Kırklareli'de, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacağının duyulmasının ardından kaçırılan ve cesedi denizde bulunan gazeteci Haydar Meriç ile belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 70 kişinin usulsüz dinlenilmesi ve takip edilmesine ilişkin, Gülen'in de dahil olduğu 3'ü firari, 20'si tutuklu 40 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklardan eski Kırklareli İstihbarat Şube Müdürü İbrahim Şimşek'in duruşmalarda hakimlere yönelik saygısız tavırları dikkat çekti. Siyasi savunma yapmaması konusundaki uyarılara tepki gösteren ve isterseniz suç duyurusu yapın diyen Şimşek, diğer sanığın gözlüğünü de alarak sık sık hakimlere gülerek baktı. Şimşek, savunmasında FETÖ'yü terör örgütü olarak görmediğini de belirtti.
05.05.2018 14:54 Kırklareli'de, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen aleyhinde kitap yazacağının duyulmasının ardından kaçırılan ve cesedi denizde bulunan gazeteci Haydar Meriç ile belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 70 kişinin usulsüz dinlenilmesi ve takip edilmesine ilişkin, Gülen'in de dahil olduğu 3'ü firari, 20'si tutuklu 40 sanığın yargılanmasına devam edildi.
30.04.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, eski İstihbarat Şube Müdürü İbrahim Şimşek'in de aralarında olduğu 12 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar katıldı.
Bazı sanıklar ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
Duruşma, tutuklu sanıklardan İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nde görevli eski komiser Emrah Uslu'nun savunmasıyla devam etti.
Uslu, savunmasında, ByLock kullanmadığını iddia etti.
ByLock'un genellikle örgüt üyelerinin cep telefonlarında çıkmasıyla örgütün kriptolu haberleşme programı denilerek gizem katıldığını öne süren Uslu, 'Benim de tutukluluk nedenlerinden biri kutsal ByLock iddiasıdır. Kutsal ByLock ile FETÖ'nün bağdaştırılmasının ardından PKK terör örgütlerinin elindeki kalaşnikof ve bombalardan daha etkili olduğu yönünde bir algı oluşturulmuştur.' dedi.
Gazeteci Haydar Meriç'in de örgütsel faaliyetler kapsamında takip edilmediğini iddia eden Uslu, savunmasına şu şekilde devam etti:
'İddianamenin bir bölümde DHKP/C ile bağlantısı bulunan gazeteci Haydar Meriç'in FETÖ/PDY'nin faaliyetleri kapsamında takibinin yapıldığı suçlamaları yer almaktadır. Bu bizim için sıradan bir fiziki takip işidir. Haydar Meriç'in fiziki takibini 2011 yılında gerçekleştirdik. 2011 yılında FETÖ terör örgütü, hizmet hareketi ya da cemaat olarak anılıyordu. 2011 yılında FETÖ terör örgütü olarak anılmıyordu. Biz sadece Haydar Meriç ile DHKP/C ile bağlantılı olduğu, hükümet aleyhine sansasyonel işler yapacağı bilgisine istinaden çalışmalar yaptık.'
36 sanığın savunmasının tamamlandığı duruşma, 2 Mayıs Çarşamba gününe ertelendi.
02.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, eski İstihbarat Şube Müdürü İbrahim Şimşek'in de aralarında olduğu 12 tutuklu sanık ile tutuksuz sanıklar katıldı.
Bazı sanıklar ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
Duruşma, eski Kırklareli İstihbarat Şube Müdürü İbrahim Şimşek'in savunmasıyla devam etti.
Savunmasına 'Uzun bir aradan sonra karşınızda savunma yapacağım.' diyerek başlayan Şimşek, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Mahkeme Başkanı Vahdet Yeltepe, hakkında verilecek hükmün hiçbir önemi bulunmadığını ifade ederek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhuriyet gazetesinde çıkan bazı haberleri okuyan sanık Şimşek'i, 'Siyasi savunma yapma, siyasetin söylemlerine yer verme. Bu konuyu lütfen kapatıp asıl savunmana geç.' diye uyardı.
Şimşek ise 'Tamam bu konuyu kapatıyorum.' dedi.
Başkan Yeltepe, savunmasında 17-25 Aralık sürecinde yaşananlara yer veren Şimşek', bir kez daha uyararak, 'Siz 17-25 Aralık süreci ile ilgili yargılanmıyorsunuz. Bunları anlatma. İddianame kapsamında savunma yap. Davayı uzatmaya çalışıyorsunuz.' dedi. Bunun üzerine Şimşek, 'Siz benim ifademi kesecekseniz burada bırakayım. Bunlar siyasi olaylar mı? İfademde hakaret varsa suç duyurusunda bulunun.' diye konuştu.
Duruşmaya daha sonra kısa süre ara verildi.
Eski Kırklareli İstihbarat Şube Müdürü İbrahim Şimşek, savunmasında, 23 kez meslekten ihraç edildiğini ve mahkemeyi kazanması durumunda dahi mesleğine geri dönemeyeceğini söyledi.
Kendisine hain ve düşman muamelesi yapıldığını iddia eden Şimşek, hakkında birçok müfettiş raporu düzenlendiğini anlattı.
Cumhuriyet Savcısı İbrahim Topaldemir'in 'FETÖ terör örgütü değil mi?' sorusuna Şimşek, 'Ben FETÖ'yü terör örgütü olarak görmüyorum. Ben burada FETÖ/PDY'den yargılanıyorum. Bu sonradan bir terör örgütüne dönüştürüldü. Bunun da neden böyle olduğunu daha sonra açıklayacağım.' şeklinde cevap verdi.
Mahkeme Başkanı Vahdet Yeltepe de Şimşek'i, siyasi konulara girmeden savunma yapması yönünde sık sık uyardı.
Öte yandan tutuklu sanıklardan İbrahim Güneş ise duruşmaya kısa bir ara verilmesinin ardından, salondan çıkarken basın mensuplarına, 'Hanım fotoğraf bekliyor, internette bulamıyormuş. Fotoğrafları saklayın, çıktığımda, çerçeveletip evime asacağım.' diye konuştu.
Güneş, jandarma ekiplerinin uyarısıyla salondan çıkarıldı.
Duruşmaya kısa süre ara verildi.
03.05.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'ndeki salonda yapılan duruşmada, eski Kırklareli İstihbarat Şube Müdürü İbrahim Şimşek'in de aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık ve tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Bazı sanıklar da duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.
Duruşma, dünkü celsenin sona ermesi nedeniyle savunması yarıda kalan tutuklu sanık İbrahim Şimşek'in ifadesi ile devam etti.
Şimşek, savunmasında gazeteci Haydar Meriç cinayetinin kendilerine yamanmak istendiğini iddia ederek, hakkında hazırlanan müfettiş raporlarının gerçek dışı olduğunu ileri sürdü.
Bu arada, tutuklu sanıklardan Adem Akpınar'ın duruşma salonunda uyukladığı, tutuklu sanık İbrahim Güneş'in ise zaman zaman sanık Emrah Uslu'nun gözlüğünü alarak mahkeme heyetine bakıp gülümsediği görüldü.
Kısa bir süre ara verilen duruşma, tutuklu sanık İbrahim Şimşek'in ifadesi ile sürdü.
Şimşek, savunmasında, usulsüz olduğu iddia edilen birçok dinlemenin 'önleme dinlemesi' olduğunu savundu.
Dinlenen kişilerin hiçbir şekilde suçlanmadığını ileri süren Şimşek, dinlemelerin istihbarat faaliyetleri kapsamında suçun önceden tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirildiğini iddia etti.
İstihbarat şubesinde görev yaptığı 2010-2013 dönemlerinde bin 200 hattın takip edildiğini belirten Şimşek, bu takip için yılda yaklaşık 3 bin 500 yazışma yapıldığını anlattı.
Müfettişlerce yapılan incelemede bin 200 hattan 70'inin usulsüz dinlendiğinin tespit edildiğini aktaran Şimşek, yapılan tespitlerin hatalı olduğunu öne sürdü.
İstihbarat Daire Başkanlığı'nca karar takip sistemindeki kararların da silindiğini iddia eden Şimşek, 'Karar takip sistemi güncellendikten sonra bütün veriler silinerek yok edilmiş. Bu işlemin sorumluluğu o dönemde İstihbarat Daire Başkanlığı'nı yürüten kişilerin sorumluluğundadır. Bu kayıtlar benim tarafımdan silinmedi.' diye savunma yaptı.
Öte yandan savunma yapan Şimşek'in, bir tarih sorduğu sırada tutuklu sanıklardan Muhammed Karhan'ın 'Doğrudur müdürüm', isimlerin yer aldığı bir listeyi istediği sırada ise yine tutuklu sanıklardan İzzet Otyakmaz'ın dosyasından çıkartarak 'Buyurun müdürüm' dediği duyuldu.
Duruşma yarın Şimşek'in savunmasıyla devam edecek.
04.04.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kırklareli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Halk Eğitim Merkezi'ndeki salonda yapılan duruşmada, eski Kırklareli İstihbarat Şube Müdürü İbrahim Şimşek'in de aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık ve tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Bazı sanıklar da duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
Duruşma, üç celsedir savunma yapan tutuklu sanık İbrahim Şimşek'in beyanları ile devam etti.
Şimşek, savunmasının 12 bölümden oluştuğunu ve 3 günde 6 bölümünü tamamlayabildiğini ifade ederek, mahkemenin daha fazla vaktini almamak için bazı bölümleri atladığını söyledi.
Hiç bir suça karışmadığını ve yapılan dinlemelerin de usule uygun olarak gerçekleştirildiğini iddia eden Şimşek, usulsüz eylemde bulunmadığını öne sürdü.
Duruşmaya, öğle arası verildi.
Paralel yapı-05 Ekim (2017) 'Kırklareli 40 sanık (ilk 33) gazeteci Haydar Meriç dahil 70 kişiyi usulsüz dinleme' davası
(05 Mayıs 2018, 14:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: