Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'para kasası' olduğu öne sürülen Naksan Holding'in eski yönetim kurulu başkanı tutuklu sanık Cahit Nakıboğlu'nun da aralarında bulunduğu 27 sanığın yargılanmasına devam edildi.
21.07.2018 17:09 Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'para kasası' olduğu öne sürülen Naksan Holding'in eski yönetim kurulu başkanı tutuklu sanık Cahit Nakıboğlu'nun da aralarında bulunduğu 27 sanığın yargılanmasına devam edildi.
17.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesinde, 'Silahlı terör örgütü yönetme, terörizmin finansmanı hakkında kanuna muhalefet, suç gelirlerinin önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama ve vergi usul kanununa muhalefet' suçlamaları kapsamında görülen Naksan Holding davasına 4 tutuklu sanıkla bazı tutuksuz sanıklar katıldı.
Duruşmada gizli tanık olarak Lale ve Yeşil kod adlı iki şahıs dinlendi. Gizli tanıklar, Nakıpoğlu ailesinin FETÖ ile ilişkisini herkesin bildiğini söyledi. Gizli tanık Lale, 1998 yılına kadar çay sohbetlerine katıldığını söyleyerek, bu örgütün o yıllara kadar küçük bir grup olduğunu ifade etti.
'Bunaltıcı bir şekilde esnaftan para topluyorlardı'
Gizli tanık Lale, 'O yıllarda küçük bir grup olan cemaat Gaziantep'te Safa Dershanesi ve küçük bir evde faaliyet gösteriyordu. Esnaftan para topluyorlardı. Gazetenin parasını bile esnaflardan toplarlardı. Sonra Emine Nakıpoğlu adında bir okul açıldı. Buralarda toplantılar devam etti. Himmet topluyorlardı. Devamlı bunaltıcı bir şekilde esnaftan para topluyorlardı' dedi.
Lale kod adlı gizli tanık, örgütün 1998 yılına kadar hızlı bir büyüme içinde olduğunu, Gaziantep'te tüm yurt ve okulların Nakıpoğlu adıyla açıldığını belirtti.
Gizli tanık Lale, Mahkeme Başkanı Murat Çolak'ın 'toplanan paralar kime veriliyordu' sorusu üzerine ise görevli olan 'abi'lere verildiğini söyledi. Gizli tanık, 'Paraların toplandıktan sonra gariban çocuklara burs olarak verildiğini söylerlerdi. Paraları toplantıya gelen 'abi'lere verirlerdi. Bu paralara Kenya'da okul yapılacak falan derlerdi' şeklinde konuştu.
Yeşil kod adlı tanık ise 'Sohbetler için her grubu ayrı bir firma üstlenirdi. Sohbetleri 'abi' dedikleri hocalar organize ederlerdi. Sürekli değil ama arada himmet toplanırdı. Paraları cemaatin 'abi'leri toplar, bu paralar ile yoksul ailelere yardım, öğrencilere burs verdiklerini söylerlerdi' ifadelerini kullandı.
Mahkeme Başkanı Çolak, Yeşil kod adlı tanığın daha önceki savcılık ifadesinde, 'Toplantıları Nakıpoğlu yapardı' dediğini hatırlatarak, 'Bu toplantıları Nakıpoğlu ailesi mi yapardı' diye sordu. Gizli tanık Yeşil, 'Ev sahipliği ayrı, toplantı organizesi ayrıdır. Toplantıları 'abi'ler yapardı' cevabını verdi.
Gizli tanık 'Lale', sanıklardan Cahit Nakıboğlu'nu tanıdığını söyledi.
Gaziantep'te 1993-1999 yıllarında Fetullah Gülen adı altındaki yapılanmanın çay sohbetlerine katıldığını anlatan gizli tanık, şunları söyledi:
'Çay sohbetlerinde kesinlikle devlet konuları konuşulmazdı. Seçimlerde şu parti bu parti lafı edilmezdi. Allah rızası için sohbet yapılırdı. O günlerde çok küçük grup olan cemaat, 2-3 odalı Sefa Dershanesi'nde faaliyet gösteriyordu. O zamanlar gazetenin haftalık parasını veremeyenlerin parası esnaftan toplanırdı. Sonra diğer okullar açıldı. Buralarda grupları çoğaltmaya başladı. Burada toplantılar yapılıyordu, himmet toplanırdı. Sonra kurbandı, burs gibi yardımlar için her hafta para toplanıyordu. Hizmetin abisi, küçük esnaftan bu şekilde para topluyordu. Bu toplantılarda bir hikaye anlatarak yardım yapılması istenirdi. Esnaf hiç nefes almazdı, ne himmet, ne burs, ne deri toplaması biterdi. Esnaf da güzel sohbetlerden etkilenip çoluğunun çocuğunun rızkını hep bunlara verdiler.'
Daha sonra sorgulamaya başladığı için toplantılara çağrılmadığını belirten gizli tanık, 'Nakıboğlu ailesinin bu işin içinde olduğunu bilmeyen yoktur.' dedi.
Mahkeme başkanının 'Toplanan himmetleri ne yaparlardı' sorusuna gizli tanık, 'Net bilgi vermezlerdi ancak burslarla öğrencilerin yetiştirildiğini ve ülkenin en iyi yerlerine getireceklerini söylerlerdi.' şeklinde yanıt verdi.
Toplanan paraların havuzda biriktiğini ancak nerede toplandığını bilmediğini belirten 'Lale' kod adlı tanık, 'Gaziantep'te kime sorarsanız Cahit Nakıboğlu ailesinin Fetullah Gülen cemaatiyle ilgisi olduğunu söyler. 7'den 70'e herkes bilir.' diye konuştu.
Mahkeme başkanı, tanığa, soruşturma aşamasında 'Cahit Nakıboğlu'nun cemaatin mütevelli heyetinde sözü geçerdi. İmamlar aracılığıyla toplanan paralar Nakıboğlu'na dolayısıyla cemaate aktarılırdı.' şeklinde ifade verdiğini ancak az önce havuzdan bahsettiğini belirterek, çelişkinin giderilmesini istedi.
Gizli tanık Lale, 'Toplanan paraların imamlar aracılığıyla Nakıboğlu'na aktarıldığını bilmiyorum, imamlar, bu parayı havuzda toplayıp okullara aktardığını söylerdi.' şeklinde cevap verdi.
'Yeşil' kod adlı gizli tanık da Nakıboğlu ailesini Gaziantep'te herkesin tanıdığını belirterek, şunları aktardı:
'Ben gezi olaylarına kadar sohbetlere katılıyordum. Gezi olaylarından sonra ilişkimi kestim. Sohbetler, kendi şirketlerinde de yapılmaktaydı, başka büyük firmalarda da yapılmaktaydı.'
Mahkeme başkanı talimatla ifadesi alınan E.G'nin de Nakıboğlu ailesi hakkında 'örgütün en büyük finansörüdür.' dediğini ekledi.
Tutuklu sanık Taner Nakıboğlu, gizli tanık Lale'nin ifadelerine ilişkin, '1990-1998 yıllarında üniversite eğitimini tamamladım, ardından askerlik görevini yaptım. Yani o tarihlerde Gaziantep'te değildim. Gizli tanık Yeşil'in de bahsettiği gibi şirkette sohbet toplantılarını yaptığımız doğru değildir. Bank Asya'daki hesap hareketleriyle ilgili de kredi kartı borçları olabilir. Eğer destek olmak için para yatıracak olsaydık bu kadar küçük tutarlar yatırmazdık. Diğer gelen evraklarla ilgili hazırlık yapmak için zaman istiyorum.' şeklinde savunma yaptı.
Duruşmaya öğle arası verildi.
Sanıkların dinlenmesi ile devam eden davada tutuklu sanık Cahit Nakıpoğlu sağlık sorunları olduğunu belirtti. Nakıpoğlu, 'Sağlık durumumum çok kötü. 7 ameliyat geçirdim. Geçen hafta gelen raporumda da sağlık sorunlarım yazıyor' dedi.
FETÖ'nün himmet ya da mütevelli toplantılarına katılmadığını söyleyen Cahit Nakıpoğlu, 'Ben silahlı terör örgütü üyesi olmaktan yargılanıyorum. Ölsem daha iyiydi. Hiçbir toplantıya katılmadım. Biz bu işin içinde değiliz. Hiçbir dernek ya da vakıfa üyeliğim yoktur. Bank Asya'da hesabımda yoktur. Hiçbir örgüte maddi destekte bulunmadık' şeklinde konuştu.
Tutuklu sanık Taner Nakıpoğlu ise, üzerine atılı suçları kabul etmeyerek, şirketinin terör örgütünün sermayesi ile kurulmadığını söyledi.
'İki adet 1 doların F serisi olması tamamen tesadüftür'
Tutuklu sanık Murat Zar arama esnasında evinde bulunan iki adet 1 doların F serisi olması ile ilgili, 'Aramada bulunan 1 dolar ise, bir adet 1 dolar, bir adet 100 dolar, bir adet 50 dolar, bir adet 20 dolar, iki adet 5 dolar ve iki adet bir dolar şeklinde bulunmuştur. Bütün bu paraların içinde iki adet 1 doların F serisi olması tamamen tesadüftür. Bu paralar farklı ülkelere yaptığım seyahatlerden kalan paralardır' ifadelerini kullandı.
Naksan Holding'in İstanbul ofisinde maaşlı bir çalışan olduğunu söyleyen Zar, 'Bank Asya'ya talimatla para yatırdığım doğru değildir. Hesaplarımın hepsi rutin bankacılık işlemleridir. Çalışma hayatım boyunca ise hiçbir sendika kaydım, Zaman Gazetesi veya Sızıntı Dergisi aboneliğim olmamıştır' ifadelerine yer verdi.
Cahit Nakıpoğlu'nun eşi tutuksuz sanık Ferhan Nakıpoğlu ise, 'Ben ev hanımıydım. Bugüne kadar hiçbir dernek, vakıf, parti ya da sivil toplum kuruluşlarına üyeliğim yoktur. Herhangi bir işte çalışmadım. Ancak 1991 yılında eşim arkadaşlarında söylediği gibi 5 kişi olması sebebiyle beni de ortak yazmıştı. Ancak hangi şirkete ortak olduğumu bilmiyordum. Bu işleri eşim hallederdi. Ben silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasını kabul etmiyorum. Hiçbir şekilde örgüte üye olmadım' dedi.
Tutuksuz sanık Emre Nakıpoğlu ise katıldığı sohbetler ile ilgili, 'Tamamen dini sohbetlerdi. Kesinlikle FETÖ ismi geçmezdi. Ancak şu an pişmanım. Bilerek ya da isteyerek terör örgütüne üye olmadım. Allah rızası için çalıştıklarını düşündüğüm bu yapıdaki insanlar ile görüştüm. Ancak sonradan kandırıldığımı anladım. Suçsuzum' diye konuştu.
Duruşmaya ara verildi.
Mahkeme başkanının söz hakkı verdiği sanıklar, Ferhan, Cahit, Taner ve Emre Nakıboğlu ile Murat Zar, Cihan Dağcı ve Arif Çifçi, eski savunmalarını tekrar ederek beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, bazı avukatların kovuşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerinin reddine karar verdi.
Cumhuriyet savcısı Cem Saklıca, bir önceki celse verdiği esas hakkındaki mütalaasını, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamı dahil olmak üzere tekrar ettiğini bildirdi.
Daha sonra sanıkların esas hakkındaki savunmalarına geçildi.
Sanık Cahit Nakıboğlu, önceki beyanlarını tekrar ettiğini belirterek, 'Herhangi bir suç kaydı ile hareket etmeyip silahlı terör örgütüne üye olmadım. Ancak aksi kanaate varılırsa bu dava kapsamındaki tüm olaylarla ilgili bilgilerimi anlatmam sebebiyle ifadelerimin etkin pişmanlık kapsamında lehime değerlendirilmesini talep ederim. Ben hiçbir zaman FETÖ/PDY üyesi veya yöneticisi olmadım. Bu örgütle ilgili hiçbir dernek, vakıf üyeliğim bulunmamaktadır. Kapatılan bir derneğe de üyeliğim bilgim dışında yapılmıştır. Üyelikle ilgili hiçbir başvurum ve imzam yoktur.' şeklinde konuştu.
Bank Asya'da şahsi hesabının bulunmadığını savunan sanık Nakıboğlu, Naksan Holding'e bağlı şirketlerin de hiçbir örgüte desteğinin bulunmadığını öne sürdü.
Nakıboğlu, 'Başımıza ne geldiyse 2012 yılında FETÖ'nün bölge imamı Mehmet Kocatürk'ü (firari) odamdan kovmamla başladı. Çift taraflı kumpas devam ediyor.' dedi.
'Ben ne mütevelli, ne de himmet toplantısında yer aldım.' diyen sanık Nakıboğlu, sağlık sorunları olduğunu belirterek, tahliyesini talep etti.
Taner Nakıboğlu da suçlamaları kabul etmeyerek, şirketlerinin terör örgütünün sermayesiyle kurulmadığını ve hiçbir örgütün para kasası olmadığını savundu.
Sanık Cihan Dağcı, 'FETÖ terör örgütüne üye değilim, hiçbir zaman da olmadım. Vatanıma, devletime bağlı bir insanım, beraatımı talep ederim.' diye konuştu.
Murat Zar ise Naksan Holding'in İstanbul ofisinde müdür pozisyonunda çalıştığını ifade ederek, şöyle konuştu:
'Bank Asya'ya talimatla para yatırdığım doğru değildir. Tanık anlatımlarında Zirve Üniversitesinde toplantılar düzenlediğim, üniversitede yönetici ve mütevelli heyeti üyesi olduğum yönündeki suçlamaların doğru olmadığı açıktır. Daha da ötesi hayatımda hiç Zirve Üniversitesine gitmedim.'
Tutuksuz sanık Ferhan Nakıboğlu, hiçbir dernek, vakıf, parti ya da sivil toplum kuruluşuna üye olmadığını kaydederek, 'Hiçbir işte çalışmadım ancak 1991 yılında eşim en az 5 ortak olması sebebiyle beni şirkete ortak yapmış. Hissemin ne kadar olduğunu, hangi şirkete ortak olduğumu hiç bilmedim. Silahlı terör örgütü üyeliği suçlamasını kabul etmiyorum.' ifadelerini kullandı.
'Kandırıldığımı anladım'
Tutuksuz sanık Emre Nakıboğlu, bilerek ve kasıtla silahlı terör örgütüne üye olmadığını öne sürerek, şunları kaydetti:
'Mahkeme aksi kanaatteyse ifadelerim dikkate alınarak etkin pişmanlık hükümlerinden ve lehime olan hükümlerden yararlanmak istiyorum. Kendi yaş grubumdan iş adamlarıyla silahlı terör örgütü adına toplantı yapılması konusunu daha önce anlatmıştım. Tamamen dini sohbetlerdi, kesinlikle FETÖ ismi geçmezdi ancak şu anda pişmanım. Allah rızası için çalıştığımı düşündüğüm bu yapıdaki insanlarla görüştüm ancak sonradan kandırıldığımı anladım.'
Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, beraat talebinde bulundu.
Duruşma yarına ertelendi.
18.07.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Cahit ve oğlu Taner Nakıboğlu ile Cihan Dağcı, Murat Zar ile tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.
Sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduklarını, herhangi bir terör örgütüne üye olmadıklarını öne sürerek beraatlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Cahit Nakıboğlu'nun cezaevinde kalabileceği yönündeki sağlık raporunu dikkate alarak tahliye talebini reddetti.
Diğer tutuklu sanıkların da mevcut dava dosyaları dikkate alarak tutukluluklarının devamına karar veren mahkeme, karar için duruşmayı 4 Eylül'e erteledi.
Paralel yapı-20 Ağustos (2017) 'Gaziantep 27 sanık (ilk 25) Naksan Holding/örgüte finansal destek' davası
(21 Temmuz 2018, 17:09)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: