Tam
EskidenYeniye
 

Flaş!!! 3. iddianameye kabul

52 şüpheli hakkında hazırlanan 1454 sayfalık Ergenekon soruşturmasının 3´üncü iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce kabul edildi. Yalçın Küçük 1, Mehmet Haberal 2 numaralı sanık konumunda. İddianame şu anda sanık avukatlarına veriliyor. İstanbul Ümraniye´de bir gecekonduda ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasının üçüncü iddianamesinin gönderildiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 37´si tutuklu 52 şüphelinin yer aldığı iddianame için kararını açıkladı. Mahkeme iddianameyi kabul etti ve böylece 3. dava da açılmış oldu. 3. iddianameyle ilgili sürpriz bir gelişme de mahkeme heyetinin tutuklu sanıklardan Ferit Bernay ile Muhterem Bağcı´nın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar vermesi oldu. Üçüncü iddianameyle açılan dava için ilk duruşma tarihi 7 Eylül 2009. Hatırlanacağı gibi 4 gün sonra, 11 Eylül 2009 tarihinde ise Diyarbakır´da Cemal Temizöz davası başlayacak.

Önceki haber title=Sonraki haber

FLAŞ FLAŞ!!! Kritik haftada 2. karar: 3. İddianame kabul edildi

52 şüpheli hakkında hazırlanan 1454 sayfalık Ergenekon soruşturmasının 3´üncü iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nce kabul edildi. Yalçın Küçük 1, Mehmet Haberal 2 numaralı sanık konumunda. İddianame şu anda sanık avukatlarına veriliyor.İstanbul Ümraniye´de bir gecekonduda ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasının üçüncü iddianamesinin gönderildiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 37´si tutuklu 52 şüphelinin yer aldığı iddianame için kararını açıkladı. Mahkeme iddianameyi kabul etti ve böylece 3. dava da açılmış oldu. 3. iddianameyle ilgili sürpriz bir gelişme de mahkeme heyetinin tutuklu sanıklardan Ferit Bernay ile Muhterem Bağcı´nın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar vermesi oldu. Üçüncü iddianameyle açılan dava için ilk duruşma tarihi 7 Eylül 2009. Hatırlanacağı gibi 4 gün sonra, 11 Eylül 2009 tarihinde ise Diyarbakır´da Cemal Temizöz davası başlayacak.

Bernay ve Bağcı, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. 3. iddianamedeki tutuklu sayısı 35´e düştü.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, üçüncü ´Ergenekon´ iddianamesinde tutuklu sanık olarak yer alan eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay ile Muhterem Bağcı´nın tahliyelerini kararlaştırdı. Bernay ve Bağcı tutuksuz yargılanacaklar.

İlk duruşma tarihi: 7 Eylül 2009

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 37´si tutuklu 52 sanık hakkında açılan üçüncü ´Ergenekon´ davasının ilk duruşmasının 7 Eylül 2009 tarihinde yapılmasını kararlaştırdı.

İddianame şu anda sanık avukatlarına veriliyor ve dijital ortamda elde edilir edilmez nereden indirebileceğinizi buradan takip edebilirsiniz.

İŞTE LİNKLER: SAYFA 1-200

ÜÇÜNCÜ İDDİANAME DE TAMAM SIRADA DÖRDÜNCÜSÜ VAR

Albay Dursun Çiçek ve Çevik Bir dördüncü iddianamede. Kamuoyunda kaos planı olarak bilinen İrtica ile Mücadele Eylem Planı´nı hazırladığı iddia edilen Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek ile 28 Şubat sürecinin önde gelen ismi emekli Orgeneral Çevik Bir´in, dördüncü iddianamede yer alacağı anlaşıldı. Dün kabul edilen üçüncü iddianamenin son bölümünde haklarında soruşturmanın devam ettiği sanıkların isimleri sıralandı. Buna göre Ergenekon davası kapsamında haklarında soruşturma süren ve dördüncü iddianameye girmesi beklenen isimler şöyle: Malatya Zirve Yayınevi misyoner cinayetlerinde ismi geçen eski Malatya İl Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, emekli Astsubay Mehmet Çolak, kaos planında imzası bulunduğu iddiasıyla önce tutuklanan sonra serbest bırakılan Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek, 28 Şubat sürecinin önde gelen ismi emekli Orgeneral Çevik Bir, sahte şeyh Ali Kalkancı, eski MİT İstanbul Daire Başkanı Nuri Gündeş, İstek Vakfı´nın kurucusu Bedrettin Dalan Yaşar Öz, Kürşat Yılmaz, Tuncay Güney, Serdar Öztürk.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye ilçesinde patlayıcı maddelerin ele geçirilmesiyle ilgili başlatılan soruşturma sonucu ortaya çıkarılan ´Ergenekon´ isimli organizasyonla ilgili hazırlanan üçüncü iddianameyi incelemeyi tamamladı. Mahkemenin, 1454 sayfadan oluşan üçüncü iddianameyi kabul etmesinin ardından 37´si tutuklu 52 sanık hakkında dava açılmış oldu. İddianamenin tamamlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yapılan yazılı açıklamada, iddianamede operasyon kapsamında 10 Ocak ile 17 Nisan 2009 tarihleri arasında gözaltına alınan ve tutuklanan sanıkların yer aldığı ifade edilmişti. İddianamenin giriş bölümünde örgüt çerçevesinde daha önce yapılan soruşturmalar ve açılan davaların özetlendiği, örgütün gerçekleştirmeyi planladığı ve gerçekleştirdiği eylemler, suikast planları ve el konulan silahların anlatıldığı belirtilen açıklamada, iddianamenin ikinci bölümünde ise şüphelilerin bireysel durumlarının ele alındığı, isnat edilen suçlar ve uygulanması talep edilen yasa maddelerine yer verildiği bildirilmişti. Açıklamada, her şüpheli için arama ve el koyma işlemlerinde bulunan delillerin anlatımı, el konulan delillerin incelenmesi, tanık ifadeleri, şüphelilerin emniyet ve savcılık ifadeleri ile hakimlik sorgusu, hukuki durumun anlatımı, netice ve talep konularının ele alındığı vurgulanmıştı. Operasyon kapsamında 12 Haziran 2007 tarihinden itibaren el konulan, bulunan silah ve mühimmatın dökümünün de yapıldığı açıklamada, sanıklar hakkında da ´silahlı terör örgütü kurma veya yönetme´, ´Türkiye Büyük Millet Meclisi´ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme´, ´Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini engellemeye teşebbüs etme´, ´hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek´, ´devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme´, ´Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme´, ´sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması´, ´tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma´, ´özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek´, ´devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, amacı dışında kullanma, hile ile çalma´ suçlamalarının yer aldığı kaydedilmişti.

DALAN VE KANADOĞLU ŞÜPHELİ VEYA SANIK OLARAK İDDİANAMEDE YOK ANCAK ADI GEÇİYOR

1454 sayfadan oluşan iddianamede eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, Türk Metal Sendikası eski Başkanı Mustafa Özbek, rektörler, muvazzaf subaylar ve polisler sanık olarak yargılanacak. Ancak aralarında firari Bedrettin Dalan´ın ile Sabih Kanadoğlu´nun da da aralarında bulunduğu bazı sanık ve evi arananların ismi geçmiyor. Bedrettin Dalan´ın isminin yer almamasının nedeni iddianamede şöyle belirtiliyor: Poyrazköy´deki kazıların ve bulunan silahların 3. iddianemenin konuları arasında yer almaması

Ruhsatsız silahlardan biri Kanadoğlu´nun

Soruşturma kapsamında şüpheli ve sanıklarda 57 ruhsatsız tabanca ele geçirildi. Bu silahlardan biri 7 Ocak 2009´da evi aranan ancak 3. iddianamede sanık olarak yer almayan eski Yargıtay Savcısı Sabih Kanadoğlu´na ait. Kanadoğlu´nun soruşturma kapsamındaki hukuki durumu bilinmiyor; ancak üçüncü iddianamede örgüte ait olduğu iddia edilen silahların sahipleri arasında ismi geçiyor.

Suçlamalar

Sanıklara terör örgütü kurmak ve yönetmek, terör örgütüne üyelik ve cebir ile şiddet kullanarak hükümetin kısmen veya tamamen görevlerini yapmasına engel olmak gibi suçlar yöneltiliyor.

SUİKAST PLANLARI

İddianame´nin giriş bölümü, Ergenekon terör örgütü olarak adlandırılan oluşumun eylemleri ve suikast planlarıyla ilgili. Ele geçirilen tüm silah ve mühimmat da bu kısımda yer alıyor. 2. bölümde ise, şüphelilerin bireysel ve hukuki durumlarıyla, suçlamalara yer verilmiş. Diğer Ergenekon davalarında yöneltilen suçlamalar da yineleniyor. Bu iddianamede özellikle, ele geçirilen silah ve mühimmatlar var. Bunlar arasında, 14´ü boş 57 lav silahı, 84 top mermisi, 424 el bombası, 175 tabanca 22 uzun namlulu silah, 3 kiloya yakın patlayıcı ve 53 dinamit lokumu bulunuyor.

İbrahim Şahin´in 12 suikast timi var

13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 3. Ergenekon iddianamesinde şok iddialar yer alıyor. Bunlardan biri de yeni iddianamenin kilit ismi İbrahim Şahin ile ilgili: Şahin´e bağlı 12 suikast timi var. İddianameye göre eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin´in evinde suikast planları ele geçirilmişti. Şahin´e bağlı 12 suikast timinin olduğu iddianamede yer alırken bu timlerin içinde muvazzaf subayların bulunduğu belirtiliyor. İbrahim Şahin´le bir muvazzaf subay arasındaki diyaloglar şu şekilde iddianamede yer aldı: Şahin bir muvazzaf subaya telefon açıyor: Yeraltına çekilmeye hazır mısın? diye soruyor. Muvazzaf subay: Emredersiniz komutanım.

SİVAS KATLİAMI VE ERGENEKON

Sivas katliamının Ergenekon örgütü tarafından gerçekleştirildiği iddialar arasında. Katliamla ilgili yeni görüntülerin de olduğu 3. iddianamede yer alan konular arasında.

Birinci iddianame ise 2 bin 455 sayfadan oluşuyor; emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu´nun da aralarında bulunuğu 86 sanığı kapsıyordu. İkinci iddianame ise, 1909 sayfadan oluşuyor ve 56 sanığı içeriyordu. İddianamenin omurgasını ise, darbe girişimi ve günlükler oluşturuyordu.

YALÇIN KÜÇÜK 1, MEHMET HABERAL 2 NUMARALI SANIK!

Üçüncü iddianamede adı geçen isimler:Soruşturmanın 10, 11 ve 12´nci operasyonlarında gözaltına alınan yazar Yalçın Küçük, MGK Eski Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Özel Harekat Eski Daire Başkan Vekili ve Susurluk hükümlüsü İbrahim Şahin, Türk Metal İş Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, üniversite rektörleri Prof. Dr. Mehmet Haberal, Fatih Hilmioğlu, Ferit Bernay, Mustafa Yurtkuran ve Osman Metin Öztürk´ün üçüncü iddianamede ´şüpheli´ olarak yer alıyor.

Sanıklar:

1) YALÇIN KÜÇÜK Sanık ... 2)MEHMET HABERAL Sanık ... 3) HALİL KEMAL GÜRÜZ Sanık ... 4) MUSTAFA KOÇ Sanık ... 5) ERSİN GÖNENCİ Sanık ... 6) OĞUZ BULUT Sanık ... 7) İBRAHİM ŞAHİN Sanık ... 8) MUSTAFA ÖZBEK Sanık ... 9) MUSTAFA LEVENT GÖKTAŞ Sanık ... 10) RIZA FERİT BERNAY Sanık ... 11) TAYLAN ÖZGÜR KIRMIZI Sanık ... 12) MUSTAFA ABBAS YURTKURAN Sanık ... 13) ÜNAL İNANÇ Sanık ... 14) MUHTEREM BAĞCI Sanık ... 15) HÜDAYİ ÜNLÜER Sanık ... 16) FATİH HİLMİOĞLU Sanık ... 17) İLHAN BULAYIR Sanık ... 18) ZERRAR ATİK Sanık ... 19) FAHRİ KEPEK Sanık ... 20) İLYAS ÇINAR Sanık ... 21) OĞUZHAN SAĞIROĞLU Sanık ... 22) ERDAL ŞAHİN Sanık ... 23) ENGİN AYDIN Sanık ... 24) ERBAY ÇOLAKOĞLU Sanık ... 25) CENGİZ KÖYLÜ Sanık ... 26) CİHANDAR HASANHANOĞLU Sanık ... 27) MUHAMMED SARIKAYA Sanık ... 28) FATMA CENGİZ Sanık ... 29) YAŞAR OĞUZ ŞAHİN Sanık ... 30) MUHİTTİN ERDAL ŞENEL Sanık ... 31) MEHMET KORAL Sanık ... 32) TUNCER KILINÇ Sanık ... 33) MÜNÜR KEMAL YAVUZ Sanık ... 34) HASAN ATAMAN YILDIRIM Sanık ... 35) HÜSEYİN VURAL VURAL Sanık ... 36) MUSTAFA DÖNMEZ Sanık ... 37) MURAT EKE Sanık ... 38) CİHAN ARIK Sanık ... 39) ALİ OKTAY ŞAHBAZ Sanık ... 40) ONUR ÖZDEMİR Sanık ... 41) EMRE BALTACI Sanık ... 42) MELİH YÜKSEL Sanık ... 43) SERVET KAYNAK Sanık ... 44) FAHRİ SÜSLÜ Sanık ... 45) KEMALETTİN BALCI Sanık ... 46) BÜLENT GÜNGÖRDÜ Sanık ... 47) MURAT ÇAVDAR Sanık ... 48) MEHMET DALAGAN Sanık ... 49) AYHAN ATABEK Sanık ... 50) KENAN TEMUR Sanık ... 51) EROL MANİSALI Sanık ... 52) MUSTAFA HÜSEYİN BUZOĞLU Sanık ...

Müşteki ve mağdurlar:

ALİ BALKIZ Müşteki ...KAZIM GENÇ Müşteki ... MİNAS DURMAZGÜLER Mağdur ...MESROB MUTAFYAN Mağdur ...

Önemli 20 sanığa yönelik suçlamalar ve istenen cezalar

Ergenekon 3´üncü iddianamede Yalçın Küçük, Mehmet Haberal, Kemal Gürüz, Levent Göktaş, Erdal Şenel, Cengiz Köylü ve İbrahim Şahin´in örgütün kurucusu ve yönetcisi olduğu öne sürüldü.

Yalçın Küçük (Prof. Dr.-Sosyolog): Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 15,5 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası

Mehmet Haberal (Prof. Dr.- Başkent Üniversitesi Rektörü): Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası

Erol Manisalı (Prof. Dr. Cumhuriyet yazarı): Silahlı terör örgütüne üye olmak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 8 yıldan 19,5 yıla kadar hapis cezası

Fatih Hilmioğlu (Prof. Dr.- Eski İnönü Üniversitesi Rektörü): Silahlı terör örgütüne üye olmak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 8 yıldan 19,5 yıla kadar hapis cezası

Rıza Ferit Bernay (Prof. Dr.-Eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü): Silahlı terör örgütüne üye olmak, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası.

Mustafa Abbas Yurtkuran (Prof. Dr.-Eski Uludağ Üniversitesi Rektörü): Silahlı terör örgütüne üye olmak, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası

Halil Kemal Gürüz (Prof. Dr.- Eski YÖK Başkanı): Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek suçundan 19,5 yıldan 34,5 yıla kadar hapis cezası

Muhittin Erdal Şenel (Emekli Tümgeneral-Genelkurmay eski Hukuk Müşaviri): Silah terör kurmak ve yönetmek, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası

Mustafa Levent Göktaş (Emekli Albay): Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, yasaklanan gizli belgeleri temin etmek, Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma hile ile çalma, Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek gerekçesi ile 36 yıldan 67 yıla kadar hapis cezası

Münür Kemal Yavuz (Emekli Orgeneral): Silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin güvenliğne ilişkin gizli belgeleri temin etmek gerekçesi ile 12 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası

Tuncer Kılınç (Emekli Orgeneral Eski MGK Genel Sekreteri): Silah örgütüne üye olmak, Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, devletin güvenliğine ilişkin tahrip etme, amacı dışında kullanma hile ile almak, çalmak gerekçesi ile 12 yıldan 49 yıla kadar hapis cezası

Hüseyin Vural Vural (Emekli Albay): Silah terör örgütüne üye olmak, Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, açıklaması yasaklanan gizli belgeleri temin etmek, Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek gerekçesi ile 14 yıldan 36 yıla kadar hapis cezası

İlyas Çınar (Emekli Kurmay Albay): Silah terör örgütüne üye olmak, Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, açıklaması yasaklanan gizli belgeleri temin etmek gerekçesi ile 13 yıldan 31 yıla kadar hapis cezası

Mustafa Dönmez (Yarbay): Silahlı terör örgütüne üye olmak, Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması bulundurulması, Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak veya el değiştirme, Açıklanması yasaklanan gizli belgeleri temin etme, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten , Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek gerekçesi ile 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası

Erbay Çolakoğlu (Binbaşı): Silahlı terör örgütüne üye olmak, yasaklanan gizli bilgileri temin etmek gerekçesi ile 9 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası.

Cihandar Hasanhanoğlu (Kıdemli Kurmay Albay): Silahlı terör örgütüne üye olmak, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası.

Mustafa Koç (Kurmay Albay): Silahlı terör örgütüne üye olmak, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası

Cengiz Köylü (Kurmay Albay): Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekten 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası.

Mustafa Özbek (Türk Metal Sendikası Genel Başkanı): Silahlı terör örgütüne üye olmak, yasaklanan gizli belgeleri temin etmek, Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek gerekçeasi ile 9 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası

İbrahim Şahin (Eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili): Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması, Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak veya el değiştirmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgelri temin etmek, Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, TBMM´yi ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekten 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30 yıldan 66 yıla kadar hapis cezası.

HİLMİ ÖZKÖK´ÜN İFADESİ İDDİANAMEDEÇOK GENİŞ YER ALDI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen üçüncü ´Ergenekon´ iddianamesinde, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök´ün ´tanık´ sıfatıyla verdiği ifade de yer aldı. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı´nca hazırlanan iddianamenin giriş bölümünde, Özkök´ün ´tanık´ sıfatıyla alınan ifadesinde, Genelkurmay Başkanlığı yaptığı dönemde kuvvet komutanlarının bir araya geldikleri ve toplantı yaptıkları yönünde kendisine bilgiler geldiğini belirttiği, ancak doğrudan soruşturma yapılmasını gerektirecek mahiyette bilgilerin elinde bulunmaması nedeniyle bu konuda herhangi bir yasal işlem başlatmadığını kaydettiği belirtildi. Özkök´ün ifadesinde, kuvvet komutanlarının her zaman toplanabileceğini, bunda bir sıkıntının olmadığını, idareci olarak komutanları ve ordunun sürekli güçlü ve koordinasyon içinde bulunmaları konusunda elinden gelen gayreti göstermeye çalıştığını dile getirdiği kaydedilen iddianamede, Özkök´ün birçok kez ihbar, mektup, CD ve benzeri bilgilerin kendisine ulaştığını belirttiği anlatıldı.

İddianamede, Özkök´ün, zaman zaman da toplantılarda açıkça gündeme getirmeksizin üstü kapalı mesajlarla bu hususları dile getirdiğini söylediği de belirtilerek, o günlerde, özellikle kamuoyunda jandarma istihbaratın yasal olmayan dinlemeler yaptığına ilişkin değerlendirmelerin olması ve bu yönde gelen duyumlar üzerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Mehmet Şener Eruygur´a İstihbarat Daire Başkanı ile Teknik Daire Başkanını yanına göndermesini söylediğini, İstihbarat Daire Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz ile Teknik Daire Başkanı Albay Hasan Atilla Uğur´a makamında jandarma teşkilatının teknik takip ve dinlemeler konusunda ciddi imkan ve kabiliyetlere sahip olduklarını, bu işlemlerin yasal çerçevede yapılması gerektiğini söyleyerek bu konuda uyarıda bulunduğunu kaydettiği vurgulandı.İddianamede, Özkök´ün ayrıca bu işlemlerin nasıl yapıldığı ile ilgili kendilerinden bilgi aldığını, buradaki temel amacının şayet yasal olmayan dinlemeler yapılmakta ise kendilerini bu konuda uyarmak olduğunu kaydettiği de belirtildi.

ÖZKÖK´E MUHTIRA SORUSU

Özkök´e ´Genelkurmay Başkanlığı yaptığınız dönem içerisinde görev yapan kuvvet komutanlarından dönemin yürütme organına yönelik muhtıra verilmesi yönünde telkin ya da teklifte bulunan oldu mu? Oldu ise kimler tarafından, ne amaçla ve nasıl oldu?´ şeklinde bir soru sorulduğu ifade edilen iddianamede Özkök´ün bu soruya verdiği yanıt şöyle aktarıldı:

´2002 yılının Ağustos ayında Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildiğini, kısa bir süre sonra iktidar partisinin değiştiğini, Şura toplantıları öncesinde adet gereği orgenerallerin Ankara´ya geldiklerini ve orada çeşitli toplantılar yapıldığını, bu toplantılarda Şura´da görüşülecek konular ile TSK ile ilgili çeşitli konularda görüş alışverişi yapıldığını ve aralarında müzakere ettiklerini, iktidara gelen parti ile ilgili olarak geçmişteki bazı söylemleri sebebiyle çekincesi olanların açık açık fikirlerini beyan ettiklerini, usul olarak en kıdemsizden başladığı için herkesin görüşlerini aldıktan sonra kendisinin de görüşlerini belirttiğini, herkesin şahsi görüşünün yanında kimsenin, kendi yanında muhtıra verme şeklinde bir teklifte bulunamayacağını, kendisinin de böyle bir şeye fırsat vermeyeceğini, görevde bulunduğu dönem ve daha sonraki dönemlerde de bu şekilde bir teklif gelmediğini, Kıbrıs konusunda çalışma yapmaları hususunda tüm kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı´na birlikte bir çalışma yapmaları talimatı verdiğini, normal usulde bu tür çalışmalarda herkesin görüşünü beyan ettiğini ve bu görevi kıdemli olana verdiğini, kıdemli olanın da bu tür çalışmaları elden arz ettiğini veya bir kapak yazısı ile gönderdiğini, daha sonra da Genelkurmay Karargahı´nda değerlendirildiğini ve Genelkurmay Başkanı´nın görüşünü alarak ilgili makama verildiğini, kendisinin böyle bir çalışma beklerken birden 4 imzalı alışılmış usullerinin dışında yazılı bir belge önüne gelince usul olarak rahatsız olduğunu, ayrıca daha sonraki dönemde Kıbrıs Büyükelçisi´nin kendisinden habersiz bazı bilgileri Jandarma Genel Komutanı´na ilettiğini duyması üzerine bu konuyu ilgilisine usulüne uygun bir şekilde söyleyerek, bu yapılanın uygun bir davranış olmadığını, bundan sonra tüm bilgileri kendisine getirmesini ilettiğini anlattı.´

ÖZKÖK´E YÖNELTİLEN DARBE PLANLARI SORUSU

İddianamede, Özkök´e ´Sarıkız´, ´Ayışığı´, ´Yakamoz´ ve ´Eldiven´ isimli darbe planlarından bilgisinin olup olmadığı, oldu ise bu darbe planlarını kim ya da kimlerin hangi maksatla hazırladığını öğrenip öğrenmediğinin sorulduğu da belirtilerek, Özkök´ün darbe planlarından sadece ´Ayışığı´ ve ´Yakamoz´ kod isimli darbe planlarından 2004 yılı bahar ayları içerisinde haberinin olduğunu ifade ettiği yer aldı.Özkök´ün bu bilgilerin kendisine bir slayt sunumu şeklinde geldiğini, geldiği zamanın da söylentilerin azaldığı zamanlar olduğunu, ´Eldiven´ kod isimli darbe planını ve ´Cumhuriyet Çalışma Grubunu´ duymadığını ifade ettiği kaydedilen iddianamede, Özkök´ün bu slaytlar kendisine geldiğinde isimleri geçen kişilerden bazılarının emekli olacaklarını, bu bilgilerin kendisine ilk geldiğinde karargahtaki arkadaşlarıyla dahi paylaşmadığını, çünkü bazı şeylerin şüyu vukuundan beter olduğunu söylediği belirtildi.Özkök´ün ifadesinde, 19 Ekim 2003 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı´nda rektörlere yönelik bir brifing verildiğinden haberdar olmadığını, ancak Jandarma Dinlenme Tesisleri´nde sivillerle zaman zaman yemek yendiğini duyduğunu, bunların da olağan şeyler olduğunu söylediği yer alan iddianamede, Özkök´ün kendisine ´Genç Subaylar´ başlığı altında herhangi bir mektup gelmediğini, ancak o dönemde basın ve yayın organlarında bu tür mektupların gönderildiği yönünde duyumlar aldığını, emekli generallere Jandarma Genel Komutanlığı´ndan gönderilen mektuplardan haberi olmadığını belirttiği kaydedildi.

ERUYGUR´A UYARI

İddianamede, Özkök´ün kuvvet komutanlarının harp okullarının açılış ve diploma törenlerinde yapacakları konuşmalara ilişkin hazırladıkları yazılı metinleri Genelkurmay Başkanının görmediğini ve bu metinleri bu amaçla da istemediğini, ancak o dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman´ın konuşma yaptıktan sonra veya önce bu metni görmüş olabileceğini, ancak hatırlamadığını ifade ettiği belirtilerek, Özkök´ün ´Özellikle ´Ayışığı´ ve ´Yakamoz´ olarak isimlendirilen darbe planları yapıldığı yönünde 2004 yılının bahar aylarında gelen duyum üzerine Şener Eruygur´a Genelkurmay makamında olduğu bir sırada böyle bir plan ve çalışma olup olmadığını sorduğunu, Eruygur´un da böyle bir çalışma olmadığını söylediğini, ancak bunlara rağmen özellikle sık sık gazetecilerin, rektörlerin Jandarma Genel Komutanlığı´na çağrılarak görüşülmesinin yanlış anlaşılmalara neden olacağını söylediğini ve kendisini uyardığını, görevli olduğu dönemde MİT Müsteşarı´nın zaman zaman tarafına bazı bilgiler ve kayıtsız belgeler verdiğini, ancak hatırladığı kadarıyla kendisine ´Ergenekon´ olarak sözü edilen örgütle ilgili arşivlere geçecek mahiyette kayıtlı bir evrak verilmediğini´ söylediği yer aldı.

Üçüncü ´Ergenekon´ iddianamesinde ´tanık´ sıfatıyla ifadesine yer verilen dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök´ün, ´zaman zaman görüş alışverişinde bulundukları komutanlara o dönemdeki hükümetin şeriatı getireceğine inanmadığını açıkça söylediği´ yer aldı.İddianamede, ´tanık´ sıfatıyla ifadesine başvurulan Özkök´e şu sorunun yöneltildiği belirtildi:

´Mehmet Şener Eruygur´dan ele geçirilen dijital verilerin incelemesinde, emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek´in olduğu değerlendirilen günlüklerin olduğu görülmüştür. Bu günlüklere, ´22 Eylül 2003 başlığı altında komutanların Jandarma Genel Komutanlığı´na giderek çok özel olarak konuştukları ve bazı kararlar aldıklarını, bu kararlara göre ´AKP Hükümetini vazgeçirmek için neler yapılması konusunda yapılan hazırlıklar bu hafta Genelkurmay Başkanı´na takdim edilecek, incelemesi için kendisine fırsat verilecek ve sonra onun niyetleri ve görüşü sorulacak, eğer bizle aynı fikirde veya yakın ise yolumuza devam edeceğiz, eğer bir işlem yapılmasını kabul etmezse kendisine ´Ya sen çekil yahut da biz çekiliyoruz diyeceğiz´ şeklinde yazdığı görülmüştür.Komutanlar olarak, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Mehmet Şener Eruygur, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına´dan söz edildiği anlaşılmaktadır. Görevli olduğunuz dönemde, adı geçen kuvvet komutanları, belirtilen konularla ilgili sizden herhangi bir talepte bulundular mı? Şayet böyle bir talepte bulunulduysa ayrıntıları ile anlatınız.´

İddianamede, Özkök´ün Türk Silahlı Kuvvetleri´nin temsilcisi olduğundan zaman zaman birçok konuda kendisine teklifler, endişeler, arzların geldiğini, bunları zaman zaman da müzakere ettiklerini, Türk Silahlı Kuvvetleri´nin hassasiyeti olan konular iletildiği zaman doğrudan kamuoyu ile paylaşmak yerine bizzat Başbakan´a gidip ´Böyle böyle endişeler var kaygılar var´ şeklinde ilettiğini, her zaman kurumlar arasında düşmanlığın değil, birlik ve beraberliğin ön plana çıkması için çalıştığını, bu manada çekilmesi veya kendilerinin çekileceği yönünde herhangi bir bilgi gelmediğini söylediği kaydedildi.

BÜYÜKANIT´A YÖNELİK EYLEM PLANI İDDİASI

İddianameye göre, Özkök´e yöneltilen diğer bir soru şöyle:

´Ayışığı kod adlı darbe planında, ´l.Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri´nin altında sağlam adamlar bulunması ya da oldu bitti ile bunların hareketsiz ve yetkisiz bırakılması´ gerektiği belirtilmiştir. Şüpheliler Mehmet Şener Eruygur ve Ahmet Hurşit Tolon´dan ele geçirilen dijital verilerde de Orgeneral Yaşar Büyükanıt´a ait sağlık raporları, kullandığı ilaçlar, ailevi bilgiler, dostlarıyla ilgili kişisel bilgiler, kardeşi Mednan Büyükanıt´ın öldürülmesi ile ilgili soruşturma ve kovuşturma evrakları, kooperatif bilgileri ve bazı kişisel bilgiler olduğu görülmüştür. Ayrıca Özden Örnek´e ait olduğu anlaşılan günlüklerde ´10 Ekim 2004´ başlıklı not içerisinde ´Öğleden sonra Kara Kuvvetleri Komutanı geldi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur´un bir şeyler karıştırıp durduğunu anlatan Aytaç Paşa´nın neler söylemek istediğini şimdi daha iyi anladım. Yaşar´ı zehirlemeye kadar varan planlar hazırlanmış´ ifadesinin yer aldığı belirlenmiştir. Sizin dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt´a yönelik yapılan çalışmalardan ve hazırlanan eylem planlarından haberiniz oldu mu? Bu planları kimlerin nasıl yaptığını biliyor musunuz?´

İddianamede, Özkök´ün bu soruya karşılık, ´2004 yılı bahar aylarında gelen ve ´Ayışığı´ ve ´Yakamoz´ olarak isimlendirilen planlarda Yaşar Büyükanıt´la ilgili değerlendirmeleri gördüğünü, günlüklerdeki konu ile ilgili bilgisinin olmadığını, herhangi bir değerlendirme de yapamayacağını´ ifade ettiği kaydedildi.

Özkök´e ´Özden Örnek´e ait olduğu değerlendirilen günlüklerin ´30 Eylül 2003´ başlığı altında ´Kara Kuvvetleri Komutanı ile yaptığı görüşmede ´özel çalışma´nın Genelkurmay Başkanı´na verildiğini ve 4 noktada itiraz olduğunu söyleyerek, ´Adamların şeriat devletini kurmak istediğine inanmıyormuş, diğer gerekçeleri de önemli ama en önemlisi budur. Yani esastan aramızda fark var. Tedbirler ile genelde hemfikir olmuş´ diyerek Kara Kuvvetleri Komutanının anlattıklarını aktardığı, bu konuyla ilgili Kara Kuvvetleri Komutanına ´bu çalışmayı kendisine vermek dahi önemliydi´ şeklinde yazdığı görülmüştür. Kara Kuvvetleri Komutanı bahsedilen çalışmayı size verdi mi? Verdiyse bahsedilen çalışmanın içeriği neydi?´ şeklindeki soru sorulduğu da anlatılan iddianamede, Özkök´ün de ´Kuvvet komutanları ile zaman zaman görüş alışverişinde bulunduklarını, spesifik olarak bu olayı hatırlamamakla birlikte birçok yerde o dönemdeki hükümetin şeriatı getireceğine inanmadığını açıkça söylediğini, bu konuda daha önce görüşlerini belirttiğini´ ifade ettiği yer aldı.

İMAM HATİP LİSELERİ KONUSU

İddianameye göre, Özkök´e ifadesi sırasında şöyle bir soru yöneltildi:

´Özden Örnek´e ait olduğu değerlendirilen günlüklerin ´7 Ekim 2003´ başlığı altında, Genelkurmay Başkanı ve diğerleriyle Ege Ordu Komutanlığına giderek, Orgeneral Hurşit Tolon´u ziyaret ettiklerini yazdığı, ´8 Ekim 2003´ başlığı altında, imam hatip liseleriyle ilgili çıkan yasayla ilgili konuştuklarını, karargahlarına bu konuyla ilgili ayrı ayrı çalışma yapmaları talimatı verilmesi için karar aldıklarını, kahvaltı sırasında Hurşit Paşa´nın İHL´lerle ilgili gazetelerde çıkan haberleri bilerek ve planlı bir şekilde Genelkurmay Başkanı´na açtığını anlatarak, ´Genelkurmay Başkanı´nı konuşturmaya başladık. Her taraftan sıkıştırmaya başladık. Kahvaltıdan sonra hemen karargahı aradım ve talimat verdim. Diğer taraftan da Kocaeli Üniversitesi Rektörünü aradım ve ona da rektörler olarak bu işi hemen ve sert bir şekilde protesto etmelerini, arkalarında olduğumuzu söyledim´ şeklinde yazdığı ve Genelkurmay Başkanı´nın cesur bir kişi olmadığını, AKP Hükümeti´ne karşı zaman kazanmak için kendilerini oyaladığını, hükümet ile gizli bir anlaşması varmış gibi davrandığını anlatarak´ ... Kara Kuvvetleri komutanı sonunda işin başına kalacağını biliyor. Bu nedenle çok dikkatli ve her olayı takip ediyor. Yaptığı her hareketin duyulmasını ve anayasal kurumların yalnız olmadığı intibasını vermek istiyor. Çok dürüst ve güvenilir insan. JANGKK tam bir şahin, Genelkurmay hakkında bir kanaate sahip olmuş ve o kanaat kendisinde bir saplantı haline gelmiş. Genelkurmay ne yaparsa yapsın şüphe ile karşılıyor´ diyerek konuştuklarını aktardığı tespit edilmiştir. Ahmet Hurşit Tolon ve diğerleriyle bahsedildiği şekilde kahvaltı yapıldı mı? Bu kahvaltıda ne konuşuldu? Sizi sıkıştırmalarının sebebi nedir ve talepleri ne oldu?´

İddianamede, Özkök´ün ´Ordu komutanlıklarında denetlemelerde zaman zaman kahvaltı yaptıklarını, bu kahvaltılarda çok değişik konuların konuşulduğunu, ancak böyle bir konunun konuşulduğunu hatırlamadığını, fakat imam hatipler konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri´nin hassasiyeti bulunduğu için böyle bir konunun konuşulmuş olabileceğini´ dile getirdiği kaydedildi.

İddianameye göre, Özkök´e yöneltilen diğer bir soru şöyle:

´Özden Örnek´e ait olduğu değerlendirilen günlüklerin ´15 Kasım 2003´ başlığı altında, Kara Kuvvetleri Komutanı ile Harbiye Orduevine gittiklerini, Genelkurmay Başkanı ile yaptığı görüşmeyi aktardığı, aralarındaki anlaşmazlıktan bahsederek´ ...Konuşmamız bundan sonra tatsız bir şekilde sona erdi. 11 Kasım günü kendisi yurt dışına gitti. Ben de İlker´e gittim (II. Başkan). Yaptığımız özel çalışmanın ne olduğunu sordum. Bana, ´Biz de bir gurup kurduk. Komutan sizinkileri okudu. Grup bizim ve sizin önerilerinizi birleştirerek bir öneri hazırlayacak ve bunu sizlere göndereceğiz. Sonra bu konuyu Askeri Şura´ya getirerek tartışıp herkesin fikrini alacağız. Bilahare de sonucu Cumhurbaşkanı´na götüreceğiz sonra da Başbakanı buraya davet ederek kendisi ile bu konuyu görüşeceğiz. Bizim planımız bu şekilde´ dediğini anlatarak, bu şekilde Genelkurmay´ın planını ilk defa öğrenmiş olduklarını, bu plan üzerinde Kara Kuvvetleri Komutanı ile tartıştıklarını, konun hafifletilmemesini sağlamak gerektiğini düşündüklerini, bu konular konuşulurken Şura´da Başbakan olmaması gerektiğini, her kafadan bir ses çıkmasını önlemek için de Şura öncesi toplantı yapılarak herkesin aynı hizaya getirilmesi gerektiğini anlattığı ve ´Bu arada Kara Kuvvetleri Komutanı bana, Şener´in bazı sivri fikirleri var. O bizden biraz farklı bu konulara yaklaşıyor. Ama onun fikirlerini benimsemek şimdilik mümkün değil. Çok dikkatli olmalıyız gereksiz yere tırmandıracak hareketlerden kaçınmalı´ diyerek, Jandarma Genel Komutanı´nın fikirlerinden haberdar olduklarını, amaçlarının mümkün olduğunda beraber hareket etmek olduğunu söyleyerek´ bu nedenle ne yapıp edip Genelkurmay Başkanı´nı kendi yanımıza çekmeliyiz´ diyerek toplu olarak Genelkurmay Başkanının yanına gidip konuşmayı düşündüklerini söylediği görülmüştür. Kuvvet Komutanlarınca bahsedildiği şekilde bir girişimde bulunuldu mu? Bu ne amaçla yapıldı? Bu konuda nasıl bir çalışma yapıldı? Sizin tavrınız ne oldu?´

İddianamede, Özkök´ün bu soru üzerine ´Bu konunun kendisi dışındaki bir konu olduğunu´ ifade ettiği belirtildi.

