Hatay'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde 'Hatay sıkıyönetim komutanı' olarak belirlenen, dönemin 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ve eski emniyet mensuplarının da aralarında yer aldığı 33'ü tutuklu, 9'u tutuksuz, 2'si firari 44 sanığın yargılanmasına devam edildi.
17.02.2018 14:03 Hatay'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde 'Hatay sıkıyönetim komutanı' olarak belirlenen, dönemin 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ve eski emniyet mensuplarının da aralarında yer aldığı 33'ü tutuklu, 9'u tutuksuz, 2'si firari 44 sanığın yargılanmasına devam edildi.
12.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tanık ve tutuklu 2 sanık, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Olay tarihinde 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, 121. Serinyol Er Eğitim Alayı ve Garnizon Komutanlığında görevli askerler, görevden ihraç edilen polisler ile bir muhtar ve kardeşinin de aralarında bulunduğu tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile bazı tanıklar ise duruşma salonunda yer aldı.
Duruşmada sanıklar, mahkeme heyetinin dinlediği tanıkların beyanlarında aleyhlerindeki suçlamaları reddetti.
Tutuklu sanıklardan eski tuğgeneral Hasan Polat savunmasında, ne bir terör örgütü yöneticisi ne de darbe girişimiyle bir ilgisinin olduğunu belirtti.
Polat, 15 Temmuz darbe girişiminden haberdar olduktan sonra hiçbir kışladan askeri araç çıkması yönünde talimat vermediğini öne sürdü.
Birliklerin bulunduğu Ahmet Tor Kışlası nöbetçi heyetine, kışlaya hiçbir personel giriş ve çıkışı yapılmayacağı şeklinde emir verdiğini anlatan Polat, şöyle devam etti:
'Darbe girişimi günü darbe kalkışmasında bulunabilecek komutanları engellemiş oldum. Hem de zırhlı araçların, tankların bulunduğu Ahmet Tor Kışlası'na giriş ve çıkışları yasakladım. Sadece almış olduğum bu tedbir dahi benim darbeye karşı duruşumu göstermiş oldu. Ben tugay komutanıyım. Benim emrimdeki sağ kolum adamlara kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veriliyor. Ben burada darbeye teşebbüsten yargılanıyorum. Ben darbe yapacaksam öncelikle yakın konumumdakilere emir verirdim. Beni şu anda örgüt yöneticisi olarak yargılıyorsunuz. Benim herhangi bir emir ve talimatım var mı? O kadar tanık dinlendi. Ben darbeyi engellemişim. Şimdi ben hem örgüt yöneticiliğinden hem de darbeye teşebbüsten yargılanıyorum. Tahliyemi talep ediyorum.'
Duruşmada dinlenen diğer sanıklar da suçlamaları reddederek tahliyelerini istedi.
Duruşma, diğer tanıklar ile sanıkların dinlenmesi için yarına ertelendi.
13.02.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu iki sanık cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Olay tarihinde 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, 121. Serinyol Er Eğitim Alayı ve Garnizon Komutanlığında görevli askerler, görevden ihraç edilen polisler, bir muhtar ve kardeşinin de aralarında bulunduğu tutuklu, tutuksuz sanıklar ile avukatları ve bazı tanıklar ise duruşma salonunda yer aldı.
Duruşmada sanıklar, mahkeme heyetinin dinlediği tanıkların beyanlarında aleyhlerindeki suçlamaları reddetti.
Tutuklu sanıklardan Eski Trafik Şube Müdürü Mehmet Kamil Ekmekçi, suçlamaları kabul etmeyerek, kendisi hakkında iddianamede yer alan tespitleri yanıtladı.
Darbe girişimi akşamı şehirde görevli ekipleri çağırarak silahlarını askerlere teslim etmemelerini istediğini iddia eden Ekmekçi, 'Silahlarını askere teslim etmemelerini askeri araçlara ve askerlere karşı dikkatli olmalarını istedim. Askerlerle çatışmaya girmeyin şeklinde beyanım olmadı. Toplantıdan sonra ekipler görev yerlerine geri gittiler. Meslek hayatımda ilk defa darbe yaşıyorum. Benim 120 personelim var. Darbeyle ilgili toplantı yapacak olsam 6 kişiyle yapmazdım.' dedi.
Ekmekçi, 15 Temmuz günü İl Emniyet Müdürünün emrinden dışına çıkmadığını, örgüt üyesi olmadığını ve ByLock kullanmadığını savunarak, tahliyesini istedi.
- 'Askeri kıyafetlere karşı ilgim vardı'
Davada tutuksuz yargılanan Serinyol Mahallesi muhtarının kardeşi olan tutuklu sanık Cabir Dik ise 15 Temmuz'da görevini o gün devralan eski Serinyol Jandarma Alay Komutanı Albay Etem Metehan Yaşar'ın kendisine kışlık albay üniformasını giydirdiği ve silahlı kişiler bulmasını istediği yönündeki iddiaları reddetti.
FETÖ ile hiçbir bağlantısının bulunmadığını ve suçsuz olduğunu öne süren Dik, 'Benim askeri parkayı giymekten başka suçum yok. O gün hiç kimse bana üniformayı uzatmadı ve giydirmedi. Ben oda da gördüm ve giydim. Askeri kıyafetlere karşı ilgim vardı ve giydim. 300 silahlı adam bulduğum şeklinde iddialar var. Ben nereden 300 adam çıkaracağım. 19 aydır cezaevinde yatıyorum, tahliyemi istiyorum.' diye konuştu.
Sanık avukatlarını da dinleyen mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan eski askerler Taşkın Heken, Salih Taşkın, Cihan Topçuoğlu, Dağıstan Tunçbilek, Mehmet Atabey ve Mehmet Kargacı'nın tahliyesine, diğer tutukluların ise durumlarının devamına karar vererek duruşmayı 20 Mart'a erteledi.
Paralel yapı-12 Ocak (2017) 'Hatay 44 sanık Darbe Yapılanması' davası
(17 Şubat 2018, 14:03)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: