Devlet veya devlet aklı görüyoruz ki bundan vazgeçti. Öncelikle bütün davaları, batı illerine nakletti. Bu da şunu gösteriyor ki bu davaların kapatılacağı, beraatla sonuçlandırılacağını gösteriyor ve böyle bir endişeye sahibiz. Yani özetle devlet kendi görevlilerini, işlemiş olduğu suçların soruşturulmasını istemişken, bugün geri atım attı. Bu kabul edilebilir bir durum değil.”



AĞIR MÜEBBETTEN BERAATE GEÇİŞ ÇOK HIZLI VE SERT OLDU!

Sonuçta 8 sanığın beraat gerekçesi olarak yeterli ve inandırıcı delil olmaması gösterildi. Oysa dava sürecinde çok sayıda tanık ve delil ortaya çıkmıştı. Hatta sanıklardan bazıları 'Terörle mücadele ettik' diyerek suçlamaları açıkça olmasa da zımnen kabul etmişlerdi. Sanıkları suçlayıcı ifadeler veren gizli tanıklar ise paralel yapı tartışmalarının başlaması sonrasındaki duruşmalarda ağız değiştirdi ve ifadelerini reddetti. Sanıklar paralel yapıyı suçlamaya başladı.

İlerleyen duruşmalarda sanık Burhanettin Kıyak'la ilgili ortaya çıkan bilgiler.. Albay Cemal Temizöz'ün JİTEM bünyesinde bir sorgu birimi kurduğunu ilk kez itiraf etmesi, oysa önceki duruşmalarda bu iddiayı reddediyor olması..

İddianamede, Temizöz tarafından göreve getirilen ve 'sorgu ekibi' diye adlandırılan 6-7 kişilik grubun yakalama, sorgulama, serbest bırakma, adliyeye sevk etme gibi durumlarda tek hakim olduğu ve karakol komutanlarını devre dışı bırakarak direkt Temizöz'le çalıştıkları vurgulanıyordu. Yine iddianamede o dönemde karakol komutanlığı yapan Ahmet Öznalbant ile Mehmet Aksoy'un da şu ifadelerine yer veriliyordu: "Adlî evrakların tamamını 6-7 kişilik itirafçı ve rütbelilerden oluşan grup yapardı. Ayrıca gözaltı işlemlerini de yine bu grup yapar, bize herhangi bir bilgi vermezlerdi. Sivil kıyafetli bu 6-7 kişi 'sorgu ekibi' diye bilinirdi. Bu birim direkt İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz ile birlikte çalışırdı. Beyaz renkli bir Renault araç, Kalaşnikof silah ve tabanca kullanırlardı. 'Sorgu ekibi' diye bilinen Selim Hoca, Tuna, Yavuz ve Cabbar isimli kişiler ile sivil olan isimlerini bilmediğim 2-3 kişi daha vardı."

ÖNCE İTİRAF ETTİ, SONRA KIVIRDI

9 Ocak 2010'da PKK itirafçısı Adem Yakin, mahkeme huzurunda şu şekilde konuştu: “Beni terör makinesi haline getirdiler. Ajanlıkla suçlanan bir çobanın kafasını kıl testere ile kestim. Silahlı çatışmalarda öldürdüğüm insanların kulaklarını kesip, kaynatıp ardından tuzlayıp tesbih yaptım. Köy köy dolaştırdım. Bu yaptıklarımın haddi hesabı yoktur.” Oysa Yakin, son duruşmada “Ben jitem'i bilmem, jötemi biliyorum. Fransızcada "seni seviyorum." demek” ifadelerini kullandı. Görüldüğü gibi gerçekten de yapılanların haddi hesabı yok. Bu kadar pervasızca itiraflara rağmen beraat kararı verilebildi.

KAMU VİCDANI YARALANDI

Dava iddianamesi, duruşmalardaki ifadeler ve gelişmeler, savcı değişikliği sonrası müebbetten beraate geçilmiş olması dikkatle ve birlikte incelendiğinde; iddia konusu olan Güneydoğu'daki JİTEM cinayetlerinin "devletin ali menfaatleri için" yerine getirildiği anlaşılabiliyor. Yani "cinayetler işlenmiştir ama devletin terörle mücadelesi kapsamında bu yapılmıştır" izlenimi ortaya çıkıyor. Dolayısıyla işin içine devletin girdiği görülmüş, bu nedenle davada beraat sonucuna gelinmiştir. Teröre en sert karşılığın verilmesi şüphesiz desteklenir. Son dönemde yapıldığı gibi.. Devlet teröre karşı bugün açık, kararlı, yasal ve kabul edilebilir bir mücadele yürütmektedir. Son terörist etkisizleştirilinceye kadar da bu şekilde devam edilmesi gerekir. Ancak 90'lı yıllardaki gibi "kontrgerilla" türü yargısız infaz ve katliamları "yeterli ve inandırıcı delil yok" ve "tanık ifadelerinin değişmesi" gerekçeleriyle örtbas etmek de kabul edilemez. Temizöz davasında bu yapılmıştır. Öldürülenler varsayılsın PKK'lı bile olsa, bu şekilde yargısız infaz edilmeleri asla tasvip edilemez. Onlara işkence etmek, duruşmalarda gündeme geldiği gibi karınca yuvalarına oturtmak, öldürüp cesetlerini yakmak, bulunmayacak şekilde gömmek, asit kuyularına atmak asla kabul edilemez. Çünkü eğer bu kabul edilecek olursa, o taktirde bu maktullerin çocuklarının, yakınlarının, dostlarının ve çevrelerinin o çeteleri değil devleti düşman belleyeceği de açıktır. Temizöz davasında gelinen skandal sonucun kamuoyunda hayal kırıklığı ve öfkeyle karşılandığını anlamak için uzman olmaya gerek yoktur. Adalet maalesef yara almıştır. Olan işkence edilip öldürülen o maktullere olmuştur. Cezaları umutla bekleyen çocukları ve yakınları beraat kararıyla yıkılmıştır. Mazlumun ahı yerde kalmaz. Umarız -ama sanmıyoruz- temyiz sürecinde bu hatadan dönülür. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)

Yeni mütalaa: Sanıklar beraat etsin!
Temizöz: Cemaat çetesinin oyunuyla PKK'nın önüne atıldım
Mütalaa verildi: Temizöz'e 5 müebbet+100 yıl
Temizöz'den Jitem itirafı
Temizöz davasında Yavuz itirafı
Jitem sanığı üstlerini suçladı
Temizöz'le ilgili tüm manşetlerimiz
Temizöz iddianamesinde arama yap

(06 Kasım 2015, 19:20), son güncel.: (07 Kasım 2015,07:58)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=7341    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.517.106