ÖZKÖK´ÜN GÖSTERDİĞİ TEPKİ

İddianameye göre, Özkök´e ifadesi sırasında şöyle bir soru yöneltildi:

´Özden Örnek´e ait olduğu değerlendirilen ´günlükler´in ´1 Aralık 2003´ başlığı altında, Genelkurmay Başkanlığına gittiklerini, AKP Hükümeti, laiklik konularından bahsederek, herkese söz verildiğini, Kara Kuvvetleri Komutanının ´Ben çok rahatsızım ve devlet elden gidiyor. Biran önce bir sıkıyönetim içerisine girilmeli´ dediğini, kendisinin ise ´Madem ki hepimiz bu hükümetin Anayasaya aykırı hareket ettiğine eminiz o halde 35. madde gereğinde Anayasayı da korumak bizim görevimizdir. Eğer bir eylem planı yapılacaksa bu planın ne maksatla yapıldığının bilinmesi lazım bu nedenle burada bir karar vermemiz gerekiyor´ dediğini, bu söz üzerine Genelkurmay Başkanının ´Her ikiniz de açıkça konuşmadınız ama söylemek istediğiniz şey olamaz ve bize çok zemin kaybettirir. Yapacağımız başka şeyler var´ dediğini, kendisinin de ´Doğru söylüyorsunuz o telaffuz etmek istediğimiz şeyden başka da şeyler olabilir mesela bu hükümete bir alternatif yaratmak gibi...´ dediğini, ancak Genelkurmay Başkanı´nın bunu kabul etmediğini, Genelkurmay Başkanı´nın niyetinin bir şey yapıyor görünüp, kendilerini oyalamak olduğunu anladığını, kendisinden sonra Şener Eruygur ve Fırtına´nın konuşarak aynı ifadeleri kullandıklarını, bu şekilde kararlılık gösterdiklerini, ´bu duruma Genelkurmay Başkanı´nın rahatsız olduğunu´ yazdığı görülmüştür. Bahsedildiği şekilde bir toplantı yaptınız mı? Kimler katıldı? Sizden istekleri ne oldu? Sizin buna tepkiniz ne oldu?´

Özkök´ün bu soruya karşılık, ´Kuvvet komutanları ile sık sık toplantı yaptıklarını, fakat burada geçen hususları hatırlamadığını, fakat kendi aralarında bu tür görüşmeleri yapmışlarsa bu konudan bilgisinin olmadığını´ dile getirdiği belirtildi.

ERUYGUR´UN ´İHTİLAL ÖZLEMİ´

İddianamede, ´Özden Örnek´e ait olduğu değerlendirilen günlüklerin ´20 Ocak 2004´ başlığı altında, Hava Kuvvetleri Komutanlığında yapılacak kuvvet komutanları toplantısına katıldığını, irtica ve Kıbrıs olarak iki ana konularının olduğunu, Kara Kuvvetleri Komutanının, Hurşit Tolon´u desteklediği için Genelkurmay Başkanı ile oldukça sert bir şekilde kavga ettiğini anlattığını, Genelkurmay Başkanı ve II. Başkanın Tolon´a destek vermediğini anlatarak, ´Kıbrıs konusunda ise GK (Genelkurmay) DİB ile beraber bir hazırlık yapıyorlardı ama bizim hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Konuşmalar sırasında Jandarma Genel Komutanı daima bir ihtilal özlemi içerisinde bir an önce bu işi yapalım şeklinde konuşuyordu. Bugün de defalarca tekrar etti´ şeklinde yazdığı görülmüştür. Jandarma Genel Komutanı Mehmet Şener Eruygur´un ´ihtilal özlemi´ ve bu konuda yaptığı çalışmalardan bilginiz oldu mu? Oldu ise tepkiniz ne oldu? Bu konuda herhangi bir çalışma yaptınız mı?´ şeklindeki soruya da Özkök´ün ´bu hususu yukarıda açıkladığı´ şeklinde cevap verdiği yer aldı.

İddianamede, ´Özden Örnek´e ait olduğu değerlendirilen günlüklerin ´16 Mart 2004´ başlığı altında, Genelkurmay Başkanını görmeye gittiğini anlatarak ´Bizim yaptığımız bazı girişimler ve bilhassa Jandarma Genel Komutanı´nın girişimlerinin hemen hepsinden haberi vardı. Jandarma Genel Komutanı´nı nedense hedef olarak almıştı ve bütün belgeler elimde, bunları devletin arşivlerine geçireceğim, bu tarihi bir görevdir. Şener´in yaptıkları yetkisini aşmaktır. Kendi tesislerinde eski Meclis Başkanı ve rektörler ile görüşme yapmış bunları nasıl yapar´ diyerek Şener Eruygur´un yaptıklarını kendisine anlattığını, daha sonra fişleme olaylarından bahsettiğini, bu tür olayların TSK´yı küçük düşürmekten başka bir işe yaramadığını anlattığı tespit edilmiştir. Özden Örnek ile bu şekilde bir toplantı yaptınız mı? Bahsedildiği gibi Mehmet Şener Eruygur´un ´Darbe´ faaliyetleriyle ilgili herhangi bir girişimde bulundunuz mu? Arşivlerde bu konuyla ilgili belge var mı?´ şeklindeki soru üzerine Özkök´ün, ´Yukarıda belirttiğim gibi eski Meclis Başkanı ile ordu karargahında bir toplantı yaptıklarından bilgisinin olmadığını, yukarıda da belirttiği gibi bilahare Şener Eruygur´un bizzat kendisine bazı duyumlarının olduğunu söyleyerek uyarıda bulunduğunu, zira kendisinin o dönem en önemli prensip ve görevlerinden birinin de muhtemel olayları vuku bulmadan önlemek olduğunu, yukarıda belirtilen Cumhuriyet Çalışma Gurubunun eylem ve faaliyetlerinden haberdar olmadığını, fakat bazı basın yayın organlarında bu konularla ilgili haberler çıktığını, kendisinin de basın vasıtasıyla haberdar olduğunu´ söylediği belirtildi.

ERUYGUR´UN ÖDENEKLERİ KULLANMA YETKİSİ

İddianamede, ´Söz konusu sunumlarda, Cumhuriyet Çalışma Grubunun bu faaliyetleri gerçekleştirebilmesi için başlangıç olarak asgari 200 bin ABD doları kaynak ayrılması gerektiği belirtilmiştir. Cumhuriyet Çalışma Grubunun 19 Ocak 2004 tarihli devre raporunda ise Cumhuriyet Platformu çalışmaları başlığı altında, Ulusal Birlik Hareketi STK Platformundan bahsedildiği, bu kapsamda Ulusal Birlik Hareketinin yaygınlaşması için işbirliğinin sürdürülmesi gerektiği ve bunun için hazırlanacak basın bildirisinin, bedeli 830 kaleminden ödenmek suretiyle Ulusal Birlik Hareketi ve Cumhuriyet Platformu imzası ile yüksek tirajlı gazetelerde yayımlanması gerektiği belirtilmiştir. Cumhuriyet Çalışma Grubunun 28 Ocak 2004 tarihli devre raporunda ise yine yapılan bir harcamanın haber alma ödeneğinden karşılanması gerektiği belirtilmiştir. 830 kalemi ve haber alma ödeneği olarak belirtilen ödenekler nelerdir? Hangi amaçla kullanılır? Bu ödenekleri kullanma yetkisi kimlerindir? Bu ödenekler Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ise Şener Eruygur´un bu ödenekleri belirtildiği şekilde kullanma yetkisi var mıdır? Şayet bu ödenekler Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ise ve usulsüz olarak kullanılmışsa bu usulsüzlük ve kullanılan paranın miktarı nasıl tespit edilebilir?´ sorusunun da Özkök´e yöneltildiği belirtilerek, Özkök´ün de ´Jandarma Genel Komutanlığının ödeneği ve bütçesinin ayrı olduğunu, harcamaları nasıl yaptıklarını ayrıntılı olarak bilemeyeceğini´ ifade ettiği kaydedildi.

MUSTAFA BALBAY GÜNLÜKLERİ

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen üçüncü ´Ergenekon´ iddianamesinde, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök´ün tanık sıfatıyla verdiği ifadesinde belirttiği bazı konuların, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek´e atfedilen günlük ile gazeteci Mustafa Balbay´dan ele geçirilen günlükte yer alan bazı hususları doğrular nitelikte olduğu kaydedildi.İddianameye göre, Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadesinin alınması sırasında Özkök´e, ´3 Mart 2004 tarihinde Ankara´da ATO tesislerinde düzenlenen ´Hilafetin İlgası´ isimli panel hakkında bilginiz var mı? Bu panelin Cumhuriyet Çalışma Grubu tarafından düzenlendiğini biliyor musunuz? Özden Örnek´in günlüklerinde belirttiği gibi Kuvvet Komutanlarının bahse konu panele size sormadan gitmelerine tepki gösterdiniz mi? Panelin düzenlenmesi, desteklemesi ve katılım sağlanmasının amacı nedir? Sizin bu konuda tepkiniz ne oldu?´ soruları soruldu.Hilmi Özkök de ´toplantının yapıldığı tarihte İsveç´te resmi bir ziyarette olduğunu, döndüğünde böyle bir toplantının yapıldığını ve bu toplantıda AB aleyhine bazı konuşmaların olduğunu öğrendiğini, ancak böyle bir konuşmanın gerçekleştiği yerde Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının bulunmasından üzüntü duyduğunu, ancak bu durumu onlara ifade edip etmediğini hatırlamadığını, ayrıca kendisi yokken yerine Kara Kuvvetleri Komutanı vekalet ettiği için bu tür faaliyetler kendisinin takdiri olduğunu´ söyledi.

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök´e, Mustafa Balbay´ın günlüklerine ilişkin olarak ele geçirilen dijital verilere de işaret edilerek, ´Mustafa Balbay ile irtibatınız var mı? Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde irticai faaliyetlerle mücadele eden bir birim var mıdır? Var ise bu birimin görev ve sorumlulukları nelerdir?´ soruları da yöneltildi. Özkök ´Balbay ile herhangi bir irtibatının bulunmadığını, gazeteciler vasıtasıyla hükümet görevlilerine haber iletmeyi hoş karşılamadığını, yüz yüze görüşmeyi tercih ettiğini, bilindiği gibi Batı Çalışma grubu gibi bazı uygulamaların yapıldığı iddialarının bulunduğunu, Emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu zamanında 2. Başkan olduğunu ve bu uygulamaların bazılarına gerek kalmadığı gerekçesi ile terk edildiğini ve kendi zamanında da aynı düşünce ile bu tür uygulamaların sonlandırılması gerektiğini düşündüğünü ve uygulamadan kaldırttığını, bu konuda yapılan hususları not almış olabileceklerini´ ifade etti.

İddianamede ayrıca, Ahmet Hurşit Tolon´dan ele geçirilen dijital veriler içerisinde yer alan ´opera-son´ isimli word belgesi içeriğinden ´aralarında Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, Hurşit Tolon, Fevzi Türkeri, Oktar Ataman ile emekli Orgeneral Çetin Doğan ve bazı korgeneral, tümgeneral ve tuğgenerallerin bulunduğu çok sayıda generalin, önce Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök´ü istifa ettirmek, daha sonra da AKP İktidarını düşürmek amacıyla uygulanacak bir strateji belirlediği ve uygulamaya koyduğunun tespit edildiği´ kaydedilerek, ´Herhangi bir kimse sizi istifaya zorladı mı? Sizin tepkiniz ne oldu?´ şeklinde soru yöneltilen Hilmi Özkök´ün de ´bu konudan bilgisinin olmadığını´ söylediği belirtildi.

İddianamede, Ahmet Hurşit Tolon´dan ele geçirilen dijital verilerde yer alan ´Demokrat Generaller´ adı altında yazılan ve ´Sayın Generalim´ diye başlayan mektup ile 24 Mayıs 2003 tarihli Milliyet gazetesinde yer alan ´Dört Yıldızlı Tepki´ başlıklı habere de işaret edildi. Özkök´e bunlara yönelik olarak ´Görevli olduğunuz dönemde darbeciler ve faaliyetleri ile ilgili size herhangi bir bilgi geldi mi? Geldiyse sizin tavrınız ne oldu?´ şeklindeki sorunun da yöneltildiği belirtilen iddianamede, Özkök´ün ´Görevli olduğu dönemde çok çeşitli bilgi, belge ve duyumların geldiğini, fakat bunların resmi delil mahiyetinde olmadıklarını, bu nedenle sadece bilgi mahiyetinde okuyup değerlendirdiğini, bu nedenle resmi bir işleme koymadığını, bu bilgileri bir süre muhafaza ettirip sonra imha ettirdiğini, o dönemde medyada, kendisi hakkında yıpratmak amaçlı birçok haksız yazı yazıldığını, kendisi ve ailesinin o dönem itibariyle bu tür haksız yazılar sebebiyle ciddi üzüntüler duyduklarını ve bu konuda o dönemde açıklama yaptığını´ beyan ettiği yer aldı.

İDDİANAME: ´HİLMİ ÖZKÖK´ÜN İFADELERİ ÖZDEN ÖRNEK VE MUSTAFA BALBAY GÜNLÜKLERİNİ TEYİT ETMEKTEDİR´

İddianamede, ´tanık Hilmi Özkök´ün ifadesinde belirttiği bazı konuların, Özden Örnek´e atfedilen ve Mustafa Balbay´dan ele geçirilen günlüklerde yer alan bir kısım hususları doğrular nitelikte olduğunun görüldüğü´ değerlendirmesine de yer verildi.

(05 Ağustos 2009, 16:50)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

201-400

401-600

601-800

801-1000

1001-1200

1201-1457

İNDEX

Darbe Günlükleri ve Komutanlarla ilgili manşetlerimiz

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=864    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.542.180