Tam
EskidenYeniye
 

Darbede TRT İşgali davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Vodafone Arena Stadı ile Ümraniye'deki Casper Plaza'nın pistine helikopterle asker indirip TRT'nin Ulus'taki yerleşkesi ve Digitürk binasını işgal ederek ele geçirmeye çalışan 56'sı tutuklu 94 şüphelinin yargılanmasına başlandı.

Önceki haber title=Sonraki haber

22.04.2017 15:48 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Vodafone Arena Stadı ile Ümraniye'deki Casper Plaza'nın pistine helikopterle asker indirip TRT'nin Ulus'taki yerleşkesi ve Digitürk binasını işgal ederek ele geçirmeye çalışan 56'sı tutuklu 94 şüphelinin yargılanmasına başlandı.

17.04.2017  GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Silivri Ceza ve infaz Kurumları karşısındaki binada yer alan salonda, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya, 56 tutuklu, 10 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Cumhurbaşkanlığı adına avukat Murat İlhan, Digitürk adına avukat Duygu Baldırlı, Vodafone adına avukat Gökhan Koç'un da hazır bulunduğu duruşma, sanıkların kimlik tespitleriyle sürdü.

Duruşmada, tutuksuz erlerin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile savunması alınıyor.

Tutuksuz erlerden İhsan Kayık, 15 Temmuz akşamı askerlerin içtima için toplandığını anlatarak, tatbikat olacağı söylenerek araçlara binip dışarı çıktıklarını aktardı.

Araçla TRT binasına girdiklerini ve burada komutanların, "Canlı bomba ihbarı var, burayı boşaltmamız lazım. Biz de tahliye için geldik' dediğini belirten Kayık, "Herkes çıktı. Oranın güvenliğini sonra biz aldık. Rütbeliler 'nöbet alacaksınız' dediler, gruplar halinde nöbet aldık.' diye konuştu.

"Dışarıdaki kalabalık PKK'lı, onlara aldanmayın"

Kayık, komutanların kendilerine "şüpheli birini gördüğünüzde önce havaya, sonra ayağına, durmazsa kafasına sıkın' dediklerini ifade ederek, bir rütbelinin de kendilerine, "telefonların bataryalarını çıkarıp ayrı ceplerinize koyun' dediğini kaydetti.

İhsan Kayık, o akşam saat 23.00 sıralarında Taksim'e çıkan bir ekibin bir süre sonra geri döndüğünü ve oraya giden arkadaşlarının, "Taksim'e gittik. Millet kaynıyor, kimin ne olduğu belli değil, bize engel olanlar da yol gösterenler de vardı' dediğini belirterek, başlarındaki bir komutanın, "Dışarıdaki kalabalığa aldanmayın, onlar DEAŞ'lı, PKK'lı, onlara aldanmayın. Gerçek halk biziz.' gibi sözler sarfettiğini anlattı.

Sabaha karşı sivil giyimli bir kişiyi binada gördüklerinde kendisine komutan olup olmadığını sorduğunu dile getiren Kayık, bu kişinin kendisini tekniker olarak tanıttığını belirtti.

Sanık Kayık, üsteğmen Mustafa Torun'un, "Babanız gelse de vurun. Kışlada tuttuğunuz nöbet gibi tutmayın. Burada mermiyi yersiniz, acımayın.' dediğini savundu. .

"Çalışanlarla güvenlikçiler dışarı çıkarıldı"

Tutuksuz sanıklardan Aygün Sönmezer de Hasdal'daki 6. Motorlu Piyade Alayında görev yaptığını anlatarak, içtima alanında mühimmat dağıtıldıktan sonra kışladan araçlarla çıktıklarını söyledi.

Kendilerine tatbikat yapılacağının söylendiğini ileri süren Sönmezer, "TRT binasına vardık. Burada çalışanlarla güvenlikçiler dışarı çıkarıldı. Telefonlarına el konuldu. Orada tanımadığımız rütbeliler de vardı.' dedi.

Başlarındaki komutanın kendilerine içerideki bilgisayarları kapatmaları emrini verdiğini anlatan Sönmezer, "Bize, 'binada bomba olduğu, askerle polisin birlik olup teröristlerle çatışacağını' söylediler. Sonra TRT binasının içinde nöbet yerlerine gönderdiler. Orada daha önce hiç görmediğim bir yüzbaşı vardı. Arka tarafta bir yerdeydim sabaha kadar bekledim. Sabah halk geldi ondan sonra polisler gelince teslim olduk.' diye konuştu.

"Aracı iyi kullanırsan takdir alacaksın"

Tutuksuz sanık Yasin Bayrakçı ise 15 Temmuz akşamı içtimadan sonra dışarı çıktıklarını, kendisinin de araç şoförü olduğunu belirterek, dışarı çıkmaları üzerine araç komutanına birlik dışına çıkmaları nedeniyle görev kağıdı olup olmadığını sorduğunu ifade etti.

Komutanının da tatbikata gittiklerini ve aracı iyi kullanması halinde "takdir' alacağını söylediğini anlatarak, öndeki aracı takip edip TRT binasına gittiklerini kaydetti.

TRT binasına ulaştıklarında içerideki sivillerin dışarı çıkarıldığını vurguladı.

Komutandan "telefon bataryalarını çıkarın' emri

Tutuksuz sanık Enver Gülmez, Hasdal'daki kışlada vatani görevini yaptığını anlatarak, 15 Temmuz akşamı saat 20.30 sıralarında tam teçhizat garajda içtima yaptıktan sonra araçlarla 16 kişilik gruplar halinde dışarı çıktıklarını söyledi.

Kışladan çıkarak TRT binasına girdiklerini belirten Gülmez, "Binaya girdiğimizde komutanlarımız, 'Telefonların sinyaliyle düzenek patlatılacağı ihtimali var, batarya ile telefonu ayırıp ayrı ceplerinize koyun' dedi. Benim oradaki görevim, nizamiyede nöbet tutmaktı.' ifadelerini kullandı.

Gülmez, sanıklardan Mustafa Torun'un kendilerine "Baban gelse içeri almayacaksın, giren olursa vuracaksın' dediğini aktararak, "Gece 02.00 sularında binanın önü kalabalıklaştı hiçbir şekilde ateş etmedim. 'Vur' emrine uymadım. Komutanımız, dışarıdaki halk için 'Onlar vatan haini' diyorlardı.' diye konuştu.

"Bu gece güzel şeyler olacak"

Tutuksuz sanık Emre Gencer, darbe girişimiyle bir ilgisinin bulunmadığını savunarak, adını bilmediği bir komutanın o akşam kendilerine "Bu gece güzel bir gece olacak' dediğini aktardı.

TRT binasının arka kapısında nöbet tuttuklarını dile getiren Gencer, "Sivil polis geldi. 'Böyle böyle yapıyorsunuz' dedi, köprüde olanları anlattı. Biz de 'Alın bizi' dedik. Silahlarımızı bırakıp, teslim olduk.' dedi.

Duruşmada, savunma yapan tutuksuz sanık erlerden Osman Başbilen, 15 Temmuz tarihinde henüz 6 günlük asker olduğunu belirterek, olay günü akşam saatlerinde subaylardan Mustafa Kemal Kütahya'nın, kendilerine "Acilen silahlarınızı alın içtimaya hazır olun' dediğini aktardı.

İçtimadan sonra araçlara binerek kışladan çıktıklarını dile getiren Başbilen, "TRT binasına gittiğimizde 'bize canlı bomba var güvenlik için girip içeri boşaltacağız' dediler. Biz de emir üzerine içeri girip güvenlik amacıyla boşalttık, buradakilere acilen boşaltın' dedik.' diye konuştu.

-"Elektrikleri kestik"

Başbilen, aldıkları emir doğrultusunda TRT binasına girdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"İçerdeki bütün prizlerin çekilmesini söylediler. Prizleri çektik ve elektrikleri kestik. Dışarı çıktıktan sonra dağılarak binanın güvenliğini aldık. Sabaha karşı halk kalabalıklaştı 'teslim olun' dediler. Sabah 07.00 gibi polisler geldi ve teslim olduk."

Mahkeme heyeti, sanık savunmalarına yarın devam edilmek üzere duruşmayı erteledi.

18.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan salondu, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya, 58 tutuklu ve 6 tutuksuz er ile bazı sanık avukatları katıldı.

Bu arada darbe girişimi kapsamında açılan başka bir dava dosyası ile bu dosyanın birleştirilmesi nedeniyle davada tutkulu sanık sayısı 58'e, toplam sanık sayısı ise 96'ya çıkmış oldu.

Duruşmada, tutuksuz sanıkların ifadeleri alındı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan salonda yapılan duruşmayı, Cumhurbaşkanlığı adına avukat Murat İlhan da takip etti.

Duruşmada savunma yapan Harp Akademileri Komutanlığında görevli yüzbaşı rütbesindeki tutuklu sanık Ercan Küçük, suçlamaları reddederek, kendisinin ve ailesinin FETÖ'yle iltisaklı olduğu belirlenen kuruluşlarla ilişkisinin olmadığını iddia etti.

Kara Harp Akademilerinde baş hoca olarak görev yapan Albay Ahmet Zeki Gerehan'dan emir aldığını söyleyen Küçük, verilen emirde kanunlara aykırı bir durumu sezinlemediğini anlattı.

Tahliyesini talep eden Küçük, "Ailem darbeye karşı gelerek, demokrasi nöbeti tuttu. Bana güvendikleri içindir ki o gece ailemden beni arayan olmamıştır. Ben, TSK'da küçük bir grubun kalkışma içinde olduğu bilgisini internetten öğrendim. Albay Müslüm Kaya'yı aradım ve halkın bize tepki gösterdiğini anlatarak, içinde bulunduğumuz durumu izah etmeye çalıştım. Kendisi hiç tepki vermedi. TRT binasının önünde polisle irtibat kurmaya çalıştım. Polisler, halkın arasında kaldığı için kendilerine ulaşamıyordum. Bu arada vatandaşların arasında bizi provoke etmeye çalışanlar da vardı. Sağduyulu davranmaya çalıştım, polis sayısının artmasını bekledim. Binadan çıksaydık linç edilme durumumuz vardı. Askerlerimi uyardım, ateş etmemeleri yönünde talimatlar verdim. O yüzden erlerin çoğu binada bekledi. Sabaha doğru polis sayısı artınca diyalog kurmayı başardık. Taksim'den döndüğümüzde yeterli sayıda polis olsaydı daha önce teslim olurduk.' ifadelerini kullandı.

"Darbeyi eşimden öğrendim"

Savunmasını yapan tutuklu sanık Mehmet Rauf Çağlar da meslekte yeni olduğunu ve daha önce herhangi bir terör olaylarına karşı görevlendirilmediğini savundu.

"TRT'nin Ulus'taki binasına güvenlik amaçlı gittiğimizi sanıyorduk' diyen Çağlar, şunları kaydetti:

"TRT binasına gittiğimizde yanımızdaki rütbeli askerlerce TRT binasından çıkanların telefonlarının toplatıldığını gördüm. Terör saldırısı beklendiği için bu durumu, açıkçası yadırgamadım. Bana, binanın çevre emniyeti almamız emredildi, emri veren yanımızdaki subaylardı. Ben, saldırıya karşı polise yardım edeceğimizi sanıyordum. Saat 12.00 sularında eşimle telefonla görüştüm, Bana 'durum karışık, Genelkurmay Başkanı alınmış' dedi. Bu sayede darbeyi eşimden öğrendim. Suçsuzluğumu nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum. Ailemden hiç kimse FETÖ kapsamında soruşturma geçirmemiştir. Babam 20 yıl koruculuk yapmış ve emekli olmuştur. FETÖ'cü ve darbeci değilim, tahliyemi talep ediyorum."

Tutuklu sanıklardan Hasan Baş da erlere silah kullanmaları yönünde talimat vermediğini öne sürerek, suçlamaları reddetti.

FETÖ üyesi olmadığını savunan Baş, "Taksim'den döndüğümüz sırada polis aracına kesinlikle ateş etmedim, polislerden de bize ateş eden olmamıştır. Bu iddiaların tamamı asılsızdır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin teamüllerine uygun verilen talimatları yerine getirdim. TRT'nin binasında yayını kesecek hiçbir eylemde bulunmadım, zaten böyle bir bilgiye de sahip değilim. Terör saldırısı beklentisiyle oraya gittiğimiz için sadece binadaki çalışanları tahliye ettim.' dedi.

