28 Şubat davasına yeni mahkeme ile devam edildi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e tanık sıfatıyla görüşünün alınması için bildirimde bulunma kararı verdi. Yasa gereği, 'Cumhurbaşkanı' sıfatını taşıyan Demirel isterse ifade verecek. Mahkeme, ayrıca davanın Anayasa Mahkemesi'nde görülmesi talebini reddetti. Demirel'in sanık değil tanık olarak ifade vermeye çağrılması tepkiye yol açtı. Davada mağdur ve müşteki olanlar Demirel'in de davada sanık olarak yargılanmasını talep ediyorlar. Çünkü cumhurbaşkanı olarak 28 Şubat darbe sürecinde darbeciler lehinde çok kritik kararlar vermişti.
![]() ![]() ![]() |
28.06.2014 11:50 28 Şubat davasına bakan mahkeme dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in tanık olarak görüşlerine başvurulmasına karar verdi. Kapatılan özel yetkili Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, müştekilerin ifadeleri ile bu doğrultuda sanık ve avukatlarının soruları alındı. Sanık avukatları müvekkillerinin yargılamasının Anayasa Mahkemesi'nde yapılması gerektiğini belirterek görevsizlik talep etti.
İsterse ifade verecek
Ardından Savcı Levent Savaş taleplerini sıraladı. Savcı Savaş, dönemin genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanı sanıkların, Anayasa Mahkemesi'nde yargılanıp yargılanmayacağıyla ilgili görev yönünden değerlendirme yapılmasını istedi. Savcı Savaş, Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevli olduğunu düşünülmesi halinde, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dinlenilmesi ve görüşünün alınmasını talep etti.
Verilen aranın ardından ara kararı Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar açıkladı. Şıngar, tanık sıfatıyla dinlenilmesi konusunda dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'in, CMK 43/4. maddesi gereğince, kendi takdiri ile tanıklıktan ekilebileceği hatırlatılarak bu konuda kendisine bildirimde bulunulmasına karar verildiğini de açıkladı. CMK'nın 43/4. maddesi, 'Cumhurbaşkanı kendi takdiri ile tanıklıktan çekinebilir. Tanıklık yapmayı istemesi halinde beyanı konutunda alınabilir ya da yazılı olarak gönderebilir' hükmünü içeriyor.
Yüce Divan'a ret
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının yargılamanın Anayasa Mahkemesi'nde yapılması ve görevsizlik kararı verilmesi yönündeki taleplerini de reddetti. Şıngar, Anayasanın 145/1 maddesinde devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçların adliye mahkemelerinde görüleceğinin hüküm altına alındığını vurguladı ve sanıklara isnat edilen suçun da bu kapsamda olduğunu ifade etti.
(28 Haziran 2014, 11:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap
28 Şubat´a Balyoz etkisi
28 Şubat davasında mahkeme heyeti ile ilgili tartışmalar