Adana'da, yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada 12 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski hakim Mehmet Fansa hakkındaki gerekçeli kararda, sanığın örgütün hakim-savcı meslek mensupları arasındaki örgüt içi evlilikleri organize eden evlendirme sorumlularından olduğu belirtildi. Basına yansıyan daha önceki haberlerde de, itirafçı olan bir bayan hakimin şok beyanlarında Fansa'nın adı da geçiyordu. O itiraflarda Fetö'nün yargıdaki 70 kripto ismi yer alıyordu.
30.12.2018 14:31 Adana'da, yargılandığı Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada 12 yıl hapis cezasına mahkum edilen eski hakim Mehmet Fansa hakkındaki gerekçeli kararda, sanığın örgütün hakim-savcı meslek mensupları arasındaki örgüt içi evlilikleri organize eden evlendirme sorumlularından olduğu belirtildi.
25 Aralık'ta Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesinde FETÖ/PDY üyesi olduğu gerekçesiyle yargılandığı davada "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Fansa hakkındaki gerekçeli karar açıklandı.
Sanık savunması ve tanık beyanları, delil değerlendirmesi, hüküm gibi kısımların da yer aldığı 40 sayfalık gerekçeli kararda, FETÖ/PDY'nin yapısı, işleyişi, mali kaynakları, kamu kurumlarına sızma stratejisi ve kendisinden olmayanlar üzerinde oluşturduğu baskı gibi ayrıntılara da yer verildi.
Darbe girişimi ve FETÖ/PDY ilişkisinin detaylı şekilde anlatıldığı kararda, sanıkla ilgili tek tek değerlendirmelerde bulunuldu.
Kararda Fansa'nın örgütsel bağı kuvvetlendirmek, muhafaza etmek, örgütsel sırların deşifre olmasını engellemek amacıyla örgüte mensup kişilerin yine örgüt içi evlilikler yapması konusunda aktif rol üstlendiği anlatıldı.
Fansa'nın örgüt içi evliliği telkin edici konuşmalar yaptığı belirtilerek, "Sanığın bu amaçla toplantılar düzenlediği, evlendirilmesi planlanan örgüt mensuplarının bilgilerini topladığı, bu kişileri bir araya getirerek evlenmelerini sağladığı, bu şekilde örgütün hakim-savcı meslek mensupları arasındaki örgüt içi evliliklerini organize eden evlendirme sorumlularından olduğu" aktarıldı.
Mehmet Fansa'nın FETÖ/PDY'nin şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığının teknik verilerle tespit edildiği belirtilen kararda, ByLock programında kullanıcı adının "33sahan", şifresinin "Sahan", kod adının ise "Nedim" olduğu ayrıca ByLock hesabının diğer kullanıcılar tarafından "01-FNS_AK, Nedim-İzdivaç, Nedim ödemiş, Nedim, Fansa" gibi isimlerle kaydedildiği anlatıldı.
"Örgüt içi evlenme konusunda tavsiyelerde bulunuyordu"
Gerekçeli kararda itirafları yer alan eski hakim D.A.Y. da lise döneminde örgütle tanıştığını ve hukuk fakültesinde okurken de örgüte ait evlerde kaldığını belirtti.
Eğitim sonrası FETÖ'nün hakim-savcılık çalışma evlerinde kaldığını anlatan D.A.Y, şunları ifade etti:
"Hakim savcılık sınavını kazandıktan sonra staj sırasında örgüt üyeleriyle birlikte yapıya ait evde kaldım. Mehmet Fansa isimli Yargıtay tetkik hakimi staj döneminde kaldığımız FETÖ'ye ait eve gelip evlilikle ilgili genel bilgiler veriyordu. Biz kendisini 'Şahin' abi olarak biliyorduk. Mehmet Fansa örgüt içerisinde evlenmemiz hususunda bize tavsiyelerde bulunuyordu. Bir gün bizim kaldığımız eve geldiğinde kendimize ait fotoğrafları ve bilgilerimizi verdik. Mehmet Fansa beni o dönem hakim savcı stajyeri olan K.A. ile tanıştırdı, evlendik. Kendisi örgütün evlendirme abisidir."
D.A.Y, eşiyle Fansa'nın evinde görüşüp tanıştıklarını ve daha sonra evlendiklerini belirtti.
Kararda sanığın yapıya olan bağlılığını gösterir şekilde FETÖ elebaşı tarafından örgüt mensuplarına gönderilen 1 ABD dolarını üzerinde taşıdığı ve örgütün yüksek yargıyı ele geçirmeye yönelik sözde seçim çalışmaları adı altındaki örgütsel faaliyetlerine katıldığı bilgisine de yer verildi.
Sanığın çarptırıldığı cezada artırım uygulanmasının gerekçelerine de yer verilen kararda, şu tespitler aktarıldı:
"Sanık Mehmet Fansa'nın örgütün yargı içerisinde etkinliğini arttırması yönündeki uzun yıllara dayalı faaliyetlerinde aktif rol üstlenmesi, örgütün evlilik biriminin sorumlularından olması, kod adı kullanması şeklindeki eylem çeşitliliği ve yoğunluğuna dayalı kastının ağırlığı ile sanığın yargılama süresi boyunca, suçun sübutu kapsamında birbirini teyit eden birçok delil karşısında, sadece inkar odaklı savunmaları dışında iş bu suça konu eylemleri nedeni ile pişmanlık yaşadığına dair samimi bir beyanının dahi görülmediği anlaşıldığından orantılı olarak temel ceza alt sınırından uzaklaşılmıştır."
İtirafçı bayan hakimin ifşa ettiği kripto 70 isim arasında Fansa da vardı
15 Kasım 2017'de basına yansıyan bir haberde Mehmet Fansa'nın adı da geçiyordu. Haberde, itirafçı eski bayan hakimin beyanlarından yola çıkan istihbarat birimlerinin, kripto 70 hakim-savcıyı daha deşifre ettiği belirtiliyor, şu bilgiler veriliyordu:
Tutuklanan eski Mardin Hakimi Ayşe Nida Değirmenci itirafçı olmak için savcılığa başvurdu. Türkiye Adalet Akademisinde FETÖ ablası olduğu belirlenen Değirmenci, yapılanmanın emriyle kendisi adına sadece dışarıdan aramaya açık sabit bir telefon hattı alındığını, örgüt evlerinde kalan hakim-savcı adayı militanların aileleriyle bu hattı kullanarak iletişim kurduğunu söyledi. Bunun üzerine emniyet birimleri düğmeye bastı. Sabit hattı arayan şahıslar ve aileleri tek tek inceleyen polis, birçoğu örgütün gizli iletişim programı ByLock'u yüklememiş 70 kripto militana daha ulaştı. Değirmenci'nin doğruladığı isimlerin bir kısmının şaibeli 7 Haziran seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Yüksek Seçim Kurulu üyeliği yaptığı tespit edildi.
Yapılanmanın hakim ve savcı adaylarını Türkiye Adalet Akademisi'ne yerleştirdiğini söyleyen Değirmenci, o dönem Yargıtay Tetkik Hakimliği yapan Mehmet Fansa'nın izdivaç abisi olduğunu, kendisi dahil birçok hakim ve savcının Fansa aracılığıyla evlendirilip mesleğe başlatıldığını ifade etti. Ceza indiriminden faydalanmak Tokat Cumhuriyet Başsavcılığına itirafçı sıfatıyla ifade veren Değirmenci, "2009 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldum ve ben Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuduğum. 4. Sınıfın ikinci dönemine geldiğimde yapı evinde kalırken kariyer görüşmesi adı altında benimle bir görüşme yaptılar.
Görüşmeyi kod adını hatırlamadığım EDA GÜRAKAR (hakim) isimli şahıs yaptı. "Biz sizin hakim-savcılığı daha iyi yapabileceğinizi düşünüyoruz dedi" itirafında bulundu. 2009'da açılan Adli Yargı Hakim - Savcı sınavlarına hazırlandıklarını belirten Değirmenci, "Bu eve gittiğimizde bizden telefonların kartı ya da bataryasının alındığını hatırlıyorum, bu evde telefon kullanmak yasaktı. Sıla kod adlı Özlem bana, "Sen Ankara Hukuk mezunusun dikkat çekmez, bu eve senin üzerine içerden dışarı aramaya kapalı, dışarıdan içeri aramaya açık bir hat alalım" dedi. Ben de bu durumu kabul ederek Telekom'dan üzerime sabit bir hat aldım.
Daha sonra telefonlarımız toplandıktan sonra bu hat ile evde bulunan kişiler aileleri ile irtibata geçiyordu. Bize bu evlerin var olduğunu kimseye anlatmamamız, bahse konu telefon numarasını çekirdek ailemiz dışında kimseye söylemememiz hususunda telkinde bulunuyorlardı. Bu evlere evde bulunan kişiler dışında girilmesi yasaktı" diye konuştu.
Örgüt evleriyle de ilgili bilgi veren Değirmenci, "Benim bildiğim 4 ev vardı bu evlerden; 1'inci evde; ben, Saide Aksungur, Meral Yahyaoğlu kalıyordu. 2'nci evde, Ayşe Özdemir, Nihal Cuvoğlu, Zeynep Mercan ve Behiye Çağlayan kalıyordu. 3'üncü evde, Betül Doğan, Nagehan Danış, Elif Çelik, Hatice Müftüoğlu kalıyordu. 4'üncü evde Halime Görenez, Gönül Kırtepe, Tülin Bilgiç ve Ebru Bekçi kalıyordu. Bu evlerden sorumlu olan kişi yani Devre Mesulü olan kişi Halime Görenez (Manisa savcısı) idi.
Halime'nin üstünde bir dönem Yargıtay Tetkik Hakimliği yapan Fatma Betül Örer vardı. Fatma Betül Örer bu görevde bulunduğu dönemde o dönemde Ankara Adliyesinde staj yapan adli ve idari tüm hakim-savcı adaylarından sorumlu devre mesulü ise Yargıtay Tetkik Hakimi olan Ramazan Akyıldız idi" dedi.
HSYK Fansa'yı tenzili rütbe ile Yargıtay'dan alarak Malatya savcılığına atamıştı
Öte yandan "HSYK'dan Paralel Yargıtay'a artçı şok" başlığıyla 19 Aralık 2014 tarihinde yayımladığımız haberde de Fansa'nın adı geçiyordu. "Geçtiğimiz günlerde 144 yeni üyeyi Yargıtay'a atayarak paralel çoğunluğa ağır darbe vuran HSYK bugün sürpriz bir hamle daha yaptı. HSYK, yayınladığı bir kararname ile Yargıtay'daki 21 tetkik hakimi ile 42 cumhuriyet savcısını çeşitli illere gönderdi. Kararname kapsamına alınan isimlerin birçoğunun 12 Ekim'de yapılan HSYK seçimlerinde paralel yapıya yakın isimlere destek verdikleri yargı kulislerinde konuşuluyordu" denilen haberde Fansa'nın Yargıtay Tetkik Hakimliği görevinden alınarak Malatya Savcılığı'na atandığı bildiriliyordu.
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
Paralel yapı mensuplarından gelen itiraflar
(30 Aralık 2018, 14:31)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: