Tam
EskidenYeniye
 

Kara Kuvvetleri Darbe davası

Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki (KKK) eylemlere ilişkin 150 sanığın yargılandığı dava, sanık savunmalarıyla devam etti.

Önceki haber title=Sonraki haber

22.07.2017 12:32 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki (KKK) eylemlere ilişkin 150 sanığın yargılandığı dava, sanık savunmalarıyla devam etti.

17.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, müştekiler ve avukatları katıldı.

Sanık eski albay Mustafa Albayrak, Ankara Merkez Komutanlığı Erkan Başkanı olarak görev yaptığını, 31 yıllık meslek hayatını tamamlayarak, emekli olmak için komutanlık onayını beklediği süreçte de 1 Temmuz 2016'da birikmiş yıllık izinlerini kullanmak için izne ayrıldığını söyledi.

15 Temmuz gece saatlerinde 4. Kolordu Komutanlığından Metin Gürak'ın emriyle yayınlandığı belirtilen, izinde ve hava değişiminde olanlar da dahil tüm personelin derhal mesaiye katılımının istendiği mesaj üzerine ilk olarak amiri Tuğgeneral Nevzat Büyükceran'ı resmi ve şahsi telefonlarından aradığını ve ulaşamadığını anlatan sanık Albayrak, harekat merkezini de aradığını ancak ulaşamayınca şahsi aracıyla saat 01.00 sıralarında lojmandan çıkıp Merkez Komutanlığına gittiğini savundu.

Lojmandan çıktıktan sonra yolda karşılaştığı kaotik ortam nedeniyle mesaiye çağrıldıklarını düşündüğünü, Merkez Komutanlığına gelince de elektriklerin kapalı olması nedeniyle endişe duyduğunu ifade eden Albayrak, ilerleyen saatlerde televizyondan darbe teşebbüsünü öğrendiklerini, gece boyunca da karargahtaki değişik odalarda mesai arkadaşlarıyla durum değerlendirmesi yaptıklarını belirtti.

Ankara İl Emniyet Müdürlüğünü vuran uçaklardan bazı parçaların Merkez Komutanlığı kışlasına düştüğünü nöbetçilerden öğrendiğini, bu parçaların dağıldığı yerlerde incelemelerde bulunduğunu, karargahın emniyetini sağlayıcı tedbirler aldıklarını anlatan Albayrak, yerine atanan erkan başkanı Albay Erhan Köse'den darbecilerin atama listesinde Merkez Komutanı olarak atandığını öğrendiğini, bunun üzerine Merkez Komutanı Tuğgeneral Nevzat Büyükceran'ın yanına gittiğini ancak Büyükceran'ın karargahtan ayrılması nedeniyle görüşemediğini kaydetti.

Sanık Albayrak, sabah saatlerine doğru dinlenmeye çekildiğini, uyandığında da atama listesinde ismi bulunduğu için gözaltına alındığını ifade ederek, "Ben, hiçbir suçu olmadan gelen telefon mesajıyla mesaiye giden, herhangi bir hukuk dışı eylemin planlayıcısı, takipçisi, icracısı olmayan bir subayım. Kimin hazırladığı, planladığı belli olmayan çakma bir atama listesinde adım var diye tutuklandım. Benim FETÖ ve hiçbir illegal örgütle bağlantım yoktur. Başıma gelen bunca acı hadiseye sebep olan kimlerse bulunmasını ve onlardan da hesap sorulmasını istiyorum." dedi.

Sanık eski Albay Hasan Yılmaz da darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Uzman Erbaş Şube Müdürü olarak görev yaptığını belirterek, 15 Temmuz'da karargahın güvenliği için bazı riskler aldığını, riskin sonucu neyse katlanmaya hazır olduğunu söyledi.

Odasında çalışırken, koridordan, eski Tuğgeneral Erhan Caha'nın "Terör tatbikatı var" sesini duyduğunu ve bunun üzerine eğitim elbisesini giydiğini anlatan Yılmaz, durum üzerine bazı kişilere emirler verdiğini, yönlendirmeler yaptığını, çevrede gezerken Erhan Caha ile karşılaştığını, neler olduğunu sorduğunda "Kuvvetle muhtemelen terör saldırısı oldu. Teröre karşı tedbir almalıyız." yanıtını aldığını kaydetti.

Çevrede gezinirken Destek Kıtası komutanını göremediği için Caha'ya "İsterseniz çevre emniyetini ben sağlarım." dediğini, onay alması üzerine de nöbetçi erlerin yerlerine subay ve astsubayları geçirdiğini, erleri önce yemekhaneye daha sonra da koğuşlar bölgesine gönderdiğini belirtti.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından gelen silah sesleri ve alçak uçuş yapan uçak seslerinin tedirginliklerini artırdığını, bu sırada Kara Harp Okulunun mühimmatını almak için gelen Harp Okulu personeline, deponun anahtarını kırma emrini vererek, mühimmatları teslim ettiğini ifade eden sanık Yılmaz, çevre emniyetini sağlayan silahsız subay ve astsubaylara erlerin G3 piyade tüfeklerinin dağıtımını sağladığını söyledi.

Sanık Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığında neler olduğunu öğrenmek için 4-5 kişilik bir ekibi yol üstündeki kavşağa çıkarttığını, bu kişilerden Genelkurmay'ın önünde vatandaşların beklediğini öğrendiğini belirterek, "Alınan tedbirler sayesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargahında tek bir silah dahi patlamamıştır. Saat 23.30 civarına kadar bunun darbeye yönelik bir şey olduğunu anlamadım. Kuvvet karargahında darbeye yönelik bir faaliyet yok, kışlayı korumaya yönelik faaliyet var. Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamasıyla yaşananların FETÖ'cü bir grup tarafından yapılan kalkışma olduğunu anladım." diye konuştu.

Yılmaz, "FETÖ'cü ve örgüt yöneticisi olduğuma yönelik suçlamaları reddediyorum. Destek Kıtası komutanı Albay Tuncay Polat'ın derdest edildiğini görmedim, bu esnada emir, talimat vermedim. O gece sadece KKK'daki personelin ve kışlanın emniyetini sağladım. KKK personeli herhangi bir şey yapmamıştır. Eğer emniyet tedbirlerine yönelik yaptıklarım suç olarak değerlendiriliyorsa bu emri ben verdim, ne destek kıtaları ne de karargahtaki personelin suçu yoktur." dedi.

Mahkeme Başkanı'nın, iddianamedeki kamera kayıtlarında, karargahta eğitim elbiseli ve silahlı göründüğünü hatırlatması üzerine sanık Yılmaz, eğitim elbisesindeki tabanca kılıfında tabanca bulunmadığını savundu.

Davaya müşteki olarak katılan Başbakanlık avukatı Uğur Çağlar'ın, eski Tuğgeneral Erhan Caha'dan "TSK yönetime el koydu" şeklinde bir ifade duyup duymadığını sorması üzerine de sanık Yılmaz, Caha'dan böyle bir ifade duymadığını, Caha'nın harekat merkezindeki diğer kişilere bu yönde ifade kullanmış olabileceğini söyledi.

18.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesinde görülen davaya, sanıklar, avukatları ve müşteki kurum Başbakanlığın avukatları katıldı.

Savunması için söz verilen eski kurmay albay Mutlu Serkan Vurdem, "Darbeye kalkışarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin imajını zedeleyen herkesten şikayetçiyim." sözüyle savunmasına başladı.

Darbe girişiminin yaşandığı gün, Genelkurmay'da yapılan terörle mücadele içerikli toplantıya katıldığını öne süren Vurdem, toplantıda darbe söylentileri olduğunu öne sürerek bazı komutanların toplantı bitmeden ayrıldığını iddia etti.

KKK'ya saat 19.00'da gittiğini belirten Vurdem, "Personelin çoğu kışladan ayrılmıştı. Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk beni yanına çağırttı. Kendisine toplantıyla ilgili bilgi arz ettim. Toplantının erken bittiğini söyledim. Gençtürk bana, 'Demek haber almışlar' dedi." ifadelerini kullandı.

Mesaiden ayrılacağı sırada "tatbikat" olduğunun söylendiğini aktaran Vurdem, "Nizamiye nöbetçisine içeride kim varsa isimlerini almasını söyledim, sonra da odama geçtim. O gece ağırlıklı olarak odamda bekledim. Telefonlar sabaha kadar ne olduğunu, yaşananları öğrenmek isteyenler tarafından hiç susmadı. Darbe olduğunu Cumhurbaşkanının açıklamalarına kadar anlayamadım. Sabah saatlerinde de sivil elbiselerimi giydim, kaçmadım ayrıldım." dedi.

Darbe girişiminde yer almadığını, 15 Temmuz'da mesaide olduğu için suçlandığını iddia eden sanık Vurdem, "15 Temmuz'dan sonra 28 saat evdeydim. Suçlu olsam kaçabilirdim ancak ben kaçmadım. Ayrıca böyle bir gecede mesaiyi terk etseydim, görevimi ihmal etmiş olurdum." sözleriyle kendini savundu.

Vurdem, mahkeme başkanının, eğitim kıyafetlerini neden giydiği yönündeki sorusuna ise "Ayda en az iki sefer eğitim elbisesiyle mesaide olunması komutanların emri." savunmasını yaptı.

O gece, hiç silah kullanmadığını ve aleyhindeki tanık ve şüpheli beyanlarını kabul etmediğini belirten Vurdem, iddianamede yer alan 10 kişinin alıkonulması suçlamasını da kabul etmediğini ifade etti.

Kasırga'nın kaçırılması davasından ceza almıştı

Sanık Vurdem, darbe girişiminin ardından Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın kaçırılmasına ilişkin davanın da sanıkları arasındaydı.

Mahkemenin, 15 Haziran'da kararını açıklandığı davada sanık Vurdem, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan ise 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Karar, Ankara'daki darbe davalarında verilen ilk karar olma niteliğini taşıyor.

19.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen davaya, sanıklar, avukatları ve müşteki kurum Başbakanlığın avukatları katıldı.

Eski Kurmay Yarbay Serhat Akın savunmasında, darbe girişimi gecesi karargah amiri tarafından mesaiye çağrıldığını, bu durumun mesleği gereği rutin bir uygulama olduğunu, bunun dışında kendisiyle ilgili hiçbir somut delil bulunmadığını iddia etti.

Sanık Akın, o gece Kara Kuvvetlerindeki odasına girerek televizyonu açtığını ve devlet büyüklerinin açıklamaları dinledikten sonra bağlı olduğu şubenin emniyetini aldığını ileri sürdü.

Darbe girişimi sonrası karargahta oluşturulan inceleme heyetince, suç teşkil edecek herhangi bir eylem içersinde olmadığının belirlendiğini ifade eden Akın, şunları aktardı:

"15 Temmuz ve sonrası yoğun mesai yaptık ve sabahlara kadar çalıştım. 1 Ağustos'ta tutuklandım. Emirler gereği gece iş yerine gittim. Herhangi bir olay karışmadım. Hiç kimse bana görev vermedi, darbeye teşebbüs eden kişilerle herhangi bir bağlantım yok. Kamera kayıtları incelendiğinde görülecektir. Sadece bazı kişilerin ifadelerinde o gece karargahta göründüğüm belirtilmiş. Personele herhangi bir emir vermedim. Şahsımın ve ailemin FETÖ ile iltisakı, irtibatı yoktur."

Eski Yarbay Yalçın Karahan da savunmasında, tutuklanmadan önce Kara Kuvvetleri Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü olduğunu, terör örgütü FETÖ ile herhangi bir irtibatının ve iltisakının olmadığını öne sürdü.

Darbe girişimi gecesi, karargaha geldiğinde üzerinde kamuflaj olmadığını, silahını da arabada bıraktığını iddia eden Karahan, bütün gece odasında olduğunu, televizyondaki yayınlardan FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğunu anladığını söyledi.

Mahkeme Başkanının, odasında FETÖ ile bağlantılı bazı gazeteler bulunduğuna ilişkin sorusuna sanık Karahan, "Odamda yapılan aramada bulunan Zaman, Taraf ve Today's Zaman gibi gazeteler, aynı bölümde olan diğer 32 ulusal gazetelerden bazılarıdır. Aramada sadece o gazetelerin ismi yazılmış. Ben basın şube müdürüyüm, o gazetelerin hepsini alır inceler, birimimizle ilgili olan haberleri üstlerime arz eder, daha sonra arşive kaldırırım. Bu üst amirlerimin emridir. Bu benim görevimdir." dedi.

Sanık eski kurmay yarbay Ahmet Ejder savunmasında, ordunun itibarını düşünen bir subay olduğunu, FETÖ ile bir irtibatı olmadığını ifade ederek, darbe teşebbüsünün istismar alanına dönüştürüldüğünü ileri sürdü.

Darbe girişimi gecesi karargahta bulunduğunu söyleyen Ejder, bir askerin kendi görev yerinde bulunmasının normal olduğunu, asıl sorgulanması gerekenin sivillerin bulunduğu alandaki askerler olması gerektiğini belirtti.

Mahkeme başkanının darbe girişimini kimin yaptığı sorusu üzerine sanık Ejder, "Bu darbenin arkasında Fetullahçı Terör Örgütü, hükümeti sevmeyenler ve rütbe alamadım, görevde yükselemedim diye katılanlar vardır." dedi.

Talep reddedildi

Duruşma sırasında söz alan sanık eski yarbay Alparslan Kılıç'ın avukatı Ayten İzmirli, heyette üye olarak görev yapan başörtülü hakim Nuray Hopikoğlu'nun duruşmadan reddini talep ederek, şunları kaydetti:

"Türbanın dini bir simge olması nedeniyle yargıcın objektif olarak tarafsız olmadığını düşünüyoruz. Uluslar arası sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve Anayasa'ya göre mahkemede hakimlerin dini simge kullanması yasaktır. Üye hakimin ya değiştirilmesi ya da dini simge kullanmayan bir bayan hakim veya erkek hakim görevlendirilmesini talep ediyoruz."

Avukatın talebini değerlendiren mahkeme başkanı, üye hakim Nuray Hopikoğlu'nun değiştirilmesinin veya başka hakimle duruşmaya devam edilmesinin reddine karar vererek, üye hakimin görevini yapmasına yasal ya da başka bir engel bulunmadığını kaydetti.

Mahkeme heyeti tarafından verilen kısa aranın ardından sanık eski yarbay Alparslan Kılıç da savunma yaptı.

Kılıç, şube müdürünün emriyle karargaha geldiğini, üzerinde silah ve eğitim kıyafet bulunmadığını, gecenin ilerleyen saatlerinde nizamiye bölgesinin ön tarafında bulduğu tüfek ve hücum yeleğini kendi korumak için giydiğini ileri sürdü.

Alparslan Kılıç, "Ben Atatürkçü bir subayım. Hukuksuz bir şey yapmadım. Örgütün gizli haberleşme programlarını kullanmadım, banka ve derneklerinde hiçbir kaydım yok ve hiçbir işlem yapmadım." dedi.

Duruşma yarına ertelendi.

20.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen davaya, sanıklar, avukatları ve müşteki kurum Başbakanlığın avukatları katıldı.

Sanık eski albay Sinan Şimşek savunmasında, 15 Temmuz'da saat 22.00'de uçakların alçak uçuş yapması üzerine olağanüstü bir durum olduğu düşüncesiyle emir beklemeden, kimseden talimat almadan mesleki refleksle müdürü olduğu şubeye gittiğini söyledi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargahına girmeden, her zaman yaptığı gibi cep telefonunu aracında bıraktığını, karargahta bulunduğu süre boyunca cep telefonu kullanmadığını, yaptığı birkaç görüşmeyi de odasındaki dahili hattan gerçekleştirdiğini belirten Şimşek, "Terör örgütü üyesi olsam ya da darbeci olsam iletişim için cep telefonumu bırakmazdım. Yaptığım görüşmeleri de dahili hattan yaptım, görüşmelerime ilişkin dökümlerin Kara Kuvvetleri Komutanlığından istenmesini talep ediyorum. Şüpheli ya da darbeci olduğu söylenen kimseyle bir görüşme yapmadım." dedi.

Karargaha ilk girdiğinde normal resmi kıyafetini giydiğini, daha sonra herkesi eğitim elbiseli görünce kendisinin de kamuflajlı eğitim elbisesini giydiğini, ancak tabanca kılıfının boş olduğunu savunan Şimşek, ifadelerinin doğruluğunun kamera kayıtlarından görüleceğini, saat 23.00 sıralarında Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarını gördükten sonra da yaşananların bir darbe teşebbüsü olduğunu anladığını anlattı.

Şimşek, hemen şubesindeki astlarının yanına giderek karargahtan çıkmaları gerektiğini söylediğini, ancak dışarıdaki kaos ortamını da görünce bunun güvenli olmayacağına karar verdiğini belirtti. Şimşek, 16 Temmuz sabah saat 09.00 sıralarında da evine gittiğini, 23 Temmuz mesaisi bitiminde de gözaltına alındığını kaydetti.

Sanık Şimşek, kanun dışı hiçbir faaliyet içinde bulunmadığını, karargahta bulunduğu sürede darbe ile bağlantılı kimseyle görüşmediğini, 15 Temmuz günü eski Tuğgeneral Erhan Caha ile görüşmediğini, emir almadığını öne sürdü.

Şimşek, "Tamamen askeri reflekslerle, görev bilinciyle iş yerime gittim. Olay gecesi birçok polis de amirlerinden emir gelmeden, vazife ve görev bilinciyle karakollara, emniyet amirliğine gitmiştir, ben de bu duygularla gittim. O gecenin karmaşasını yaşamadan o geceyi ve insan davranışlarını değerlendirmek doğru değildir. Kalkışmadan haberdar olduktan sonra karargahı terk etmek istediğimi astlarıma da ilettim. Buna astlarım da şahittir." diye konuştu.

Eski yarbay Murat Yüksel de 15 Temmuz akşam saatlerinde mesaisine devam ederken koridordan "tatbikat var" seslerini duyduğunu, ardından da KKK Komutanı Özel Kalem Müdürü Albay Nuh Altınsoy'un dahili hattan kendisini arayarak, "komuta katında emniyet sorunu var, adam alıp gel" dediği, yanına koridorda gördüğü 2 astsubayı alarak komuta katına gittiğini, burada Albay Altınsoy'un Şaban Dökmeci ve Yener Gürlerik'i kontrol altına almalarını emrettiğini ve kendisinin de bu emri yerine getirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını izledikten sonra darbe teşebbüsü olduğunu anladığını ve o saatten sonra da karargah bahçesindeki herkesin tek kaygısının kışlanın emniyetini sağlamak olduğunu savunan Yüksel, sabaha kadar karargah içerisinde ve odasında vakit geçirdiğini kaydetti. Yüksel, "15 Temmuz akşamı Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargahında hiçbir silahlı çatışma yaşanmamış, sivil halka yönelik bir hareket olmamıştır. Emniyetin sağlanması esas alınmıştır. Mesaiye çağrılmam amirlerimin bilgisinde olmuştur. Darbeye yönelik kimseden emir ve talimat almadım, sorumlu olduğum personele emir, talimat vermedim." dedi.

Sanık Yüksel, KKK karargahında bin 500'e yakın personelin görev yaptığını, davada ise 150 kişinin yargılandığını ifade ederek, "Biz karargahımızı korumak için o gece görev aldık, başka da bir eyleme katılmadık. Genelkurmay Başkanlığı karargahında 'darbe oldu' diyorlar ve vatandaşımız silahı olmadan, canları pahasına darbeye karşı koymak için Genelkurmay Başkanlığını darbecilere bırakmamak için mücadele ediyor. Bizim ise Kara Kuvvetleri Komutanlığını işgal ettiğimiz söyleniyor ama nedense bizim karargahta görevli generaller kendi karargahlarını kurtarmaya gelmediler. Genelkurmay karargahını kurtarmaya giden siviller kadar bizim karargahımızda çalışan generallerin cesareti mi yoktu, inancı mı yoktu?" diye konuştu.

Darbe teşebbüsünün yaşandığı saatlerde sadece Kuvvet Komutanının özel kalem müdürünün güvenilirliğinden hareketle bu kişinin verdiği emri yerine getirdiğini iddia eden Yüksel, "Stratejik konumu olmayan üç adamı, özel kalem müdürünün güvenilirliğinden hareketle tahliye ettim. Ömer Halisdemir de aldığı emri sorgulasaydı bugün böyle olmazdı. Kuvvet komutanını temsil eden makamın müdürünün bana verdiği emri yerine getirdim. Ben askerim, amirimin verdiği emri yerine getirmek için yetiştirildim." ifadesini kullandı.

Sanık Yüksel'in, savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçildi. Milli Savunma Bakanlığının avukatının soru sorarken değerlendirmelerde bulunması üzerine Yüksel ve bazı sanıklar, tepki gösterdi. Sanıkların seslerini yükseltmesi üzerine de bazı müştekiler ile sanıklar arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Yaşanan tartışma, mahkeme başkanının uyarıları üzerine sona erdi.

21.07.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen davaya, sanıklar, avukatları ve müşteki kurum Başbakanlığın avukatları katıldı.

Sanık eski Kurmay Binbaşı Fikri Pehlivanlı savunmasında, KKK Tayin Daire Başkanlığında plan subayı olarak çalıştığını, atamaların otomasyon ortamında yapılması, uzmanlaşma ve subay-astsubay kariyer yönetimi projelerini yürüttüğünü belirterek, 15 Temmuz günü de gece geç saatlere kadar projeler üzerine çalıştığını söyledi.

15 Temmuz'da saat 21.30 sıralarında koridordan "tatbikat var aşağıya inin" bağrışmalarını duyduğunu ve bahçeye indiğini, diğer personellerin kamuflajlı olması nedeniyle de saat 22.30'da kamuflajlarını giydiğini ifade eden Pehlivanlı, savaş uçaklarının alçak uçuş yapması ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından silah sesleri duyması üzerine odasına gittiğini, gece saat 01.00'a kadar odasında ve koridorlarda gezdiğini, saat 02.30'da artan çatışma sesleri nedeniyle bahçeye çıktığını anlattı.

Sanık Pehlivanlı, yaşananlar sırasında "KKK Personel Başkanı Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk'ün Genelkurmay Başkanlığının emriyle tutuklandığını" duyduğunu belirterek, "Çatışma sesleri nedeniyle kışla içinde tedbir alınıyordu ben de nöbet mevzilerine gittim. Mevzideki askerler korkmuştu, onlara korkmamalarını söyledim ve kışlanın etrafını dolaştım. Saat 04.30 sıralarında Erman Arısoy ve Ahmet Aktaş karargah dışına çıkmak istedi, ben de 'çatışma sesleri var, dışarı güvenli değil' diyerek çıkmamalarını söyledim. Sabah saat 09.30 gibi de dışarı çıkışların serbest olduğuna dair bilgi gelince ben de karargahtan ayrıldım." dedi.

Gece saatlerinde karargah bahçesine indiğinde bir askerden piyade tüfeği aldığını ancak bu tüfeği hiçbir şekilde kullanmadığını savunan sanık Pehlivanlı, bir soru üzerine firari darbeci general Ali Kalyoncu ile 15 Temmuz saat 16.00 sıralarında koridorda karşılaştıklarını, Kalyoncu'nun kendisinden Ankara'da görevli personel listesini istediğini, birlikte bilgisayardan listeyi hazırlamaya başladıktan kısa bir süre sonra işlemin uzun süreceğini anlayan Kalyoncu'nun beklemeden yanından ayrıldığını kaydetti.

"Terör tatbikatına yönelikti"

Sanık Pehlivanlı, 15 Temmuz'da amirlerinin yanında onların emir ve talimatlarını yerine getirdiğini, eğitim elbisesini giydiğini ancak sadece kışlanın emniyetini sağlamak için tedbir aldığını, kışlasının emniyetini sağladığı için de terör örgütü üyesi olmaktan yargılandığını savundu.

İddianamede yer alan diğer sanık ve tanık ifadelerinde "Kışlada planlama yaparak herkesi isim isim noktalara dağıttığı" yönünde beyanlar olduğunun hatırlatılması üzerine de sanık Pehlivanlı, kişilerin belli noktalara dağılması yönündeki sözlerinin, terör tatbikatına yönelik olarak söylediği sözler olduğunu öne sürdü.

"Genel sekreter söylediyse Kurmay Başkanın haberi vardır"

Sanık eski Kurmay Binbaşı Fatih Demir de hakkındaki suçlamaları reddederek, hiçbir terör örgütünün okuluna, dershanesine gitmediğini, askeri liselere başkalarının telkiniyle değil tamamen özgür iradesi ve başarıları sonucunda girdiğini söyledi.

15 Temmuz günü sabah saat 06.30'da her zamanki gibi mesaisine başladığını belirten Demir, davanın firari sanığı eski KKK Genel Sekreteri Kurmay Albay Uğur Karaca'nın kendisini çağırarak, "KKK Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar'ın konutunun güvenliğine dair ihbarlar aldıklarını, bu konuda bir faaliyet olacağını" söylediğini ve akşam saatlerinde eğitim elbiseli olarak hazır bulunmasını istediğini anlatttı.

Sanık Demir, Merasim Sokak saldırısının ardından komutanların konutlarına yönelik ihbarlara dikkat edildiğini, Genel Sekreter Karaca'nın söylediği konuyu bu yüzden normal karşıladığını kaydetti.

Firari sanık Karaca'nın sözlerini yadırgamadığını, "Genel sekreter söylediyse Kurmay Başkanın haberi vardır" düşüncesiyle bu emre yaklaştığını ifade eden sanık Demir, akşam saatlerinde evinden eğitim kıyafetlerini almaya gittiğini, karargaha döndükten sonra da firari sanık Uğur Karaca'nın emri ve komutasında KKK Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar'ın konutunun bulunduğu lojmanlara gittiklerini söyledi.

Lojmanlar bölgesine geldiklerinde Karaca'nın orada kaldığını ancak kendisine sertçe tekrar karargaha dönme emrini verdiğini anlatan Demir, emir doğrultusunda karargaha döndükten sonra da saat 22.30 sıralarında televizyondan Başbakan Binali Yıldırım'ın kalkışma olduğuna dair haberleri izlediğini ifade etti.

Darbe teşebbüsünün yaşandığı saatlerde hiçbir faaliyete katılmadığını, odasından birkaç kez çıktığını, 15 Temmuz'un ardından birkaç gün mesaisine devam ettiğini bildiren Demir, mesaiye geldiği bir gün nizamiyeden kartıyla giriş yapamaması üzerine hakkında gözaltı kararı bulunduğunu öğrendiğini ve kendisinin Merkez Komutanlığına giderek teslim olduğunu söyledi.

Kurmay subayın belinde maket tabanca

Kamera görüntülerinden kamuflajında silah olduğuna dair değerlendirmeler yapılmasının da yanlış olduğunu savunan Demir, ifadesini şöyle sürdürdü:

"İddianamede tabancalı olduğum suçlamasını kabul etmiyorum. Görüntüler incelenirse belimdeki kılıfta, bana verilen beylik tabancasının olmadığı, maket, oyuncak tabanca olduğu açıkça görülecektir. Benim beylik tabancam da 1 kilo 250 gram ağırlığında, bir önceki görev yerim 95. Zırhlı Tugay'da görev yaparken sürekli eğitim elbisesi kullanıyorduk ve tabanca her geçen saat ağırlaşıyor, hareketimizi kısıtlıyordu bunun için de kılıfa oyuncak, maket tabanca yerleştiriyorduk. Terör tehditi olmayan bölgelerde personel bu yöntemi kullanır. Hatta bu yöntemin kullanılmaması için emirler de yayınlanmıştır. Ben 15 Temmuz'da kesinlikle ve kesinlikle tabanca ya da silah almadım, kullanmadım, taşımadım."

İddianamede yer alan er Aykut Birgül'ün, kendisini Genel Sekreter odasında silahlı gördüğü yönündeki iddiaları da reddeden sanık Demir, kamera kayıtlarının net ve açık olduğunu, silahlı görüntüsünün olmadığını savunarak, er Aykut Birgül'ün mahkemede de dinlenmesini talep etti.

Bazı sanıkların savunma için süre talep etmesi, bazı sanıkların da avukatlarının duruşmada hazır bulunmaması üzerine mahkeme başkanı, tüm sanık ve sanık müdafilerine iddianame ve eklerinin yasal süresi içinde ulaştığını, savunmalarını hazırlamaları için gerekli zamanın verildiğini belirtti.

Tüm sanık ve avukatlarına savunmalarını yapmaları için ihtarda bulunulmasına, savunmasını yapmayan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarına yönelik taleplerin reddine karar verildi.

Duruşma, 24 Temmuz Pazartesi'ne bırakıldı.

Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-10 Nisan (2017) 'Ankara 150 sanık Darbe Yap./Kara Kuvvetleri Yapılanması' davası

(22 Temmuz 2017, 12:32)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=10936    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.506.321