Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, aralarında kentin tanınmış iş adamlarının da yer aldığı 16 sanığa, yeniden yargılandıkları davada 1 yıl 13 ay ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezası verildi. Etkin pişmanlıktan yararlanan 1 sanığa ise ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.
27.09.2020 11:47 Kayseri'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, aralarında kentin tanınmış iş adamlarının da yer aldığı 17 sanığın yeniden yargılanması sona erdi.
24 Eylül'de Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin eksik yargılama nedeniyle bozarak, yerel mahkemeye gönderdiği dosyayla ilgili Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davanın duruşması, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.
Duruşmaya iş adamı tutuklu sanık Nuri Korkmaz ile tutuksuz yargılanan sanıklar ve avukatları katıldı.
Önceki duruşmada etkin pişmanlıktan yararlanan ve hakkında daha önce 10 yıl hapis cezası verilen Halil Korkmaz'a mahkeme heyeti beyan ettiği isimlerin fotoğraflarını göstererek teyit etmesini istedi.
İsimleri fotoğraflara bakarak doğrulayan Korkmaz, tekrar pişmanlığını dile getirdi.
4 YIL SONRA GELEN İTİRAF
Ünlü sucuk fabrikası işleten işadamı Halil Korkmaz 4 yıl sonra etkin pişmanlıkta bulunarak bildiklerini anlatmıştı. Tutuklu sanık Halil Korkmaz etkin pişmanlık ifadesinde, “Daha önce sayın heyete yaşadığım olayları anlatırken şöyle bir hataya kapılmışım. gerçeklerden kaçınmışım, doğruları gizlemişim, yapmış olduğum bu hatanın mazereti olmadığını biliyorum. Artık doğru olanı yapmak istiyorum, eksiksiz anlatmak istiyorum” diyerek, 4 sayfalık dilekçe sunmuştu.
Tutuksuz sanık iş adamı İbrahim Hakkı Gazezoğlu ise daha önce dinlenen tanıkların kendisini FETÖ ile ilişkilendirmediğini hatırlatarak beraatini istedi.
Sanık avukatlarının savunmalarının ardından tüm sanıklara son sözleri soruldu.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Nuri Korkmaz'a 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 8 yıl 9 ay, Nagihan Boydak, Sami Gülhan, Ülkü Seçilay Selman, Ahmet Osman Başatlı, Davut Ünsal, Doğan Ünsal, Süleyman Ünsal, Osman Büyükberber, Ömer Erdoğan ve Uğur Payza'ya aynı suçtan 6 yıl 3'er ay, etkin pişmanlıktan yararlanan Halil Korkmaz'a 2 yıl 6 ay, İbrahim Hakkı Gazezoğlu'na örgüte yardımdan 3 yıl 9 ay, Mehmet Büyükberber ile Abdurrahman Özbahçeci'ye örgüte yardımdan 1 yıl 13'er ay, Ahmet Büyükşekerci'ye silahlı terör örgütüne yardımdan 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Etkin pişmanlıktan yararlanan Bayram Gültekin'e ceza verilmesine yer olmadığına karar veren heyet, Gültekin dışındaki sanıkların yurt dışına çıkış yasağının devamına da hükmetti.
Bu arada dava dosyasında 18. sanık olan ve önceki yargılamada 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmış olan Mehmet Akif Gülhan'ın durumu hakkında bilgi edinilemedi.
ÖNCEKİ DAVADA VERİLEN KARARLAR
Dava daha önce görülmüş ve 3 Kasım 2018'de yapılan duruşmada son kararlar verilmişti. Tutuklu sanıklardan Nuri ve Halil Korkmaz kardeşleri, 'Silahlı terör örgütüne üye olduğu' iddiasıyla 10'ar yıl hapis cezasına çarptırarak, tutukluluk hallerinin devamına karar vermişti. Heyet, tutuksuz sanıklardan İbrahim Hakkı G., Ülkü Seçilay S., ve Sami G.'yi aynı suçtan 7'şer yıl 6'şar ay, Abdurrahman Ö., Ahmet B., Ahmet Osman B., Nagihan B., Davut Ü., Doğan Ü., Osman B., Ömer E., Süleyman Ü. ile tutuklu sanık Mehmet Akif Gülhan'ı 6'şar yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırmıştı. Heyet, tutuklu sanık Mehmet Akif Gülhan'ın yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine karar vermişti.
Aynı mahkemede tutuksuz yargılanan Bayram G. ise, aynı suçtan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar Uğur P. ve Mehmet B.'nin ise, delil yetersizliğinden beraatlarına hükmetmişti.
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi eksik yargılama nedeniyle dava dosyasını tekrar yerel mahkemeye geri göndermişti.
Yerel mahkemenin FETÖ/PDY davasında verdiği bu karar istinafa gönderildi. Karardan iki yıl sonra Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nden itiraza cevap geldi.
İstinafın, yerel mahkemenin kararında bir kısım delillerde eksiklikler olduğu gerekçesiyle usül yönünden bozduğu, dosyayı yeniden yargılama yapılması için Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği öğrenildi.
Paralel yapı-31 Ekim (2017) 'Kayseri 18 sanık (ilk 17) İşadamları Yapılanması' davası (bitti)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(27 Eylül 2020, 11:47)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: