Erzurum ve Kocaeli'de görülen 16 ayrı davada yargılanan 18 sanık hakkında karar verildi. Erzurum'daki 3 ayrı davada 3 sanığa 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verildi. Kocaeli'de ise 13 davada 2 sanık beraat ederken, 1 sanığa 4 yıl, 12 sanığa ise 6'şar yıl hapis cezaları verildi.
02.04.2017 11:19 Erzurum ve Kocaeli'de görülen 16 ayrı davada yargılanan 18 sanık hakkında karar verildi. Erzurum'daki 3 ayrı davada 3 sanığa 6'şar yıl 3'er ay hapis cezası verildi. Kocaeli'de ise 13 davada 2 sanık beraat ederken, 1 sanığa 4 yıl, 12 sanığa ise 6'şar yıl hapis cezaları verildi.
1) ERZURUM: POLİS ADEM BEKAR'A 6 YIL HAPİS
Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin soruşturma sonucu 'silahlı terör örgütüne üye olmak' iddiasıyla yargılanan eski polis memuru Adem Bekar'a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
28 Mart'ta Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ilk duruşmasında, tutuksuz yargılanan Adem Bekar ile avukatı Tevfik Haktan Avnik katıldı.
Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin okunmasının ardından sanık savunmasına geçildi.
Adem Bekar, meslekten ihraç edildikten sonra markette çalışmaya başladığını söyledi. Suçlamaları kabul etmeyen evli ve iki çocuk babası Adem Bekar, 'Böyle bir suçlamayı kabul etmem mümkün değil. Çok zor şartlarda vatanım, milletim için nasıl fedakarlık yaptım. İnşaatlarda çalışarak üniversiteyi kazandım ve kimya bölümünden mezun oldum. Bu örgüte üye olmuş olsaydım, kimyager olmam nedeniyle kriminalde çalışmak istedim ancak olmadı. Çevik kuvvet şubesinde 4 yıl çalıştım. Sonra önleyici hizmetlerdeydim. Ben vatanım kirlenmesin diye içtiğim sigarayı bile yere atmadım. Hainler o gece başarılı olsaydı, ben ekip aracı ile kolordunun önündeydim, karşı koyacak ve belki ilk ben şehit olacaktım. Adelete güveniyorum' dedi.
Adem Bekar'ın avukatı Tevfik Haktan Avnik ise Ankara'da açılan FETÖ çatı iddianamesinde örgütün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği gibi ikiye ayırdığını belirtti. İddianamede ibadet edenler ile ihanet ve inkar edenlerin ayrıldığına değinen Avukat Avnik, 'MİT raporu ile ByLock suç delili olmamalı. Erzincan'da görülen FETÖ davasında başka bir müvekkilim için Bilgi Teknolojileri Kurumu ByLock kullanmadığını belirtirken, MİT 'var' diyor. Eminim ki 2 yıl sonra MİT çıkıp bu ByLock sorguları için 'pardon' diyecek' diye konuştu.
Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında sanık Bekar'ın dosya kapsamında elde edilen deliller neticesinde 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılması ve tutuklanmasına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, Adem Bekar'ı 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Heyet, Adem Bekar'ın ByLock kullanmasını ve tanık beyanlarını dikkate alarak hükümle birlikte tutuklanmasına karar verdi.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, etnik pişmanlıktan yararlanan M.Y'nin beyanına göre, sanık Adem Bekar'ın 2009'da Erzurum'da göreve başladığı, bir müddet sonra Çevik Kuvvet Şubesinde cemaatçilerle tanıştığı ve sohbet toplantılarına katıldığı belirtiliyordu.
Bekar'ın örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı ve Bank Asyada hesabının bulunduğu kaydedilen iddianamede, sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.
2) ERZURUM: MEMUR OKTAY BAYRAK'A 6 YIL HAPİS
Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) gizli haberleşme programı 'ByLock' kullanıcısı olduğu belirtilen tutuklu sanık eski memur Oktay Bayrak, 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapse mahkum edildi.
30 Mart'ta Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Oktay Bayrak ile avukatı Gündüz Güneş katıldı.
Mahkeme heyeti başkanı, Bayrak'a, geçen celse esas hakkındaki mütalaasını açıklayan ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılmasını isteyen cumhuriyet savcısının mütalaasını anımsatarak, diyeceklerini sordu.
Bayrak, 'Benim hiçbir suçum yok. Beraatimi istiyorum.' dedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Bayrak'ı 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapse mahkum etti.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, geçmişte Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) çalışan tutuklu sanık Oktay Bayrak'ın, FETÖ/PDY'nin gizli haberleşme programlarından 'ByLock' kullanıcısı olduğu, örgüt ile irtibatlı olduğu için kapatılan Erzurum Memurlar Derneği ile Ufuk Büro-Sen üyesi olduğu belirtiliyordu.
Bayrak'ın, örgütün finans kaynağı Bank Asya Katılım Bankasında yedi hesabı ile kredi kartı olduğu ve bu hesaplardan birinin kapatıldığı, diğerlerinin aktif olduğu anlatılan iddianamede, sanığın evindeki aramada ise örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in videosunun bulunduğu CD ele geçirildiğine işaret ediliyordu.
İddianamede, bu sebeplerle Bayrak'ın 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep ediliyordu.
3) ERZURUM: ERGİAD YÖNETİN KURULU ÜYESİ MUSTAFA POLAT'A 6 YIL HAPİS
Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mütevelli heyetinden olduğu ve örgüte en fazla himmet yardımında bulunan kişiler arasında yer aldığı iddia edilen, kapatılan Erzurum Girişimci İş Adamları Derneği (ERGİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Polat, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapse mahkum edildi.
28 Mart'ta Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Mustafa Polat ve avukatı İhsan Berat Karakaya katıldı
Cumhuriyet savcısı geçen celse sunduğu esas hakkındaki mütalaasında, sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan cezalandırılmasını talep etmişti.
Sanık avukatı Karakaya, savunmasında, sanığın suçu işlediğine dair itibar edilebilir ve şüpheden arındırılmış delil bulunmadığını, bu nedenle müvekkilinin beraatini talep ettiğini söyledi.
Sanık Polat, son sözü olarak, 'Adalete güveniyorum, beraatimi talep ediyorum.' dedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanığı 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapse çarptırdı.
İddianameden
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Mustafa Polat'ın FETÖ/PDY'ye maddi ve manevi olarak destek verdiği ve darbe girişimi sonrası dükkanını başkasına devredeceği yönünde ihbar alındığı belirtiliyordu.
Bu ihbar üzerine savcılığın harekete geçtiği anlatılan iddianamede, Polat'ın yaklaşık 10 yıldır FETÖ/PDY ile irtibatı olduğunu, 17-25 Aralık sürecinden sonra tanıdıklarını Zaman gazetesine abone yaparak parasını kendisinin verdiği ve son genel seçimlerde örgüt mensuplarına HDP'ye oy vermeleri telkininde bulunduğu anlatılıyordu.
İddianamede, Polat'ın cemaatin mütevelli heyeti arasında olduğu ve 2014 yılı sonuna kadar örgütün toplantılarına düzenli katıldığının aktarılarak, sanığın Kurban Bayramı dönemlerinde Kimse Yok mu Derneğine ait kurban etlerini yanındaki kişilerle Burundi'ye götürdüğü, Polat ve arkadaşlarının, Burundi'deki örgüt yapısından Erzurum'daki örgüt yöneticilerinin sorumlu olması sebebiyle sık sık bu ülkeye gittiği kaydediliyordu.
Yıllardır örgütün içinde olan Polat'ın Bank Asya'ya 17-25 Aralık'tan sonra yüklü miktarda para yatırdığı vurgulanan iddianamede, Erzurum Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin Polat hakkında yaptığı çalışmalarda da FETÖ/PDY ile irtibatlı Dost El Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile ERGİAD üyesi olduğunun saptandığı anlatılıyordu.
İddianamede, Mustafa Polat hakkında 'terör örgütü üyesi olmak' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi isteniyordu.
4) KOCAELİ: POLİS AHMET TOMAK'A 6 YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu suçlamasıyla yargılanan, daha önce meslekten ihraç edilen tutuklu polis Ahmet Tomak'a, 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
30 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, meslekten ihraç edilen eski polis Tomak ve avukatı Murat Altun katıldı.
Savunmasında hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Tomak, ByLock kullanmadığını, söz konusu terör örgütüne üye olmadığını öne sürdü.
Mahkeme Başkanı Yılmaz Boyraz, tanık polis memuru İ.T'nin, örgütün polislere yönelik toplantılarını düzenlediği, terör elebaşı Fetullah Gülen'in kasetlerini izlettirdiği ve kurban için himmet topladığı yönündeki ifadelerini hatırlatması üzerine sanık Tomak, suçlamaları kabul etmedi.
Sanık, ağabeyinin 1991'de askerde şehit düştüğünü, şehit kardeşi olduğunu belirterek, 'Darbe gecesi görevimin başındaydım. Darbecilere karşı mücadele ettim. Babam kalp hastasıdır. Çocuklar, ailem mağdur durumdadır. Tahliyemi talep ediyorum.' dedi.
Sanık avukatı Altun ise müvekkili üzerine atılı suçları kabul etmediklerini belirterek, 'Müvekkilim 15 Temmuz darbe girişimi gecesi uzun süre görevini aksatmadan çalışmış, darbenin bertaraf edilmesi için devletinin yanında mücadele etmiştir. Kendisinin terör örgütü üyesi olmakla suçlanmasını kabul etmiyoruz. Sanığın tutuklu kaldığı sürenin göz önüne alınıp, kaçma şüphesi bulunmaması nedeniyle tahliyesini talep ediyorum.' diye konuştu.
Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Onur Altınışık, esas hakkındaki mütalaasında, sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan cezalandırılmasını, tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alınarak, adli kontrol şartıyla tahliye edilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak, adli kontrol ve yurt dışı yasağı şartıyla tahliyesine hükmetti.
5) KOCAELİ: HARİTA MÜHENDİSİ YASİN DUMAN'A 6 YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu iddiasıyla yargılanan sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
28 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Kocaeli Defterdarlığında harita mühendisi olarak görev yaparken ihraç edilen tutuklu sanık Yasin Duman ve avukatı katıldı.
Mahkeme heyeti, Kocaeli Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede gizli tanık tarafından verilen ifadede, sanığın örgütün 'mahrem abi'lerinden olduğu, FETÖ'nün kriptolu haberleşme uygulaması ByLock'u kullandığının tespit edildiğine yer verildiğini hatırlattı.
'ByLock telefonuma tamirde yüklenmiş' savunması
Karar öncesi son savunmasını yapan Duman, hakkındaki suçlamaları reddederek hiçbir terör örgütünün üyesi olmadığını iddia etti.
ByLock programını kullanmadığı ve yüklemediği iddiasında bulunan Duman, telefonunu aldıktan iki ay sonra tamire gönderdiğini, ByLock tespit edilmişse tamirdeyken yüklenmiş olabileceğini öne sürdü.
Sanık, 'mahrem abi' olduğunu iddia eden gizliği tanığın kim olduğunu iddianamedeki anlatımlarından anladığını söyleyerek, 'Bu şahısla aramızda husumet vardır. Geçmişte yolsuzluk soruşturması geçirmiştir. İş takibi yapar. Hakkımdaki anlatımları iftiradır.' diye konuştu.
Esas hakkındaki mütalaasını veren cumhuriyet savcısı, sanığın ByLock programını kullanmak suretiyle örgütün iletişim ağına dahil olduğunun 22 Şubat 2017 tarihli raporla tespit edildiği ve FETÖ üyeliğinden işlem yapılan bazı kişilerle telefon irtibatı bulunduğunun görüldüğünü belirterek, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan cezalandırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, sanığı 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırarak adli kontrol şartıyla tahliye etti.
6) KOCAELİ: SAVAŞ TOSUN'A 4 YIL HAPİS, DEMET TOSUN VE HAMİT MEHMET ÜNSAL'A BERAAT
Kocaeli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ) üye olmak suçundan yargılanan üç kişiden biri 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çarptırılarak adli kontrol şartıyla tahliye edildi, diğer sanıklar ise beraat etti.
28 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanık Savaş Tosun, tutuksuz yargılanan eşi Demet Tosun ve Hamit Mehmet Ünsal ile avukatları katıldı.
Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatının ardından Bank Asya'daki hesabına yüklü miktarda işlem gerçekleştirdiği, nedenini açıklayamadığı Uganda seyahati yaptığı, HTS raporunda hakkında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında işlem uygulanan kişilerle telefon görüşmelerinin tespit edildiği gerekçesiyle tutuklu sanığın cezalandırılması istendi.
Savunmasını yapan Tosun, hakkındaki suçlamaları reddederek söz konusu terör örgütüne üye olmadığını öne sürdü.
Tosun, kapatılan Bank Asya'daki hesap hareketlerinin yüklü miktarda olmadığını iddia etti. Amcasına 45 bin liralık borcunu ödemek için bu bankada hesap açtırdığını ve paralarını burada biriktirdiğini ileri süren Tosun, bankadaki işlemlerinin örgütsel bir tavır olmadığını savundu.
Kapatılan Sızıntı dergisine kimseyi abone yapmadığını ve kendisinin abone olmadığı iddiasında da bulunan Tosun, HTS kayıtlarında telefon görüşmesi tespit edilen kişilerle iş gereği görüştüğünü ileri sürdü.
'Uganda'nın ananasını ve Nil Nehri'ni merak ettim'
Savaş Tosun, hakimin daha önce yurt dışına gidip gitmediğini sorması üzerine, '2012'de ailemle Bosna'ya gittim. Bir kere de Uganda'ya gittim. 2015'te eşimle Uganda'ya gidecektik ama eşimin sağlık problemleri nedeniyle tek başıma gittim.' diye konuştu.
Hakimin, 'Uganda'nın turistik nesi var, neyi görmek için gittin?' sorusuna sanık, 'Ananası meşhur, Nil Nehri var. Onları görmek için gittim.' yanıtını verdi.
Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısının, 'Eşinin sağlık problemi varken sen Uganda'ya ananas görmeye mi gittin?' sorusunu yöneltmesinin ardından Savaş Tosun, 'Daha önceden rezervasyon yaptırmıştık, o yüzden iptal ettirmedim.' dedi.
Demet Tosun da hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek tahliyesini talep etti.
Hamit Mehmet Ünsal ise Savaş Tosun'u eskiden çalıştığı firmada sıfır araç satışı yaptığı için tanıdığını, Sızıntı dergisine abone olması onun kendisine ısrarcı olduğunu belirterek, '7 Sızıntı dergisini toplu olarak 'Bunlar sana geldi' diyerek bana vermişti, başka dergi almadım.' ifadesini kullandı.
Daha sonra esas hakkındaki mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı, Savaş Tosun'un 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan cezalandırılmasını, diğer sanıkların ise delil yetersizliği nedeniyle beraatlerini istedi.
Mahkeme heyeti, Savaş Tosun'un 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına çaptırılmasına ve adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine, diğer sanıkların ise beraatine karar verdi.
7) KOCAELİ: ÖĞRETMEN YUSUF KAYA'YA 6 YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye olduğu suçlamasıyla yargılanan, daha önce meslekten ihraç edilen tutuklu öğretmen Yusuf Kaya'ya, 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
29 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, meslekten ihraç edilen eski öğretmen Kaya ve avukatı Ersayın Işık katıldı.
Savunmasında hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Kaya, ByLock kullanmadığını, söz konusu terör örgütüne üye olmadığını öne sürdü.
Bank Asya hesabındaki hareketliliğin, düğünden gelen altınlardan kaynaklandığını ileri süren Kaya, Aktif Eğitim Sendikası Tokat Temsilcisi olarak görev yaptığını kabul ederek, 'Sendikadan okula ziyarete gelmişlerdi. Arkadaşlar da beni önerdiler. Ben de kabul ettim. Sendika kapatılana kadar görev yapmaya devam ettim. Bunu örgütsel bir tavır olarak kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum.' diye konuştu.
Sanık avukatı Işık ise müvekkilinin suçsuz olduğu öne sürerek, kaçma ve delilleri karartma şüphesi olmadığı için sanığın tahliyesini istedi.
Mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
8) KOCAELİ: 9 SANIĞA 6'ŞAR YIL HAPİS
Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) üye oldukları suçlamasıyla haklarında ayrı ayrı dava açılan 9 sanığa 6 yıl 3'er ay hapis cezası verildi.
28 Mart'ta Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ayrı görülen duruşmalara, meslekten ihraç edilen emniyet mensupları Kadir Kağnıcı, Halit Yalvaç, Sait Özuğur, Mehmet Demir, Mehmet Hanifi Uğurtay, Refik Yılmaz katıldı.
Mahkemede, meslekten ihraç edilen öğretmenler Ali Rıza Duran ve Ahmet Pekcan'ın davaları da görüldü.
ByLock kullandıkları ve Fetullah Gülen'in çağrısının ardından Bank Asya'da hesap hareketlerine devam ettikleri iddialarıyla FETÖ/PDY üyeliğinden haklarında açılan davaların ikinci duruşmalarına çıkan eski emniyet mensupları ve öğretmenler, üzerlerine atılı suçlamaları reddederek, beraatlarını istedi.
Mahkeme heyeti, sanıkların yeni ByLock sorgusu ve Bank Asya hesap hareketleri ile diğer iddialar için ilgili kurumlara gönderilen yazılara verilen cevapları inceledi.
Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanıkların 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan cezalandırılmalarını talep etti.
Mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanıkların, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada ise meslekten ihraç edilen memur Kemal Doğan, hakim karşısına çıktı.
ByLock kullandığı ve örgütün sözde ' Karamürsel polis abisi' olduğu iddiasıyla yargılanan Doğan, savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddederek, söz konusu terör örgütünün üyesi olmadığını öne sürdü.
Mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdığı sanığın, tutuklu bulunduğu süre ve ceza miktarını göz önüne alarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(02 Nisan 2017, 11:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: