Tam
EskidenYeniye
 

Darbede Emniyet İşgali davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi ile Esenler Birlik Köprüsü'ndeki olaylarda 5 kişinin şehit olmasıyla ilgili aralarında tankın içinden çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 sanığın yargılanmasına devam edildi. Savunmasında kendilerini durdurmaya çalışan vatandaşları 'provokatör' olarak niteleyen sanığa Mahkeme Başkanı 'Durumu öyle bir tanımlıyorsun ki, sanki düşman toprağında çevrilmişsiniz. Etrafınızdaki kişiler İstanbul halkı değil miydi' diye tepki gösterdi.

Önceki haber title=Sonraki haber

04.11.2017 19:10 Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal girişimi ile Esenler Birlik Köprüsü'ndeki olaylarda 5 kişinin şehit olmasıyla ilgili aralarında tankın içinden çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 67 sanığın yargılanmasına devam edildi.

30.10.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yer alan büyük salonda yapılan duruşmada, tutuklu sanıkların savunmaları alındı.

66. Mekanize Tugay Komutanlığı'nda görevli eski Üsteğmen Bora Serhat Seçkin, verdiği ifadede Mithat Aynacı'nın o gece neler yaptığını şöyle anlattı;

-'Halk, bulunduğumuz aracın üstüne çıkmaya çalışıyordu. Ben ve askerlerim araç içindeydik. Mithat Aynacı yanımıza gelerek, 'Ankara'yı ve İzmir'i ele geçirdik, bir tek burası kaldı' şeklinde söyleniyordu. Daha sonra tepkilerin artması üzerine Mithat Aynacı, 'Halk Osman Akkaya'yı öldürdü, eğer araçtan inersek bizi de öldürürler' dedi.'

Tutuklu sanıklardan eski Kara Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrencisi Ahmet Gök, da Mithat Aynacı ile ilgili şunları anlattı:

-'Nereye ve kime ateş açtığını görmedim. Halk, Osman Akkaya'yı almış. Mithat Aynacı da bize Osman Akkaya'nın linç edildiğini belirterek, kendimizi korumak için silah kullanmamızı söyledi. Biz hiçbir şekilde silahımızı kullanmadık. Darbe kalkışmasını ise haberlerden anladık. Mithat Aynacı, bize 'Her habere inanmayın, TRT Haber'e bakın. Silahınızı kullanın yoksa linç edilirsiniz. Türkiye'deki bütün emniyet binaları alındı.' dedi. Biz ona inanmıyor ve dediğini de yapmıyorduk. Hemen Balıkesir'deki okul komutanımız Yüzbaşı Yasin Köse'yi aradık. Yasin Yüzbaşı, bize sakin olmamızı ve kesinlikle hiçbir emre riayet etmemizi ve polise teslim olmamızı söyledi. Biz de komutanımızın dediğini yaptık.'

Aynacı ile Akkaya'nın arasında geçen konuşmanın bir bölümüne tanık olduğunu kaydeden Gök, 'Mithat Aynacı, yanımıza gelir gelmez Yarbay Osman Akkaya'ya 'Helikopterler nerede kaldı. Hava desteğine ihtiyacımız var' dedi. Mithat Aynacı, sürekli telefonundan mesajlaşıyordu.' ifadesini kullandı.

Gök, Mithat Aynacı'nın teslim olurken üstündeki üniformayı çıkardığını, kendisini almaya gelen polislerden tişört istediğini belirtti.

EN RÜTBELİ İSMİN İFADESİ

Tutuklu sanık eski Yarbay Fatih Sönmez de davada ifade verdi. Vatan Caddesi'nde sivil araçların durdurulması emrini vermediğini öne süren Sönmez, 'Ben sivil araçları durdurma emrini kesinlikle vermedim. Askerlere, sadece terör tehlikesine karşı dikkatli olunması emri verdim. Vatan Caddesi'nde ne olduğunu anlamaya çalıştığımız bir durumda havaya ateş açtığım yönündeki beyanları da kabul etmiyorum.' diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ali Özcan, savunmasında sürekli kendilerini durdurmaya çalışan vatandaşları 'provokatör' olarak tanımlayan Sönmez'e, 'Durumu öyle bir tanımlıyorsun ki, sanki düşman toprağında çevrilmişsiniz. Etrafınızdaki kişiler İstanbul halkı değil miydi? Onlara sormadınız mı, bizi neden engellemeye çalışıyorsunuz diye?' diye sordu.

Sanık Sönmez, 'Evet… İstanbul halkıydı. Biz de onu anlatmaya çalıştık ama öfkeli halkla sağlıklı bir iletişim kuramadık, polisler bize yardımcı olmadı. Bu yüzden dönüşümüz gecikti?' dedi.

Şehit Ahmet Kocabay'ı vurduğu iddiasını kabul etmeyen, kimseye silah doğrultmadığını söyleyen Sönmez'e, müşteki sırasında duruşmayı takip eden 15 Temmuz gazileri tepki gösterdi. Bir gazi ayağa kalkarak 'Peki beni kim vurdu?' diye bağırdı.

Duruşmada, Sönmez'in çapraz sorgusuna geçildi.

Mahkeme Başkanı Özcan, 'Sen sanıklar arasında en rütbeli kişisin. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik madem ki terör saldırısı var ve polise desteğe gidiyorsunuz, hiç sormadın mı bizi orada kim karşılayacak, kiminle irtibat sağlayacağız diye?' sorusuna Sönmez, 'Biz dönmeye çalıştık.' karşılığını verdi.

'Kışladan çıkmadan plan yapmadınız mı, dost kim, düşman kim belirlemediniz mi?' sorusunu Sönmez, 'Planlama gidilen yerde yapılır.' diye yanıtladı.

31.10.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmada, tutuklu sanıkların savunmaları ile devam ediliyor.

Duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık eski Yarbay Fatih Sönmez, 14 Temmuz'da 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda yapıldığı tespit edilen darbe toplantısına katılmadığını iddia etti.

Vatan Caddesi'nde sivil araçların durdurulması emrini vermediğini ifade eden Sönmez, 'Sivil araçları durdurma emrini kesinlikle vermedim. Askerlere, sadece terör tehlikesine karşı dikkatli olunması emri verdim. Vatan Caddesi'nde ne olduğunu anlamaya çalıştığımız bir durumda havaya ateş açtığım yönündeki beyanları da kabul etmiyorum' ifadelerini kullandı.

Hakkındaki vatandaşların ısrarlarına rağmen 'Teslim olmak istemedi' yönündeki beyanları kabul etmediğini kaydeden Sönmez, 'Personelime kendisini korumaları yönünde talimat verdim. Namluların herhangi bir kimseye çevrilmesi emrini vermedim, böyle bir emir de duymadım. Vatan Caddesi'nde asker ile vatandaşın ne yaptığı kamera kayıtları izlendiğinde ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum. Kışlaya dönmek istediğimiz sırada tepki gösteren vatandaşlar vardı. Bu sırada provokatör olduklarını düşündüğüm kişilerce yaralandım' dedi.

'Etrafınızdaki kişiler İstanbul halkı değil miydi'

Sönmez'in vatandaşlar için 'provokatör' kelimesini kullanmasına müdahale eden mahkeme Başkanı Mehmet Ali Özcan, 'Durumu öyle bir tanımlıyorsun ki, sanki düşman toprağında çevrilmişsiniz. Etrafınızdaki kişiler İstanbul halkı değil miydi Onlara sormadınız mı, bizi neden engellemeye çalışıyorsunuz' diye sordu.

Bunun üzerine Sanık Sönmez, 'Evet, İstanbul halkıydı. Biz de onu anlatmaya çalıştık ama öfkeli halkla sağlıklı bir iletişim kuramadık, polisler bize yardımcı olmadı. Bu yüzden dönüşümüz gecikti' savunmasında bulundu.

Savunmasında devamla Şehit Ahmet Kocabay'ı vurduğu iddiasını kabul etmeyen, kimseye silah doğrultmadığını söyleyen Sönmez'e, müşteki sırasında duruşmayı takip eden 15 Temmuz gazileri tepki gösterdi. Bir gazi ayağa kalkarak 'Peki beni kim vurdu'diye bağırdı.

Duruşmada, tutuklu sanık eski Uzman Çavuş Ferdi Ayan dinlenildi.

Ayan, tabur komutanı eski Kurmay Yarbay Kadir Yıldız'ın 'alarm' vermesiyle taburda hareketliliğin yaşandığını anlattı.

15 Temmuz akşamı saat 22.00 sularında 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'ndan çıkış yaptıklarını belirten Ayan, Vatan Caddesi'ne intikal ettikleri sırada bir polis memurunun, 'Darbe yapılıyor, bu işe alet olmayın' şeklinde bağırarak, kendilerini uyardığını söyledi.

Ayan, polisin uyarması üzerine cep telefonundan haberleri kontrol ettiğini ileri sürerek, 'Polisin uyarmasıyla araç komutanımız İsmail Yüzbaşı'yı aradım fakat ulaşamadım. Kendisi o an yanımızda değildi. Gördüğümde de zaten geri dönüş emrini vermişti. Gece 00.30 civarında kışlamıza giriş yaptık. Kimseye zarar vermedik.' dedi.

Darbe girişiminden sonra görevine devam ettiğini ifade eden Ayan, Irak'taki Başika Kampı'nda görevlendirildiğini savunmasına ekledi.

Bir müşteki avukatının, 'Kadir Yıldız'ın odasında çıkan boş kovanlar sizin silahınızdan çıkmış, ne diyeceksiniz?' sorusuna Ayan, 'Eski Yarbay Kadir Yıldız, o gün zaten odasına dönememiştir. Yani benim silahıma ait olan kovanlar, daha önce oradaydı. Bunun da sebebi, eğitim amaçlı kışla içinde atış talimi sırasında atılan kurşunlara ait kovanlardır. Talimden sonra boş kovanları toplar, tabur komutanımıza veririz. Kovanların 15 Temmuz'la alakası yoktur.' şeklinde cevap verdi.

- Polis, askerleri uyarmış

Savunmasını tamamlayan tutuklu sanık eski Yüzbaşı İsmail Sezer de KOKTOD (Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme) kapsamında Diyarbakır'da görev aldığını, bu yüzden darbe girişimi sırasında da birlikte yaşanan olayların kendisinde şüphe uyandırmadığını ileri sürdü.

Vatan Caddesi'ndeki Emniyet Müdürlüğü'ne 7 zırhlı araçla gidildiğini ifade eden Sezer, 'Saat 22.30'da kışladan çıktık. Vatan Caddesi'ne geldiğimizde saat 23.15 sularıydı. Bir polis memuru, bütün askeri araçtakileri 'Yapılan kanunsuz bir eylemdir. Kalkışmadır… Birliğinize dönün' diye uyarıyordu, Biz durumu öğrenir öğrenmez, birliğimize döndük. Kışlaya giriş saatimiz ise 00.30 civarıdır.' diye konuştu.

Sezer, Kara Harp Okulu öğrencilik yıllarında ve meslek hayatında FETÖ örgütünün hedefindeki subaylardan olduğunu iddia ederek, şunları söyledi:

'FETÖ sanıklarından ve Genelkurmay Çatı Davası'da yargılanan eski Tümgeneral Mehmet Dişli, 2004 yılında bizim taburun kurmay yarbay rütbesiyle komutanıydı. Mehmet Dişli'nin kanaat notuyla neredeyse Harp Okulu'ndan atılacaktım. Mehmet Dişli, mezun olduğum dönemde şahsi dosyama 'takip edilmesi gerekir' şeklinde uyarı notu düşmüş, ayrıca pilot olmamı da engellemiş birisidir. Şimdi daha iyi anlıyorum, kendi ekibindeki kişileri pilot yapmak için bizim gibilerini elemişler.'

- 'Ezilen ezilsin, yapacak bir şey yok'

Söz alan tutuklu sanıklardan eski Uzman Çavuş İdris Yeter ise görevinin tank nişancılığı olduğunu belirtti.

Darbe girişimini, haberlerden öğrendiğini ileri süren Yeter, 'Tank komutanımız Yüzbaşı Serdar Değirmendere'ye haberleri gösterdim. O da 'Polis, asker iş birliği halinde. Öyle bir şey yok' şeklinde karşılık verdi. Halk tankın etrafını sarınca Serdar Değirmendere tank şoförüne 'Ne duruyorsun gerizekalı, gebertirim seni' diye bağırdı. Ben tankın üzerine çıkan vatandaşların uyarılarını duyamadım. Bu sırada mühimmat doldurucusu Astsubay Maksut Keleşoğlu da 'Ezilen ezilsin yapacak bir şey yok' dedi. Tankın üzerinden ateş açıldı ancak kimin ateş ettiğini görmedim.' dedi.

Duruşma, sanık savunmalarının tamamlanması için yarına ertelendi.

01.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yer alan büyük salonda yapılan duruşmada, tutuklu sanıkların savunmaları alındı.

Söz alan tutuklu sanık eski Astsubay Maksut Keleşoğlu, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde kışlada silah kaybolduğu gerekçesiyle mesaide tutulduğunu öne sürdü.

Akşam saatlerinde terör saldırısı olduğu bilgisini kendisine eski Üsteğmen Burak Uluçınar'ın verdiğini belirten Keleşoğlu, '15 Temmuz günü rutin mesaimize devam ediyorduk. Silah kayboldu denilerek ikinci bir emre kadar mesaide tutulduk. 3. Kolordu'dan terör saldırısı yönünde mesaj gelmişti. Terör saldırısı denildiği için kışlada yaşananları yadırgamadım.' dedi.

Keleşoğlu, 66. Mekanize Tugay Komutanlığı'ndan çıkmadan önce bulunduğu tankta emir komutayı eski yüzbaşı Serdar Değirmendere'nin aldığını iddia etti.

Tutuklu yarbay, 'Ateş et' emrini vermiş

Vatan Caddesi'ne geldiklerinde halkın tepkisiyle karşılaştıklarını anlatan Keleşoğlu, bulunduğu tankın üzerine vatandaşların çıkmaya çalıştıklarını anlatı.

Keleşoğlu, bulunduğu tanka eski Yarbay Fatih Sönmez'in bindiğini ve halkla ilk temasa onun geçtiğini ifade ederek, şunları anlattı:

'İdris Yeter, telefonundan haberlere baktı. TSK'nın yönetime el koyduğunu söyledi. Halka terör gerekçesiyle geldiğimizi anlatmaya çalışıyordum. Vatandaşlar tankın üzerine çıkmaya başladı. Kışlamıza dönmek istedik, fakat trafikte sıkıştığımız için geri dönmemiz uzun sürdü. Yarbay Fatih Sönmez'in bulunduğumuz tanka gelmesiyle ben tankın içinde geçtim. Bir vatandaşın, Fatih Yarbay'ın silahını almaya çalıştığını, bu sırada da Fatih Yarbay'ın bıçaklandığını gördüm. Fatih Sönmez, bana 'ateş et' diye emir verdi. Ben ateş etmeyeceğimi söyledim. Birkaç el silah sesi duydum. Birliğimize geri döndük ve silahımı teslim ettim.'

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Ali Özcan, 'Halkın, Yarbayın silahını aldığını söylüyorsun, silahı size karşı kullandılar mı?' sorusuna Keleşoğlu, 'Hayır kullanmadılar.' yanıtını verdi.

Özcan'ın, 'Bulunduğun tank onlarca insanı yaraladı, araçları sürükledi. Eze eze gitti, hiçbir şey görmedin mi?' şeklindeki sorusuna ise sanık Keleşoğlu, 'Tankın içindeydim, ne olduğunu algılayamadım. Şoktaydım.' diye cevapladı.

Bu cevap karşısında Heyet Başkanı Özcan, 'Öncesini, sonrasını hatırlıyorsun ama ortası yok.' diye tepkisini dile getirdi.

MİTHAT AYNACI

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmada, tutuklu sanık eski emniyet müdürü Mithat Aynacı, darbe girişimine katılmadığını ileri sürdü.

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Aynacı, 'İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün 'Herkes göreve' niteliğindeki mesajı üzerine evimden geldim. Evimden çıktığım saat 23.12'dir.' dedi.

Aynacı, askeri üniforma giymediğini iddia ederek, 'Benim üzerimde resmi üniformam var. 'Askeri üniforma var' denilerek resmen medyada hedef tahtası haline getirildim. Asker kıyafeti giymedim.' şeklinde savunma yaptı.

Tutuklu sanık eski emniyet müdürü İsmail Uğuz ile kendisinin irtibatlandırılmaya çalışıldığını savunan Aynacı, Uğuz'la herhangi bir iletişiminin bulunmadığını ve sadece devre arkadaşı olduğunu ileri sürdü.

Aynacı, darbe sanıklarından eski yarbay Osman Akkaya ile görüştüğünü belirterek, şöyle devam etti:

'Saat 23.27'de Yarbay Osman Akkaya ile görüştüm, doğrudur fakat kendisine 'Hava desteğine ihtiyacımız var.' şeklinde beyanda bulunmadım. O da burada oturuyor, kendisine sorabilirsiniz. Ayrıca, darbecilerin 'Yurtta Sulh' grubunda emniyet için istenen hava desteği saati bellidir. Benim Osman Akkaya ile görüştüğüm saat ise iddianamede belirtilmiştir. Bu iddia açıkça bana atılan iftiradır. Ben hava desteği istemedim.'

Akkaya'nın ateş ettiğini görmediğini savunan Aynacı, 'Osman Akkaya'nın ateş ettiğini görmedim. Ben askerleri, araçtakileri oradan almak için gittim. ZPT'de 3-4 kişi yoktu, neredeyse 10 kişi vardı. Ben onları vazgeçirmek için girdim. Polislere direndiğim iddia ediliyor. Bir tane şahit göstersinler. Cemil Gürbüz, o an ifadesinde böyle bir şey söylemiyor fakat 10 ay sonra savcılığa verdiği ifadesinde direndiğimi ifade etmiş. Açıkça yalan söylüyor. Ben kimseyi tehdit etmedim. Görüntüler ortada. Bu şahsın iftiralarının dosyamdan çıkarılmasını talep ediyorum. Ayrıca basında tankın içinden çıktığım yazılıyor, ZPT'yi tank yaptılar.' ifadelerini kullandı.

Aynacı, polise teslim olduktan sonra kendisine ait cep telefonuna el konulduğunu söyledi.

Telefonu incelendiğinde darbe girişiminin aydınlatılacağını iddia eden Aynacı, şöyle devam etti:

'Ben, gözaltına alındığımda telefonumu ve şifresini verdim. O gün delil dosyasına koydular. Yaklaşık 10 ay sonra kaldığım cezaevine iki polis gelerek benden şifremi istedi, verdiğimi söyledim. 'Tekrar söyle.' dediler. Hatırlayamadığım için söyleyemedim. Bana güldüler ve 'Hatırlamıyor' diye tutanak tuttular. İki gün sonra gazetede 'Şifresini hatırlayamadı.' diye haber okudum.'

Telefonunun hangi incelemelerden geçirildiğini öğrenmek istediğini belirten Aynacı, defalarca evinin arandığını, hiçbir şey bulunamadığını, telefonunun da aleyhinde bir şey bulunamadığı için sıfırlandığını öne sürdü.

'FETÖ üyesi değilim' diyen Aynacı, kendisinin silahlı herhangi bir terör örgütüyle irtibatlandıracak bir delilin ise iddianamede bulunmadığını savundu.

FETÖ'nün şifreli haberleşme programı Bylock'u kullanmadığını iddia eden Aynacı, 'Bunun için savunma bile yapmak istemiyorum, ortaya çıkarsınlar. Turuncu listedeymişim, keşke kırmızı listeye koysalardı. Efendim ben ByLock kullanmadım.' ifadesini kullandı.

Gözaltına alındığı sırada üzerine 1 ABD doları çıktığı iddiasına ilişkin Aynacı, 'Adli emanette değil mi efendim? Getirsinler de görelim. Üzerimde 1 dolar falan çıkmadı, suçlamayı kabul etmiyorum.' dedi.

'Darbeyi içine girdiğim ZPT'de öğrendim'

Eski Yarbay Osman Akkaya ile yaptığı telefon konuşmasına değinen Aynacı, 'Osman Akkaya'yı daha önce tanımıyordum, kendisine telefonumu kim verdi bilmiyorum. Osman Akkaya beni aradı. Bir süre müzakere ettik. Osman Akkaya, bana askerin ayrılacağını söyledi. Herhangi bir darbe toplantısına katılmadım. Darbeyi içine girdiğim ZPT'de öğrendim. Darbe yapılacağından haberim yoktu.' savunmasını yaptı.

Çapraz sorgusunda Aynacı'ya, telefonunu neden fabrika ayarlarına döndürdüğü soruldu. Bu soruya Aynacı, 'Ben telefonuma hiçbir şey yüklemedim.' yanıtını verdi.

Müşteki avukatının, 'O gün neredeyse bütün görüşmenizi darbe sanıklarıyla yapmışsınız. Örneğin Albay Gürcan Sercan, Yarbay Osman Akkaya, emniyet müdürü Zafer Kuloğlu ve komiser Hüseyin Uzunlu. Bunların hepsi tutuklu. Bu durum tesadüf mü?' şeklindeki sorusunu, Aynacı, 'Konuştuğum kişilerin darbeci olduğunu bilmiyordum.' şeklinde yanıtladı.

Duruşma, yarına ertelendi.

02.11.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada yer alan büyük salonda yapılan duruşmaya, 23 tutuklu sanık ve avukatları katıldı.

Davanın dördüncü celsesinde, tutuklu sanıkların tahliyelerine ilişkin beyanları ile müşteki avukatların davaya katılma talepleri alındı.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu sanık savunmalarının henüz tamamlanmamış olması ile sanıklara atılı suçun vasfını ve mahiyetini dikkate alarak tahliye taleplerini bu aşamada reddetti.

Mahkeme heyeti, Bakırköy Adliyesi'nde üç hafta boyunca yapmayı planladığı duruşmayı, 5 Şubat 2018'e erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün işgal edilmesine teşebbüs eden ve aralarında tankın içinden çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı, yine olay tarihinde Edirne Emniyet Müdürlüğü'nde görevli olup İstanbul Emniyet Müdürlüğü binası çevresinde bulunduğu tespit edilen eski Emniyet Müdürü İsmail Uğuz'un yanı sıra Yarbaylar Osman Akkaya ve Fatih Sönmez'in de bulunduğu 23 rütbeli asker ile 44 er 'sanık' sıfatıyla bulunuyor.

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve 73 kişinin 'müşteki' ve 14 kişinin 'mağdur' sıfatıyla yer aldığı iddianamede, darbe girişimi sırasında rütbeli askeri personel sanık Ömer Kalın'ın kullandığı tankı, duran araçların ve vatandaşların üzerine sürmesi sonucu Hüseyin Kısa, Muhammet Aksu, Mehmet Şefik Şefkatlioğlu ve Türkmen Tekin'in şehit oldukları anlatılıyor.

Ahmet Kocabay'ın ise sanık Yarbay Fatih Sönmez tarafından silahla vurularak şehit edildiği belirtilen iddianamede, her iki bölgede çıkan olaylarda 30 kişinin de yaralandığı ifade ediliyor.

'Askerlerle görüştükten sonra evden çıktı'

İddianamede, yapılan araştırmalarda örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock' kullandığı belirlenen eski 4. sınıf Emniyet Müdürü Mithat Aynacı'nın üzerinde 1 dolarlık banknot bulunduğu vurgulanıyor.

Aynacı'nın kullandığı telefon hattındaki görüşmeler incelendiğinde 15 Temmuz'da başka dosyadan tutuklu eski İstanbul Jandarma Komutanı Albay Gürcan Sercan ile bu dosyanın sanıklarından Osman Akkaya ve bazı askerlerle birçok kez telefon görüşmesi yaptığı belirtiliyor.

Sanık Aynacı'nın cep telefonu baz bilgisine göre, 15 Temmuz'da saat 20.00 sıralarında Küçükçekmece'deki ikametinde olduğu ve 20.14'te aktif görevde olan bir uzman çavuş tarafından arandıktan sonra ikametinden ayrıldığı belirtilen iddianamede, sanığın, eski Albay Gürcan Sercan'la saat 22.49'da görüşme yaptıktan sonra Küçükçekmece'den ayrılarak İl Emniyet Müdürlüğü'nün bulunduğu Vatan Caddesi'ne hareket ettiği anlatılıyor.

İstenen cezalar

İddianamede, tüm sanıklar hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sanıklardan Mithat Aynacı hakkında ayrıca 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'hakaret' ve 'tehdit' suçlarından 30 yıldan 55 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, kullandığı tankla 4 kişiyi ezerek ölümüne yol açtığı gerekçesiyle sanık Ömer Kalın'ın 'kasten öldürme', kasten yaralama', 'mala zarar verme' suçlarından 4 kez müebbet ile 529 yıldan 990 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Maktul Ahmet Kocabay'ın silahla vurularak şehit edilmesi ve diğer maktullerin ölümünden sorumlu tutulan sanık Yarbay Fatih Sönmez hakkında ayrıca 'kasten öldürmeye azmettirme' suçundan 5 kez müebbet ve 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'kasten yaralama', 'hakaret', 'tehdit', 'mala zarar verme' suçlarından 559 yıldan 1030 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, 'ana darbe davası'nın sanıklarından eski Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit'in kendisine İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesinin işgal edilmesi talimatı verdiği belirten dönemin 66. Mekanize Piyade Tugayı'nda Kurmay Başkan Vekili Yarbay Osman Akkaya hakkında da ayrıca 'kasten yaralama', 'kasten öldürmeye teşebbüs', 'hakaret' ve 'tehdit' suçlarından 113 yıldan 256 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, diğer bazı sanıkların da yine benzer suçlardan 13,5 yıl ila 990 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-24 Mayıs (2017) 'İstanbul 67 sanık Darbe Yap./Vatan Emniyet'in İşgali' davası

(04 Kasım 2017, 19:10)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=11621    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
63.447.687