Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, ´terör örgütüne yardım ve yataklık´ ile suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Avcı´nın da sanıklarından olduğu ´Devrimci Karargah´ terör örgütüne yönelik açılan 3. dava Beşiktaş´taki İstanbul 12. Ağır Ceza mahkemesinde başladı. Sanıklardan Tuncay Yılmaz, Avcı´nın işkenceci ve devrimci katili olduğunu ileri sürerek, ´Onun davasının buradan ayrıştırılmasını istiyorum. Çıkarın, cemaatçilikten yargılayın, Ergenekon´dan yargılayın, işkencecilikten yargılayın´ diye konuştu. Diğer sanık Necdet Kılıç ise, 12 Eylül´de kendisini sorgulayan Avcı´nın mert bir insan olduğunu söyledi. Duruşmada savcı, davanın İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki davayla birleştirilmesini istedi. Avcı ve diğer sanıklar birleştirmeye karşı çıktı. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, davanın 9. Ağır Ceza´daki ana davayla birleştirildiğini açıkladı. Sanıklar ve avukatları karara büyük tepki gösterdi.
Avcı´lı Devrimci Karargah davaları birleşti
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, ´terör örgütüne yardım ve yataklık´ ile suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Avcı´nın da sanıklarından olduğu ´Devrimci Karargah´ terör örgütüne yönelik açılan 3. dava Beşiktaş´taki İstanbul 12. Ağır Ceza mahkemesinde başladı. Sanıklardan Tuncay Yılmaz, Avcı´nın işkenceci ve devrimci katili olduğunu ileri sürerek, ´Onun davasının buradan ayrıştırılmasını istiyorum. Çıkarın, cemaatçilikten yargılayın, Ergenekon´dan yargılayın, işkencecilikten yargılayın´ diye konuştu. Diğer sanık Necdet Kılıç ise, 12 Eylül´de kendisini sorgulayan Avcı´nın mert bir insan olduğunu söyledi. Duruşmada savcı, davanın İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki davayla birleştirilmesini istedi. Avcı ve diğer sanıklar birleştirmeye karşı çıktı. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, davanın 9. Ağır Ceza´daki ana davayla birleştirildiğini açıkladı. Sanıklar ve avukatları karara büyük tepki gösterdi.
´Devrimci Karargah Örgütü´ (DKÖ) üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen tutuklu eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı´nın da aralarında bulunduğu 22 kişinin yargılanmasına başlandı.İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Hanefi Avcı, Rıdvan Turan, Nejdet Kılıç, Osman Baha Okar, Semih Aydın, Hakan Soytemiz, Oğuzhan Kayserilioğlu, Tuncay Yılmaz, Ulaş Bayraktaroğlu, Ecevit Piroğlu, Kemal Hamzaoğlu, İbrahim Turgut, Özgür Cafer Kalafat ve Günay Kubilay ile tutuksuz sanıklar Önder Sönmez, Özgür Aytulum, Sultan Seçik Kubilay ve Selda Başusta Çalık katıldı. Tutuksuz sanıklar Şenay Avcı ile Akın Tanrıverdi´nin katılmadığı duruşmada, haklarında yakalama emri bulunan Yaman Yıldız ve Salih Mahir Sayın da yakalanamadıkları için hazır edilemedi.
Sesli ve görüntülü kayıt yapılan duruşmada, söz alan İstanbul´da 507 kilo eroinin ele geçirildiği ´Son Tango´ operasyonuna ilişkin dava ile uyuşturucu madde ticaretine ilişkin ´Matador Operasyonu´ davaları kapsamında yargılanan Urfi Çetinkaya´nın avukatı Arzu Yılmaz, müvekkilinin davaya müdahil olarak katılmak istediğini bildirdi. Şenay Avcı´nın avukatı Refik Uçarcı da müvekkilinin mazereti nedeniyle duruşmaya katılamadığını belirterek, Avcı´ya ait sağlık raporunu mahkemeye sundu. Sanıkların kimlik tespitlerinin yapıldığı sırada ne iş yaptığı sorulan Hanefi Avcı, ´Merkez Emniyet Müdürüydüm, ancak seçim nedeniyle emekli oldum´ dedi.
Devrimci Karargah davalarının birleştirilmesi talep edildi
Duruşmada sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Devrimci Karargah örgütüne ilişkin birleşen iki davanın iddianamelerinin ve duruşma tutanaklarının dosyaya girdiğini belirterek Savcı Nuri Ahmet Saraç´a görüşünü sordu. Savcı Saraç, iki dosyanın içerik, kapsam ve deliller yönünden usul ve yargılama ekonomisi açısından birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. İki dosya arasında fiili ve hukuki irtibat olduğunu kaydeden Saraç, iki davanın birleştirilmesini talep etti. Tutuklu sanıkların, tutukluluk hallerinin devamını talep eden Saraç, Urfi Çetinkaya´nın müdahillik talebinin suçtan zarar görme vasfı olmadığı gerekçesiyle reddini istedi.
Sanıklar ve avukatları birleştirmeye karşı çıktı
Savcı Saraç´ın birleştirme talebine ilişkin görüşü sorulan avukatlardan Ergin Cinmen, sanıkların savunmalarının birleştirme kararı verilmeden önce alınmasını istedi. Sanıkların 8 aydır tutuklu olduğunu hatırlatan Cinmen, Bu davada bugüne kadar savunma hakkı ayaklar altına alındı. Savunma alınmadan birleştirme kararı verilmesinin tüm hukuk kurallarına aykırı olduğunu düşünüyorum. dedi.
Hanefi Avcı ve Şenay Avcı´nın avukatı Refik Ali Uçarcı da, müvekkilinin bu davaya konu edilmesine neden olan durumlar ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki davanın hiçbir ilgisi olmadığını savunarak, O davada, öldürme ve patlama olayları vardır. Halbuki bu davada hiçbir eylemsel faaliyet söz konusu değildir. Birleştirme ile bu davanın sanıklarının o davadaki eylemlerle ilişkilendirilmesi söz konusu olacaktır. diye konuştu. Avcı´nın Ergenekon terör örgütü üyeliği ile tutuklandığını ve yapılan itirazın reddedilmesi kararına muhalefet eden mahkeme başkanının karşı oyunun dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Uçarcı, Mahkeme başkanının 5 sayfalık gerekçesi dikkate alındığında müvekkilimin bu davaya dahlinin söz konusu olmadığı ortaya çıkacaktır. diye konuştu.
Avcı´nın diğer avukatı Armağan Gayretli ise, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki davanın örgütle ilgili olduğunu, ancak müvekkilinin örgütle hiçbir ilgisi olmadığını savundu.
Bazı sanıkların avukatı olan Ercan Kanar, birleştirme talebinin hukuki ve bilimsel gerçeklikle örtüşmediğini savunarak, Bu yargılama yükünden kurtulma amacı taşımaktadır. Bu dava ile diğer dava arasında isim benzerliği dışında bir bağ yoktur. dedi. Sanıkların birçoğunun Sosyalist Demokrat Parti (SDP) üyesi olduğunu belirten Kanar, Ergenekon tipi örgütlenmelere karşı olan SDP, Ergenekon iddiasıyla ilişkilendirilmek isteniyor ve bir emniyet müdürü ile bu sanıklar bir araya toplanıyor. şeklinde konuştu.
Sanıklardan Tuncay Yılmaz, Devrimci Karargah örgütü ile bu davanın sanıklarının siyasal faaliyetlerinin hiçbir şekilde örtüşmediğini ileri sürdü. Yılmaz, Evet, buradaki sanıkların hepsi devrimci ve sosyalist. Ama bu arkadaşların hiçbirinin örgütle ilgisi yok. dedi. Normal yaşantısında asla üst üste konulamayacağı Hanefi Avcı ile bir araya getirildiğini anlatan Yılmaz, Hanefi Avcı işkencecidir, devrimci katilidir. Onun davasının buradan ayrıştırılmasını istiyorum. Çıkarın, cemaatçilikten yargılayın, Ergenekon´dan yargılayın, işkencecilikten yargılayın. diye konuştu.
12 Eylül döneminde 8 yıl hapis yattığını, işkence gördüğünü hatırlatan sanıklardan Necdet Kılıç, 12 Eylül´de 3,5 ay sorgumda Hanefi Avcı vardı. Benim kinim Hanefi Avcı´ya değil, sistemedir. Benim nazarımda o mert bir insandır. Çünkü bunun devlet politikası olduğunu söylemiştir. Bu davanın özü, Avcı´nın yazdığı Simon kitabıdır. Bu komplo davasıdır. Davanın özü, Hanefi Avcı´dan dolayı SDP´nin itibarsızlaştırılmasıdır. iddiasında bulundu.
Sanıklardan Sultan Kubilay da Ben zaten cezalandırıldım bir işkenceci ile aynı sanık sandalyesine oturtularak. şeklinde tepkisini dile getirdi.
Dosyada bugüne kadar gizlilik kararı olduğunu söyleyen Hanefi Avcı ise, Biz bir meçhule karşı kendimizi savunmaya çalıştık. Evraklar içinde maddi hatalar olan evraklar vardı. Biz bunları ortaya koyalım ki, siz ona göre birleştirme talebini değerlendirin. Ben 35 yıllık emniyetçiyim. Hayatım terör örgütleri ile mücadelede geçti. Kimin ne olduğunu bilirim. Diğer dava ile bu arkadaşların bir bağı yok. Hiçbir irtibat yok. O bakımdan bizi dinlemenizi rica ediyorum. dedi.
Mahkeme, birleştirme talebini değerlendirmek için duruşmaya 1,5 saat ara verdi. ( Cihan)
15.25: Devrimci Karargah davaları birleşti
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, davanın 9. Ağır Ceza´daki ana davayla birleştirildiğini açıkladı. Sanıklar ve avukatları karara büyük tepki gösterdi. Bazı sanık avukatları cübbelerini çıkartarak kürsünün önüne bıraktı. Davaların birleştirildiği yönündeki kararı okuyan mahkeme başkanı, slogan atan sanıkların dışarı çıkartılmasını istedi. Salonda gerginlik yaşandı.İçeride yaşanan bu gerginliğin ardından sanıkları taşıyan cezaevi aracı da Devrimci Karargah terör örgütü sempatizanları tarafından saldırıya uğradı. Adliyenin önünde çok sayıda gösterici polis arabası ve cezaevi aracının dışarı çıkmasını engelliyor. Polisin şimdilik temkinli yaklaştığı göstericilere Beşiktaş meydanı yönünden yeni katılımlar oluyor.
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davanın ilk duruşmasında, mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Savcı Nuri Ahmet Saraç´ın iki davanın birleştirilmesi yönündeki mütalaası üzerine verilen kararı okumaya başladı. Yılmazabdurrahmanoğlu, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Devrimci Karargah ana davasıyla bugünkü davanın birleştirildiğine karar verildiğini açıkladı. Bu sırada sanık avukatları, Kararı dinlemiyoruz. diyerek cübbelerini çıkartıp kürsünün önüne bıraktı. Sanıklar da, ´Hücreler bizi yıldıramaz´, ´Yaşasın devrim ve sosyalizm´ şeklinde slogan atmaya başladı. İzleyiciler de sanıkla ve avukatlara alkışlarla destek verdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, salonun boşaltılmasını istedi. Sanıklar ve avukatları jandarma görevlilerine direnince arbede yaşandı. Adliyeden çıkan izleyiciler de bahçede slogan attı.
Ceza istemleri
İddianamede, tutuklu sanık eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı´nın, ´Devrimci Karargah terör örgütü ve mensuplarına yardım´ suçundan 7,5 ile 15, ´yargı görevini yapanı etkileme´ suçundan 3 ile 6, ´soruşturmanın gizliliğini ihlal´ suçundan 1,5 ile 4,5, ´terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme´ suçundan 1 ile 3, ´ikametinde ele geçirilen ruhsatsız silahlar nedeniyle 6136 sayılı Yasa´ya muhalefet´ suçundan 7,5 ile 12 ve ´zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme´ suçundan da 2 yıl 10 ay ile 11 yıl 3 ay olmak üzere toplam 23 yıl 4 ay ile 51 yıl 9 ay arasında değişen hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Avcı´nın eşi Şenay Avcı´nın da ´ikametinde bulunan birden fazla ruhsat süreleri dolmuş silahı bulundurma´ suçundan 7,5 ile 12 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Hanefi Avcı´nın kullandığı telefon hattının sahibi olduğu öne sürülen tutuklu sanık Nejdet Kılıç´ın, ´Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olmak´ suçundan 7,5 ile 15 ve ´6136 sayılı yasada belirlenen bıçakları izinsiz bulundurmak´ suçundan 1,5 ile 3 yıl olmak üzere toplam 9 ile 18 yıl arasında hapse çarptırılması öngörülüyor.
Osman Bahar Okar, Semih Aydın, Hakan Tanrıverdi, Önder Sönmez, Oğuzhan Kayserioğlu, Özgür Aytulum, Günay Kubilay, Ecevit Piroğlu, Kemal Hamzaoğlu, Sultan Çelik Kubilay, Özgür Cafer Kalafat, Yaman Yıldız ve Selda Başusta´nın, ´Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olmak´ suçundan 7,5 ile 15´er yıl arasında hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, sanıklar Rıdvan Turan ve Salih Mahir Sayın´ın ´Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olmak´ ve ´Ateşli Silahlar Kanunu´na muhalefet´ suçlarından 9 ile 19,5´ar yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.
İddianamede, Hakan Soytemiz, Tuncay Yılmaz, Ulaş Bayraktaroğlu, İbrahim Turgut´un da ´Devrimci Karargah terör örgütü üyesi olmak´, ´sahte kimlik bulundurmak´, ´İzinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak´, ´İzinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşünde molotofkokteyli taşımak ve atmak´, ´6136 sayılı Kanun´a muhalefet etmek´ suçlarından 3 ile 30 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması öngörülüyor.
Devrimci Karargah konulu üç dava açıldı
Devrimci Karargah Terör Örgütü´ne dair bugüne kadar 3 adet iddianame hazırlandı. Bunlardan 1. ve 2. iddianameler İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi´ne sunuldu ve kabul edildi. İlerleyen süreçte bu iki dava birleştirildi. Davası halen görülmekte ve bir duruşması da dün yapıldı. Örgüte dair hazırlanan ve Hanefi Avcı´yı da içeren 3. iddianame ise İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın görülmesine bugün Beşiktaş´taki adliyede başlandı.
Emin Arslan: Herkes Avcı´ya kefil
Duruşmayı izlemek için CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ile eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan da adliyeye geldi.Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, basın mensuplarının soruları üzerine Hanefi Avcı gibi bir insana bırakın Türkiye´de dünyada herkesin kefil olacağını söyledi. Hanefi Avcı´ya yapılan bu iddialar, zamanla, mantıkla, mekanla hakikaten uyuşacak bir şey mi? diye soran Arslan, konunun saatlerce konuşulabilecek, tartışılacak, değerlendirilebilecek kadar kapsamlı olduğunu, ayak üstü yapılacak değerlendirmelerin yanlış yorumlara neden olabileceğini söyledi. Arslan, Hanefi beyin şu andaki yaşadığı süreç, ne zamanla ne mekanla ne mantıkla bağdaşacak bir süreç. Hepiniz biliyorsunuz dedi.
Bir gazetecinin, Sizce neden kaynaklandı Hanefi Avcı olayı? şeklindeki sorusunu Arslan, Hepiniz neden kaynaklandığını biliyorsunuz. Bakın demin açıkladım, saatlerce bunu anlatmamız lazım diye cevapladı. O sizin için ben yaparım o yapmaz demişti şeklindeki hatırlatma üzerine de Arslan şunları söyledi: Sade benim demem kafi değil, ben bunu her zaman her yerde gönlümü gere gere söylerim. Hepiniz biliyorsunuz, Türkiye´deki bütün çeteleşme, karanlık konular ve benzeri konuları aydınlatan, bu gibi konuların üzerine giden insan Hanefi Avcı´dır. Ama şu anda yaşadığı süreci de görüyorsunuz, Hanefi Avcı´nın neler yaşadığını da hepiniz görüyorsunuz.Siz kefil misiniz? şeklindeki soru üzerine Emin Arslan, Ben her zaman kefilim. Kime sorsanız, herkes de Hanefi Avcı´ya kefildir dedi.
Bir gazetecinin Sizin tutukluluğunuz, Sabri Uzun´un, Avcı´nın yaşadığı süreç hepsi birbiriyle bağlantılı mı acaba? şeklindeki soru üzerine Arslan, bunun uzun uzun anlatılacak bir konu olduğunu, kısa bir demeçle anlatılmasının mümkün bulunmadığını kaydetti.Arslan, Yaşanan sürecin çok örneklerini gördük, hepimiz de görüyoruz, ama Hanefi Avcı´daki örnekleri bizler de yaşadık, bunlar bunun numunesidir. Neler olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Artık kelimelerin veya belirli başlıkların arkasına saklanarak, gerçekleri gizlemenin bir anlamı yok. Ben iddialarla ilgili palyatif konulara girmek istemiyorum. Kendi mahkemesi de devam eden bir kişiyim. Bunlar yanlış yorumlanır, yanlış değerlendirilir. O yüzden ben size genel perspektifi söyledim. Bunlar çok açık, toplantılarda, oturumlarda, yorumlarda değerlendirme yazılarında ortaya konulabilecek konular. Ama her şey açık, aslında bu soruları sorarken siz de cevabını biliyorsunuz diye konuştu.
Hanefi Avcı´nın derin operasyonları
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı´nın sol bir örgüte yardım yataklıktan tutuklanması tüm Türkiye´yi şok etti. Ömrü sol örgütlerle mücadele ile geçen bir polis müdürünün bu suçlamayla tutuklanması gerçekten de şaşırtıcıydı. Ancak ilerleyen süreçte ortaya çıkan ayrıntılar, Hanefi Avcı´nın tanınan kişiliğinden daha farklı olduğunu, ´derin bir müdür´ olduğunu gösteriyordu. Bugünkü davanın iddianamesinde de delillendirildiği gibi, haklarında polis takibi olduğunu haber alınca Devrimci Karargah örgütüne polis takibinden kurtulması için telefonla ve yazdığı kitapla taktikler vermiş, kaçmalarını sağlamıştı. Yazmakta olduğu bilinen kitabına birden ek bölümler ekleyerek şok iddialarda bulunması da, polis takibini öğrenmesi üzerine karşı hamle olarak yorumlandı. Avcı´nın diğer derin ilişkileri bir bir ortaya çıkmaya başladı. Yıllar önce Kartal´da Dev-Sol örgütünün hücre evine düzenlenen operasyonda ´Bedri Yağan´ grubunun çatışma olmaksızın infaz edildikleri iddia ediliyordu. Bu iddialara son olarak Susurluk ekibinde yer alan özel timci Ayhan Çarkın katıldı. O operasyonu Hanefi Avcı´nın yönettiği ortaya çıktı. İddialara göre Bedri Yağan grubu infaz edilerek tasfiye edildi ve Dev-Sol örgütü, derin devletin kontrolündeki Dursun Karataş grubunun hakimiyetine sokuldu. Diğer taraftan tartışmalar ´Devrimci Karargah´ örgütü üzerinde de yapıldı. Ergenekon soruşturması sürecinde ortaya çıkan ve gerçekleştirdiği birkaç saldırı ile Ergenekon´un taşeron örgütü olmakla itham edilen bu örgüte Sol kesimler şüphe ile yaklaştı. Yeni ortaya çıkan bu örgütü derin ve karanlık bir örgüt olarak niteleyen Sol kesimin şüpheleri de aslında resmi belirginleştiriyor: Tüm bu olaylarda derin bir elin olduğu, Ergenekon davalarının giderek genişlemesiyle tasfiye olmaya yaklaştıklarını gören bu gücün karşı hamlelerde bulunduğu söylenebilir.
(13 Nisan 2011, 11:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
İşte 120 sayfalık Devrimci Karargah 3. iddianamesi
Devrimci Karargah Örgütü manşetlerimiz
DEVRİMCİ KARARGAH 3. İDDİANAMESİNDE ARAMA YAP
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
DKÖ iddianamesine kabul: Avcı sanık
Flaş!!! Avcı´ya ´Devrimci Karargah´ gözaltısı
Avcı´nın ´Derin Sol´ infazı kesinleşti: Kafalarına sıkılmış
Ergenekon ve Derin-Sol infazlar
Avcı, Derin-Sol´un önünü açtı
Çarkın: Karataş, istihbaratla geziyordu
Çarkın: Avcı Ergenekon´un merkezinde
Hanefi Avcı´nın iddiaları manşetlerimiz
Avcı´nın amacı soruşturmayı engellemek
Ergenekon´un karşı hamlesi Avcı´dan
İşte Hanefi Avcı´nın Ergenekon planı