Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin ayrı ayrı yargılanmasına devam ediliyor. Bu kapsamda halen Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri olarak görev yapan eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem'in Yargıtay'daki duruşması görüldü. Bir diğer dava ise yarın Anayasa Mahkemesi heyetinin oluşturduğu Yüce Divan'da görülecek. Eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay 'görevi kötüye kullanma suçu' yönünden AYM heyeti önüne çıkacak. Aynı isimler 'FETÖ üyesi/yöneticisi olmak' suçundan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yargılanmış, 1 ile 16 yıl arası hapis cezaları almışlardı.
23.11.2020 08:41 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler Savcılar Kurulu (HSYK) ve AYİM gibi yargı kurumlarındaki üyelerinin ayrı ayrı yargılanmasına devam edildi.
HALEN ADALET BAKANLIĞI YÜKSEK MÜŞAVİRİ GÖREVİNDE OLAN BİROL ERDEM'İN DAVASI
19 Ekim'de ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmaya tutuksuz sanık halen Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri olarak görev yapan eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ile avukatları katıldı.
Duruşmada, dosyaya gelen bilgi ve belgeler Daire Başkanı Maruf Alikanoğlu tarafından okundu.
Alikanoğlu, bir önceki duruşmada tanık olarak dinlenilmesine karar verilen Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in, yargısal faaliyetleri nedeniyle mazeret dilekçesi gönderdiğini belirtti.
Söz verilen sanık Birol Erdem, duruşmalarda delillerini sunduğunu, yapıya karşı yürüttüğü faaliyetleri anlattığını söyledi. Duruşmada dinlenmesini istediği kişilerin olayların yakın tanığı olduğunu ifade eden Erdem, heyetin uygun göreceği kişilerin çağrılıp dinlenmesini talep etti.
Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Danıştay 10. Daire Başkanı Yılmaz Akçil ve Danıştay Üyesi Mustafa Gökçek'in de arasında bulunduğu tanıkların dinlenilmesi taleplerini reddetti.
Duruşma 23 Kasım'a ertelendi.
ÜÇ ESKİ DANIŞTAY ÜYESİ YARIN YÜCE DİVAN'DA YARGILANACAK
Ankara'da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ihraç edilen eski yüksek yargı üyeleri, 'FETÖ üyesi/yöneticisi olmak' suçundan ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yargılanırken, şimdi de örgüt talimatıyla imza attıkları kararlar nedeniyle Yüce Divan'da hesap verecek. FETÖ'cü yargıçların 'görevi kötüye kullanma' suçundan yargılanacak.
DANIŞTAY ABİSİ YARGI ÖNÜNDE
13 Kasım'da gündeme gelen bilgiye göre, eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay hakkındaki ilk duruşma yarın saat 10.00'da yapılacak. 'Örgüt yöneticiliği' suçundan 16 yıl hapse çarptırılan Tutar, FETÖ'nün yüksek yargı yapılanmasında «Danıştay abisi» olarak yer alıyor. Danıştay kararlarının FETÖ'nün verdiği talimatlar doğrultusunda örgütün amacına uygun olarak verildiği belirlenirken, yapılan tüm bu hukuksuz işlemlerin sorumlusunun da Tutar olduğu belirtiliyordu. İtirafçı beyanlarına göre, Tutar, elebaşı Fetullah Gülen verdiği için kutsal kabul edilen 1 dolarları Danıştay üyelerine 50 dolar karşılığında verdi.
CÜBBESİNİ ASAN ÜYE YÜCE DİVAN'DA
Yüce Divan'da yargılanacak bir diğer FETÖ'cü Bülent Olcay ise 'Silahlı terör örgütü üyesi' olmak suçundan 13 yıl 6 ay hapse mahkum edilmişti. Olcay, FETÖ'nün darbe girişiminden 4 gün önce, yüksek yargı üyelerinin görevini sona erdiren düzenlemeyi protesto amacıyla cübbesini Danıştay binasındaki odasının camına asmıştı.
Tutar'ın ardından FETÖ'nün Danıştay'daki en önemli isimlerden olduğu belirtilen Vahit Bektaş, 15 Temmuz sonrası gözaltına alındıktan sonra itirafçı olmuştu. Bektaş, yargılandığı dava 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.
TALİMAT FETÖ'DEN GELİRDİ
Eski Danıştay üyesi Vahit Bektaş, Danıştay kararlarının FETÖ'nün talimatları doğrultusunda verildiğini anlatmıştı. Kritik kararlardan önce Galip Tuncay Tutar'ın FETÖ üyelerini ziyaret ettiğini belirtirken, 'Bu kişiden bana bir talep geldiğinde bunun Fetullah Gülen cemaati adına geldiğini anlardım» ifadesini kullanmıştı. Bektaş, ifadesinde, FETÖ'nün müdahale ettiği dosyalara da örnekler vermişti.
Başkanvekili başkanlık edecek
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 148. maddesine göre, yüksek yargı üyelerini görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan sıfatıyla yargılıyor. Davada, savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya başsavcıvekili yürütecek. Yüce Divan'a kıdemli AYM Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan'ın başkanlık etmesi bekleniyor.
Paralel yapı-Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, HSYK üyelerine açılan davalar
Paralel yapı-08 Ekim (2017) 'Ankara 77 sanık Yüksek Yargı Yapılanması' soruşturması/fezlekesi (Yargıtay)
Paralel yapıya açılan ve sonuçlanan davalar
(23 Kasım 2020, 08:41)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: