Adana'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan dava açılan 38 sanığın üç ayrı mahkemedeki yargılaması sona erdi. 24 sanığa 1 ile 7'şer yıl arası hapis cezaları verildi. 14 sanık beraat etti. Bu sanıklar arasındaankesörlü telefonlardan örgüt yöneticileriyle görüşen 10 kripto subay da bulunuyor. Bunlardan 3'üne 6'şar yıl hapis cezası verilirken 7'sine ise yaptıkları itiraflarla örgütün çözülmesine yardım eden 7'sine ise 1'er yıl hapis cezası verildi ve cezaları ertelemeye sokuldu.
![]() ![]() ![]() |
22.02.2020 13:33 Adana'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan görülen üç ayrı dava sonuçlandı. 38 sanıktan 24'üne 1 ile 7'şer yıl arası hapis cezaları verildi. 14 sanık beraat etti. İşte kronolojik sıralamayla o davalar:
Adana: 9 öğretmenden 5'ine 7'şer, 4'üne itiraf sonrası 2'şer yıl hapis
Adana'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan dava açılan ve örgütün 'mahrem imam'ı oldukları iddia edilen eski öğretmen 9 sanıktan 5'ine 7 yıl 6'şar ay, 4'üne ise etkin pişmanlık hükümleri kapsamında 2 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi.
11 Şubat'ta Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Bektaş Baş, Gökhan Işık, Yusuf Daşan, Abdulkerim Doğru, Ali Çam, Recep Özçetin, Tufan Soğan, Ümit Ersoy ve Abdulkerim Yağcı ile avukatları katıldı.
Hakkındaki iddialar hatırlatılarak savunması alınan sanıklardan Baş, FETÖ/PDY'nin 'mahrem imamları' ile ankesörlü ve büfe telefonlarından periyodik, ardışık arama sistemiyle haberleşmediğini iddia etti.
Terör örgütü üyesi olmadığını savunan Baş, 'Suçlamaları kabul etmiyorum. Örgütsel bir konumum bulunmamaktadır. Beraatime karar verilmesini talep ederim.' dedi.
Diğer sanıklar da FETÖ/PDY üyesi olmadıklarını öne sürerek, beraat talebinde bulundu.
Cumhuriyet savcısı ise esas hakkındaki mütalaasını tekrar ederek, tüm sanıkların üzerlerine atılı 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan cezalandırılması yönünde görüş sundu.
Mahkeme heyeti, sanıklar Bektaş Baş, Yusuf Daşan, Abdulkerim Doğru, Ali Çam ve Recep Özçetin'e 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7 yıl 6'şar ay, sanıklar Gökhan Işık, Tufan Soğan, Ümit Ersoy ve Abdulkerim Yağcı'yı etkin pişmanlık hükümleri kapsamında 2 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi.
Adana: Ankesörcü 17 astsubaydan 3'üne 6'şar, 7'sine itiraflar sonrası 1'er yıl hapis
Adana'da, FETÖ/PDY'ye yönelik davada, örgütün 'mahrem imamları'yla ankesörlü telefonlardan periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştikleri iddiasıyla yargılanan tutuksuz eski astsubay 17 sanıktan 3'ü 6 yıl 3'er ay hapis cezasına mahkum edildi.
18 Şubat'ta Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.
Hakkındaki iddialar hatırlatılarak savunması alınan sanık Cengiz Akdoğan, FETÖ/PDY'nin 'mahrem imamları' ile ankesörlü ve büfe telefonlarından periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleşmediğini iddia etti.
Terör örgütü üyesi olmadığını savunan Akdoğan, 'Suçlamaları kabul etmiyorum. Örgütsel bir konumum bulunmamaktadır. Beraatimi talep ederim.' dedi.
Diğer sanıklar da beraatlerine karar verilmesini talep etti.
Esas hakkındaki değerlendirmesini tekrar eden cumhuriyet savcısı ise sanıkların terör örgütünün 'mahrem imamları' ile ankesörlü telefonlardan periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştiği gerekçesiyle 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan ayrı ayrı cezalandırılması yönünde görüş sundu.
Mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan sanıklar Abdulkadir Keçeci, Cengiz Akdoğan ve Zeynel Topal'ı 6 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırdı.
Heyet, sanıklar M.G, M.T, M.K, M.Ş, R.O, S.Ş. ve T.Y'yi etkin pişmanlık hükümleri kapsamında 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıp hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.
Sanıklar A.K, A.Ç, E.D, E.Ö, F.H. ve M.Ç'nin beraatine karar verilirken sanık S.Ö hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi.
Adana: 12 sanıktan 5'ine 1 ile 6'şar yıl hapis
Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davasında 'silahlı terör örgütüne' üye olma suçundan yargılanan farklı meslek gruplarına mensup 12 sanıktan 5'ine 1 yıl 6 ay 22 günden 6 yıl 3 aya kadar hapis cezası verildi.
19 Şubat'ta Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Ömer Faruk Giriş, Hasan Duymaz, İsmail Atmalı ve Hasan Duymaz ile avukatları katıldı.
Sanık Atmalı savunmasında, önceki celselerde etkin pişmanlığa dair beyanlarda bulunduğunu belirterek, 'Ben tüm bildiklerimi mahkeme aşamalarında samimi olarak anlatmıştım. Beraatime karar verilmesini talep ederim.' dedi.
Diğer sanıklar da FETÖ/PDY üyesi olmadıklarını ifade ederek, beraatlerine karar verilmesini istedi.
Cumhuriyet savcısı ise esas hakkındaki mütalaasında dosya kapsamındaki mevcut delil durumu dikkate alınarak tüm sanıkların üzerlerine atılı 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan cezalandırılması yönünde görüş bildirdi.
Mahkeme heyeti, 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan sanıklar Hasan Duymaz ve Ömer Faruk Giriş'i 6 yıl 3'er ay, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında sanık Ramazan Baloğlu'nu 4 yıl 2 ay, sanık İsmail Atmalı'yı da 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verdi. Sanık Hasan Ayas ise 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Heyet, diğer sanıklar A.Ş, Y.Ö, A.B, H.Y, R.Ç, F.C. ve M.B'nin 'yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması' gerekçesiyle beraatine karar verdi.
Paralel yapı-27 Mayıs (2019) 'Adana 9 sanık Mahrem İmam Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapı-16 Ağustos (2018) 'Adana 17 sanık (ilk 18) TSK Kripto Astsubay Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapı-19 Şubat (2020) 'Adana 12 sanık örgüt mensubu farklı meslek çalışanları' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(22 Şubat 2020, 13:33)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: