İzmir'de, 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında 29 eğitim kurumunda arama yapıldı. 11 kişi gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı bulunan 6 kişi aranıyor Soruşturma dosyasındaki gözaltına alınması istenen kişi sayısının 20 olduğu ileri sürülüyor. Cemaate yakın 30 okula giden polisin arama yaptığı yerler arasında, Yamanlar Koleji içerisinde Fetullah Gülen'e ait özel odanın da bulunduğu açıklandı. Odanın yurtdışına çıkmadan önce Gülen tarafından daha sonra da örgütün Ege bölge sorumlusu olduğu belirtilen firari şüpheli Bekir Baz tarafından kullanıldığı ileri sürülüyor.
18.08.2015 22:23 İzmir'de, ''Paralel Devlet Yapılanması'' soruşturması kapsamında 29 eğitim kurumunda arama yapıldı. İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla, "Terör örgütüne bilerek veya isteyerek yardım etmek", "Resmi belgeyi bozmak, resmi belgede sahtecilik", "Sahte belge düzenlemek", "örgüte maddi kazanç sağlamak", "eleman kazandırmak", "gerekli izin olmadan okullarda tadilat yapmak ve buna uygun olarak sahte yangın ruhsatı düzenlemek, böylelikle öğrencilerin hayatlarını da tehlikeye atmak" iddialarıyla, il genelindeki bazı özel okullarda bu sabah arama başlattı.
Operasyon kapsamda gözaltına alınanların sayısı ilerleyen süreçte 11'e çıktı. Soruşturma dosyasındaki gözaltına alınması istenen kişi sayısının 20 olduğu belirtildi.
İzmir Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'nun talimatıyla güvenlik güçlerinin bu sabah 29 eğitim kurumunda başlattığı arama kapsamında, okullardaki evrakların incelenmesi ve bilgisayar belleklerinin kopyalanması işlemlerinin devam ettiği bildirildi.
Yukarıda sayılan suçlamalarla gözaltına alınan ve eğitim kurumlarında yönetici oldukları öğrenilen 9 kişi ilk gün, 2 kişi ise daha sonraki süreçte olmak üzere toplam 11 kişi, İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü. Hakkında yakalama kararı bulunan 6 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.
İŞTE DETAYLAR
İZMİR'de, Gülen cemaatine yakın Şelale ve Sema Eğitim kurumlarına bağlı okullara polis, bu sabah operasyon düzenledi.
Okullarındaki eğitimi sürdürmek için sahte 'yangın ruhsatları' düzenledikleri ileri sürülen 11 kişi gözaltına alındı. Cemaate yakın 30 okula giden polisin arama yaptığı yerler arasında, Yamanlar Koleji içerisinde Fetullah Gülen'e ait özel odanın da bulunduğu açıklandı.
İzmir Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Gülen cemaatine yakın olan Şelale ve Sema Eğitim kurumlarına ait özel okullarda sahtecilik bilgisi üzerine, araştırma yaptı. Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturmanın tamamlanmasıyla, polis bu sabah gözaltına almalar başladı.
20 KİŞİNİN GÖZALTINA ALINMASI İSTENDİ
Özel okulların yöneticileri ile bağlı bulundukları şirketin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Soruşturma dosyasındaki gözaltına alınması istenen kişi sayısının 20 olduğu belirtildi.
Gözaltındaki şüphelilerin, okullarındaki eğitimin sürmesi için belediyelerden alamadıkları 'yangın ruhsatlarının' sahtelerini düzenledikleri ileri sürüldü. Bunun yanı sıra yine ailelerden normal ücretlerden başka, yardım adı altında para topladıkları da iddialar arasında yer aldı.
FETULLAH GÜLEN'İN ÖZEL ODASI
Operasyon kapsamında, iki eğitim kurumlarına bağlı toplam 30 okulda polis arama yaptı. Suç unsurları arayan polisin arama yaptığı yerler arasında Bozyaka Yamanlar Koleji içerisinde Fetullah Gülen'in ABD'ye gitmeden önce zaman zaman kullandığı ileri sürülen özel odanın da bulunduğu öğrenildi. Odanın yurtdışına çıkmadan önce Fetullah Gülen tarafından daha sonra da örgütün Ege bölge sorumlusu olduğu belirtilen Bekir Baz tarafından kullanıldığı ileri sürülüyor.
6 KİŞİ İÇİN TUTUKLAMA TALEP EDİLDİ, MAHKEME SERBEST BIRAKTI
23.08.2015 22:24 Yamanlar Eğitim Kurumları'na yönelik operasyonda gözaltına alınan 11 kişiden 5'İ savcılıkça serbest bırakılırken, 6'sı ise tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Resmi belgeyi bozma, yok etme, gizleme, resmi belgede sahtecilik, örgüte bilerek isteyerek yardım etme iddiasıyla ifade veren yöneticilerden S.K, A. K, A.Ş, O.S, B.A ve Avukat M.Ö.T serbest bırakıldı. Bu kişiler açılacak davada tutuksuz yargılanacak.
İzmir 6. Sulh Ceza Hakimi Nuri Keskin, 6 kişinin serbest bırakılması kararında “Mevcut delil durumu itibari ile şüphelilerin örgütle hiyerarşik bağlılıklarının saptanamadığı, delilleri karartma ihtimali olmayışı, şüphelilerin sabit ikametgah sahibi olmaları ve kaçma şüphesini uyandıracak somut olguların bulunmaması göz önüne alınarak tutuklanma taleplerinin reddine karar verilmiştir” ifadelerini kullandı.
EMNİYET İSTİHBARATIN BİLGİ NOTU
Paralel medyada, Yamanlar Eğitim Kurumları'na düzenlenen operasyonunun polis istihbarat notlarına dayanılarak yapıldığı iddia edildi. Soruşturmadaki sanık avukatlarına dayandırılan iddiaya göre; İstihbarat Daire Başkanlığı'nın yazmış olduğu “Bir sayfalık notta paralel devlet yapılanması adı altında örgütlenmeden bahsedilerek, "40 yıldır eğitim alanına yönelmişler. Halk nezdinde kendilerini kamufle ediyorlar. Aldıkları madalyalarla, uluslararası olimpiyatlarda kazandıkları başarılarla kendilerini meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Okulun eğitim gelirleriyle, burs veriyorlar. Bunlarla yasa dışı gelir elde ediyorlar, örgütü finanse ediyorlar" yazıyor” deniliyor.
“Bu operasyon Gülen’i psikolojik olarak yıkmıştır”
Gülen’e bir dönem en yakın isim olan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı eski Başkanı Latif Erdoğan, 17-25 Aralık darbe planının yapıldığı Yamanlar Koleji’ne yapılan polis baskınını bu cümle ile özetledi: “Cemaatin ve özellikle de Gülen’in bu operasyonlar karşısında moral olarak yıkıntıya uğramaması imkansız gibidir. İzmir’in yaşadığı her sektenin cemaatteki karşılığı bünyeye arız kalp sektesi anlamındadır. Ölüm riski oldukça fazladır.”
İŞTE LATİF ERDOĞAN'IN YAPTIĞI AÇIKLAMADAN BAZI BAŞLIKLAR
İZMİR PARALEL YAPININ KALBİDİR
Paralel yapı açısından İzmir, cemaatin kalbidir. Bozyaka ve Yamanlar kolejleri de İzmir'in kalbidir. Hizmete ait, ilk mülk bina bunlardır. Ayrıca, İzmir mütevellisi, her zaman cemaat arasında önemli saygınlığı olan insanlardan oluşur. Onların manevi üstünlüğü her cemaat üyesi tarafından tartışmasız kabul edilir. Gülenle irtibatta geçiş üstünlükleri vardır. Onlar, hiyerarşik protokole tabi değillerdir. Onların mevcudiyetleri bile Gülen için teselli kaynağıdır.
İZMİR "DERİN CEMAAT"İN MEVZİ ALDIĞI YERDİR
Bediüzzaman'ın talebeleri, diğer Nur talebeleri için, değer ve önem bağlamında ne anlama geliyorsa, İzmir'de yetişen kadronun da cemaat içindeki konumu odur. Ayrıca, İzmir hizmeti, dünyadaki yaygın hizmetin bütününe denk bir öneme ve değere sahiptir. İzmir, cemaatin sadece en muhkem kalesi değil, aynı zamanda derin cemaatin de ilk mevzi aldığı yerdir. İzmir kiminse, hizmetin psikolojik mülkiyeti de onundur. Bu sebeple de Gülen, İzmir'e ayrı bir önem atfeder.
İZMİR'İN İMAMI ÇOK ÖNEMLİDİR
Sadakat ve bağlılıkta yüzde yüz puan almamış kimseler İzmir imamı olamazlar. İzmir imamında aranacak bir başka özellik de, biraz önce bahsettiğimiz özel yapıya uyumlu olabilme şartıdır. Elli yıllık hizmet tarihinde, bütün önemli kararlar, bütün önemli toplantılar İzmir'de yapılmıştır. İlk dönemde bu toplantı ve karar mekanizmasına Bozyaka koleji ev sahipliği yapmış, daha sonra Yamanlar ev sahipliğini üstlenir olmuştur. Gülen'in her iki binada da özel dairesi vardır.
GÜLEN'İN ÖZEL DAİRESİ MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Amerika'ya gidişinden sonra da bu daireler korunmuş, içten ve dıştan gelen misafirlere kutsal mekan formatında ziyaret ettirilmiştir. Zaten Bozyaka'daki özel odasının karşısındaki oturma salonu daha sonra müzeye dönüştürülmüştür.
OPERASYON GÜLEN'İ MORAL OLARAK ÇÖKERTİR
Devletin İzmir'e yaptığı operasyon, maddi yanından çok manevi ve psikolojik yanı itibariyle önem arz etmektedir. Cemaatin ve özellikle de Gülen'in bu operasyonlar karşısında moral yıkıntıya uğramaması imkansız gibidir. İzmir'in yaşadığı her sektenin cemaatteki karşılığı bünyeye arız kalp sektesi anlamındadır. Ölüm riski oldukça fazladır.. (Sabah)
(18 Ağustos 2015, 22:23), son güncel.:(23 Ağustos 2015, 22:24)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: