Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 sanığın yargılanmasına sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmalarıyla devam edildi.
27.09.2020 10:37 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 sanığın yargılanmasına sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmalarıyla devam edildi.
07.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanık ve taraf avukatları katıldı.
Hakkında 79 kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası talep edilen dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreteri eski albay Veysel Kavak, esasa ilişkin savunmasına başladı.
Savunmasının ilk bölümünde Türkiye'nin yakın tarihinin yanı sıra ekonomi, eğitim ve sosyal politika konularına değinen Kavak, ülkenin bu alanlarda dünya sıralamasındaki yerini eleştirdi.
Kavak, Türkiye'de ifade özgürlüğünün olmadığını, adalet anlayışının ise yeteri kadar gelişmediğini, yargılamaların hukuk kurallarının öngördüğü şekilde yapılmadığını iddia etti.
Esas hakkında savunma yapması için kendisine iki gün verildiğini aktaran Kavak, sürenin bu şekilde belirlenmiş olmasının "savunma hakkının" ihlali olduğunu öne sürdü.
Medyanın darbe yargılamalarına yeteri kadar ilgi göstermediğinden yakınan Kavak, yabancı yayın kuruluşların duruşmaları takip edebilmeleri için davet edilmesini talep etti.
Gün boyu süren savunmasında darbe girişimine değinmeyen Kavak, yarın kaldığı yerden devam edecek.
08.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanık ve taraf avukatları katıldı.
Hakkında 79 kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası talep edilen dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreteri eski albay Veysel Kavak, esasa ilişkin savunmasını yaptı.
Darbe girişiminin önceden planlanmış, talihsiz bir kurmaca olduğunu öne süren Kavak, üzerine atılı suçlamaları reddetti, darbe girişimiyle ilgisinin bulunmadığını iddia etti.
Hakkındaki iddianame ve mütalaaya katılmadığını savunan Kavak, iddiaların somut delile değil, faraziye ve tahminlere dayandığını öne sürdü.
Darbe girişimi sırasında Hava Kuvvetleri Komutanının talimatıyla emir komutayı devralmak üzere kışlaya giden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanı Tümgeneral Cevat Yazgılı'nın derdest edilmesi suçlamasını da kabul etmeyen Veysel Kavak, Yazgılı'nın "kontrol altına alındığını" öne sördü.
Kavak'ın savunmasının ardından duruşma yarın devam etmek üzere tamamlandı.
09.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanık ve taraf avukatları katıldı.
Hakkında 79 kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası talep edilen dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreter Yardımcısı eski kurmay albay Ali Durmuş, esasa ilişkin savunmasını yaptı.
İlk savunmasının yer aldığı duruşma zabtından alıntılar yapan Durmuş, etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığı için sanıkların mağdur edildiğini iddia etti.
İsnat edilen suçları işlediğine dair dava dosyasında somut delillerin yer almadığını ileri süren Durmuş, "silahlı terör örgütü yöneticiliğiyle" suçlandığını hatırlatarak, "İsyankar olabilirim ama terör örgütü üyesi değilim." ifadesini kullandı.
Savunması boyunca mahkeme heyeti ve duruşma savcısına yönelik ağır eleştirilerde bulunan Durmuş, darbe yargılamalarını yapan yargıç ve savcıların yakın bir zamanda yargılanacaklarını öne sürdü.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
10.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanık ve taraf avukatları katıldı.
Hakkında 79 kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası talep edilen dönemin Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreter Yardımcısı eski kurmay albay Ali Durmuş, dün başladığı esasa ilişkin savunmasını tamamladı.
Durmuş, Akıncı Üssü lojman nizamiyesinin önünde darbecilerce şehit edilen vatandaşların otopsi raporlarında eksiklikler olduğunu, ölümlerine neden olan ateşli silahların balistik incelemesinin yapılmadığını söyledi.
Soruşturmanın eksik yapılması nedeniyle sivillerin kimler tarafından vurulduğunun anlaşılmadığını iddia eden Durmuş, bu nedenle ölümlerden sorumlu tutulamayacaklarını savundu.
Darbe girişimine karşı mücadele veren sivillerin yanı sıra bazı üst düzey askerleri hedef alan Durmuş, bunların 15 Temmuz'u önceden bildiğini ileri sürdü.
Darbe girişiminin karanlıkta kalan yönlerinin olduğunu, bunlardan birinin kahraman Astsubay Ömer Halisdemir tarafından etkisiz hale getirilen darbeci tuğgeneral Semih Terzi'nin ölümü olduğunu öne süren Durmuş, "Terzi vurulduktan sonra hastaneye götürülüyor. Ertesi gün yatağında oturuyor ve konuşuyor sonra şehit ediliyor." iddiasında bulundu.
Savunması boyunca mahkeme heyeti ve duruşma savcısına ağır eleştiriler yönelten sanık Durmuş, müşteki avukatları ile darbe girişimi yargılamalarını yapan hakimlerin yakın zamanda yargılanacaklarını savunarak, "Bu maç burada bitmez, son gülen iyi güler." ifadelerini kullandı.
Durmuş, Vedat Türkali'nin "İstanbul" şiirini okuyarak savunmasını tamamladı.
Duruşmaya, yarın devam edilecek.
11.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanık ve taraf avukatları katıldı.
Darbe girişimi sırasında Emniyet Havacılık Dairesi Başkanlığına ait helikopterin hatasız şekilde vurulması için lazerle işaretleme yapan eski pilot binbaşı Mustafa Azimetli, esasa ilişkin savunmasına başladı.
Hakkında 79 kez "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezası talep edildiğini hatırlatan Azimetli, bu cezayı gerektirecek bir eylemde bulunmadığını, hakkında isnat edilen suçlamaların somut delillere dayanmadığını öne sürdü.
Darbe girişimi sırasında Ankara'daki kritik kamu kurumlarını bombalayan ve alçak uçuş yapan uçakların hava hareketlerine ilişkin bilirkişi raporlarını kabul etmeyen Azimetli, raporları hazırlayan bazı isimlerin bilirkişi ehliyetlerinin olmadığını savundu.
Kontrol kulesi ile darbe sanığı pilotlar arasında 15 Temmuz akşamı geçen konuşmaların gerçek olduğuna yönelik Adli Tıp raporunun hukuki geçerliliğinin olmadığını öne süren Azimetli, söz konusu diyalogların yapay zeka kullanılarak hazırlanmış olabileceğini iddia etti.
Ceza Muhakemesi Kanunu'ndan (CMK) alıntılar yapan Azimetli, aleyhindeki delillerin hukuka aykırı şekilde toplandığını, bu nedenle hükme esas alınamayacağını savundu.
Azimetli, 14 Eylül Pazartesi günü savunmasına kaldığı yerden devam edecek.
Azimetli işaretledi, darbeci pilotlar bombaladı
Dava dosyasındaki bilgi ve delillere göre, darbe için start verildikten sonra Akıncı Üssü'nden pist başı yapan Azimetli, Gölbaşı'nda konuşlu Polis Özel Harekat Başkanlığı üzerinde uçmaya başladı.
Aynı yerleşkede yer alan Emniyet Havacılık Dairesi Başkanlığı üzerinde de keşif uçuşu yapan Azimetli, teknisyenlerin polis helikopterine yakıt ikmali yaptıklarını Akıncı Üssü Kontrol Merkezine aktardı.
Helikopterin vurulması gerektiğini üsse bildiren Azimetli, onay aldıktan sonra sniper pod ile helikopteri işaretledi.
Bu sayede eski pilotlar Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral da helikopteri sıfır hatayla bombaladı. Saldırıda 7 polis şehit olurken 5'i de yaralandı.
Saldırıdan sonra darbe faaliyetlerine devam eden Azimetli, ilerleyen saatlerde Meclis'i vuran pilotlara hedef tarifi yaptı.
Akıncı Üssü'ne döndükten sonra da boş durmayan Azimetli, uçaklara yakıt ikmali yapılmasını koordine etti.
Darbe girişiminden sonra yakalanan Azimetli, 15 Temmuz'da yaptıklarına ilişkin el yazısıyla kaleme aldığı itiraflarını mahkeme huzurunda inkar etti.
Savcı Adnan Gümüş, 21 Ocak 2019'da sunduğu esasa ilişkin mütalaasında Mustafa Azimetli'nin 79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
14.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanık ve taraf avukatları katıldı.
Duruşmada, darbe girişimi sırasında Emniyet Havacılık Dairesi Başkanlığına ait helikopterin hatasız şekilde vurulması için lazerle işaretleme ve TBMM'yi vuran pilotlara telsizden hedef tarifi yaptığı belirtilen eski pilot binbaşı Mustafa Azimetli, cuma günü başladığı esas hakkındaki savunmasını tamamladı.
Lazerle işaretlemenin yaklaşık 70-80 kilometreden yapılabileceğini anlatan Azimetli, olay günü Emniyet Havacılık Dairesi Başkanlığına bombanın düşmesi için işaretleme yaptığına dair fiziki bir delilin bulunmadığını ileri sürdü.
Sanık Azimetli, darbe girişimi sonrası hazırlanan bilirkişi raporlarından bahsederken, olay günü bombalamaya katıldığı belirtilen bazı uçakların atış yapmadığının, bazılarının da atış yaptığı iddia edilen saatlerde Akıncı Üssü'nde bulunduğunun belirtildiğini ifade etti.
Delillerin tamamının toplanmadan mütalaanın açıklandığını savunan Azimetli, "Benim uçtuğum uçak lazerle işaretleme yapmamıştır. Benim içerisinde bulunduğum uçak Akıncı bölgesinde uçmuş, ardından da iniş yapmıştır." ifadesini kullandı.
Bombardıman için hedef tarifi yapmadığını savundu
Sanık eski binbaşı Azimetli, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında telsizle TBMM'nin bombalanmasını sağlamak için F-16 pilotlarına hedef tarifi yaptığı suçlamasını kabul etmedi.
İddianame ve dava dosyasında yer alan telsiz kayıtlarının kedisine ait olmadığını savunan Mustafa Azimetli, kayıtlarda konuşan kişinin kendisi olup olmadığına dair inceleme yapılmadığını öne sürdü.
Darbenin planlanmasında ve icrasında bir etkisinin bulunmadığını ve darbe toplantılarına katılmadığını iddia eden Azimetli, 15 Temmuz günü amirleri tarafından verilen sosyal faaliyet ve terörle mücadele harekatı kapsamındaki görevleri yerine getirdiğini dile getirdi.
Sanık Azimetli FETÖ üyesi olmadığını, bu yönde somut bir delil bulunmadığını ileri sürdü.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
Azimetli işaretledi, darbeci pilotlar bombaladı
Dava dosyasındaki bilgi ve delillere göre, darbe için Akıncı Üssü'nde pist başı yapan Azimetli, Gölbaşı'nda konuşlu Polis Özel Harekat Başkanlığı üzerinde uçmaya başladı.
Aynı yerleşkede yer alan Emniyet Havacılık Dairesi Başkanlığı üzerinde de keşif uçuşu yapan sanık Azimetli, teknisyenlerin polis helikopterine yakıt ikmali yaptıklarını Akıncı Üssü Kontrol Merkezine aktardı.
Helikopterin vurulması gerektiğini üsse bildiren Azimetli, onay aldıktan sonra "sniper pod" ile helikopteri işaretledi.
Bu sayede eski pilotlar Mehmet Çetin Kaplan ve Ertan Koral da helikopteri sıfır hatayla bombaladı. Saldırıda 7 polis şehit olurken, 5'i de yaralandı.
Saldırıdan sonra darbe faaliyetlerine devam eden Mustafa Azimetli, ilerleyen saatlerde TBMM'yi vuran pilotlara hedef tarifi yaptı.
Azimetli, Akıncı Üssü'ne döndükten sonra da uçaklara yakıt ikmali yapılmasını koordine etti.
Darbe girişiminden sonra yakalanan sanık Azimetli, 15 Temmuz'da yaptıklarına ilişkin el yazısıyla kaleme aldığı itiraflarını ise mahkeme huzurunda inkar etti.
Savcı Adnan Gümüş, 21 Ocak 2019'da sunduğu esasa ilişkin mütalaasında, Mustafa Azimetli'nin 79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.
15.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanık ve taraf avukatları katıldı.
Duruşmada, olay tarihinde Akıncı Üssü 141'inci Filo'nun komutanı olan ve darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen eski orgeneral Akın Öztürk'ün damadı olan eski yarbay Hakan Karakuş esasa ilişkin savunma yaptı.
Sanık Karakuş, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası dış basında Türkiye aleyhine çıkan haberlerden bahsettiği savunmasında, adil yargılama hakkı ve masumiyet karinesinin ihlal edildiğini ileri sürdü.
Darbe girişimi sırasında kulede darbeci pilotları yönlendirdiği ve talimat verdiği iddiaları hakkında konuşan Hakan Karakuş, kuleye gitmesinden önce yaşanan bazı olayları kendisi yapmış gibi gösterildiğini savundu.
Derdest edilen komutanları üsse getiren helikopter ve uçakların kuleye gitmesinden önce üsse iniş yaptığını ve bu konuda bir görüşmesinin bulunmadığını öne süren Karakuş, suçlamaları reddetti.
Kulede yaşananlara ilişkin mahkemede dinlenen tanıkların kendisini suçladığını hatırlatan sanık Karakuş, söz konusu tanıklardan bazılarının ezberletilen ifadeleri verdiğini ileri sürdü.
FETÖ üyesi olmadığını savunan Karakuş, savunmasına yarın devam edecek.
16.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu sanık ve taraf avukatları katıldı.
Duruşmada, olay tarihinde Akıncı Üssü 141. Filo'nun komutanı olan ve darbe girişiminde yer aldığı gerekçesiyle 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen eski orgeneral Akın Öztürk'ün damadı eski yarbay Hakan Karakuş, dünkü celsede başladığı esasa ilişkin savunmasına devam etti.
Karakuş, hakkında düzenlenen bilirkişi raporlarını reddederek, mahkemeden karar verirken bu raporları dikkate almamasını talep etti.
Darbe girişiminin yaşandığı gün kursiyer pilotların uçuş faaliyetlerinin olduğunu anlatan Karakuş, mesainin erken biteceğine yönelik bir mesaj aldığını bu mesajın kim tarafından atıldığını hatırlamadığını ileri sürdü.
Sanık Karakuş, savunmasına şöyle devam etti:
"1 Temmuz 2016 tarihinde 141. Filo'ya TMH görevi verildi. 3 uçak bomba yüklü şekilde bekler komuta geçti. Bu durum bizim için rutin bir faaliyetti. 15 Temmuz günü de TMH görevi üs komutanı ve harekat komutanı tarafından bize verildi. Uçmak saç ayağı ile gerçekleşir. İlk ayak pilotlar ama bakım olmazsa uçuş olmaz, uçuşun olması için meydanın hazırlanması gerekir. Yani meydan harekat bakım personeli ve pilot, üçlü saç ayağını oluşturur ancak nedense uçan pilotların hepsi tutuklu."
O gece filodan kalkan uçuşları kontrol ettiği yönündeki isnatları da reddeden Karakuş, kule ile uçaklar arasındaki konuşmaların montaj olduğunu iddia etti. Karakuş, darbe girişimi gecesine ait telsiz konuşmalarının hukuka uygun şekilde elde edilmediğini savundu.
FETÖ üyesi olduğuna dair savcılığın tespitini de reddeden Karakuş, beraat talebinde bulundu.
Pilotlara bombalama emrini vermişti
Sanık eski yarbay Hakan Karakuş'un telsiz konuşmaları iddianamede şu şekilde yer alıyor:
"Müslüm Macit: İstenen vuruş noktalarını tekrar eder misiniz?
Hakan Karakuş: Yol kavşağı, cami önü.
Macit: Bana verilen koordinatta mutabık mıyız?
Karakuş: Mutabık.
Macit: Hepsine tek tek atış gerçekleştireceğim.
Karakuş: Mutabık, üç tane.
Macit: Üç tane alındı.
Macit: Filo, Aslan-6, yol kavşağı ve cami önü tamamlandı, koordinatın batısında herhangi bir noktaya mı?
Karakuş: Bir şey yoksa atmayın.
Macit: Koordinata atmıyorum mutabık mıyız?
Karakuş: Mutabık.
Macit: Söylenen iki hedef başarıyla vuruldu.
Karakuş: Anlaşıldı, ellerinize sağlık."
17.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmaya, sanıklar tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada, tutuklu sanıkların ara karara yönelik tahliye ve yeni delillerin dava dosyasına dahil edilmesine ilişkin talepleri alındı.
Davanın görülmesine yarın devam edilecek.
18.09.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülen davaya, bazı sanık ve müşteki avukatları katıldı.
Duruşmada hazır olan sanık avukatları ve tutuklu bulundukları cezaevlerinden video konferans sistemiyle bağlantı kurulan sanıkların taleplerinin alınması bugün de sürdü.
Bugün beyanı alınan 34 sanık ve avukatı, tutuklulukta geçen süre dikkate alınarak, tahliye kararı verilmesini istedi. Bazı sanıklar kendilerine ek savunma hakkı tanınmasını, bazıları ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sona erene kadar duruşmalara ara verilmesini talep etti.
Görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, tutuklu bulunan sanıkların tutukluluklarının devamlarını istedi.
Mahkeme Başkanı Selfet Giray, üye hakimlerle yaptıkları müzakerenin ardından ara kararları açıkladı.
Buna göre mahkeme, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile Adil Öksüz'ün de arasında bulunduğu firari 6 sanık hakkındaki yokluğunda tutuklama ve yakalama kararlarının devamını kararlaştırdı.
Küresel düzeydeki Kovid-19 salgınının ne zaman biteceği konusunda kesin tarih verilemediğine ilişkin açıklamalar dikkate alınarak, duruşmalara salgın bitimine kadar ara verilmesi taleplerini reddeden mahkeme, savunmaları alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmaları yönündeki istemlerini kabul etti.
Mahkeme, soruşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerin reddini kararlaştırırken, sağlık sorunları bulunan ve arasında Kemal Mutlum'un da olduğu 4 sanığa ilişkin raporların gönderilmesi için yazışmalar yapılmasına karar verdi.
Tutuklu 366 sanığın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme, davanın 5 Ekim-6 Kasım 2020'de görülmesini kararlaştırdı.
Dava kapsamında, esasa ilişkin savunmalarını yapmayan Kemal Mutlum'un da arasında bulunduğu 9 sanık kaldı.
Paralel Yapı-15.07.2016-Ankara 475 sanık (ilk 486) Darbe/Akıncı Hava Üssü davası
(27 Eylül 2020, 10:37)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: