Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpas davalarından "Ergenekon"a bakan 8 eski hakim ve savcının, "suç uydurma ve görevi kötüye kullanma" suçlarından yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada, kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin başkanlığını yapan eski hakim Hasan Hüseyin Özese'nin avukatının FETÖ kapsamında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan yargılandığının belirlendiği dile getirildi. Davayı gören Yargıtay 8. Ceza Dairesi, bu durumun ortaya çıkması üzerine Özese'nin avukatı Mücahit Kozan'ı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) "müdafilik görevinden yasaklama"ya ilişkin 151. maddesi uyarınca, bir yıl süreyle mevcut dava dosyasında avukatlık yapmaktan men etti.
30.03.2019 13:52 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpas davalarından "Ergenekon"a bakan 8 eski hakim ve savcının, "suç uydurma ve görevi kötüye kullanma" suçlarından yargılandığı davaya devam edildi.
19.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara'da, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince Yargıtay Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunan eski hakimler Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Hasan Hüseyin Özese ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanık eski hakim Ercan Fırat, avukatlar ile bazı mağdurlar katıldı.
Duruşmada, kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki Ergenekon davasını gören heyet üyesi eski hakim Hüsnü Çalmuk, savunmasını bugün de sürdürdü.
Beş gündür savunma yapan Çalmuk, kendisine isnat edilmeyen suçlarla ilgili beyanda bulunması üzerine Mahkeme Başkanı Haydar Metiner tarafından uyarıldı.
Mahkeme Başkanı Metiner, beş gündür savunma yapan Çalmuk'un gereksiz yere savunmayı uzattığını, kendisiyle ilgili olmayan bölümlere ilişkin beyanda bulunması halinde işlem yapacağını söyledi.
Hüsnü Çalmuk'un uyarılmasına rağmen beyanlarına aynı şekilde devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Metiner, "Sanık ikaz edilmesine rağmen ısrarcı tutumuna devam etti." şeklindeki ibareleri duruşma tutanağına geçirdi.
Sanık Çalmuk ise savunma hakkının kısıtlandığını ileri sürerek Mahkeme Başkanı Metiner'e itiraz etti. Metiner de "Kim ne yapmışsa açık ve net. Suçlamaya ilişkin konularda savunma yapın. Siz şu anda sözcülük yapıyorsunuz. Bunu tutanağa geçirmek benim hakkım." dedi.
Çalmuk, savunmasına bir süre daha devam etti. Daha sonra mahkeme heyeti, duruşmayı yarına bıraktı.
Sanık Hüsnü Çalmuk, savunmasına yarınki duruşmada da devam edecek.
26.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara'da, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince Bölge Adliye Mahkemesindeki salonda görülen duruşmaya, FETÖ üyeliğinden tutuklu eski hakimler Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Hasan Hüseyin Özese ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanık eski hakim Ercan Fırat, sanık avukatları ile bazı mağdurlar katıldı.
Mahkeme Başkanı Haydar Metiner'in dosyaya gelen bilgi ve belgeleri okumasının ardından savunma için eski hakim Özese'ye söz verildi.
Suç işlemediğini ve örgüt üyesi olmadığını ileri süren Özese, meslek hayatı boyunca maddi gerçeklerin ortaya çıkması için çalıştığını savundu.
Özese, Ergenekon davasında hukuktan, yasalardan ve adalet ilkelerinden ayrılmadan delillere göre karar verdiklerini iddia etti.
Mahkeme Başkanı olarak sanıklara savunmaya yönelik uygun süreler verdiğini belirten Özese, duruşma salonunun yanında bulunan bir odaya ekran yerleştirildiğini, bazı sanıkların duruşmayı bekleme odası şeklinde oluşturulan yerden takip ettiğini dile getirdi.
Mahkeme Başkanı Metiner'in, "Duruşma salonunda olması sanık için ödevdir." sözleri üzerine Özese, sanıkların rahat etmesi için böyle bir uygulama yapıldığını, savunma yapanların duruşma salonunda olduğunu söyledi.
Sanık Özese, suç uydurmadığını ve görevini kötüye kullanmadığını öne sürdü.
Duruşmaya, yarın Özese'nin savunmasıyla devam edilecek.
27.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara'da, ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesince Bölge Adliye Mahkemesi salonundaki duruşmaya, FETÖ üyeliğinden tutuklu eski hakimler Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Hasan Hüseyin Özese ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanık eski hakim Ercan Fırat, sanık avukatları ile bazı mağdurlar katıldı.
Duruşmada eski hakim Özese, savunmasına devam etti.
Suçlamalardan birinin sanıklar ve avukatlarının savunma haklarının kısıtlanması olduğunu belirten Özese, 620 celse Ergenekon davasının görüntülerinin getirtilerek değerlendirilmesini istedi.
Özese, "Ergenekon davası, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde halen derdesttir. Olası zarar söz konusu değildir. Yargılama, hukuki delillere ve Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki (CMK) usul hükümlerine göre yürütülmüş, sanıklar ve avukatlarına yeterli süre verilmiştir" dedi.
İnternette ve medyada yer alan ve yasa dışı elde edilen bazı ses kayıtlarını hukuka aykırının delil olduğunu kabul etmeyerek, dosyaya kazandırmakla suçlandıklarına işaret eden Özese, bu kayıtların sanıklardan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Dursun Çiçek ile ilgili olduğunu belirtti.
Özese, kayıtların dosyaya kazandırılmasının kanıt toplanmasıyla ilgili olduğunu savunarak, kararın hakimin yargı yetkisi ve takdir hakkı kapsamında kaldığını savundu.
Mahkeme Başkanı Haydar Metiner, "Dinlemelerin kim tarafından yapıldığını ve internete verildiğini tespit edebildiniz mi?" sorusu üzerine Özese, "Hatırlamıyorum. 2013'te karar verdik, aradan 6 yıl geçti" dedi.
Özese, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), kendi kararları lehine bir kararı bulunduğunu ifade etti
Metiner'in, CMK'nin delilleri takdir yetkisine ilişkin 217. maddesinde "yüklenen suçun hukuka uygun elde edilmiş her türlü delille ispatlanabilir" denildiğine dikkati çekerek, "Bu maddeyi nasıl ele aldınız?" sorusuna Özese, "Sayın Başkanım, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmaya çalışıyoruz. Hukuku yorumlarken dış dünyadaki kararları da maddi gerçeği bulmayı amaçlayan kararları da dikkate almalıyız. AİHM, bütün dünyada kendini kabul ettirmiş bir mahkeme." diye konuştu.
Metiner, bu yanıt üzerine, "Bizim iç hukukumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kurallarının ötesinde düzenlemeler getirmiş. Bahsedilen delil, suç olarak kabul ediliyor. Yapacağınız şey suç duyurusunda bulunmaktı. O delil hukuka uygun mu elde edilmiş, onu izah edemiyorsunuz" dedi ve "özel hayatın gizliliğinin temel bir hak olduğuna" işaret etti.
Özese ise internetteki ses kayıtlarına herkesin ulaşabileceğini, ceza hakiminin elindeki dosya ile dış dünyadaki gerçeğin farklı olması halinde adil yargılamadan söz edilemeyeceğini kaydetti ve bu kayıtların dosyaya getirtilmesinde hukuka aykırılık olmadığını öne sürdü.
- Reddi hakim talebi reddedildi
Duruşmaya verilen aranın ardından Özese’nin avukatı reddi hakim talebinde bulundu.
Savcının da görüşü doğrultusunda karar veren mahkeme heyeti, talebi reddetti.
Ret kararının gerekçesinde, mahkeme başkanının sanığa soru sorma ve müphem konuları açığa kavuşturma görevi bulunduğu, reddi hakim isteminin yargılamayı uzatma maksatlı olduğu kaydedildi.
Savunmasına devam eden Özese, suçlandığı bir başka konunun emekli Orgeneraller İlker Başbuğ ve Hurşit Tolon’un avukatının tanık dinletme yönündeki yazılı ve sözlü taleplerine olumlu veya olumsuz cevap verilmemesi suretiyle görevi ihmal etmek olduğunu belirtti.
Özese, bu konunun da yargı yetkisi ve takdir hakkı kapsamında kaldığını öne sürerek suç kastı olmadığını ifade etti.
Sanığın hakkındaki diğer suçlamalara yönelik bir süre daha savunmasının alınmasının ardından dava yarına ertelendi.
Duruşma yarın Özese’nin savunmasıyla devam edecek.
28.03.2019 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi salonunda görülen duruşmaya, FETÖ üyeliğinden tutuklu eski hakimler Hüsnü Çalmuk, Fatih Mehmet Uslu, Hasan Hüseyin Özese ve eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz sanık eski hakim Ercan Fırat, sanık avukatları ile bazı mağdurlar katıldı.
Duruşmada eski hakim Özese, hakkındaki suçlamalara karşı tek tek savunma yapmayı sürdürdü.
Suçlamalardan birinin "tutukluluk incelemelerini geç yapmak" olduğunu belirten Özese, "Ergenekon" davasının Türkiye'nin gündemini meşgul ettiğini, davanın 3 bin 796 klasörden oluştuğunu, 620 celse görüldüğünü anlattı.
Özese, davanın çok karışık, sanık ve delillerin ise çok fazla olduğunu ifade ederek, tutukluluk incelemelerini azami 30 günlük sürelerle yaptıklarını dile getirdi.
Avukatının FETÖ'den yargılandığı ortaya çıktı
Duruşmaya verilen öğle arasının ardından savunmaya devam edilmeden önce Mahkeme Başkanı Haydar Metiner, Özese'ye avukatı Mücahit Kozan hakkında Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde FETÖ üyeliğinden açılan dava bulunduğunu bildirdi.
Avukat Kozan'ı, yargılamanın başından itibaren tutum ve davranışları konusunda uyardıklarını, ikazlarının ardından duruşmaya "bağrı açık değil, normal giysilerle geldiğini" ifade eden Metiner, "Ancak bazı tutum ve davranışları daha sonra devam etti. Uyarılarımızı dikkate almadı. Dün tuvalete cübbeyle gitti. Bugün yine cübbeyle tuvalete gittiğini öğrendik. Cübbenin saygınlığı incitilmiştir. Nezaket dışı tavırları şüphe yarattı. Bu nedenle hakkında soruşturma var mı diye UYAP'tan araştırma yaptık" dedi.
Metiner, CMK'nin 151. maddesine göre, "terör suçlarından şüpheli, sanık veya hükümlü olanların müdafilik veya vekillik görevini üstlenen avukat hakkında, sayılan suçlar nedeniyle soruşturma ya da kovuşturma bulunması halinde avukatlık görevinin yasaklanabileceğini" belirterek, Cumhuriyet Savcısı Hakan Arslan'a bu konudaki görüşünü sordu.
Arslan, Özese hakkında Terörle Mücadele Kanunu'nun 5. maddesinin uygulanmasının söz konusu olabileceği dikkate alınarak, CMK uyarınca avukatın, Özese'nin vekillik görevini üstlenmekten yasaklanmasını talep etti.
Mahkeme de aynı doğrultuda karar vererek, Kozan'ı mevcut dava dosyasındaki avukatlık görevinden bir yıl süreyle men etti.
Mahkeme, Özese kendisine avukat tutana kadar Ankara Barosundan avukat istenmesini kararlaştırdı.
Mahkemenin kararlarına bir hafta içinde itiraz edilebilecek.
Mahkeme Başkanı Metiner, "Bana söz vermeyecek misiniz?" diyen avukat Kozan'a, söz vermeyerek, "Şimdiye kadar bunu sakladınız bizden" dedi.
Özese ise avukatının yargılandığını bilmediğini ifade etti.
Metiner, "(Avukat hakkında) Bir hakime karşı tehditte bulunmak suçundan idari soruşturma var. Sizin de haberiniz olmadığını anladım. Üzüldüm" diye konuştu.
Dava, 1 Nisan 2019'a ertelendi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca Ergenekon davasına bakan 7 eski hakim ve savcı hakkında çeşitli suçlardan 3 ila 600 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası istemiyle son soruşturma kararı verilmiş ve karar Yargıtaya gönderilmişti. Bu sanıklarla ilgili FETÖ üyeliği suçundan açılan davalar ise ayrılmıştı.
FETÖ üyeliği suçundan diğer mahkemelerde yargılamaları süren sanıklar bu kez, Ergenekon soruşturma ve yargılama evresindeki eylemleri nedeniyle "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi kötüye kullanma, suç uydurma, resmi belgede sahtecilik, suç delillerini yok etme" suçlarından yargılanıyor.
Daha önce ayrılarak görevsizlik kararı verilen sanık Hasan Hüseyin Özese hakkındaki aynı suçlarla ilgili dosya bu davayla birleştirilmiş, böylece davadaki sanık sayısı 8'e çıkmıştı.
Paralel yapı-10 Temmuz (2017) 'Ankara 8 sanık Ergenekon hakim ve savcıları' davası (Yargıtay)
(30 Mart 2019, 13:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: