Fetö üyeliği suçlamasıyla 1 Aralık'ta gözaltına alınan Doğan Holding Ankara temsilcisi Barbaros Muratoğlu 2 haftalık sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece FETÖ silahlı terör örgütüne yardım etme suçu kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi. İlk gözaltı sonrası 'grubumuzun Fetö ile ilgisi yok' diye telaşlı bir açıklama yapan Doğan Medya Grubu, Muratoğlu'nun Fetö üyeleri ve avukatlarıyla çok sık görüşme yaptığının ortaya çıkması ve bu bulguların, Fetö yargısının, etkin olduğu dönemde Doğan Medya'ya vergi sorunlarında ya da diğer davalarda çıkar sağladığına yönelik iddialarla örtüşmesi üzerine bu kez Muratoğlu'nu ve onun üzerinden Medya grubu'nu savunmaya geçti.
18.12.2016 14:17 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılarından Can Tuncay'ın talimatıyla FETÖ'nün avukat yapılanmasıyla ilişkisi olduğu ve Doğan Holding'e açılan bazı dava ve kesilen bazı cezalarla ilgili FETÖ'cü avukatlarla irtibata geçtiği gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde Ankara'daki evinde gözaltına alınan Barbaros Muratoğlu İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin tamamlanması ardından sabah saatlerinde İstanbul Adliyesine sevk edilmişti.
Soruşturmayı yürüten Savcı Can Tuncay tarafından sorgulanan Muratoğlu, işlemlerinin ardından "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçu kapsamın da tutuklanmak üzere nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nde sorgusu gerçekleştirilen Muratoğlu atılı suçlama kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderildi.
TELEFON TRAFİĞİ DEŞİFRE OLDU
FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu'nun örgüt üyeleriyle telefon trafiği deşifre oldu. Ağırlıklı olarak kırmızı ByLock kullanıcılarıyla görüşen Muratoğlu'nun Gülen'in yeğeniyle teması da tespit edildi
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında tutuklanan Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu'nun Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile telefon trafiği deşifre oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar'ın koordinesinde terör savcılarından Can Tuncay tarafından yürütülen soruşturmada Muratoğlu'nun kırmızı listedeki ByLock kullanıcılarıyla nasıl bir telefon trafiğine girdiği ayrıntılı bir şekilde incelendi.
HATTI İNCELEMEYE ALINDI
Savcılık, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile koordineli olarak yürüttüğü çalışmasında Muratoğlu'nun kullanımındaki telefon hattını mercek altına aldı. Muratoğlu'nun son 4 yılda telefonla iletişime geçtiği kişilerin listesi çıkarıldı. Muratoğlu'nun görüştüğü telefon hattı sahiplerinden bazılarının FETÖ'nün örgüt içi yazışma uygulaması ByLock'u en yoğun seviyede kullanan 'kırmızı liste'deki isimler olduğu tespit edildi. Doğan'ın temsilcisinin görüştüğü isimler arasında Maliye Bakanlığı çalışanı, kırmızı ByLock kullanıcısı Abdülhamit Yıldız, Polis Akademisi'nde bir dönem doçentlik yapan Cemalettin Karadaş'ın yanı sıra Akın İpek'in kardeşi Cafer Tekin İpek ve kapatılan Yamanlar Koleji'nin sahibi Süleyman Kasap gibi isimler de bulunuyor.
KIRMIZI BYLOCK KULLANICISI İLE TOPLAM 12 İLETİŞİM KAYDI
Muratoğlu'nun Maliye Bakanlığı'nda bir dönem görev yapan kırmızı ByLock kullanıcısı Abdülhamit Yıldız ile 2012-2016 yılları arasında toplam 12 kez iletişim kaydı bulunuyor. Açığa alınan emniyet personeli Bedri A. ile ise 2014 yılı içerisinde 2 defa telefonla görüştüğü belirlenen Muratoğlu'nun, Fatih Altunay isimli ByLock kullanıcısı ile de sadece 2015 yılı içerisinde 22 defa görüştüğü tespit edildi.
CAFER İPEK'LE DE İRTİBAT KURDU
Muratoğlu'nun FETÖ'den tutuklanan Konya Kimse Yok Mu Derneği Başkanı Hasan Kıratlı ile 2013-2014 arasında 41 defa görüştüğü HTS raporlarına yansırken, FETÖ'nün finansörü Koza İpek'in firari patronu Akın İpek'in kardeşi tutuklu Cafer Tekin İpek'le de irtibatta olduğu tespit edildi. Muratoğlu'nun İpek'le 2013 ve 2015 yılları arasında toplam 19 defa görüştüğü, Cafer Tekin İpek'in ' Mavi ByLock' listesinde yer aldığı öğrenildi. Muratoğlu'nun kapatılan Yamanlar Koleji'nin sahibi tutuklu Süleyman Kasap'la da 2015 tarihinde 2 defa görüştüğü HTS raporlarına yansıdı. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında FETÖ'cü subayların arasında yakalanan eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney'in de Muratoğlu ile telefonla görüşen isimlerden biri olduğu ortaya çıktı.
GÜLEN'İN YEĞENİYLE DE GÖRÜŞTÜ
Muratoğlu'nun FETÖ'nün kapatılan yayın organı Samanyolu TV'nin Ankara Temsilcisi ve elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni olan Abdullah Abdülkadiroğlu ile de telefon irtibatının bulunduğu tespit edildi. Muratoğlu'nun Abdülkadiroğlu ile 2012-2016 yılları arasında 12 kez telefon trafiğine girdiği tespit edildi.
DOĞAN HOLDİNG'TEN MURATOĞLU'NA İLGİNÇ DESTEK: GÜLEN'İN ÖNÜNDE CEKETİNİ İLİKLEMEK SUÇ MU?
16.12.2016 22:13 Doğan Holding Hukuk Müşavirliği, Doğan Holding Ankara Temsilcisi Muratoğlu'nun dün çıkarıldığı mahkemece tutuklanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, 1 Aralık 2016 sabahı Ankara'daki evinden gözaltına alınarak İstanbul'a getirilen Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu'nun, dün akşam 15 Aralık 2016'da ifadesi alındıktan sonra İstanbul 9.Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandığı hatırlatılarak şöyle denildi:
"Bu karar ile ilgili görüş ve düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşmayı görev addetmekteyiz.
24 Kasım 2016 tarihli Akşam gazetesinde Barbaros Muratoğlu hakkında ağır bir suçlama ortaya konulmuştur. Bu suçlamada Barbaros Muratoğlu'nun bir grup gazeteci arasında terörist başı ile çekilmiş bir fotoğrafı da kullanılmıştır. Bu haber üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmıştır. Soruşturmada Barbaros Muratoğlu'na isnat edilen terör örgütüne yardım suçlaması ve kendisinin tutuklanmasına ilişkin kararın başlıca gerekçeleri şunlardır:
-FETÖ elebaşısını ziyaret etmek, fotoğraf çektirmek ve bu esnada ceketinin iki düğmesini iliklemek,
-Bazı avukat ve devlet memurları ile yoğun telefon görüşmeleri yapmak,
Bu iddiaların hepsi hukuk ve vicdan açısından sorunludur. Şöyle ki;
1) Barbaros Muratoğlu, 2012 yılında İzmirli gazetecilerin ağırlıkta olduğu, aralarında Akşam, Sabah, Yeni Asır, Zaman, Posta ve Hürriyet gazetelerinin temsilcilerinin de bulunduğu bir grupla ABD'nin Teksas eyaletine bir geziye gitmiştir. Bu gezi sırasında, turu düzenleyen kişinin ifadesine göre; Yeni Asır, Akşam ve Sabah Gazetesi temsilcilerinin talebi üzerine yapılan bir emrivaki ile Pensilvanya ziyaret edilmiştir. O tarihte Pensilvanya'yı ziyaret son derece olağan bir nitelik taşıdığı için siyasetçisinden iş adamına kadar toplumun her kesiminden pek çok şahsiyet, benzer ziyaretlerde bulunmaktaydı. İnternette yapılacak kısa bir arşiv taraması, Pensilvanya'da başka şahsiyetlerin göründüğü bunun gibi sayısız fotoğrafı ortaya çıkartacaktır. Barbaros Muratoğlu'nun dahil olduğu grup ile çekilen fotoğraf Akşam gazetesinin iddia etmiş olduğu gibi yeni bir hadise olmayıp o döneme aittir. Söz konusu fotoğrafta Akşam Gazetesi'nin İzmir temsilcisi de bulunmaktadır. Fotoğrafta Barbaros Muratoğlu'nun ceketinin ilikli olması ise terbiye gereğidir.
2) Doğan Şirketler Grubu, Türkiye'nin muhtelif şehirlerinde 100'ün üzerinde avukat ile çalışmıştır ve halen de çalışmaya devam etmektedir. Şirketlerimizin hukuki haklarını savunmak adına holding bünyesindeki avukatların yanı sıra uzmanlık gerektiren konularda dışarıdan hukuki danışmanlık hizmeti alınması mutad bir uygulamadır. Barbaros Muratoğlu'nun gerek emniyet gerek savcılık sorgulamalarında adları geçen bazı avukatlarla görüşmüş olması son derece doğaldır. Adı geçen avukatlardan alınan danışmanlık hizmetleri 2012 yılının ortalarında başlayıp 2014 yılında sona ermiştir. Barbaros Muratoğlu'nun, holdingin Ankara temsilcisi olarak Ankara'da bulunan ve soruşturmada adı geçen avukatlarla iletişim içinde olması ve kendileriyle görüşmesi görevinin gereğidir. Bu avukatlara vekaletname verilmesi hiç kimse açısından suç örgütüne yardım yapıldığı veya örgütün ideolojisinin benimsendiği anlamına gelemez.
3) Öte yandan sorgulamada adı geçen emniyet mensupları ve bürokratlar o dönemde resmi unvan taşıyan kamu görevlileridir. Barbaros Muratoğlu'nun holding bünyesindeki şirketlerin muhtelif konuları için bu görevlileri muhatap alıp görüşmesi, kendileriyle fikir ve eylem birliği içinde olduğu anlamına gelmez.
4) Barbaros Muratoğlu, hayatının hiçbir döneminde bugün örgüt üyeliğine delalet eden ByLock uygulamasını kullanmamıştır. Bu iddia Akşam gazetesinin bir iftirasından ibarettir. Yine örgüte yardım anlamına gelecek banka hesabı, himmet parası veya bazı kuruluşlara bağış yapılması gibi bir iddia da soruşturma kapsamında yoktur.
5) Barbaros Muratoğlu'nun suçsuzluğuna kesinlikle inanıyoruz. Tutuklama gerekçeleri haksız ve hukuka aykırıdır. Süresi içinde tutuklama kararına itiraz edilecektir. Adaletin er veya geç tecelli edeceğine inanıyoruz."
28 Şubat sürecinde Cumhurbaşkanı Demirel'den sürpriz şekilde başbakanlık görevini alan Mesut Yılmaz, 29 Haziran Pazar günü, o yoğun hükümet kurma çalışmaları esnasında Doğan Grubu patronu Aydın Doğan'ı Çamlıca'daki evinde geçmiş olsun ziyaretine gitmişti. Doğan'ın pijamayla başbakanı karşılaması dikkatleri çekmiş, siyasete yoğun etkisi olan medya grubunun bu yolla başbakana "hükümetleri kuran ve yıkan asıl güç biziz" mesaj verdiği iddiası bugüne kadar sık sık gündeme gelmişti.
DOĞAN GRUBU TEDİRGİN
Muratoğlu'nun 1 Aralık'ta gözaltına alınması üzerine "grubumuzun Fetö ile ilgisi yok diye telaşlı bir açıklama yapan Doğan Medya Grubu", Muratoğlu'nun Fetö üyeleriyle ve Fetö avukatlarıyla çok sık görüşme yaptığının ortaya çıkması ve bu bulguların, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde Doğan Medya'ya vergi kıyağı sağladığına yönelik iddialarla örtüşmesi üzerine bu kez yukarıda da görüldüğü gibi "Muratoğlu'nu ve onun üzerinden kendi medya grubunu" savunmaya geçti.
Tutuklama kararına tepki olarak yapılan açıklamada çeşitli görüşler dile getirildiği görülüyor. "Fetö lideriyle görüşmenin suç olmadığı, başka bir çok gazetecinin de Gülen'le görüştüğü" savunması bunlardan sadece biri.
İDDİALAR ÇOK CİDDİ
Ancak dikkatlerden kaçırılan bir detay var. Muratoğlu'nun Gülen'le görüşmüş olması tutuklanmasında tek başına suç olarak gösterilmiş değil. Birbiriyle örtüşen deliller var mı buna bakılmış. Bir medya grubu yöneticisinin hayatın doğal akışına aykırı şekilde örgütün polisleri de dahil olmak üzere önemli isimleriyle çok sık görüştüğü belirlenmiş.
Muratoğlu'nun, 17/25 Aralık hükümete darbe girişiminden sonra FETÖ'ye daha çok yakınlaştığı, bu tarihten sonra FETÖ'nün militan düzeyindeki birçok işadamı, yargı mensubu, medya imamıyla görüştüğü, ailesinin içinde FETÖ üyesi olduğu, örgütün firari isimleriyle sık sık telefon görüşmeleri yaptığı, Aydın Doğan'ın özellikle yargıdaki sorunlarını çözmek amacıyla FETÖ militanlarını devreye soktuğu ve aradaki irtibatı sağladığı iddia ediliyor.
Ortaya çıkan bulgular, Fetö yargısının etkin olduğu dönemde Doğan Medya'ya vergi sorunlarında ya da diğer karşı karşıya olduğu diğer davalarda çıkar sağladığına yönelik iddialarla örtüşüyor.
Muratoğlu'nun tutuklanması tek başına pek büyütülecek bir olay değil aslında. Çünkü bir çok Fetö gazetecisi tutuklandı daha önce. Ancak Grubu telaşlandıran husus, kendilerine haksız çıkar sağlamak için Muratoğlu'nun yoğun faaliyetler yaptığı iddiaları.. Dolayısıyla soruşturmanın bu yönde gelişeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Pijamayla dönemin başbakanlarını karşılayan ve bunda terbiye detayına takılmayan Doğan Medya'nın tartışmaya çalıştığı, Gülen'in önünde ceket iliklemenin terbiye gereği olup olmadığı hususu asıl mesele değil yani. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Paralel yapı-01 Aralık (2016) 'İstanbul Doğan Medya Barbaros Muratoğlu/Medya Yapılanması' soruşturması
Paralel yapı-Doğan Medyası bağlantısı
(18 Aralık 2016, 14:17)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: