Tam
EskidenYeniye
 

Genelkurmay Darbe davası

Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlere ilişkin, sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında yer aldığı 224 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Önceki haber title=Sonraki haber

17.11.2018 15:08 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlere ilişkin, sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de aralarında yer aldığı 224 kişinin yargılanmasına devam edildi.

06.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada esasa ilişkin savunma yapan eski yarbay Ersoy Öz, olay tarihinde yurt dışına tayini çıktığını, darbe girişimi günü kişisel eşyalarını almak ve ilişik kesmek için Genelkurmay Plan Harekat Dairesi NATO Plan Harekat Şube Müdürlüğüne gittiğini söyledi.

Öz, akşam saatlerinde karargah binasına silahlı askerlerin geldiğini ve çıkmasına izin vermeyerek kendisini tecrit altına aldıklarını iddia etti.

Savcılık mütalaasına katılmadığını belirten Öz, Genelkurmay kamera kayıtlarında kendisine ait suç unsuru bulunmadığını öne sürdü. Öz, "Bilirkişi raporu da bunu onaylıyor. Görüntülerde olağan dışı davranışımın olmadığı yazılmış. Özel Kuvvetler personeli karargaha geldiğinde dışarı çıkmamıza izin vermediler." diye konuştu.

Sanık Ersoy Öz, sabaha kadar odada kaldığını, sabaha karşı yaşanan karmaşadan fırsat bulup dışarı çıktığını, o sırada polisler tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Önceki savunmalarını tekrarladığını belirten Öz, FETÖ üyesi olmadığını ve darbe girişimine iştirak etmediğini öne sürerek beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

07.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada esasa ilişkin savunma yapan olay tarihinde Genelkurmay Basın Halkla İlişkiler Dairesi'nde şube müdürü olan eski yarbay Muzaffer Çoban, dosyasının davadan tefrik edilmesini istedi.

Darbe girişiminin yaşandığı gece mesaide kalmasının özel bir nedeni bulunmadığını savunan Çoban, çalıştığı şubenin çok yoğun olduğunu ve mesaiye devam etmesinin olağanüstü bir durum olmadığını iddia etti.

Çoban, 15 Temmuz gecesi darbe bildirilerini e-mail yoluyla basın yayın kuruluşlarının adreslerine gönderdiği ve TSK'nın sitesine koydurduğu yönündeki savcılık mütalaasının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Davanın müştekisi emekli Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü'nün kendisi hakkında vermiş olduğu ifadeleri de reddettiğini belirten Çoban, "Ertuğrulgazi Özkürkçü'nün ifadeleri taraflıdır. Hazırlattığı idari tahkikat raporunun da hukuki değeri yoktur." diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda kullandığı bilgisayarında ele geçirilen materyallerin hukuka aykırı olarak elde edildiğini ileri süren Çoban, bilgisayarındaki görüntülerin çeşitli internet sitelerinden kendisinin haberi olmadan indirilmiş olabileceğini bildirdi.

- Bilgisayarında FETÖ elebaşının fotoğraf ve videoları bulunmuştu

Darbe girişiminin yaşandığı gün 4 korsan bildiriyi TSK'nın resmi sitesinde yayımladığı tespit edilen Muzaffer Çoban'ın bilgisayarında ele geçirilen dijital materyallerde örgüt elebaşı Gülen'in çok sayıda video ve fotoğrafı bulunmuştu.

Dava dosyasına giren Çoban'a ait dijital materyal inceleme raporunda, "FETÖ/PDY silahlı terör örgütü kurucusu ve yöneticisi Fetullah Gülen'e ait sohbet kayıtlarıyla gerek görsel gerekse ses olarak örgüt mensuplarına mesajlar vermek için kullandığı ses kayıtlarına rastlanılmıştır." tespitine yer verilmişti.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

08.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Eski astsubay Samet Yıldız, esasa ilişkin savunmasında, 15 Temmuz günü Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yaptığını belirtti.

Askerlik hayatı boyunca hiçbir emri sorgulamadığını ifade eden Yıldız, o gece de verilen emri sorgulamaya yetkisi olmadığını savundu.

Yıldız, darbe girişiminden birkaç gün önce tabur komutanının kendisini arayarak Ankara'ya çağırdığını, bunun üzerine birliğine gittiğini, orada tabur komutanı eski albay Murat Korkmaz'ın kendisine konvansiyonel koruma güvenlik tatbikatı olacağını söyleyerek tatbikat malzemelerini hazırlama emrini verdiğini öne sürdü.

Darbe girişiminin yaşandığı gün saat 21.45'te Özel Kuvvetler Komutanlığı envanterine kayıtlı otobüse tatbikat malzemelerini yanlarına alarak Muhafız Alayına gittiklerini anlatan Yıldız, malzemeleri indirdikleri sırada Korkmaz'ın yanına geldiğini ve çok acele sivil araçlarla Genelkurmay'a gitmeleri gerektiğini söylediğini iddia etti.

Genelkurmay Karargahı'nda ateş açmadığını ve kimseyi derdest etmediğini ileri süren Yıldız, "Genelkurmay'da olduğum sürece sivil halkla karşı karşıya gelmedim. Gece boyunca 1A kapısında sabaha kadar koruma görevi yaptım. Sabah da emniyet güçlerine teslim oldum." diye konuştu.

Emir komuta zinciri içinde hareket ettiğini, herhangi bir kanunsuz emir almadığını ve 28 aydır tutuklu olduğunu dile getiren Yıldız, beraat talebinde bulundu.

Tutuksuz sanık eski üsteğmen Kübra Yavuz da savcılığın esas hakkındaki mütalaasına katılmadığını söyledi. Hiçbir yasa dışı örgütün üyesi olmadığını savunan Yavuz, beraatini istedi.

- Ankesörlü telefonla haberleşmişler

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, sanıklardan eski yarbay Mehmet Şahin hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından gelen ses kaydını dinletti.

Söz alan sanık Şahin, gelen kayıtla ilgili daha sonra savunma yapmak istediğini belirtti.

Öte yandan, Başkan Dik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının FETÖ'nün imamlarıyla ankesörlü telefon üzerinden irtibat kurduğu tespit edilen bazı sanıkların arama kayıtlarının dava dosyasına eklendiğini söyledi.

Buna göre sanıklardan Ali Emre Eral, Yener Yılmaz, Sinan Sürer, Serkan Kılıç, Mustafa Sözer, Murat Bingöl, Emrah Ilgaz, Emir Anar, Bayram Akpan ve Ali Gültekin'in örgüt yöneticileri tarafından arandığı tespiti dava dosyasına girdi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan eski yüzbaşı Gökhan Akdağ, olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Başkanlığında görevli olduğunu anlattı.

Akdağ, "görevli olmamasına rağmen 16 Temmuz 2016'da saat 01.00 sıralarında Kara Kuvvetleri Komutanlığından kalkan helikopterle Genelkurmay Karargahı'na inip silahlı askeri personelle birlikte darbe faaliyetlerine katıldığı" yönündeki savcılık görüşünü reddettiğini bildirdi.

Olay günü Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki mesaisine devam ettiği sırada garaj girişinde kamuflajlı askerler gördüğünü belirten Akdağ, birliğe terör saldırısı olabileceğinin söylenmesi üzerine nizamiye bölgesinde nöbet tuttuğunu kaydetti.

Terör saldırısına karşı saat 03.30 sıralarında Genelkurmaya helikopterle takviye maksatlı gönderildiklerini öne süren Akdağ, "Genelkurmay Başkanlığına geldik. 5 kişiydik. Biz de yorgun olduğumuz için oradaki bir araçta bekledik." savunmasını yaptı.

Karargaha gelmesinden, gözaltına alınmasına kadar kimseye ateş etmediğini, kanuna aykırı emir almadığını ve eylemde bulunmadığını savunan Akdağ, FETÖ ile de bağı olmadığını iddia etti.

Akdağ, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

09.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklarla müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığından (ÖKK) Genelkurmay'a gelip, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'i derdest eden ekipte tim komutanı olarak görev yapan eski üsteğmen Sanık Şener Kısak, suçsuz olduğunu, hakkında somut delil bulunmadığını öne sürdü.

Kanuni haklarının ihlal edildiğini savunan Kısak, tahliyesi ve beraatini istedi.

Sanık eski albay Fırat Alakuş'un olay tarihinden önce tatbikat yapılacağını beyan ederek kendisini Akıncı Üssü'ne çağırdığını anlatan Kısak, 15 Temmuz saat 18.30'da taksiyle tek başına üsse gittiğini ve 142. Filo'da toplandıklarını söyledi.

Alakuş'un terör tehdidi nedeniyle Genelkurmay Başkanlığının emniyetini sağlamaya gideceklerini söylemesi üzerine silah ve teçhizat alıp otobüslerle buraya geçtiklerini öne süren Kısak, "Kışlaya vardığımızda bana koridorlarda emniyet almam emredildi. Koridorlarda dolaşmamız ve personele kendi güvenlikleri açısından odalarından çıkmamalarını söylememiz istendi. Koridorlarda dolaştım ve personelden odalarına geçmesini istedim. Kimseyi derdest etmedim. Kimseyle fiziksel temasta bulunmadım." diye konuştu.

Bir süre sonra kuzey nizamiyeye geçmesinin emredildiğini savunan sanık Kısak, saat 22.00 sularında Kara Kuvvetleri Komutanı'nın makam ve koruma aracının önünden geçip buraya gittiğini, ardından silah sesleri duyduklarını söyledi.

Neler olduğunu öğrenmek için sesin geldiği yere gittiğini belirten Şener Kısak, şöyle devam etti:

"Buradan ayrıldığım için Bülent Aydın'ın şehit edilmesiyle ilgili görgüm ve bilgim yoktur. Şehadeti daha sonra öğrendim. Sesin geldiği yere gittiğimde Burak Akın'ın vurulduğunu gördüm. 'Terör tehdidi var.' denmişti. Bu olanlara anlam veremedim. Ardından bir süre karargahın girişinde bekledik. Koruma personeli emniyet maksadıyla bir odaya alındı. Fırat albay Genelkurmay Başkanı'nın emniyetli bir yere tahliye edildiğini söyledi. Bize nizamiye bölgesine gitmemizi emretti. Güney nizamiyeye gittiğimde vatandaşları gördüm. Darbe veya kalkışma sözlerini duymadım. Kanunsuz bir durumda kaldığımızı algılayamadım. Bir süre sonra tanklar geldi.

Taarruz helikopterleri geldi. Saat 02.00 gibi Başbakan'ın bir kalkışma olduğuna dair beyanlarını diğer askerlerden duydum ancak böyle bir kalkışmanın içinde değil, karşısında olduğumuzu düşündüm. Bir süre sonra Subay Temel Askerlik ve Subaylık Anlayışı Kazandırma (SUTASAK) personeli geldi. Ben bunlara herhangi bir emir vermedim. Olaylar aydınlanıncaya kadar karargahın bahçesinde beklemeye karar verdim. Bir süre uyudum. Uyandığımda kimseyi göremedim. Karargaha geçtim. Fırat albayı gördüm. 'Kumpasa getirildik.' dedi. Öğle saatlerinde polise teslim edildim."

"Kamera görüntüleri delil niteliğini kaybetti"

Genelkurmay Başkanlığının emniyetini almak için kışlaya geçtiklerini öne süren Kısak, ÖKK personelinin 15 Temmuz'dan önce de defalarca Genelkurmay emniyetini takviye etme görevi yürüttüğünü söyledi.

Kısak, "Kritik durumlarda stratejik öneme haiz kurum ve kişilerin ÖKK tarafından korunması olağan karşılanan bir durum." dedi.

Akıncı Üssü ve Genelkurmay Başkanlığından elde edilen güvenlik kamerası görüntülerinin deliller arasından çıkarılmasını isteyen sanık Kısak, "Güvenlik kamera görüntülerine itiraz ediyorum. Elde edilme şekli hukuka uygun değil. Görüntüler savcılıktan herhangi bir olur alınmadan yetkisiz kişilerce toplandı. Bu nedenle kamera görüntülerinin delil niteliği kalmadı. Görüntüler güvenilir değil. Kamera görüntüleri delil niteliğini kaybetti. Görüntülerin tamamını reddediyorum. Kamera kayıtlarının deliller arasından çıkarılmasını talep ediyorum." diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığının idari tahkikat raporuna da itiraz eden sanık Kısak, "Kanuna aykırı şekilde oluşturulmuş kişilerce kanuna aykırı şekilde hazırlanmış. Genelkurmay, davanın taraflarından, dolayısıyla hukuki delil olarak sayılmaz. Rapor savcılığa bilirkişi raporu gibi sunulmuş. Savcılık da idari bir karşılığından başka değeri olmayan bu raporu iddianameye temel yapmış. Rapor yanlı, taraflı ve maksatlı. Reddediyorum." ifadelerini kullandı.

Sanık Kısak, dosyaya giren bilirkişi raporlarını da kabul etmedi.

Duruşmaya gelecek hafta devam edilmek üzere ara verildi.

12.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Darbe girişimi sırasında kurmay albay rütbesiyle Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı Eğitim Şube Müdürü olarak görev yapan sanık Nuri Gayır, üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek suçsuz olduğunu savundu.

Gayır, "Genelkurmay Başkanlığına terör saldırısı olduğunu düşünerek hareket ettim. Darbeci olarak kazanacağım hiçbir şey yoktu, darbe olmasa zaten general olacaktım." dedi.

Savunmasında, bilirkişi raporu ve Genelkurmay Başkanlığı Tahkikat Raporu arasında fark olduğunu öne süren Gayır, savcılığın esas hakkındaki mütalaasına katılmadığını söyleyerek beraatini istedi.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

13.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Sanık eski yüzbaşı Erdem Eraslan, iddianamede yüzü görülmeyen ve kime ait olduğu bilinmeyen 2 fotoğraf yüzünden tutuklandığını öne sürdü.

Hakkında herhangi bir tanık beyanı bulunmadığını savunan Eraslan, "İddianamede bana ait olduğu belirtilen fotoğraflar bana ait değildir. Darbe gecesi kendimi odama kilitledim ve sabaha kadar orada bekledim. Savcılık makamının mütalaasında, Mehmet Partigöç ile karşılaştığımda selamlaşmamın, 'Darbe girişimine başlayın' yorumu olduğu sonucunun çıkartılmasını anlamsız buluyor ve istenilen cezayı kabul etmiyorum. Delil yetersizliğinden hakkımda beraat kararı verilmesini istiyorum." dedi.

Olay tarihine kadar yüzbaşı rütbesiyle hava pilot kurmay subay olan sanık Erman Can da üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, "Ertesi gün yurt dışından gelecek bir heyet için sunum hazırladığım için 15 Temmuz akşamı rutin fazla mesai yaptım. Bahçedeki bir grup askerin, 'Terör saldırısı olacak' dediğini duydum. O sıra silah dağıtılıyordu, ben de MP-5 silah alarak nizamiye binasına giderek sabaha kadar orada kaldım." savunmasını yaptı.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

14.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada esasa ilişkin savunma yapan eski tuğgeneral Alparslan Çetin, olay tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Harekat Plan Daire Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığını söyledi.

Olay günü sabah erken saatte mesaiye gittiğini ve rutin işleriyle ilgilendiğini anlatan Çetin, saat 14.00'te planlanmış terörle mücadele toplantısının ardından henüz mesaisini tamamlamamışken nizamiye bölgesinden silah sesleri duyduğunu belirtti.

Çetin, Güneydoğu'da ve batıdaki birliklerde silah seslerinin normal karşılanabileceğini ancak Genelkurmay Başkanlığında bunun normal görülemeyeceğini ifade ederek, ne olduğunu anlamak için daire başkanının yanına bir alt kata indiğini, fakat kendisinden de bir cevap alamadığını iddia etti.

Gecenin ilerleyen saatlerinde darbe girişimini öğrendiğini ancak karşı hamle yapabilecek pozisyonda olmadığını öne süren Çetin, sabaha kadar herhangi bir yasa dışı eylem içerisinde bulunmadan beklediğini savundu.

Darbe girişimi sırasında Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi'nin (SKKHM) kontrolünü sağladığı yönündeki savcılık mütalaasını da kabul etmediğini belirten Çetin, girişimin başarıya ulaşması için diğer sanıklarla fikir ve eylem birliği içerisinde hareket etmediği iddiasında bulundu.

Çetin, Genelkurmay idari tahkikat raporunun kendisiyle olan bölümünün tamamen zanna dayalı olduğunu, vatanına milletine bağlı bir asker olarak darbe girişimine destek vermediğini öne sürdü.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

15.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, eski astsubay İbrahim Karadağ hakkında beyanda bulunan tanık B.A'nın duruşma salonunda dinleneceğini bildirdi.

Bunun üzerine huzura alınan tanık B.A, davanın sanıklarından İbrahim Karadağ ile astsubay hazırlık okulunda eğitim gördüğü dönemde tanıştığını, Karadağ'ın kendisini FETÖ evlerine götürdüğünü belirtti.

Karadağ'ın FETÖ'nün evlerinde yetiştiğini kaydeden B.A, örgütün çözülmesi için etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanıp bu yapıya dair bildiği her şeyi yetkili mercilere anlattığını söyledi.

Tanık B.A. sözlerine şöyle devam etti:

"İbrahim ile Balıkesir astsubay hazırlık okulunda tanıştık. O beni 'cemaat' üyeleriyle tanıştırdı. Balıkesir'deki evlerine giderdik. Okul bittikten sonra ikimiz de özel kuvvetlere tayin olduk. Oradayken de bizden sorumlu kişilerle görüşmelerimiz devam etti. Gittiğimiz evlerde sohbetler olur ve Gülen'in kitaplarını okuturlardı.

İbrahim'in aralarında bulunduğu bir grup arkadaşımla Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde ve Dışkapı semtindeki iki farklı evde toplanırdık. Her toplantının sonunda bir sonraki toplantının yapılacağı ev ve saati belirlerdik. Telefonda toplantının yeri ve saati konuşulmazdı.

İlerleyen süreçte bu yapının faaliyetlerini görünce dayanamayıp ayrılmak istedim. Kara Kuvvetleri Komutanlığına tayin talebinde bulundum. Daha sonra örgüt üyeliği soruşturması kapsamında açığa alındım."

Tanık beyanına karşı söz alan sanık Karadağ, şahsı tanımadığını, B.A'nın beyanlarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Tanığın söylediği zamana ilişkin HTS kayıtlarının çıkarılmasını talep eden Karadağ, telefon sinyallerine bakıldığı takdirde, o tarihlerde tanığın söylediği bölgelerde olmadığının ortaya çıkacağını savundu.

Bunun üzerine söz alan tanık B.A. da FETÖ evlerindeki toplantılara telefon getirmenin yasak olduğunu beyan etti.

Duruşmaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan eski kurmay binbaşı Vahap Kavaker, darbe girişiminin yaşandığı tarihte Genelkurmay 2. Başkanının Özel Sekreteri olarak görev yaptığını söyledi.

Olay günü odasında rutin mesaisine devam ettiğini ve gün içinde olağan dışı bir durumla karşılaşmadığını öne süren Kavaker, mesaisini terk etmek için sivil kıyafetlerini giydiği sırada silah sesleri duyduğunu ve koridora çıktığında Özel Kuvvetler Komutanlığı personeliyle karşılaştığını iddia etti.

Kavaker, koridorda gördüğü silahlı ve tam teçhizatlı askerlerden dolayı uzun süre odayı terk edemediğini, seslerin azalmasından sonra odasından çıkıp karargahta olup biteni anlamak için içeride dolaştığını öne sürdü.

Kavaker, darbe girişimi sırasında karargahta yaşadıklarına ilişkin şunları anlattı:

"Gece saat 02.00'de Bünyamin Tünel ve Recep Özkan ile karargahtan çıkmayı düşündük. Dışarı çıkmaya çalışırken Destek Grup Komutanlığından silah dağıtıldığını gördük. Bizler de şahsi güvenliğimiz için silah ve mühimmatı aldık. Karargaha dönerken Genelkurmay kışlasının çevresinde değişik grupların toplandığını görünce süratle ana karargaha doğru gitmeye başladık. Üzerime dışarıdan 2-3 el ateş edildi. Tekrar karargaha döndüm. Komuta katından silah sesleri gelmeye başladı. Karargaha girenler dışarıdan kapıyı zorladılar ama içeri giremediler. Sivil halkın emniyet görevlilerini aşarak komuta katına girmesini anlamadım."
Genelkurmaydaki vatandaşların şehit edilmesi ve yararlanmalarından sorumlu tutulması yönündeki savcılık mütalaasını reddettiğini bildiren Kavaker, o gece elinde silah olmasının ceza almasına yeterli bir kriter olmadığını ve kimseye ateş etmediğini savundu.

Duruşmada ayrıca sanık Kavaker reddi hakim talebinde bulundu.

Bunu görüşen mahkeme heyeti, talebin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, oy birliğiyle reddetti.

13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor

Savcılığın esasa ilişkin mütalaasında sanık Kavaker'in "anayasal düzeni ihlal" suçundan bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilmişti. Ayrıca Kavaker'in olay gecesi Genelkurmay Başkanlığında darbecilere direnen 11 sivil ile Astsubay Bülent Aydın'ın şehit edilmesinin faili olduğu gerekçesiyle şehit sayısı kadar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.

Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

16.11.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar ile müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmada darbe girişiminin planlandığı villadaki toplantılara FETÖ'nün firari "Hava Kuvvetleri imamı" Adil Öksüz ile katıldığı belirlenen ve 4 Kasım 2017'de İstanbul'da yakalanan "Sami" kod adlı Birol Kurubaş, esasa ilişkin savunma yaptı.

Darbe girişiminde bulunmadığını, bu yüzden darbe davasında yargılanmaması gerektiğini iddia eden Kurubaş, hayatı boyunca Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesine hiç gitmediğini savundu.

Kurubaş, darbe toplantılarının yapıldığı belirtilen villada hiç bulunmadığını, bu konuda tanık olarak dinlenen itirafçıların da kendi adını vermediğini beyan etti.

Tutuklu sanık Kurubaş, ByLock kullanıcısı şüphelilerle iletişim kaydının bulunmasından ötürü de suçlanamayacağını ileri sürdü.

Kurubaş, soruşturma aşamasında baskı altında verdiğini iddia ettiği ifadelerini de reddetti.

Sanık Kurubaş, "Ben bu örgüte dahil olmadığım gibi, bu yapının bir ihanet yapısı olduğunu düşünüyorum. Ben ne yöneticiyim, ne darbeciyim, ne de teröristim." diye konuştu.

Kurubaş, mahkeme heyetinden beraatini istedi.

FETÖ'nün imamı olduğunu kabul etmişti

Sivil imam Kurubaş, önceki aşamalarda verdiği ifadesinde "imam" olduğunu kabul etmiş ancak darbeye hazırlık toplantılarına katılmadığını öne sürmüştü.

Ankara'ya geldikten sonra 2015 ve 2016'da FETÖ'nün Ankara sözde bölge sorumlusu Levent Çakmaktepe'nin kendisini darbe toplantılarının yapıldığı villaya götürdüğünü anlatan Kurubaş, kahvaltı yaptıklarını ve sohbet ettiklerini belirtmişti.

Birol Kurubaş, "Villanın, örgütün Hava Kuvvetleri yapılanması içinde misafirhane gibi kullanılan bir yer olduğunu tahmin ediyorum. Kesinlikle bu evde darbe toplantılarına katılmadım. Daha önce gittiğim için bazı eşyaya dokunmuş olabilirim." beyanında bulunmuştu.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, olay tarihinde Genelkurmay Harekat Başkanlığı Eğitim Dairesi Tatbikat Şube Müdürlüğünde yurt dışı tatbikat subayı olarak görev yapan eski kurmay binbaşı Sinan Yılmaz ile Muharebe Elektronik Bilgi Sistemler Başkanlığında icra subayı olarak görev yapan eski binbaşı Ümit Bayık savunma yaptı.

Üzerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini, 15 Temmuz 2016'da Genelkurmay Başkanlığı karargahında darbe girişiminde bulunan askerlerle eylem birliktelikleri olmadığını beyan eden her 2 sanık da suçsuz olduklarını ifade etti.

İddia makamının esasa ilişkin mütalaasında, haklarında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildiğini hatırlatan Yılmaz ve Bayık, FETÖ üyesi ve darbeci olmadıklarını savunarak mahkeme heyetinden beraat talebinde bulundu.

Sanık avukatlarının beyanlarının alınmasının ardından duruşmaya gelecek hafta devam edilmek üzere ara verildi.

Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-03 Mart (2017) 'Ankara 224 sanık (ilk 221) Darbe Ana (Çatı) Yapılanması' davası

(17 Kasım 2018, 15:08)

HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN

HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:

PARALEL YAPI KONULU HABER GRUPLARINDAN KISA BİR BÖLÜM: (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)  
Paralel Yapıya yönelik hemen hemen tüm operasyonlar ve açılan davalar
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı ve diğer kurum kuruluşlarla bağlantıları
Başbakan Erdoğan'ın paralel yapıyla ilgili açıklamaları
Paralel yapı-Abdullah Gül
Paralel yapı-Taksim Gezi Parkı olayları bağlantısı
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar
Paralel yapı-Ergenekon
Paralel yapı-Behçet Oktay intiharı
Paralel yapı-Hablemitoğlu cinayeti
Paralel yapı-Üzeyir Garih cinayeti
Paralel yapı-Cevzet Soysal cinayeti
Paralel yapı-Gaffar Okkan cinayeti
Paralel yapı-Paris cinayetleri
Paralel yapı-Haydar Meriç cinayeti
Paralel yapı-15 Temmuz (2016) 'TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimine açılan davalar'
Paralel yapı-Fenerbahçe/Şike soruşturması
Paralel yapı-Ses kayıtları
Paralel yapı-Hanefi Avcı'nın cemaat iddiaları
Paralel yapı-Sabri Uzun'un cemaat iddiaları
Paralel yapı-28 Şubat süreci
Paralel yapı-Kaset olaylarıyla bağlantısı
Paralel yapı-Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti
Paralel yapı-1990 Uğur Mumcu vd. Laiklik suikastleri soruşturmasında kumpas
Paralel yapı-TSK'daki Fetö'cülerin 15 Temmuz askeri darbe girişimi ile bağlantısının delilleri
Paralel yapı-15 Temmuz askeri darbe girişimindeki rollerini saptırma gayretleri
Paralel yapı-Yargılandıkları davalarda Fetö'nün terör örgütü olduğunu kabul etmeyen sanıklar
Paralel yapıya karşı devlet kurumlarının attığı adımlar
Paralel yapı-Deşifreyi ve soruşturmaları engelleme çabaları
Paralel yapı-Kamikaze tahliye girişimleri
Paralel yapı-Teslim olmayıp saklanan ya da yurtdışına firar eden şüpheliler
Paralel yapıya dair hukuki deliller
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
Paralel yapı-Suç duyuruları
Paralel yapı-Abdullah Harun
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları
Paralel yapı-Vatana ihanet
Paralel yapı-Misyonerlik/Dinlerarası Diyalog Bağlantıları
Paralel yapı-İslami açıdan sapkın görüşleri
Paralel yapı-Fetullah Gülen'in bedduaları
Paralel yapı-Örgüt mensuplarının intiharları
Paralel yapı konulu kitaplar
Paralel yapı konulu filmler
Paralel yapı bahanesiyle kontrgerilla yapılanmalarının gözden kaçırılma çabaları ... (TÜMÜ ve LİNKLER İÇİN TIKLAYIN)

http://www.kontrgerilla.com/mnsetgoster.asp?haber_no=13691    yazdır/print

ŞOK! TSK'daki Fetö'den darbe

15.07.2016 22:46 Türkiye, 15 Temmuz saat 22:00'den beri şok dakikalar yaşıyor.. İlk önce Jandarmadan bazı birliklerin İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan köprüleri tanklarla ulaşıma kapattığı haberleri geldi. İlerleyen dakikala..
Tamamı 15.7.2016

İşte çılgınlıklarının nedeni

17.07.2016 14:13 TSK'daki Fetö'cülerin darbe girişimi "çılgınca" ve "gözü dönmüş" olarak değerlendiriliyor. Bir çok detay bu değerlendirmeye yol açıyor. Örneğin Meclis'in bombalanması.. Örneğin TRT'yi ele geçirirken canlı yayında darbe..
Tamamı 17.07.2016

İşte Paralel'in 81 il imamı

20.01.2015 21:02 Fetullah Gülen cemaatinin Marmara bölge imamı ile birlikte 8 il imamı olduğu iddia edildi. Bu isimlerin fotoğraflı özgeçmişleri yayınlandı. Bu imamların bir devlet memuru gibi terfi alarak kademe kademe yükseldiği iddia ediliyor..
Tamamı 20.01.2015

Paralel'e de Ergenekon'a da hayır

11.03.2014 14:52 Türkiye'de dün yargıda şiddetli bir deprem yaşandı. Daha önce benzeri yaşanmayan bu depremin merkez üssü, Ergenekon davasına bakan özel yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi oldu. Ergenekon davasına bakan İstanbul ..
Tamamı 11.3.2014

Büyükanıt: Huzurum kalmadı!

19.12.2015 23:00 Abdullah HARUN / kontrgerilla.com - 27 Nisan e-muhtırası soruşturmasında 'şüpheli' olarak sorgulanan dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın ifadesi ortaya çıktı. Kontrgerilla.com'un ulaştığı iki sayfalık ifaded..
Tamamı 19.12.2015

Fehmi Koru sitemize taş attı

12.10.2015 19:46 Maişet derdi nedeniyle yaklaşık 1 yıldır günlük yerine haftalık haber girişine geçmek zorunda kaldık. Dikkat edenler bunu farketmiştir. Saatlerdir süren bu haftalık haber girişini de az önce tamamlamış ve internet..
Tamamı 12.10.2015

Şok!!! Savcı Öz yurtdışına kaçtı

18.08.2015 20:19 HSYK tarafından haklarında terör örgütü üyeliği suçlamasıyla soruşturma başlatılan, ardından mahkemece yakalama kararı çıkarılan savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın yurtdışına kaçtıkları ortaya çıktı. Mahkeme eski s..
Tamamı 18.08.2015

Balyoz Planı gerçek: 7 beraate itiraz

09.10.2016 13:55 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanığın beraat kararının bozulması yönünde görüş bildirdi. 6 Ekim'de yaşanan gelişmeye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına B..
Tamamı 9.10.2016

Belgesel: Gezi'nin ardındakiler

24.06.2013 11:20 Taksim Gezi olaylarına katılanlar.. Haber, açıklama ve attıkları twitlerle destek verenler.. 'Çapulcu' olduklarını açıkça belirtenler.. 'Mesele Gezi değil sen hala anlamadın mı?' diyerek hükümeti bir ayaklanma ile devirmeye destek verenler..
Tamamı 24.06.2013

7 sanıklı Balyoz davası kapandı mı?

16.12.2018 11:00 İstanbul'da, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde açılan ve 237 sanığın müebbet hapse mahkum edildiği, Fetö ile mücadelenin başlamasının ardından davanın kumpas olduğuna dair somut delillerin ortaya çıkması üzerine..
Tamamı 16.12.2018

Humeyni planı suya düştü

08.11.2014 13:58 Yıllardır ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye dönmekten kesinlikle vazgeçtiği ileri sürülüyor. Gülen cemaatinin liderliğini yapan Fetullah Gülen, kendisine DGM tarafından dava açılmadan hemen önc..
Tamamı 8.11.2014

Gülen: 28 Şubat MGK'sı sevaptı

01.11.2014 17:35 Erdoğan'ın ilk kez 'Cumhurbaşkanı' sıfatıyla başkanlık ettiği Ekim ayı MGK toplantısı 10 saati aşarak en uzun MGK rekorunu kırdı. 28 Şubat süreci kararlarının alındığı MGK toplantısı ise 8 saat sürmüştü. MGK'da paralel..
Tamamı 1.11.2014

Ayrıntılarıyla 7 Şubat krizi

08.02.2014 15:18 Tarih: 7 Şubat 2012.. Ankara, Cumhuriyet tarihinde benzeri görülmemiş bir olayla sarsıldı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan dahil 5 MİT yöneticisi hakkında savcılık tarafından yakalama kararı çıkartıldı.. Sabah gazetesinden A..
Tamamı 8.2.2014

Beddua etti, suç duyurusu yağdı

27.01.2014 13:03 Fetullah Gülen'in avukatı: Psikolojik harekâtta yeni aşamaya geçildi.. Fetullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkili hakkında ortaya atılan iftiraların suç duyurusu şeklinde yargıya taşınması suret..
Tamamı 27.1.2014

Paralel Yapı = P2 Locası

14.01.2014 15:48 Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen'in paralel yapıyı uzaktan yönetmek için yaptığı telefon görüşmeleri bugün internette yayınlandı. (1) Görüşmelerde Gülen'in, bir dini cemaat liderinin ötesine geçerek siyaset..
Tamamı 14.1.2014

Özkök ve Yalman'dan şok inkar

03.11.2014 19:23 Balyoz davasında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı üzerine yeniden yargılama başladı. Duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salo..
Tamamı 3.11.2014

Yabancı vakıflara suç duyurusu

02.12.2013 16:57 Sivil Toplum Kuruluşu Adalet Platformu, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı vakıflar hakkında, yasak olmasına karşın Türkiye'deki siyasi olaylara müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusund..
Tamamı 2.12.2013

Düşünen adam da olacak mı?

19.06.2013 17:17 Taksim Gezi olayları 19 günlük bir süreç sonra polisin Gezi parkını boşaltmasıyla sona erdi. Ancak artçı gelişmeler sürüyor. İki gündür 'duran adam' eylemi gündemde. Hükümeti protesto eden ve Gezi eylemcilerine destek ..
Tamamı 19.6.2013

Fetö'nün Şok Mangasına dava

21.11.2022 14:22 Ankara'da, Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'cü olmayan askeri öğrencilerin "şok mangası" yöntemiyle fiziki ve psikolojik şiddet uygulayarak okulu bırakmalarına neden oldukları ileri sürülen 8 eski asker hakkında "işkence ..
Tamamı 21.11.2022

Kara Kuvvetleri: 80 Müebbet Onandı

29.11.2022 10:33 Ankara'da, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) karargahında yaşanan olaylara ilişkin aralarında 4 eski generalin de bulunduğu 132 sanıklı dava dosyasının istinaf incelemesi tamamlandı..
Tamamı 29.11.2022

Kars: 12 Müebbetin Gerekçesi

30.11.2022 13:13 Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları ve örgütün kentteki sözde 'ana komuta kademesi'nde yer aldıkları iddia edilen, aralarında örgütün sözde 'sıkıyönetim komutanı' ve dönemin 14. Me..
Tamamı 30.11.2022

Yakalanan İlk Darbeciye Müebbet

29.11.2022 11:03 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Bursa'da sözde 'sıkıyönetim komutanı' olmayı beklerken 'yakalanan ilk darbeci' olan dönemin İl Jandarma Komutanı Yurdakul Akkuş'un da..
Tamamı 29.11.2022

Darbeci Yaver'in Müebbeti Onandı

29.11.2022 10:43 Ankara'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi akşamı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın kaldığı oteli darbecilere bildirdiği belirlenen eski başyaver Ali Yazıcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ile eski Dalaman Deni..
Tamamı 29.11.2022

Çatı Davada Müebbetler Değişmedi

29.11.2022 10:22 Ankara'da, Yargıtay'ın 15 Temmuz darbe girişiminden önce açılan FETÖ çatı davasında, örgütün tepe yöneticileri eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski milletvekili İlhan İşbilen, keski Zaman Gazetesi İm..
Tamamı 29.11.2022

Askeri Hakimlere Müebbet Onandı

02.12.2022 09:55 Ankara'da, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince FETÖ'nün darbe girişiminde yer alan dönemin Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirleri Hayrettin Kaldırım ve Muharrem Köse'nin de aralarında bulundu..
Tamamı 2.12.2022

Poyrazköy Kumpası: 1. Dava Başladı

28.11.2022 13:39 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat, Kafes eylem planı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Amirallere Suikast" gibi davalardaki usulsüzlüklere ilişkin polis mem..
Tamamı 28.11.2022

Poyrazköy Kumpası: 2. Dava Yargıya

28.11.2022 15:42 İstanbul'da, kamuoyunda 'Poyrazköy davası' olarak bilinen dava ve soruşturmalarda görev alan 48 eski hakim ve savcı hakkında 'gizliliği ihlal', 'iftira', 'suç delillerini yok etme', 'kişisel verileri hukuka aykırı olar..
Tamamı 28.11.2022

1985'teki Sınav Hırsızlığına Dava

02.12.2022 12:37 Ankara'da, FETÖ irtibatı nedeniyle hakkında dava açılan eski Albay Cengiz C.'nin, 1985'te yapılan askeri lisesi sınav sorularını, 'örgüt abisi' aracılığıyla önceden aldığını itiraf etmesi, verdiği bilgilerin doğru çı..
Tamamı 2.12.2022

Pinhan Restaurant'a 9 Hapis

30.11.2022 12:08 İstanbul'da, Fetullah Gülen liderliğindeki terör örgütü (Fetö) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan örgütün karargahı konumundaki Maltepe Pinhan Restoran yapılanmasına dair 45 sanıklı davaya devam..
Tamamı 30.11.2022

Zırhlı Tugay Darbe davası

30.11.2022 12:40 İstanbul'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında muvazzafların da bulunduğu 28'si tutuklu 138 askerin 'kamu malına zarar verme' suçundan altışar yıl ile 'Anayasal düzeni ort..
Tamamı 30.11.2022

Darbede Valilik İşgali davası

30.11.2022 12:29 İstanbul'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul Valiliğinin işgalini konu alan 90 sanıklı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan eski Yarbay Recep Karaçam'ın yeniden yargılan..
Tamamı 30.11.2022

Donanma Darbe davası

28.11.2022 13:24 Kocaeli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada dosyaları ayrılan 6'sı tutuksuz, 13'ü firari 19 sanığın yargılanmasına devam edildi..
Tamamı 28.11.2022

Adana Yasadışı Dinleme davası

21.11.2022 12:10 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden hüküm giyen eski İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan ile terörden sorumlu emniyet müdür yardımcısı İsmail Bilgin'in, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunu yasa ..
Tamamı 21.11.2022

Tır Kumpası Organizatörleri davası

21.11.2022 11:57 Adana ve Hatay'da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize ettikleri gerekçesiyle haklarında 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıl 5'er ay hapis cezası istemiyle dava açılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün ..
Tamamı 21.11.2022

13.08.2001'den beri ziyaretçi sayısı:
65.549.084