28 Şubat sürecinde, BÇG´ye ait gizli belgeleri çalmakla suçlanan dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu ve Onbaşı Kadir Sarmusak hakkında beraat kararı veren davanın askeri hakimi emekli Albay Mesut Kurşun: ´Genelkurmay baskı yaptı. BÇG legal bir yapılanma değildi. Savcı çağırırsa gider bildiklerimi anlatırım.´
18.04.2012 10:51 28 Şubat sürecinde, BÇG´ye ait gizli belgeleri çalmakla suçlanan dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu ve Onbaşı Kadir Sarmusak hakkında beraat kararı veren davanın askeri hakimi emekli Albay Mesut Kurşun, Zaman´a konuştu.O dönem Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Erdal Şenel´in kendisine yaptığı baskıyı ayrıntılarıyla anlatan Kurşun, BÇG legal bir yapılanma değildi. Savcı çağırırsa gider bildiklerimi anlatırım. dedi.
28 Şubat sürecinin sembol olaylarından biri Genelkurmay bünyesinde illegal faaliyette bulunan Batı Çalışma Grubu´nu (BÇG) deşifre eden ´Sarmusak´ davasıydı. Kamuoyu, milyonlarca vatandaşı fişleyen birimden dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu ve vatani görevini yapan Onbaşı Kadir Sarmusak´ın sayesinde haberdar oldu. Gizli yapıyı ortaya çıkaran Orakoğlu ve Sarmusak, askerin baskıları sonucu askeri mahkemede yargılandı. Davaya bakan askeri hakim emekli Albay Mesut Kurşun´un dava sürecine ilişkin anlattıkları o dönemde yargıya yapılan müdahaleyi gözler önüne seriyor.
Albay Kurşun, 11 Eylül 1997´de başlayan davanın ikinci günü Bülent Orakoğlu´nu tahliye etmelerinin Genelkurmay Adli Müşaviri Şenel´i rahatsız ettiğini belirtiyor. Şenel´in, ertesi gün Deniz Kuvvetleri Adli Müşaviri Ramazan Şafak´la Duruşmaları gizli yapsınlar talimatı gönderdiğini aktaran Kurşun, ancak bunun mümkün olmadığını söyleyerek reddettiğini vurguluyor. Bunun üzerine kendisini makamına çağırdığını ve şu tepkiyi gösterdiğini aktarıyor: Sen ne yapıyorsun, neden kurcalıyorsun, neden deşiyorsun? Bırakın Sarmusak´ı, benim için Orakoğlu önemli. Davayı ben açtırdım. Orakoğlu´nun görevden alınmasını istedik. Fakat mükafat olarak onu ABD´ye gönderdiler. Siz mi öyle yaparsınız, ben de açtırdım soruşturmayı.
BÇG´ye ait gizli belgeleri çalmakla suçlanan Emniyet İstihbarat Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu ve Onbaşı Kadir Sarmusak hakkında askeri hakimler önce tutuklama, daha sonra ise beraat kararı verdi. Ancak bu tutum hakimlere pahalıya mal oldu. Kimi emekli edilirken, bazıları ise sürgün cezasına çarptırıldı. O dönemde binbaşı olan davanın hakimlerinden emekli Albay Mesut Kurşun da verdiği beraat kararının hemen ardından Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi´ne üye olarak tayin edildi. 28 Şubat sürecinde yaşanan hukuksuzlukları Zaman´a anlatan Kurşun, BÇG´nin yasal bir yapılanma olmadığının altını çiziyor. Emekli askeri hakim, Sarmusak davasında esas yönünden bir inceleme ve değerlendirme yapılmadığına dikkat çekerken, yargılama sırasında çalındığı iddia edilen BÇG belgelerinin asıllarını Genelkurmay´dan istediklerini, ancak Çevik Bir´in belgeleri mahkemeye vermekten kaçındığını söylüyor. Genelkurmay Adli Müşaviri Erdal Şenel´in kendisine Çevik Bir emir subayına bütün çekmece ve dolapları arattırdı. Belgeleri bulamadı. cevabını verdiğini kaydediyor.
Askeri Hakim Albay Kurşun, postmodern darbeyle ilgili soruşturmayla ´MGK devlettir´ anlayışının kırıldığını, yerini demokrasiye bıraktığını dile getiriyor. Savcıların kendisini çağırması halinde bildiklerini anlatacağını kaydediyor ve ekliyor: Artık devir değişti. Söz, siyasi otoritenin. 28 Şubat soruşturması halkın iradesinin gerçek sahibinin seçimliler olduğunu ortaya koydu. Mazlumun ahı yerde kalmaz. İlahi adalet var. Tüm illegal yapılanmalar ortaya çıkarılsın. ( Zaman)
(18 Nisan 2012, 10:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
Flaş!!! YÖK´e 28 Şubat operasyonu
28 Şubat: 4 memur sorgulandı
28 Şubat yargısına inceleme
Flaş!!! 28 Şubat´a soruşturma