Baş, 'Yurtta Sulh' isimli Whatsapp grubunda bulunmadığını ve bu grubun hiçbir üyesini tanımadığını da ileri sürdü.

Pazartesi günü başlayan ve bugün de devam eden duruşmada, 3'ü tutuklu 41 sanığın savunması tamamlandı. Duruşma, sanık savunmalarının tamamlanması için yarına ertelendi.

19.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan salonda, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya, 58 tutuklu sanık ile avukatları katıldı.

Bazı müştekileri temsilen iki avukatın da takip ettiği duruşmada, tutuklu sanıkların ifadeleri alındı.

Tutuklu sanık Yüksel Demir, Harp Akademileri Komutanlığında "Başhoca' olarak bilinen Albay Ahmet Zeki Gerehan'ın, kendisini Hasdal Kışlası olarak bilinen 6. Alay Komutanlığında görevlendirdiğini söyledi.

Hasdal Kışlası'na gittiğinde kendisini Albay Nebi Gazneli'nin karşıladığını belirten Demir, "Nebi Gazneli, Genelkurmay Başkanlığının birtakım kamu kurumu ve kuruluşlarının güvenliği sağlama yönünde emirleri olduğunu söyledi. Bu kapsamda gideceğimiz kamu binasının güvenliği sağlamak için alınacak tedbirleri anlattı. Bana TRT binasına gideceğim emredildi. Ben de TRT'ye giderek, acilen binanın boşaltılması ve elektriklerin kapatılması emrini verdim. Personeli tahliye ettim. Alay Komutanı Müslüm Kaya, bana kamu kurumunda terörle irtibatı bulunan bazı kişiler olabilir diye uyardığı için de oradaki güvenlik görevlilerin silahlarını ve bazı personellerin telefonlarını toplattırdım.' diye konuştu.

Demir, TRT'nin Ulus'taki binasında yayın yapılmadığın söyleyerek, bunu orada çalışan güvenlik görevlilerinden öğrendiğini iddia etti.

Mahkeme heyeti başkanı Hulusi Pur'un "Gittiğin kurumun Ankara'daki binasında bildiri yayınlandı. Sen o bildiriyi içeride izlemedin mi?' sorusuna, tutuklu sanık Demir, "Biz oraya gittiğimizde bütün elektriği kesmiştik. İçeride açık televizyon yoktu. Biz hepsini kapatmıştık.' diye yanıt verdi.

"Yaşananları darbeyle ilişkilendirmem zaman aldı"

Vatandaşların TRT binası önünde toplanmaya başlamasıyla Albay Müslüm Kaya'yı aradığını anlatan Demir, şöyle devam etti:

"Albay Müslüm Kaya, bana 'Genelkurmay Başkanlığınca sıkıyönetim ilan edildi' dedi ve binadan ayrılmamamız yönünde talimatlar verdi. Bu sırada üzerimizde uçaklar alçak uçuş yapıyordu. Yaşananları darbeyle ilişkilendirmem zaman aldı. İnternetten yazılanları okudum. Daha sonra Müslüm Kaya'yı aradım. Kontrolün bende olduğunu, inisiyatif alabileceğimi emretti. İlk önce kesin emirler veriyordu, zaman ilerledikçe net olmayan emirlere döndü."

Pur, "Saat 05.00 sularında telefonuna 'Run' yazılı mesaj gelmiş, bu ne demek?' sorusunu Demir, "Evet, telefonuma 'Run' yazılı mesaj geldi. Mesajı Albay Müslüm Kaya attı. 'Run'ın 'koşmak' olduğunu biliyorum. 'Kaçmak' diye yan anlamı da varmış. Orada bulunan askerlere, havacı askerleri sordum. Askerlerden biri, bana 'komutanım havacılar kaçtı' demişti.' şeklinde yanıtladı.

Bunun üzerine araya giren heyet başkanı Pur, "O mesaj, havacılara da gitmiş. Sizin yanınıza helikopterle gelen Albay… Onlar kaçmışlar.' dedi.

"Biz güvenlik amaçlı TRT'ye gittik"

Söz alarak savunmasını yapan tutuklu sanıklardan Serkan Filiz de iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, tahliye talebinde bulundu.

Filiz, 15 Temmuz'daki görevlendirmelerin Hasdal Kışlası'nda yapıldığını öne sürerek, "Hasdal Kışlası'na gitme emrini, Albay Ahmet Zeki Gerehan'dan aldım. TRT'ye gittiğimizde verilen emirler doğrultusunda hareket ettik. Kimseye silah doğrultmadık, bu yönde kimseye emir vermedim. Bir el silah sesi duydum fakat ateş edeni görmedim.' ifadelerini kullandı.

TRT binasını boşalttıkları sırada kurum çalışanlarından bazılarıyla konuştuğunu anlatan Filiz, kimsenin kendilerine zorluk çıkarmadığını kaydetti.

Darbe girişiminden haberi olmadığını öne süren Filiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz güvenlik amaçlı TRT'ye gittik. İlerleyen saatlerde bina önü kalabalıklaşmaya başladı. 'Değişik' diye tabir edeceğim insanlar, bize, araçtaki askerlere saldırıyordu. Başımıza bir çorabın örüldüğünü, o zaman anladım. Sayın Başkan, ben askerlerime darbeyle alakalı bir emir vermedim. Bu kelimeyi de kullanmadım. 15 Temmuz, birileri tarafından kurgulanmış, biz de buna sürüklenmişiz. Olay yerinde hiçbir ölüm ve yaralı olayının yaşanmaması, tamamen benim ve askerlerimin sağduyusuyla sağlanmıştır. Heyetinizin bunu görmesini istiyorum."

Bir sanık avukatının, "15 Temmuz'da komutanınızın kim olmasını isterdiniz?' sorusuna Filiz, "Ben 15 Temmuz'un yaşanmasını dahi istemezdim.' diye cevap verdi.

"Yayının kesileceğini bilmiyorduk"

Savunmasını yapan tutuklu sanık Melih Can ise güvenlik amacıyla Ulus'taki TRT binasına gittiğini iddia etti.

Can, askeri mantıkla olaylara baktığını vurgulayarak, "Bizim güvenlikten anladığımız, öncelikle binadaki insanları sağlıklı bir şekilde tahliye etmek, sonra binaya yapılacak herhangi bir terör saldırısını önlemektir. Dolayısıyla TRT'deki personeli çıkarttık ve elektrikleri kestik. Işıkları söndürmeyi güvenlik amaçlı yaptık.' dedi.

Mahkeme başkanı Pur'un "Elektriği kesince yayının da kesileceğini bilmiyor muydun?' sorusu üzerine Can, "Yayın kesilmesi konusu hiç konuşulmadı. Yayınların kesileceğini bilmiyorduk. TRT'nin birçok binası var, bütün yayınların orada yapılıp yapılmadığı konusuna da hakim değilim.' diye konuştu.

Cevap karşısında Pur, Can'a "TRT'de okey oynanmaz ki… Elektriği kesince yayın da kesilir. Düşünmedin mi!" diyerek çıkıştı.

Duruşma, tutuklu sanıkların ifadelerinin alınması için yarına ertelendi.

20.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan salonda, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya, 58 tutuklu sanık ve avukatları katıldı.

Müştekileri temsilen iki avukatın da katıldığı duruşma, tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasıyla sürdü.

Tutuklu sanıklardan Cahit Canoğlu, askeri öğrenci olduğunu 15 Temmuz günü harp okulunda normal olmayan bir durumla karşılaşmadığını savundu.

TRT'ye gideceklerinden haberinin olmadığını iddia eden Canoğlu, "TRT'den ayrıldığımız saati hatırlamıyorum. Darbe bildirisinin yayınlandığını öğrendiğimde korkmuştum. Yüzbaşı Metin Mustafa Ateşoğlu, bizi kostüm odasına götürdü. Buradaki sivil kıyafetleri giymemizi emretti. Böylece sivil kıyafetleri giyerek, taksiyle TRT'den ayrıldık.' diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Hulusi Pur'un, "Giydiğiniz kıyafetin bedeni oldu mu bari?' sorusuna, Canoğlu, "Üzerimize uydu' yanıtını verdi.

Sanık Canoğlu, Mahkeme Heyeti Başkanı Pur'un "Komutanına sormadın mı, niye kaçıyoruz diye?' şeklindeki sorusu üzerine, "Darbe bildirisini gördüğümüz için gelişen olaylar ne yöne sevk edilebilir, etrafımızdaki askerler ne amaçla oradaydı bilmiyorduk. Bunu tecrübe etmediğimiz için uzaklaştık.' diye konuştu.

Albay, kaçmaları için öğrenci subaylara 100 lira verdi

Tutuklu sanıklardan Erhan Aka, kendilerini Ulus'taki TRT binasına Albay Hüseyin Ergezen'in helikopterle ulaştırdığını söyledi.

TRT binasının girişinde sıkıntı çekmediklerini ifade eden Aka, şöyle konuştu:

"TRT'de bir güvenlik görevlisi karşıladı. Sıkıntı çekmeden içeri girdik. Komutanlarımız bizi etrafa dağıttı. Ben, stüdyoların bulunduğu yerdeydim. Yaklaşık 2-3 saat bekledim, çağırılınca aşağıya indim. Darbe bildirisini burada gördüm. Cahit'le karşılaşınca bu bildiriyi konuştuk, o da şaşırdı. Kısa süre sonra Ateşoğlu Yüzbaşı, binadan ayrılacağımızı ve bizi kostüm odasına götürerek kıyafetlerimizi değiştirmemizi söyledi. Biz de kıyafetlerimizi değiştirdik. Ateşoğlu, binadan ayrılmamız için bana 100 lira verdi. Taksiye binerek binadan ayrıldık ve okulumuza döndük."

Mahkeme Heyeti Başkanı Hulusi Pur'un "Komutan, yaptığınız hizmet dolayısıyla mı 100 lira verdi. Niye kaçtınız?' şeklindeki sorusuna sanık Aka, "Biz oraya terör saldırısı beklentisi olduğu için gitmiştik. Darbe amacıyla orada değildik. Saat 02.00 gibi bildiriden haberim oldu. Televizyondan Cumhurbaşkanımızı gördüm, altta kırmızı bir yazıyla TSK'da darbe girişimi' yazıyordu. Olayın şoku içindeydim.' yanıtını verdi.

Savunmasını yapan tutuklu sanıklardan Şamil Kartal, tatbikat bahanesiyle Harp Okulundan çıkartıldıklarını iddia etti.

Kartal, darbe girişiminden haberdar olmadığını öne sürerek, "Vodafone Arena Stadı'na indiğimizde Binbaşı Ali Akkaş yanımızdaydı. Kapı açılmayınca kilit kırılarak çıkartıldık. İETT otobüsü durduruldu, biz de otobüse bindirildik. Otobüsün pencerelerinden görünmeyelim diye yere oturmamız emredildi. Yanımızda tanımadığım 3 sivil vatandaş vardı. Otobüsle Digitürk'e doğru hareket etmişiz, ben nereye gideceğimizi bilmiyordum.' diye konuştu.

Digitürk binasına girmediğini söyleyen Kartal, darbe girişimini kendilerini almaya gelen polislerden öğrendiğini öne sürdü.

Tutuklu sanıklardan Turan Çiçek de hakkındaki suçlamaları reddetti.

Çiçek, Casper Plaza'ya gittiklerinde bazı vatandaşların göründüğünü ve Binbaşı Ali Akkaş'ın "havaya ateş' emri verdiğini duyduğunu söyledi.

Silah kullanmadığını savunan Çiçek, 'Digitürk binasına gittiğimizde sivil bir araç içinde polisler geldi. Bundan önce Akkaş Binbaşı ile birkaç arkadaş binaya girmişti, bir süre sonra dışarı çıktılar ve polise teslim olduk. Biz okulumuza döneceğimizi düşünürken Gayrettepe'deki emniyete götürüldük. Darbe girişimini orada öğrendim. Hiç hak etmediğimiz halde bir terör grubuna üye gösterildik ve okulumuzdan atıldık.' ifadelerini kullandı.

"Başımızdaki komutanları biz seçmedik"

Tutuklu sanık Mustafa Alper İnce ise 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Yalova'daki kampta bulunduğunu söyledi.

Dördüncü sınıf öğrencisi olduğunu belirten İnce, şöyle devam etti:

"Ben ne darbeciyim ne de FETÖ'cüyüm. Mezuniyetime 2 ay kala bilgim ve iradem dışında bu girişime itildim. Bu mahkemede herkese şahsi davranılıyor, bu durum güzel bir şey. Adaletin tecilli edeceğine inanıyorum. Başımızdaki komutanları biz seçmedik. Onları anamız, babamız bildik."

İnce, Digitürk binasına girdiklerinde Binbaşı Ali Akkaş'ın yanında olduğunu anlatarak, "Sivillerden biri 'Komutanım zaten yayın kesildi' deyince Akkaş Binbaşı da 'Garantiye almam lazım' diye cevap verdi. Bunları duydum ama ne olduğunu kavrayamamıştım.' ifadesini kullandı.

Duruşma, tutuklu sanıkların ifadelerinin tamamlanması için yarına ertelendi.

21.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan salonda yapılan duruşmaya, Hazine ve Cumhurbaşkanlığı avukatları da katıldı.

Tutuklu sanıklardan Ali Seis, savunmasında, 15 Temmuz'da Hava Harp Okulunda bilgisi dışında görevlendirildiğini öne sürdü.

FETÖ'yle bağlantısı bulunmadığını iddia eden Seis, "O gün 'Terör tehdidi var.' denilerek görevlendirildim. Suçsuzum, içinde bulunduğum durumun bir an önce sonlandırılmasını ve tahliyemi talep ediyorum.' dedi.

"Kandırıldığımı düşünüyorum"

Savunmasını yapan tutuklu sanık Ayhan Pektaş, Digitürk binasına gittikten kısa süre sonra polisin geldiğini ifade ederek, şunları anlattı:

"Terör eylemlerine karşı görevlendirildik ama polise teslim olduk. Şaşırmıştım. Komutanlarımın, polislere 'Onlar öğrenci hiçbir şeyden haberleri yok.' dediklerini duydum. Okuluma döneceğimi zannederken, polis merkezine götürüldük. Kullanılmış bir genç olarak bu olaylara alet edildim. Ben ve bütün öğrenci subay adayı arkadaşlarımın kandırıldığını düşünüyor, tahliyemi talep ediyorum."

Sanık Ahmet Dinçer Sakaoğlu, suçsuz olduğunu iddia ederek, "Ben komutanlarımın emrini yerine getirdim. Darbe suçuna iştirak etmedim, silahımı hiçbir suretle kullanmadım. Eğer ki başımızdaki komutanlar, darbe girişimini engellemek isteyen komutanlar olsaydı, bugün kahraman olarak anılacaktım. Atılı hiçbir suçu işlemedim.' ifadelerini kullandı.

Komutanlarının emirlerini yerine getirdiğini savunan tutuklu sanık Fatih Altun, "Bir er, üstünün emrini yerine getirmediği zaman en fazla askerliği uzar. Biz ise komutanlarımızın emrini yerine getirmediğimizde cezamız okuldan atılmaya kadar gider. FETÖ üyesi değilim. Hiçbir yasa dışı örgüte bağlılığım da yoktur, beraatimi istiyorum.' diye konuştu.

Duruşma, tutuklu sanık savunmalarının tamamlanması için 24 Nisan'a ertelendi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, Beşiktaş'taki Vodafone Arena Stadı ile Digitürk binasını ele geçirmeye çalışan 56'sı tutuklu 94 sanıktan 5'inin, bir firmaya bağlı çalışan teknik personel olduğu belirtiliyor.

Sanıkların, 'Türkiye Büyük Millet Meclisini, hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan da 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, bazı sanıkların da olaylarda yaralananlar olduğu, kamu malına zarar verildiği için "kasten öldürmeye teşebbüs' ve "mala zarar verme' gibi suçlardan cezalandırılmaları talep ediliyor.

Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-23 Ocak (2017) 'İstanbul Darbe Yap./TRT İşgali 96 sanık' davası

(22 Nisan 2017, 15:48)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=10208    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.509.954